Τετάρτη 18 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Πακέτα στήριξης των ομίλων με φόντο τις μεγάλες «αναταράξεις»

Από την προχτεσινή τηλεδιάσκεψη του Γιούρογκρουπ

INTIME NEWS

Από την προχτεσινή τηλεδιάσκεψη του Γιούρογκρουπ
Νέα κρατικά πακέτα διάσωσης και στήριξης επιχειρήσεων και κλάδων της οικονομίας που πλήττονται από τις μεγάλες αναταράξεις στην καπιταλιστική οικονομία δρομολογούνται άμεσα από την ελληνική κυβέρνηση, με βάση και τις προχτεσινές αποφάσεις του Συμβουλίου Γιούρογκρουπ.

Το κυβερνητικό σχέδιο συζητήθηκε χτες σε διαδοχικές τηλεδιασκέψεις των υπουργών Οικονομικών, Υγείας, Εργασίας, Ανάπτυξης και άλλων, ενώ οι πρώτες παρεμβάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν εντός των ημερών, ενδεχομένως και σήμερα Τετάρτη. Οπως όλα δείχνουν, πρόκειται για την πρώτη από τις κυοφορούμενες παρεμβάσεις που θα κλιμακωθούν ανάλογα με τη διάρκεια και την ένταση της κατάστασης. Σ' αυτό το φόντο, η κυβέρνηση ΝΔ δρομολογεί πακέτο στήριξης ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα δρομολογούνται μέτρα της τάξης των 10 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων π.χ. με την αναβολή φορολογικών υποχρεώσεων και την παροχή κρατικών εγγυήσεων σε επιχειρήσεις.

Σ' αυτό το πλαίσιο και στον απόηχο της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι για το έτος 2020 δεν υφίσταται ο στόχος του πλεονάσματος (3,5% του ΑΕΠ), επισημαίνοντας ότι ο νέος στόχος θα συμφωνηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο ανάλογα με τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τον όποιο «επικαιροποιημένο στόχο» θα εξαιρεθούν οι δαπάνες που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τόσο αυτές που αφορούν δαπάνες υγείας, όσο και αυτές που αφορούν στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων. Παραπέρα, από τους στόχους για το πλεόνασμα θα εξαιρεθούν και οι δαπάνες που συνδέονται με το Μεταναστευτικό.

Θυμίζουμε πως σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ, «οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να λάβουν συντονισμένα δημοσιονομικά μέτρα ύψους περίπου 1% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο για το 2020», όπως και ότι «θα αναλάβουν οποιαδήποτε συντονισμένη και αποφασιστική ενέργεια θα χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένης και της λήψης φορολογικών μέτρων», δηλαδή στην κατεύθυνση ελάφρυνσης επιχειρήσεων και κλάδων της οικονομίας.

Επιπρόσθετα, οι ταμειακές διευκολύνσεις αναμένεται να αναδιαμορφωθούν στο 10% του ΑΕΠ των οικονομιών της Ευρωζώνης και αφορούν στην παροχή των κρατικών εγγυήσεων και την αναβολή φορολογικών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις, στην κατεύθυνση δηλαδή που δρομολογεί και η κυβέρνηση της ΝΔ στην ελληνική οικονομία.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι ιδρύεται Ειδικό Επενδυτικό Ταμείο ύψους 37 δισ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν «για τη στήριξη των συστημάτων Υγείας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την αγορά εργασίας κι άλλους ευάλωτους τομείς της οικονομίας». Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα κινητοποιήσει έως και 8 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, με περιθώριο το ποσό αυτό να συμπληρωθεί με ακόμα 20 δισ. ευρώ. Ακόμη, η ΕΤΕπ ενεργοποιεί 10 δισ. ευρώ για πρόσθετες επενδύσεις σε επιχειρήσεις.

Στον απόηχο των παραπάνω αποφάσεων, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών ανακοίνωσε χτες παράταση στην καταβολή δόσεων που αφορούν χρεολύσια για τα τραπεζικά δάνεια προς επιχειρήσεις σε κλάδους που πλήττονται άμεσα από την τρέχουσα κρίση. Η ρύθμιση θα ισχύσει μέχρι 30 Σεπτέμβρη 2020 και αφορά σε επιχειρηματικά δάνεια που ήταν ενήμερα μέχρι το τέλος Δεκέμβρη του 2019, ενώ η ανακοίνωση αναφέρει ότι κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα οι συμβατικοί τόκοι καταβάλλονται κανονικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ