ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάρτη 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Πακέτα στήριξης των ομίλων με φόντο τις μεγάλες «αναταράξεις»

Από την προχτεσινή τηλεδιάσκεψη του Γιούρογκρουπ

INTIME NEWS

Από την προχτεσινή τηλεδιάσκεψη του Γιούρογκρουπ
Νέα κρατικά πακέτα διάσωσης και στήριξης επιχειρήσεων και κλάδων της οικονομίας που πλήττονται από τις μεγάλες αναταράξεις στην καπιταλιστική οικονομία δρομολογούνται άμεσα από την ελληνική κυβέρνηση, με βάση και τις προχτεσινές αποφάσεις του Συμβουλίου Γιούρογκρουπ.

Το κυβερνητικό σχέδιο συζητήθηκε χτες σε διαδοχικές τηλεδιασκέψεις των υπουργών Οικονομικών, Υγείας, Εργασίας, Ανάπτυξης και άλλων, ενώ οι πρώτες παρεμβάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν εντός των ημερών, ενδεχομένως και σήμερα Τετάρτη. Οπως όλα δείχνουν, πρόκειται για την πρώτη από τις κυοφορούμενες παρεμβάσεις που θα κλιμακωθούν ανάλογα με τη διάρκεια και την ένταση της κατάστασης. Σ' αυτό το φόντο, η κυβέρνηση ΝΔ δρομολογεί πακέτο στήριξης ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα δρομολογούνται μέτρα της τάξης των 10 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων π.χ. με την αναβολή φορολογικών υποχρεώσεων και την παροχή κρατικών εγγυήσεων σε επιχειρήσεις.

Σ' αυτό το πλαίσιο και στον απόηχο της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι για το έτος 2020 δεν υφίσταται ο στόχος του πλεονάσματος (3,5% του ΑΕΠ), επισημαίνοντας ότι ο νέος στόχος θα συμφωνηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο ανάλογα με τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τον όποιο «επικαιροποιημένο στόχο» θα εξαιρεθούν οι δαπάνες που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τόσο αυτές που αφορούν δαπάνες υγείας, όσο και αυτές που αφορούν στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων. Παραπέρα, από τους στόχους για το πλεόνασμα θα εξαιρεθούν και οι δαπάνες που συνδέονται με το Μεταναστευτικό.

Θυμίζουμε πως σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ, «οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να λάβουν συντονισμένα δημοσιονομικά μέτρα ύψους περίπου 1% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο για το 2020», όπως και ότι «θα αναλάβουν οποιαδήποτε συντονισμένη και αποφασιστική ενέργεια θα χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένης και της λήψης φορολογικών μέτρων», δηλαδή στην κατεύθυνση ελάφρυνσης επιχειρήσεων και κλάδων της οικονομίας.

Επιπρόσθετα, οι ταμειακές διευκολύνσεις αναμένεται να αναδιαμορφωθούν στο 10% του ΑΕΠ των οικονομιών της Ευρωζώνης και αφορούν στην παροχή των κρατικών εγγυήσεων και την αναβολή φορολογικών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις, στην κατεύθυνση δηλαδή που δρομολογεί και η κυβέρνηση της ΝΔ στην ελληνική οικονομία.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι ιδρύεται Ειδικό Επενδυτικό Ταμείο ύψους 37 δισ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν «για τη στήριξη των συστημάτων Υγείας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την αγορά εργασίας κι άλλους ευάλωτους τομείς της οικονομίας». Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα κινητοποιήσει έως και 8 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, με περιθώριο το ποσό αυτό να συμπληρωθεί με ακόμα 20 δισ. ευρώ. Ακόμη, η ΕΤΕπ ενεργοποιεί 10 δισ. ευρώ για πρόσθετες επενδύσεις σε επιχειρήσεις.

Στον απόηχο των παραπάνω αποφάσεων, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών ανακοίνωσε χτες παράταση στην καταβολή δόσεων που αφορούν χρεολύσια για τα τραπεζικά δάνεια προς επιχειρήσεις σε κλάδους που πλήττονται άμεσα από την τρέχουσα κρίση. Η ρύθμιση θα ισχύσει μέχρι 30 Σεπτέμβρη 2020 και αφορά σε επιχειρηματικά δάνεια που ήταν ενήμερα μέχρι το τέλος Δεκέμβρη του 2019, ενώ η ανακοίνωση αναφέρει ότι κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα οι συμβατικοί τόκοι καταβάλλονται κανονικά.

ΧΙΟΣ
Αθλιες οι συνθήκες για τους ξεριζωμένους

Επίσκεψη στο Λιμεναρχείο της Χίου από αντιπροσωπεία του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ

Ενημερωτική επίσκεψη πραγματοποίησε την Κυριακή αντιπροσωπεία του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ στο Λιμεναρχείο της Χίου για να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο χώρο για τους ξεριζωμένους, έπειτα και από τις τελευταίες εξελίξεις στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Εκεί, συναντήθηκε με τον πρόεδρο των λιμενικών υπαλλήλων, ο οποίος έδωσε μια πλήρη εικόνα της κατάστασης.

Οπως καταγγέλλεται σε σχετική ανακοίνωση, «οι εικόνες που είδαμε είναι τραγικές για την ανθρώπινη υπόσταση, παιδιά και ενήλικες έρμαια των καιρικών συνθηκών, δύο χημικές τουαλέτες να εξυπηρετούν όλους αυτούς τους ανθρώπους και τα Σώματα Ασφαλείας, Λιμενικό και Αστυνομία να δίνουν με αυταπάρνηση μια άνιση μάχη για να κρατήσουν οριακά την κατάσταση σε διαχειρίσιμο επίπεδο. Τα μέσα ανεπαρκή, τα αντισηπτικά σε έλλειψη και σε σειρά αναμονής για να διατεθούν, από μια κυβέρνηση που υποτίθεται θα μετακινούσε αυτούς τους ανθρώπους άμεσα. Πρόκειται, κατά τη γνώμη μας, για τη νέα γενιά εγκλωβισμένων, μόνο που αυτό γίνεται μέσα σε ένα επικίνδυνο γεωπολιτικό πλαίσιο αφενός και αφετέρου σε εποχή πανδημίας του κορονοϊού, που εγκυμονεί κινδύνους και για τους ημεδαπούς και για τους αλλοδαπούς. Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι βαριές και φαντάζουν ακόμα βαρύτερες μετά και την εισβολή των ΜΑΤ στο νησί.

Απαιτούμε: Αμεσο απεγκλωβισμό από τα νησιά των προσφύγων και μεταναστών και με γρήγορες διαδικασίες να πάνε στις χώρες προορισμού τους. Απεγκλωβισμό όσων ζουν υπό άθλιες συνθήκες στο λιμάνι και μεταφορά τους σε χώρους αξιοπρεπούς διαβίωσης και όχι στις φυλακές που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας. Να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά του Αιγαίου και να μη δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά ούτε ανοιχτά. Αμεση αποσυμφόρηση της ΒΙΑΛ μέχρι να κλείσει. Να ενισχυθούν Λιμενικό και Αστυνομία με προσωπικό και μέσα, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο έργο τους σε συνθήκες ασφαλείς και αξιοπρεπείς. Η ελληνική κυβέρνηση να πράξει τα αυτονόητα επικουρώντας το έργο των αρχών και παρέχοντας τα μέσα για τη διευκόλυνση της ζωής αυτών των κατατρεγμένων για το διάστημα εγκλωβισμού τους. Τώρα η ΕΕ και ο ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με τη Συρία και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους. Να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή, στήριξη και εμπλοκή στις ενέργειες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ εκ μέρους της χώρας μας».

«Εφυγε» από τη ζωή η Τίτη Σκάρου

Η Τίτη Σκάρου με τον Ζ. Σκάρο τη μέρα της Απελευθέρωσης στην οδό Σταδίου
Η Τίτη Σκάρου με τον Ζ. Σκάρο τη μέρα της Απελευθέρωσης στην οδό Σταδίου
Με μεγάλη θλίψη ενημερωθήκαμε ότι την Κυριακή «έφυγε» από τη ζωή η Τίτη Σκάρου, κατά κόσμον Αφροδίτη Σαμαρά, σύζυγος του αξέχαστου λογοτέχνη Ζήση Σκάρου. Η κηδεία της πραγματοποιήθηκε χτες στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Η Τίτη Σκάρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρδίτσα. Στήριξε και ακολούθησε τον Ζ. Σκάρο σε όλη του την πορεία. Συντρόφισσά του στους κατοχικούς και αντιδικτατορικούς αγώνες, στις φυλακίσεις και τις διώξεις του, στη συνδικαλιστική του προσπάθεια να αναζωογονήσει, μετά τη δικτατορία, την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και στην πλούσια πνευματική και δημιουργική του εργασία.

Τίμησε την ιδεολογική και πολιτική επιλογή του Ζ. Σκάρου, γι' αυτό και πρόσφερε τα δικαιώματα από τα έργα του στη «Συγχρονή Εποχή», που εξέδιδε τα βιβλία του.

Απλήρωτοι από τις αρχές του χρόνου οι εργαζόμενοι σε ΜΚΟ

Απλήρωτοι από τις αρχές της χρονιάς παραμένουν οι εργαζόμενοι στη ΜΚΟ «Νόστος», όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στις ΜΚΟ του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Στη σχετική ανακοίνωση η Επιτροπή καταγγέλλει τη διοίκηση της ΜΚΟ «που έχει αφήσει απλήρωτους τους συναδέλφους όλη τη νέα χρονιά» και προσθέτει: «Σαν να μην είναι αρκετά τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι στους ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, έρχεται για ακόμα μια φορά να προστεθεί σε αυτά η απληρωσιά, σύνηθες πλέον φαινόμενο της εργοδοσίας στις ΜΚΟ. Κλασική είναι και η τακτική της εργοδοσίας να μην αναλαμβάνει καμία ευθύνη σε σχέση με το ζήτημα, λέγοντας πως είναι ευθύνη του χρηματοδότη, δηλαδή του Ταμείου Ασύλου και Μετανάστευσης. Για ακόμη μια φορά ΜΚΟ και κυβερνήσεις κάνουν μπαλάκι τους συναδέλφους.

Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η απόλυτη έλλειψη μέτρων ενημέρωσης από τις διοικήσεις σχετικά με τον κορονοϊό και μάλιστα σε ένα χώρο τόσο ευπαθή όσο αυτός των ξενώνων ασυνόδευτων ανηλίκων, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια παιδιών και συναδέλφων. Εχει γίνει πια ξεκάθαρο ότι η μόνη λύση είναι η αγωνιστική κινητοποίησή μας. Μόνο μέσα από τον συλλογικό αγώνα θα καταφέρουμε να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, σταθερό ωράριο και δουλειά με δικαιώματα.

Μέσα από τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και την Επιτροπή Αγώνα στις ΜΚΟ να οργανώσουμε τον αγώνα μας, να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας για να αντιπαλέψουμε όλους όσοι προσπαθούν να μας μετατρέψουν σε φθηνό, ευέλικτο, εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα. Δηλώνουμε ότι θα μας βρίσκουν απέναντί τους σε κάθε προσπάθεια περαιτέρω εξαπάτησης των εργαζομένων, σε κάθε παραβίαση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, σε κάθε προσπάθεια αποποίησης ευθυνών και αποπροσανατολισμού στηριζόμενου στη δήθεν "φιλανθρωπία", στον "ανθρωπισμό", στον "εθελοντισμό".

Απαιτούμε: Η διοίκηση της ΜΚΟ να πάρει τώρα θέση σε σχέση με τα παραπάνω ζητήματα. Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των ασυνόδευτων ανηλίκων από τον κορονοϊό με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων. Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι. Κανένας εργαζόμενος να μην αποδεχτεί τη δουλειά από το σπίτι ως μέτρο ενάντια στην πανδημία, καθώς η εργασία από το σπίτι δεν προβλέπεται σε καμία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

Συλλυπητήρια

Οι ΚΟΒ Χαλανδρίου του ΚΚΕ εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στον συναγωνιστή Χρήστο Κασίμη και την οικογένειά του για την απώλεια του πατέρα του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ