ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΙΚΤΩΝ
«Δεν θα επιτρέψουμε παιχνίδια με τα δεδουλευμένα»

Ανακοίνωση του ΠΣΑΚ με αφορμή τη διακοπή των πρωταθλημάτων λόγω κορονοϊού

Προειδοποίηση στις ΚΑΕ, να μην επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση με τον κορονοϊό και τη διακοπή των πρωταθλημάτων μπάσκετ προκειμένου να περικόψουν από τους αθλητές μισθούς και δεδουλευμένα, απευθύνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών με ανακοίνωσή του. Ιδιαίτερα αναδεικνύει το θέμα των λεγόμενων μικρών συμβολαίων, που αποτελούν την πλειοψηφία στις επαγγελματικές κατηγορίες της χώρας.

Η ανακοίνωση του ΠΣΑΚ αναφέρει:

«Το μπάσκετ έρχεται σε δεύτερη μοίρα όταν υπάρχει στο κάδρο το θέμα της υγείας. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών παρακολουθεί - όπως όλος ο κόσμος - με μεγάλη αγωνία τις εξελίξεις στο θέμα του κορονοϊού και στέλνει καθημερινά πολλά μηνύματα, με στόχο την προφύλαξη όλων! Οπως γνωρίζετε, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και πρέπει ΟΛΟΙ να προσέχουμε, να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και να αποφεύγουμε τις συναντήσεις με τις ευπαθείς ομάδες.

Το ελληνικό μπάσκετ δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο από αυτή την κατάσταση και έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα, κυρίως στους καλαθοσφαιριστές, οι οποίοι ζουν με τον κίνδυνο να μην πληρωθούν. Οι παίκτες με μικρά συμβόλαια είναι πάρα πολλοί και δεν μιλάμε για την καλοπέρασή τους, αλλά για την επιβίωσή τους.

Ο ΠΣΑΚ θα κάνει παραπάνω από όσα περνούν από το χέρι του, προκειμένου οι παίκτες να πάρουν τόσο τα δεδουλευμένα τους όσο και τα υπόλοιπα μέχρι την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος. Είμαστε αντίθετοι με τις αποφάσεις κάθε διοίκησης η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και είτε αφήνει απλήρωτους τους παίκτες, είτε τους αφήνει "ελεύθερους".

Επειδή ακούγονται παρά πολλά σχετικά με το μέλλον του πρωταθλήματος, η θέση του Συνδέσμου μας είναι κάθετη. Πρώτα απ' όλα βάζουμε την υγεία μας κι από εκεί και πέρα, όταν όλα είναι καλά και θα είμαστε ασφαλείς, να συνεχιστούν τα πρωταθλήματα. Τα γρήγορα αντανακλαστικά του ΕΣΑΚΕ για αναβολή του πρωταθλήματος μας βρήκαν σύμφωνους και ευελπιστούμε στην άμεση επανέναρξή του».

ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Κρίνονται ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και Εuro

Associated Press

Κομβική θεωρείται η σημερινή μέρα για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, που έχει «κατεβάσει ρολά» το τελευταίο διάστημα λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ευρώπη, σε σχέση με τα εθνικά πρωταθλήματα αλλά και το Euro μεταξύ των Εθνικών ομάδων το καλοκαίρι. Το τι μέλλει γενέσθαι θα συζητηθεί στη σημερινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ της UEFA και εκπροσώπων των 55 χωρών - μελών της με στόχο να βρεθεί λύση.

Πρωταθλήματα: Ανοιχτό το σενάριο της οριστικής διακοπής

Σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχουν διακοπεί τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Απρίλη. Ετσι, από τις εθνικές Ομοσπονδίες ποδοσφαίρου αναμένεται σήμερα να ζητηθεί η αναβολή του Euro, προκειμένου να δοθεί παράταση στη σεζόν και να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα. Την ίδια ώρα διακινείται και το σενάριο της οριστικής διακοπής των πρωταθλημάτων, με απονομή του τίτλου του πρωταθλητή στην ομάδα που προπορευόταν στη βαθμολογία κάθε πρωταθλήματος μέχρι τη διακοπή.

Ευρωπαϊκά Κύπελλα: Πλάνα για Final 4

Παράλληλα, η UEFA αναζητεί τρόπους ολοκλήρωσης και των διοργανώσεων Champions League και Europa League. Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «Αs», μία από τις προτάσεις που εξετάζονται σοβαρά, ως η πιο βιώσιμη, είναι η διεξαγωγή τουρνουά τύπου Final 4 στις δύο διοργανώσεις.

Αν επιλεγεί αυτή η λύση, οι τέσσερις ομάδες που θα φτάσουν στα ημιτελικά του Champions League θα παίξουν στο Final 4 της Κωνσταντινούπολης, όπου ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί ο τελικός. Αντίστοιχα, το Europa League θα ολοκληρωθεί με το Final 4 του Γκντανσκ.

Προς μετάθεση το Euro

Οσον αφορά το Euro, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά, στα περισσότερα πάντως δεν θα διεξαχθεί το καλοκαίρι όπως ήταν προγραμματισμένο. Σύμφωνα με τα όσα είχαν διαρρεύσει τις προηγούμενες μέρες, είναι πολύ πιθανό η διοργάνωση να μετατεθεί για το καλοκαίρι 2021. Αλλο σενάριο που εξετάζει η UEFA, και το οποίο υποστηρίζει η αγγλική «Telegraph», κάνει λόγο για διεξαγωγή του το Δεκέμβρη της χρονιάς που διανύουμε.

ΙΤΑΛΙΑ
Συγκλονιστικό μήνυμα του Ντ. Κουλουσέφσκι

Στην Ιταλία, τη χώρα που δοκιμάζεται περισσότερο από κάθε άλλη στην Ευρώπη από την επιδημία και όπου τα πάντα έχουν τεθεί σε καραντίνα, θέση για την κατάσταση παίρνουν και οι άνθρωποι του αθλητισμού. Με αναρτήσεις κειμένων και βίντεο στο διαδίκτυο, αθλητές και προπονητές όλων των σπορ προσπαθούν είτε να περάσουν το δικό τους μήνυμα τήρησης των μέτρων προστασίας και πρόληψης, είτε να δώσουν κουράγιο.

Ανάμεσά τους εχωρίζει σαφώς το μήνυμα του Ντέγιαν Κουλουσέφσκι, παίκτη της Πάρμα (και από την επόμενη σεζόν της Γιουβέντους). Ο 20χρονος Σουηδός με καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία, με αφορμή την πανδημία, καλεί την ανθρωπιά να κατανικήσει το ρατσισμό και την ξενοφοβία, να δείξει το πρόσωπό της στους κατατρεγμένους των πολέμων και της δυστυχίας.

Οπως χαρακτηριστικά έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «Σε αυτούς που τώρα έχουν 28 πακέτα μακαρόνια. Σε αυτούς που ψάχνουν στη μαύρη αγορά απολυμαντικό για τα χέρια. Σε αυτούς που σχεδιάζουν να διαφύγουν μαζί με τα παιδιά τους προς περιοχές που δεν έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Μην ξανακοιτάξετε ποτέ με περιφρόνηση τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την πείνα».

BASKET LEAGUE
Αποχωρεί ο Πιτίνο από τον ΠΑΟ

Σε αναζήτηση προπονητή από το τέλος της σεζόν - όποτε κι αν έρθει αυτό - θα βρίσκεται ο Παναθηναϊκός, καθώς ο Ρικ Πιτίνο ήρθε σε συμφωνία με το Πανεπιστήμιο της Αϊόνα προκειμένου να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας μπάσκετ του Ιδρύματος στο πρωτάθλημα του NCAA, παρότι το συμβόλαιό του με τους «πράσινους» έχει ισχύ μέχρι το 2021.

Θυμίζουμε ότι ο Αμερικανός κόουτς έχει αναλάβει και την καθοδήγηση της Εθνικής ομάδας μπάσκετ στο προ-Ολυμπιακό τουρνουά, εφόσον αυτό πραγματοποιηθεί.

Ο ίδιος ο Πιτίνο πάντως, από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται από όταν διακόπηκαν οι διοργανώσεις μπάσκετ, ξεκαθάρισε ότι ανεξάρτητα από τη συμφωνία του με το αμερικανικό κολέγιο θα επιστρέψει για να ολοκληρώσει με τον Παναθηναϊκό τη χρονιά σε Ευρωλίγκα και Basket League, εφόσον επανεκκινήσουν οι δύο διοργανώσεις. Δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει θέμα ούτε με την παρουσία του στον πάγκο της Εθνικής.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση που επικρατεί με τον κορονοϊό καθιστά αμφίβολη την επανεκκίνηση των διοργανώσεων. Η Ευρωλίγκα έχει ανακοινώσει αναστολή της λειτουργίας της τουλάχιστον μέχρι τις 11 Απρίλη, ενώ «στον αέρα» βρίσκεται και η επανεκκίνηση του πρωταθλήματος της Basket League.

ΕΠΟ
Παράταση μέχρι 30/4 για τις αδειοδοτήσεις

Παράταση στα χρονικά όρια της διαδικασίας για τις αδειοδοτήσεις των ομάδων ενόψει της νέας αγωνιστικής σεζόν έδωσε η ΕΠΟ μετά από σχετική απόφαση. Ετσι, οι ομάδες είναι πλέον υποχρεωμένες να καταθέσουν τους φακέλους μέχρι τις 30 Απρίλη και όχι μέχρι τις 30 Μάρτη, όπως ήταν η αρχική απόφαση, λόγω των όσων συμβαίνουν με τον κορονοϊό.

Μέσω τηλεδιάσκεψης η έφεση της Ξάνθης

Παράλληλα, από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανακοινώθηκε πως η προγραμματισμένη για σήμερα Τρίτη συνεδρίαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής της ΕΠΟ με θέμα την έφεση της Ξάνθης κατά της ποινής (-5 βαθμοί) για τη μετοχική της σύνθεση θα γίνει με τηλεδιάσκεψη λόγω κορονοϊού. Υπενθυμίζεται πως για το ζήτημα της συνιδιοκτησίας την περασμένη Πέμπτη 12/3 στην ΕΠΟ είχε ξεκινήσει η εκδίκαση από τη δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ των εφέσεων των ΠΑΟΚ και Ξάνθης κατά των ποινών που τους έχουν επιβληθεί πρωτόδικα με -7 β. και -12 β. αντίστοιχα. Ωστόσο για την Ξάνθη εκκρεμεί η έφεση για τους -5 (που προστέθηκαν στην αρχική ποινή -7).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2020
Ελάχιστοι στην παράδοση της Φλόγας

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή γνωστοποίησε τα αυστηρά μέτρα που θα τηρηθούν την Πέμπτη 19/3 κατά την παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας στους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο που είναι προγραμματισμένοι για το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει η ΕΟΕ, δεν θα επιτραπεί η είσοδος στο κοινό στο Παναθηναϊκό Στάδιο ενώ η τελετή θα πραγματοποιηθεί παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και ολιγομελούς αντιπροσωπείας της Οργανωτικής Επιτροπής.

Επίσης, ο χορός των ιερειών δεν θα ξεπερνά τα δέκα άτομα ενώ στη λαμπαδηδρομία θα υπάρξουν μόλις τέσσερις αθλητές, δύο Ελληνες και συγκεκριμένα ο Πετρούνιας και η Στεφανίδη, και δύο Ιάπωνες Ολυμπιονίκες.

Σημειώνεται πως λόγω του κορονοϊού είχε προηγηθεί η ματαίωση της λαμπαδηδρομίας ανά την Ελλάδα με απόφαση της ΕΟΕ.

ΣΕΓΑΣ
Νέες αναβολές διοργανώσεων

Στην αναβολή τριών διοργανώσεων, που ήταν προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα, προχώρησε χτες Δευτέρα ο ΣΕΓΑΣ.

Συγκεκριμένα αναβλήθηκαν το Χειμερινό Κύπελλο Ρίψεων, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για τις 28 Μάρτη στη Θεσσαλονίκη, και το διασυλλογικό πρωτάθλημα Κ14, που ήταν να γίνει στις 4 Απρίλη σε πόλεις όλης της χώρας. Επίσης ο ΣΕΓΑΣ ανέβαλε και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 20 χλμ. βάδην Α/Γ, το οποίο ήταν ενταγμένο στο καλεντάρι για τις 5 Απρίλη στην πόλη των Μεγάρων.

Ανάλογα με τις εξελίξεις ο ΣΕΓΑΣ θα αποφασίζει και για τις υπόλοιπες διοργανώσεις που έχει στο καλεντάρι του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ