ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σε επιφυλακή απέναντι στην πόρτα που ανοίγει για διεύρυνση της «ευελιξίας»

Προέχει η διεκδίκηση μέτρων για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, σημειώνει το σωματείο

«Η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση είναι τα δικά μας όπλα» υπογραμμίζει το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, καλώντας τους εργαζόμενους να το ενημερώνουν για κάθε αυθαιρεσία της εργοδοσίας και να απαιτήσουν μέτρα με κριτήριο την υγεία και την ασφάλειά τους.

«Οι εργοδότες το μόνο κριτήριο που έχουν ακόμα και αυτές τις στιγμές είναι το κέρδος τους (...) Αντιμετωπίζουμε πανδημία και η αγωνία τους είναι μην τύχει και μείνει κάνα έργο πίσω (...) Κυρίαρχο για εμάς αυτή τη στιγμή είναι η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και των οικογενειών μας. Προτεραιότητά μας δεν είναι να βγει το έργο, αλλά η προστασία της δημόσιας υγείας. Κριτήριό μας η θωράκιση της δημόσιας υγείας, η στήριξη των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Στα πλαίσια αυτά απαιτούμε όχι μόνο να μην κοπεί καμία τηλεφωνική σύνδεση λόγω οφειλών, αλλά να ανασταλούν οι λογαριασμοί για τη λαϊκή οικογένεια. Η προστασία, η πρόληψη είναι συλλογική υπόθεση και όχι ατομική. (...) εργοδοσία και κράτος οφείλουν να πάρουν ουσιαστικά μέτρα σε όλους τους τομείς της ζωή μας».

Για την τηλεργασία επισημαίνει ότι «διαφωνεί γενικά με τη δουλειά από το σπίτι ως ευέλικτη μορφή εργασίας, που όχι μόνο διευθετεί τον χρόνο εργασίας, αλλά αποξενώνει τον εργαζόμενο. Καταλαβαίνουμε ότι πολλοί συνάδελφοί μας αντιλαμβανόμενοι την ανεπάρκεια του συστήματος Υγείας καταφεύγουν ή και εξαναγκάζονται στην εργασία από το σπίτι ως ελάχιστο μέσο προστασίας. Τον φόβο και την ανησυχία μας πρέπει να τον κάνουμε δύναμη διεκδίκησης των ουσιαστικών μέτρων και ταυτόχρονα να μην επιτρέψουμε να παγιωθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας όπως η τηλεργασία. Γι' αυτό σαν σωματείο: Ξεκαθαρίζουμε ότι η εφαρμογή της τηλεργασίας θα γίνει ΜΟΝΟ για τη χρονική περίοδο αντιμετώπισης του κορονοϊού. Καμία σκέψη για επιβολή της επ' αόριστον (...) Απαιτούμε προστασία του ωραρίου, όχι στη δουλειά λάστιχο. Οχι στην εντατικοποίηση της εργασίας (...) Απαιτούμε παροχή όλου του απαραίτητου εξοπλισμού από την εταιρεία. Ευθύνη της εταιρείας είναι επίσης η διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων (...)» κ.ά.

Συνολικότερα το ΣΕΤΗΠ προβάλλει τα αιτήματα: Να κλείσουν όλες οι εγκαταστάσεις άμεσα για 48ωρη απολύμανση. Να μην επιβαρυνθούν οι εργαζόμενοι. Καμία άνευ αποδοχών άδεια. Καμία κανονική άδεια. Να γίνονται έλεγχοι με ευθύνη εργοδοσίας και κυβέρνησης. Ατομικά γραφεία, ακουστικά, πληκτρολόγια σε όλους τους εργαζόμενους. Αντισηπτικά και καθαριότητα σε κάθε χώρο εργασίας. Ατομικά είδη προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους. Ειδικές άδειες με πλήρεις αποδοχές σε εργαζόμενους ευπαθών ομάδων, σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν, αλλά και για πρόληψη της διασποράς, σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο, ή δεν έχει άλλη δυνατότητα φύλαξης του ανήλικου παιδιού. Καμία απόλυση. Καμία αλλαγή σύμβασης. Να ανανεωθούν άμεσα όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Η ΕΣΚ ΟΤΕ

«Οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής τεχνικοί - καταστήματα πρέπει να διασφαλισθεί ότι θα δουλεύουν μέσα σε ασφαλείς συνθήκες τόσο για τους ίδιους όσο και για το κοινωνικό σύνολο», σημειώνει η ΕΣΚ ΟΤΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, απαιτεί τα μέτρα που λαμβάνονται να είναι δουλειά μιας επιστημονικής επιτροπής. Επισημαίνει πως η οδηγία της εργοδοσίας προς τους τεχνικούς να «αποφεύγουμε την εργασία σε οικία πελάτη όπου φαίνεται ή υπάρχει ένδειξη ότι ο πελάτης νοσεί» παραβιάζει τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού και μετατρέπει τον τεχνικό σε υγειονομική βόμβα. Ηδη προϊστάμενοι πιέζουν τεχνικούς να αναλάβουν βλάβες και τους καλούν να επισκεφτούν σπίτια συνδρομητών.

Ειδικά, τονίζει, «από τη στιγμή που ο ΕΟΔΥ καλεί όσους παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα να μένουν στο σπίτι η μόνη λύση είναι οι τεχνικοί να μην μπαίνουν σε χώρους των πελατών». Για τους εργαζόμενους στα καταστήματα αναφέρει πως «είναι εκτεθειμένοι ανά πάσα στιγμή με κίνδυνο να νοσήσουν οι ίδιοι ή οι οικείοι τους, αλλά και να μετατραπούν και οι ίδιοι σε φορείς μετάδοσης όπως και οι τεχνικοί». Στη συνέχεια, προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τους εργαζόμενους που απαιτείται φυσική παρουσία στο χώρο δουλειάς.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Ούτε ένας εργαζόμενος να μην κινδυνέψει

Πρόσθετα μέτρα ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού απαιτούν συνδικάτα εργαζομένων στο Δημόσιο, καταγγέλλοντας την έλλειψη μέτρων προστασίας αλλά και την «εύκολη λύση» της μετακύλισης ευθυνών και της επίκλησης της ατομικής ευθύνης.

Ακόμα καταγγέλλεται η απαράδεκτη κατηγοριοποίηση περί «ευπαθών ομάδων» στη δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, 64, που περιλαμβάνει μόνο τους καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες και όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, και εξαιρεί πλήθος άλλων περιπτώσεων.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (OΣΥΑΠΕ) σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη μη λήψη ολοκληρωμένων μέτρων, όπως η μη χορήγηση ειδικής άδειας σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων που τη χρειάζονται, η απαγόρευση εισόδου στο κοινό σε όλες τις υπηρεσίες, η αναστολή λειτουργίας υπηρεσιών που δεν έχουν σχέση με την πρόληψη και προστασία από τον κορονοϊό.

Απαιτεί «ειδικές» άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση όχι μόνο σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν αλλά και σε όσους: Ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Εχουν μέλος της οικογένειάς τους άρρωστο ή που ανήκει σε ευάλωτες ομάδες, και όχι μόνο σε όσους λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ, δεδομένου ότι επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ λαμβάνει ένας πολύ μικρός αριθμός περιπτώσεων. Εχουν υποχρέωση φύλαξης ή περιποίησης μέλους της οικογένειάς τους.

Ακόμα απαιτεί να εκδοθούν αποφάσεις των περιφερειαρχών για να συνεχίσει η εκτέλεση μόνο όσων αρμοδιοτήτων αφορούν την πρόληψη και την προστασία από τον κορονοϊό, όπως και να δοθούν αυξημένα μέσα προστασίας σε όσους υποχρεώνονται για εξαιρετικά ζητήματα να παρευρίσκονται σε υπηρεσίες ή έχουν υποχρέωση να παρέχουν υπηρεσίες για την πρόληψη, την προστασία από τον κορονοϊό.

Παρόμοια αιτήματα προβάλλουν η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (ΟΣΕΑΔΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ).

Τέλος, η ΔΑΣ ΟΤΑ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει «να αντιμετωπίζει την έκτακτη κατάσταση της πανδημίας με τη λογική "κόστους - οφέλους" και να περιορίζει τα όποια πρόσθετα μέτρα στις "δημοσιονομικές αντοχές" του αστικού κράτους και όχι τις πραγματικές ανάγκες για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και του λαού». Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η νέα ΠΝΠ, «προκρίνοντας την απευθείας ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας σε εργολάβους», καταγγέλλει και απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Παρεμβάσεις από την Ομοσπονδία και Συνδικάτα Οικοδόμων

«Η προστασία της υγείας της ζωής μας, των συναδέλφων μας, των εργαζομένων και των οικογενειών μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν μπορεί και δεν πρέπει η υγεία των εργαζομένων να μπει στο στόχαστρο όσων θα επιχειρήσουν ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες να θωρακίσουν τα συμφέροντά τους και για το σήμερα και για το αύριο σε βάρος των πολλών».

Τα παραπάνω τονίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων σε ανακοίνωσή της με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού. Αντίστοιχα, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καταγγέλλει πως οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού χτυπούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αναστολή της υποχρέωσης του εργοδότη να δηλώνει στο σύστημα «Εργάνη» την υπερεργασία αλλά και τη νόμιμη υπερωριακή απασχόληση. Την ίδια στιγμή, «σε αρκετές περιοχές υπάρχει αναστολή ελέγχων από τις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας», ενώ «η ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο έχει χτυπήσει κόκκινο» και «στα περισσότερα εργοτάξια δεν τηρείται κανένα μέτρο για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων».

Την εντατικοποίηση της δουλειάς σε μεγάλα εργοτάξια, ιδιαίτερα σε ανακαινίσεις μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου. Ενώ το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης απαιτεί να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στην κατασκευή της Μονάδας «ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V», με πρώτο σημαντικό μέτρο να απομακρυνθούν οι ευπαθείς εργαζόμενοι από την κατασκευή της Μονάδας.

Καταγγέλλει μάλιστα ότι σε ορισμένα σημεία (π.χ. ασανσέρ) ο χώρος για τους εργαζόμενους είναι περιορισμένος, ενώ καθημερινά συνωστίζονται στις πύλες εισόδου και εξόδου του εργοταξίου 1.700 άτομα, χωρίς κανένα προσωπικό προστατευτικό μέτρο.

Χτυπάνε αντεργατικές καμπάνες και στην ιδιωτική Εκπαίδευση

«Χιλιάδες εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, Κέντρα Ξένων Γλωσσών, Κέντρα Μελέτης, ΚΔΑΠ και ΙΙΕΚ αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να εκμηδενιστούν οι ούτως ή άλλως πολύ χαμηλές αποδοχές τους», καταγγέλλουν με κοινό τους κείμενο 8 σωματεία από το χώρο της ιδιωτικής Εκπαίδευσης και ζητούν από την κυβέρνηση σχετικά μέτρα προστασίας.

Τα σωματεία είναι: Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «Ο Βύρων», ΣΕΦΙΕ Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Χανίων, Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Κεφαλονιάς - Ιθάκης, ΣΙΕΛ Θεσσαλίας, ΣΙΕΛ Αιτωλοακαρνανίας, Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου «Γαλάτεια Καζαντζάκη» και ΣΙΕΛ Θράκης.

Στο κοινό τους κείμενο εξηγούν μεταξύ άλλων ότι «πριν ακόμη επιβληθεί η αναστολή της λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών (...) πολλοί εργοδότες διαμήνυσαν ότι σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης δεν θα καταβάλλονταν οι αποδοχές τους. Εννοείται ότι τέτοιες περιπτώσεις πολλαπλασιάστηκαν μετά την έκδοση της ΚΥΑ της 10ης Μαρτίου (...) Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση είτε σφυρίζει αδιάφορα είτε θέτει υπό αμφισβήτηση θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα».

Οι εργαζόμενοι απαιτούν μεταξύ άλλων: Να μην υπάρξει καμία απόλυση. Να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι όροι των συμβάσεων εργασίας (ωράριο, αποδοχές, ασφαλιστικές εισφορές). Σε περίπτωση τηλεργασίας αυτή να παρασχεθεί στη βάση της σύμβασης εργασίας (μισθός, ωράριο κ.τ.λ.) χωρίς να επιβαρυνθεί οικονομικά στο ελάχιστο ο εργαζόμενος για την απόκτηση και λειτουργία του αναγκαίου εξοπλισμού και η συγκεκριμένη μορφή εργασίας να έχει χρονικό ορίζοντα αυστηρά τα όρια που θέτει η ΚΥΑ. Χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές, επιπλέον της κανονικής, ακόμη και σε περίπτωση τηλεργασίας. Πρόσθετο έκτακτο ειδικό επίδομα, για όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους. Λόγω των ειδικών συνθηκών και με δεδομένη την εκ περιτροπής, αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, λήψη πλήρους επιδόματος ανεργίας για όλους τους εργαζόμενους στην ιδιωτική Εκπαίδευση κατά τους θερινούς μήνες. Ειδικά μέτρα στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου. Αυστηρούς ελέγχους από το ΣΕΠΕ για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, ειδικά κατά τη διάρκεια ισχύος της ΚΥΑ.

Τα Σωματεία συντονίζουν μέσω τηλεδιάσκεψης τη δράση τους και προγραμματίζουν για όλα τα παραπάνω συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία και την Ομοσπονδία των Φροντιστηρίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ