Τετάρτη 18 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Εκκλήσεις και δεσμεύσεις στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους

Την ομολογία ότι οι εργαζόμενοι, εκτός από τις ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, έχουν να αντιμετωπίσουν και την εργοδοτική ασυδοσία, έκανε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης

INTIME NEWS

Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες είναι εντελώς ανοχύρωτοι στις ορέξεις των εργοδοτών ομολόγησε χτες ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του. Και το ομολόγησε μέσω της «έκκλησης» που απηύθυνε στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να μην εκμεταλλευτούν τον κορονοϊό για απολύσεις και άλλα αντεργατικά μέτρα, συνοδευόμενης από διαβεβαιώσεις ότι το αστικό κράτος θα σπεύσει προς στήριξή τους. Και αυτό τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει πάρει μέχρι τώρα κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας των εργαζομένων, αλλά πολύ περισσότερο φαίνεται να μετατρέπει την πανδημία σε ευκαιρία για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Με βάση τα μεγάλα κενά στη δημόσια Υγεία, βασική ιδέα του διαγγέλματος του πρωθυπουργού ήταν ξανά ότι «αν πετύχουμε να περιορίσουμε τη διασπορά της μετάδοσης, θα δώσουμε χρόνο στο σύστημα Υγείας να αντιμετωπίσει τα επείγοντα περιστατικά».

Υπενθύμισε ότι από σήμερα κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα, πλην εκείνων με προϊόντα ή υπηρεσίες πρώτης ανάγκης. Θύμισε και την προχτεσινή απόφαση του Γιούρογκρουπ ότι για φέτος δεν υφίσταται ο στόχος για πλέονασμα 3,5%. Οτι «όλες οι δαπάνες για την υγειονομική αλλά και τη μεταναστευτική κρίση δεν θα υπολογίζονται στον προϋπολογισμό του 2020. Οπως και οι έκτακτες δαπάνες του κοινωνικού προϋπολογισμού για τους ανέργους, τους οικονομικά αδύναμους και τις προνοιακές δομές».

«Θα μπορούμε επίσης να διαθέσουμε αμέσως και χωρίς πρόσθετη γραφειοκρατία πόρους του ΕΣΠΑ για την αγορά και την εργασία», έστειλε μήνυμα στους επιχειρηματικούς ομίλους. «Πρακτικά και σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση θα διαθέσει 2 δισ. ευρώ για να βοηθήσει παραγωγικές δραστηριότητες με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου», πρόσθεσε, όπως και ότι «το κράτος, και όχι η επιχείρηση, αναλαμβάνει να καταβάλει μέρος του μισθού των εργαζομένων στους κλάδους που πλήττονται. Επιπλέον, όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις αναστέλλονται, ενώ νομοθετούμε έκτακτα μέτρα που δίνουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία (σ.σ. στις επιχειρήσεις), ώστε να διασωθούν θέσεις εργασίας», βάζοντας και το τάχα φιλεργατικό «τυράκι» για το λαό.

Μία ακόμα παροχή στο κεφάλαιο, ότι «συντονιζόμαστε με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να αποτραπεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων: Το κράτος θα καλύπτει το κόστος των επιτοκίων δανεισμού και με τη σειρά τους οι τράπεζες θα αναστέλλουν έως τον Σεπτέμβριο τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις».

Γνωρίζοντας ότι τίποτε από τις παραπάνω διασφαλίσεις του κεφαλαίου δεν διασφαλίζει τους εργαζόμενους, έκανε «έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις. Γιατί θα υπάρξουν μέτρα που θα τονώσουν τη ρευστότητα και θα τους επιτρέψουν να αντέξουν μέσα σε αυτή την περιπέτεια». Αλλωστε επέμεινε ότι «αυτή την κρίση πρέπει να την περάσουμε ενωμένοι και με το κόστος μοιρασμένο δίκαια στην κοινωνία. Στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά και με την έμπρακτη στήριξη της ίδιας της Ευρώπης», τάζοντας ξανά στο κεφάλαιο κονδύλια κρατικά και ευρωενωσιακά.

Ακόμα, επέμεινε ξανά στο «μένουμε σπίτι», καταφεύγοντας σε ...θύμησες από τη μόδα του «cocooning», που, όπως έλεγε χτες, κάποτε «έγινε τάση και μόδα για τους νέους, σήμερα είναι ανάγκη και χρέος για όλους». Προανήγγειλε άλλωστε νέα περιοριστικά μέτρα: «Στο επόμενο δίμηνο ο κίνδυνος θα γιγαντώνεται. Γι' αυτό και θα ακολουθήσουν νέοι περιορισμοί. Και θα πρέπει όλοι να δείξουμε πειθαρχία. Οσοι φέρονται αντικοινωνικά θα τιμωρούνται παραδειγματικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ