ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Προαναγγελία νέων περικοπών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Από πρόσφατες κινητοποιήσεις γιατρών και υγειονομικών
Από πρόσφατες κινητοποιήσεις γιατρών και υγειονομικών
Ψηφίστηκε χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας - Ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας».

Με το νομοσχέδιο αυτό, παρά την άμεση και επιτακτική ανάγκη, όπως αυτή αναδεικνύεται και με την επιδημία του κορονοϊού, για την εδώ και τώρα γενναία αύξηση της χρηματοδότησης της Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, την πλήρη στελέχωση και κάλυψη των κενών σε όλες τις δομές Υγείας με μόνιμο προσωπικό, η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ, συνεχίζει τη σταδιακή «αποχώρηση» του κράτους από την Υγεία και στην προκειμένη περίπτωση από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίζει διαρκώς «ρευστότητα» για τα μονοπώλια, αλλά και χώρο στους επιχειρηματικούς ομίλους για κερδοφόρα δράση σε βάρος της υγείας του λαού, στο νομοσχέδιο προβλέπει τον καθορισμό νέου «5ετούς Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία», η ευθύνη του οποίου, όμως, αντί να ανήκει αποκλειστικά στο κράτος και το υπουργείο Υγείας, μεταφέρεται κυρίως σε ΜΚΟ, διάφορες «μη κερδοσκοπικές» εταιρείες, στους ΟΤΑ κ.ο.κ.

Είναι πολύ συγκεκριμένη ως προς αυτό η αναφορά του νομοσχεδίου ότι για την εφαρμογή του 5ετούς προγράμματος - το οποίο εκτός των άλλων περιλαμβάνει ένα απέραντο ευχολόγιο για πρόληψη από τον καρκίνο μέχρι τον αλκοολισμό - «δύναται να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις, προγραμματικές συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας για αντικείμενα δημόσιας υγείας, με συναρμόδιους πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους ΟΤΑ, Κέντρα Πρόληψης Εξαρτήσεως, ΑΕΙ και γενικότερα με φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς, ερευνητικά κέντρα, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και με εθελοντικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικών φορέων».

«Στο νομοσχέδιο φαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεση του κράτους να ασκεί έναν περισσότερο "επιτελικό" ρόλο για τα ζητήματα της δημόσιας Υγείας και ταυτόχρονα να ενισχύονται ο ιδιωτικός τομέας και η ατομική ευθύνη των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Λαμπρούλης.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν κάποιες αντιρρήσεις διαχειριστικού τύπου, συμφωνώντας πλήρως στο διά ταύτα. Δηλαδή στην επιχειρηματική δράση στην Υγεία, στη συνέχιση της υποχρηματοδότησης, στην κάλυψη κάποιων κενών με την πρόσληψη συμβασιούχων, όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, κ.λπ.

Εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών», καθώς όπως ανέφερε ο εισηγητής του, Ανδ. Ξανθός, «θέλουμε να δώσουμε ένα σήμα συναίνεσης». ΚΙΝΑΛ και Ελ. Λύση ψήφισαν υπέρ, «παρών» το ΜέΡΑ25.

Θέλουν να είναι η Υγεία ατομική ευθύνη

Στη συζήτηση παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στους «τριγμούς» που προκαλεί η επιδημία του κορονοϊού τόσο στην παγκόσμια όσο και στην ελληνική καπιταλιστική οικονομία, που όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία είναι σε φάση επιβράδυνσης, καθώς και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που αποκαλύφθηκε «πόσο γυμνό είναι» από ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό και μέσα εξαιτίας της υποχρηματοδότησης.

Αιτία των παραπάνω είναι το καπιταλιστικό κέρδος, σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος και ανέδειξε ότι τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, που για να επενδυθούν θέλουν κέρδος, δημιουργούν συνθήκες επιβράδυνσης και διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις μιας νέας συγχρονισμένης καπιταλιστικής κρίσης, ενώ η εξασφάλιση ρευστότητας και κέρδους για το κεφάλαιο προϋποθέτει διαρκή ένταση της εκμετάλλευσης και υποχρηματοδότηση όλων των δημόσιων δομών Υγείας.

«Η Υγεία», τόνισε, όπως αναδεικνύεται και στο νομοσχέδιο «έχει μετατραπεί σε ατομική ευθύνη αντί για συλλογική, δημόσια και δωρεάν. Δημιουργήσατε ένα δημόσιο σύστημα που είναι αδύναμο και πολύ πίσω από τις ανάγκες και δυνατότητες που παρέχουν η τεχνολογία και η επιστήμη. Αποτελεί το διαχρονικό αποτέλεσμα όλων των κυβερνήσεων, μηδεμίας εξαιρουμένης, γιατί έχετε αποδεχτεί τις κατευθύνεις της ΕΕ ότι η Υγεία είναι εμπόρευμα».

Εκανε καθαρό ότι οι οριζόντιες δαπάνες που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, με αντίστοιχες προτάσεις να καταθέτουν και τα άλλα αστικά κόμματα, αποτελούν «συγκαλυμμένη μορφή ενίσχυσης των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και όχι των αναγκών του λαού».

«Για το ΚΚΕ υπάρχουν προτεραιότητες. Πρώτον, η θωράκιση της δημόσιας υγείας, και δεύτερον, η στήριξη της λαϊκής οικογένειας», υπογράμμισε και κατέθεσε τις προτάσεις του ΚΚΕ, καλώντας σωματεία και φορείς να τις κάνουν αιτήματα διεκδίκησης και πάλης.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ - ΠΕΛΛΑΣ
Ποτισμένα με το αίμα εργατών τα κέρδη των αφεντικών

Διασωληνωμένος 20χρονος εργάτης μετά από εργατικό «ατύχημα»

Διασωληνωμένος στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται ένας 20χρονος εργάτης που την περασμένη Πέμπτη 5/3 τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι, την ώρα της δουλειάς, στην επιχείρηση τυποποίησης αγροτικών προϊόντων «ΑΝΑΤΟΛΗ ΑΒΕΑΕ» στην περιοχή της Νάουσας.

Το νέο εργατικό «ατύχημα» ήρθε να προστεθεί στα δεκάδες άλλα που έχουν σημειωθεί στον κλάδο Τροφίμων και Ποτών στην περιοχή της Ημαθίας και της Πέλλας.

Το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας έκανε άμεσα παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «τόσο για αυτό όσο και για προηγούμενα εργατικά "ατυχήματα" δεν φταίει "η κακιά η ώρα", ή "το ανθρώπινο λάθος της στιγμής". Εχουν άμεση σχέση με την έλλειψη μέτρων υγείας - ασφάλειας και ελέγχων στους χώρους εργασίας από κρατικές υπηρεσίες.

Μέσα στην "κανονικότητα" της καπιταλιστικής ανάπτυξης και του αφηγήματος της "ανάπτυξης για όλους" αποδεικνύεται ότι τα κέρδη των αφεντικών είναι ποτισμένα με τον ιδρώτα και το αίμα των εργατών. Θησαυρίζουν με τις δικές μας πλάτες, των ντόπιων και αλλοδαπών εργατών. Δεν διστάζουν, ανεξαρτήτως χρώματος και θρησκείας, να μας θυσιάσουν κυριολεκτικά στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Δουλεύουμε εποχιακά με φτηνά μεροκάματα, με πολύμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές μας, με επιστροφές Δώρων και επιδομάτων, υπό την απειλή της απόλυσης, δυσκολευόμαστε να πάρουμε ταμείο ανεργίας. Δύσκολα θα φτάσουμε στη σύνταξη με τα αντιασφαλιστικά νομοσχέδια και τους νόμους που έχουν την σφραγίδα των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς, την εξάλειψη των εργατικών «ατυχημάτων» και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους. Να διεκδικήσουν μέτρα τήρησης των κανόνων υγείας και ασφάλειας, να μην «κουκουλώνονται» τα εργατικά «ατυχήματα», να δηλώνονται, να διερευνώνται και να αποδίδονται ευθύνες. Επίσης να στελεχωθούν οι Μονάδες Υγείας με όλο το αναγκαίο προσωπικό, να ενισχυθούν οι κρατικοί μηχανισμοί ελέγχου και να δημιουργηθεί κρατικό σώμα επιθεωρητών και γιατρών Εργασίας.

Επιπλέον, να παλέψουν για να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που νομιμοποιούν την ανασφάλιστη εργασία, ο νόμος που θέτει αντεργατικές προϋποθέσεις για την ένταξη στο ταμείο ανεργίας, οι εγκύκλιοι που χαρακτηρίζουν τις επιχειρήσεις εποχικές ή μη και ο νόμος που επιβάλλει τη συγκέντρωση 500 ενσήμων την τελευταία πενταετία πριν από τη συνταξιοδότηση. Να απαιτήσουν σύνταξη στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες, 5 λιγότερα χρόνια για τα ΒΑΕ.

Σε λειτουργία η ιστοσελίδα του Εργατικού Κέντρου Σάμου

Τη δική του ιστοσελίδα λειτουργεί το Εργατικό Κέντρο Σάμου με στόχο την καλύτερη παρέμβαση και ενημέρωση των εργαζομένων και του λαού των νησιών και μέσω του διαδικτύου. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.eksamou.gr θα δημοσιεύονται ανακοινώσεις για τις θέσεις και τις αγωνιστικές δράσεις του Εργατικού Κέντρου, των σωματείων και φορέων του μαζικού κινήματος, οπτικοακουστικό υλικό, θα υπάρχει στήλη με ενημέρωση για εργασιακά δικαιώματα, ενώ θα αναρτούνται και οι αφίσες του ΕΚ.

Το Εργατικό Κέντρο καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες «να στηρίξουν την προσπάθεια αποστέλλοντας ανακοινώσεις, φωτογραφικό υλικό και βίντεο, νέα από τους χώρους δουλειάς, από τα προβλήματα της περιοχής τους και της γειτονιάς τους, καθώς και ιδέες για τον καλύτερο εμπλουτισμό της με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού».

Τριμερής για την απόλυση στη PDS

Η απόλυση εργαζόμενου συνδικαλιστή από την PDS (θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς) είναι το θέμα της σημερινής τριμερούς συνάντησης στο υπουργείο Εργασίας με το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής. Η απόλυση είχε γίνει στις αρχές Φλεβάρη και οι συνάδελφοι είχαν προχωρήσει σε στάση εργασίας ζητώντας από την τράπεζα να πάρει πίσω την απόλυση.

Ο εργαζόμενος Ν. Μπ. (στη σημερινή στήλη «ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ» δημοσιεύεται επιστολή του στην τράπεζα) δούλευε στην PDS για 13 χρόνια και είναι εκλεγμένος, μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του κλαδικού Σωματείου και μέλος της Σωματειακής Επιτροπής.

Το πρόσχημα για την απόλυση ήταν «η "μη συμμόρφωση με τις πολιτικές της εταιρείας"», δηλαδή με τις πολιτικές που τσακίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η απόλυση επιδόθηκε ένα τέταρτο πριν από τη λήξη της βάρδιάς του, Παρασκευή απόγευμα, «γιατί ήξεραν ότι θα υπάρξει ξεσηκωμός από τους εργαζόμενους». «Τον συνάδελφο», σημειώνει η Σωματειακή Επιτροπή, «δεν τον απολύουν γιατί δεν έκανε καλά τη δουλειά του, αλλά γιατί είναι πρωτοπόρος αγωνιστής, 13 χρόνια εργαζόμενος στην PDS». Σε συνάντηση που έγινε με την εργοδοσία, η τελευταία ισχυρίστηκε ότι έγινε για λόγους απόδοσης...

«CRETA FARM»
Σε αβεβαιότητα οι εργαζόμενοι

Να μην περιμένουν με τα χέρια σταυρωμένα να έρθει η ώρα της δικής τους απόλυσης αλλά να βάλουν με την οργάνωση και τη δράση τους εμπόδια στους αντεργατικούς σχεδιασμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη, καλεί τους εργαζόμενους στην αλλαντοβιομηχανία «Creta Farm» το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αττικής.

Το Συνδικάτο προειδοποιεί τους εργαζόμενους ότι, με βάση δηλώσεις της εργοδοσίας, αφήνεται να εννοηθεί ότι η παραγωγική μονάδα στην Αττική δεν χρειάζεται στην επιχείρηση, πράγμα που προμηνύει «δεκάδες νέες απολύσεις». Αντίστοιχα, τα σχέδια για συγχώνευση με την αλλαντοβιομηχανία «Λακωνική» είναι άκρως ανησυχητικά «για το μέλλον των θέσεων εργασίας στο νέο σχήμα που θα προκύψει, αλλά ακόμα και όσες θέσεις μείνουν άθικτες είναι πολύ πιθανό να υπογραφούν νέες συμβάσεις, στη γνωστή λογική "υπόγραψε τη νέα μειωμένη σύμβαση, αν θες να έχεις τη δουλειά σου"».

Το Συνδικάτο ασκεί κριτική στη στάση της πλειοψηφίας του επιχειρησιακού σωματείου, καθώς «τη στιγμή που έχουν απολυθεί τους τελευταίους δύο μήνες πάνω από 40 εργαζόμενοι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει καλέσει ούτε σε μία Γενική Συνέλευση», καλώντας παράλληλα τους εργαζόμενους σε δράση «μαζί με το συνδικάτο, την Ομοσπονδία, τις τίμιες και τις υγιείς δυνάμεις του επιχειρησιακού».

ΚΟΖΑΝΗ
Σύσκεψη των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Νομού Κοζάνης των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων οργανώνει σύσκεψη σήμερα Τετάρτη, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, με θέμα τη συνέχιση του αγώνα εναντίον των ασφαλιστικών νόμων, παλιών και νέων.

24ωρη απεργία στην «Αυγή»

Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν από σήμερα στις 6 π.μ. έως αύριο το πρωί την ίδια ώρα οι δημοσιογράφοι και οι διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται στην εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ» και στην ιστοσελίδα «avgi.gr», διεκδικώντας την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ