ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κυκλοφορούν «Οι Απείθαρχοι», το νέο βιβλίο της Σ. Διγενή

Το νέο βιβλίο της Σεμίνας Διγενή με τίτλο «Οι Απείθαρχοι» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κάκτος».

«Οι Απείθαρχοι», μια σύνθεση έρευνας, μελέτης και μυθοπλασίας, με εξώφυλλο έναν πίνακα του διεθνούς εικαστικού Κωστή Γεωργίου και επιμέλεια Γιώργου Προεστού, μας μεταφέρουν σε μια ουτοπική πόλη, όπου ζουν κάποια μαγικά πλάσματα, που δεν χωρούν πουθενά. Στους 50 ορόφους ενός παράξενου «Κόκκινου Ουρανοξύστη» συνυπάρχουν και διεξάγουν συναρπαστικούς διαλόγους ξεχωριστές προσωπικότητες, συγγραφείς, ηθοποιοί, ποιητές, τραγουδιστές, επιστήμονες κ.ά. Ανάμεσα στους 100 απείθαρχους «ενοίκους» ο Μπόουι, ο Λένιν, η Νίνου, ο Αϊνστάιν, ο Μπέρνχαρντ, η Μονρόε, η Κοτοπούλη, ο Προυστ, ο Αττίλας, η Γουαϊνχάουζ, η Λαμπέτη, ο Βέγγος, ο Σαραμάγκου, ο Φρόιντ, ο Σιδηρόπουλος, ο Γουίλιαμς, η Γώγου, ο Πικάσο, ο Βάρναλης, ο Κομπέιν, η Βασιλειάδου, ο Χόκινγκ κ.ά.

Η συγγραφέας, «φιλοξενώντας» αυτά τα πλάσματα στο σύμπαν ενός ολοζώντανου πύργου, με δυνατότητες επιλογής εποχών, συναισθημάτων και περιοχών στους ορόφους του, σαγηνεύεται απ' αυτούς και δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς μαζί τους. Ζει μέσα στην αλλόκοτη παράταση των ζωών τους, με όσα συνεπάγεται κάτι τέτοιο...

Οι ένοικοι των ορόφων του Επανασχεδιασμού, των Τραυμάτων, των Αυτοκτονιών, της Εντροπίας, του Παιδικού Εαυτού, των Πειραμάτων κ.ά. (που τόσο καιρό στο σύμπαν δεν είχαν ενημέρωση για τον τελικό προορισμό τους) «ξαναζούν» για λίγο ακόμη και συνυπάρχουν σ' αυτόν τον χώρο αναμονής.

Κάποιοι γίνονται φίλοι και αλληλοπροστατεύονται, κάποιοι εραστές, κάποιοι παραμένουν εχθροί στην αιωνιότητα, κάποιοι γίνονται οικογένεια, κάποιοι κάνουν συνέχεια πάρτι, κάποιοι δεν σταματούν να αυτοκτονούν, άλλοι επινοούν νέες μορφές αντίστασης και κάποιοι άλλοι επισκέπτονται τακτικά το Ρετιρέ της Λήθης, όπου εξαγνίζονται από επώδυνες ή τοξικές αναμνήσεις...

Η Σεμίνα Διγενή, μέσα από το κείμενό της, θέτει το ερώτημα: Θα καταφέρει τελικά αυτός ο παράδοξος κόσμος των «Απείθαρχων» να δώσει σε όλα ένα τέλος ή μια αρχή, με την έμπνευση που τους αξίζει; Θα τολμήσει να πάρει μια καθοριστική απόφαση, για τη Μνήμη του Κόσμου;

Σπουδαίοι άνθρωποι του θεάτρου μας, όπως οι Γ. Κιμούλης, Γ. Στάνκογλου, Ελ. Ράντου, Γ. Βαλτινός κ.ά. εμπλέκονται με τα κεφάλαια του βιβλίου, μέσα από μικρά videos - μονόπρακτα, που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει στα social media του «Κάκτου» και της συγγραφέα.

Αφιέρωμα στην Αντιφασιστική Νίκη στο «Studio»

Με δύο ταινίες συνεχίζεται το κινηματογραφικό αφιέρωμα στο «Studio New Star art cinema» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής) στα 75 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη.

«Το σημείο καμπής», η καλύτερη ταινία του Φρίντριχ Ερμλερ, βασισμένη στο σενάριο του Μπόρις Χρτσκοφ, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στον κινηματογράφο «Studio New Star art cinema» από σήμερα Πέμπτη, καθημερινά στις 18.00. Μια συναρπαστική ταινία για την υπεράσπιση του Στάλινγκραντ, για τη ζωή, το θάνατο, την προσδοκία, το φόβο και το θάρρος. Η ταινία έλαβε το μεγάλο βραβείο στο 1ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Ακόμα, θα προβληθεί η ταινία «Και οι δήμιοι πεθαίνουν», σε σενάριο των Μπέρτολτ Μπρεχτ - Φριτς Λανγκ, σκηνοθεσία του Φριτς Λανγκ και μουσική του Χανς Αϊσλερ. Είναι η μοναδική ιστορία του κομμουνιστή δραματουργού που συνάντησε τη μερική αποδοχή της αμερικανικής βιομηχανίας του θεάματος και είναι βασισμένη σε ένα ιστορικό γεγονός που έλαβε χώρα στις 27 Μάη του 1942 στην Πράγα της Τσεχοσλοβακίας. Πρόκειται για τη δολοφονία του ναζί διοικητή της Πράγας, Χάιντριχ, γνωστότερου ως «δήμιου της Πράγας». Στην ταινία ξεχωρίζει η σύνθεση του Χ. Αϊσλερ «Το Τραγούδι της Κομιντέρν», που ντύνει το χορωδιακό του τέλους υπό τον τίτλο «Ποτέ συνθηκολόγηση». Η ταινία θα προβάλλεται από σήμερα έως την Κυριακή στις 21.30.

«Δον Κιχώτης» στο θέατρο «Φούρνος»

Συνεχίζεται στο θέατρο «Φούρνος» η παράσταση «Δον Κιχώτης» του Mιγκέλ Θερβάντες, που ανεβαίνει από την Εταιρεία Θεάτρου «Νεάπολις».

Σημειώνουν οι συντελεστές: Ταξιδεύουμε στα μαγικά τοπία του Θερβάντες, ανιχνεύοντας, μέσα από την αριστουργηματική, ποιητική, ρηξικέλευθη και απελευθερωτική του πένα, τι σημαίνει για μας σήμερα αυτή η «άλλη», «παράξενη», «περιπλανώμενη» ιπποτική ζωή των κωμικοτραγικών ηρώων του. Τους αθάνατους έρωτές τους, τις μάχες τους, τις συντριβές τους, την ιλαρότητά τους και τη γοητεία τού να βγαίνεις από το κάδρο της «λογικής» και να συγκρούεσαι με την κατεστημένη τάξη πραγμάτων.

Συντελεστές: Διασκευή - σκηνοθεσία: Αγγελος Χατζάς. Σκηνικά - κοστούμια - φωτισμοί: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας. Μουσική - ηχητικό περιβάλλον: Βασίλης Χρηστακέας.

Παίζουν: Αργυρώ Λογαρά, Γιάννης Νικολάου, Διονύσης Ποταμίτης, Αγγελος Χατζάς.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο και Κυριακή στις 21.00.

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (άνω των 65), 8 ευρώ (φοιτητικό) και 5 ευρώ (άνεργοι, ΑμεΑ, ατέλειες).

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210.6460.748.

Προπώληση viva.gr.

«Το ανάκτορο στην Ανω Τούμπα» στην Κόρινθο

«Το ανάκτορο στην Ανω Τούμπα», η παράσταση που έχει κερδίσει την αγάπη του κοινού, ανεβαίνει για δύο παραστάσεις την Παρασκευή 13 Μάρτη στις 18.30 και τις 20.30 στην Κόρινθο, στον συναυλιακό χώρο «Μαρία Δημητριάδη» (Αδειμάντου 12).

Στην ιστορία που κρύβει το «Ανάκτορο στην Ανω Τούμπα», τρεις γενιές καταθέτουν τις οικονομίες και τη λαχτάρα για να χτιστεί. Πόλεμοι και ανακατατάξεις και ανταλλαγές πληθυσμών θα φέρουν την πρώτη γενιά στις προσφυγικές γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Τα σχέδια για μια καλύτερη ζωή θα οδηγήσουν τους απογόνους της στην κατάθεση κόπων και οικονομιών για να στηθεί ένα νοικοκυριό που θα τους δίνει την ασφάλεια μιας ιδιοκτησίας για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Μα οι συνθήκες που φέρνει απροειδοποίητα η ζωή, θα φέρνουν πάντα στο προσκήνιο την επανάληψη της φυγής. Θα χτιστεί το «Ανάκτορο» της λαχτάρας τους, μα δεν θα υπάρχει ποτέ ο χρόνος να το χαρούνε ξέγνοιαστοι. Να περπατήσουν στα δωμάτιά του, να απολαύσουν τη βεράντα του.

Ερμηνεύει η Ελένη Γερασιμίδου.

Συγγραφέας: Παναγιώτης Μέντης. Σκηνοθεσία: Αγγελική Ξένου

Προπώληση, κρατήσεις στα τηλέφωνα 2741305059 - 6976433283 - 6983602811.

ΚΘΒΕ
Ακύρωση δράσεων και παραστάσεων

Με ανακοίνωσή του το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ενημερώνει ότι για 14 μέρες αναστέλλεται η λειτουργία της Δραματικής Σχολής και των Θεατρικών Εργαστηρίων. Επίσης, ακυρώνονται οι παραστάσεις της Βρεφικής, της Παιδικής, της Νεανικής Σκηνής, καθώς και του Θεάτρου Σκιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ