Τετάρτη 18 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Εκτεθειμένοι στην εργοδοτική επίθεση που δυναμώνει

Στο πλευρό τους τα ταξικά σωματεία του κλάδου

Να οργανώσουν τον αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς για τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, καλεί τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό και τις μεγάλες αλυσίδες το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Στις συνθήκες εξάπλωσης του κορονοϊού, χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν «ακόμα περισσότερες ώρες στα καταστήματα με ντελίβερι και take away», ενώ μπορεί να είναι ακόμα απλήρωτοι για προηγούμενους μήνες, οι διανομείς αντιμετωπίζουν την εργοδοτική αυθαιρεσία όσον αφορά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, σε άλλες επιχειρήσεις εστίασης έρχονται αντιμέτωποι με τις πιέσεις των εργοδοτών «να υπογράψουμε άδειες άνευ αποδοχών, να μείνουμε απλήρωτοι, να απολυθούμε», σημειώνει το Συνδικάτο.

«Να μη δεχτεί κανένας την υπογραφή άδειας άνευ αποδοχών, καμία απόλυση, καμία καθυστέρηση στις πληρωμές», τονίζει και προτάσσει μια σειρά από αιτήματα.

Την ανάγκη για προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό υπογραμμίζουν σε ανακοινώσεις τους τα κλαδικά Σωματεία σε Ζάκυνθο, Λέσβο και Σαντορίνη. Με δεδομένο ότι σε μια σειρά από τουριστικές περιοχές κυριαρχεί η εποχική απασχόληση στον κλάδο, τονίζουν τη σημασία μέτρων ώστε καμία οικογένεια να μη μείνει χωρίς εισόδημα, διεκδικούν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την πλήρη κάλυψη των αναγκών πρόληψης και περίθαλψης.

Η «Προοδευτική Κίνηση Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης» καταγγέλλει την επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα με τις πλάτες της ομάδας ΠΑΣΚΕ - Λαζαρίδη που ελέγχει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Καταγγέλλει απολύσεις σε μια σειρά ξενοδοχείων, αλλαγές ωραρίων, συμβάσεων κ.ά. με την απειλή της απόλυσης.

Επίσης, καταγγέλλει ότι «στο ξενοδοχείο "Mediterranean Palace" δόθηκε ανυπόγραφη εντολή από τα "πάνω", που ούτε λίγο ούτε πολύ ζητάει από τους γκρουμ του ξενοδοχείου να θερμομετρούν όσους εισέρχονται στο χώρο του ξενοδοχείου», βάζοντας σε κίνδυνο τους ίδιους, αλλά και όσους εισέρχονται στο ξενοδοχείο. Καλεί τους εργαζόμενους να μη δεχτούν να υπογράψουν αλλαγή στη σύμβασή τους, να μη δεχτούν να υπογράψουν άδειες άνευ αποδοχών, κατάργηση δικαιωμάτων.

Στο μεταξύ, με αφορμή το αίτημα των ξενοδόχων της Θεσσαλονίκης προς την κυβέρνηση να αποφασίσει τη διακοπή λειτουργίας των ξενοδοχείων, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) σημειώνει ότι «πάει πολύ αυτοί που για τα κέρδη τους έκαναν "κόλαση" τη ζωή των ξενοδοχοϋπαλλήλων, να χύνουν τώρα κροκοδείλια δάκρυα, δήθεν ότι νοιάζονται για την υγεία τους! (...) Θέλουν να μετακυλήσουν τη χασούρα τους στις πλάτες των εργαζομένων και στο κράτος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ