Τετάρτη 18 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΚΛΑΔΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αντί για τα μέτρα προστασίας, γενικεύεται η εντατικοποίηση

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας (ΣΕΕΕΝ) τονίζει την ανάγκη να γενικευτούν τα πρώτα μέτρα που εξήγγειλε η ΔΕΗ ΑΕ για την αποτροπή της μετάδοσης του ιού, για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως αυτά δεν επαρκούν για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων.

Στα μέτρα που απαιτεί το ΣΕΕΕΝ αναφέρονται:

  • Δεν αποδεχόμαστε καμιά αρνητική αλλαγή στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματά μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.
  • Η άδεια που δίνεται για τον 1 από τους 2 συζύγους να δοθεί για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων, σε καθεστώς λειτουργίας με προσωπικό ασφαλείας των ορυχείων και σταθμών σε κυκλικό πρόγραμμα.
  • Μέριμνα για το έκτακτο προσωπικό, για τους 8μηνίτες και τους εργαζόμενους στις εργολαβίες, να πληρωθούν το 100% του μισθού ή του μεροκάματου και να μπουν στο ίδιο καθεστώς λειτουργίας με το προσωπικό ασφαλείας μαζί με το τακτικό προσωπικό.
  • Καλούμε την Επιθεώρηση Εργασίας να εντείνει τους ελέγχους στους χώρους δουλειάς. Γνωρίζουμε καλά ότι η εργοδοσία θα κάνει το παν ούτως ώστε τη χασούρα τους να την μετακυλήσουν στο λαό. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Αρκετά πληρώσαμε μέσα στη 10ετή καπιταλιστική οικονομική κρίση.
  • Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.
  • Εξασφάλιση μέσων ατομικής προστασίας, όπως μάσκες, αντισηπτικά κ.ά., και αυστηρή τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας.

Παράλληλα, το ΣΕΕΕΝ αναφέρει πως η πανδημία του κορονοϊού συμπίπτει με τη δρομολογούμενη «απολιγνιτοποίηση» η οποία βάζει σε μεγάλο κίνδυνο και την ενεργειακή επάρκεια αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Με το σχέδιο της κυβέρνησης για κλείσιμο μονάδων και ορυχείων να βρίσκεται σε εξέλιξη, και μάλιστα πλέον με «λυμένα τα χέρια» καθώς οι εργαζόμενοι «θα είναι στα σπίτια τους για να φυλαχτούν από τον ιό», αναμένεται στα τέλη Απρίλη να κλείσει οριστικά ο ΑΗΣ Αμύνταιου.

Γενικευμένη εντατικοποίηση

Την προσπάθεια των επιχειρήσεων του κλάδου να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους, σε βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους, καταγγέλλει και το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας.

Σε όσους χώρους είναι εφικτό, η εργοδοσία «προωθεί την τηλεργασία αυτοτελώς ή σε συνδυασμό με εκ περιτροπής εργασία στους χώρους της εταιρείας (δίκτυα, εταιρείες παραγωγής και εμπορίας κ.λπ.)». Στους χώρους των διυλιστηρίων και του φυσικού αερίου αυτό που κυριαρχεί είναι η εντατικοποίηση «με υπερωριακή 12ωρη απασχόληση, έτσι ώστε να υπάρχει μια βάρδια σε εφεδρεία, στην περίπτωση κρούσματος, χωρίς ταυτόχρονα να μειώνεται ο ρυθμός παραγωγής των μονάδων».

Η μείωση του εργαζόμενου προσωπικού που συνεπάγεται το παραπάνω μέτρο, όπως προειδοποιεί το Σωματείο, «αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων αν δεν συνδυάζεται με την ταυτόχρονη μείωση της παραγωγής και των εργασιών». Στην πλειονότητα των χώρων «δεν παρέχονται τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας, όπως ατομικές μάσκες και γάντια μιας χρήσης», ούτε καν σε εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με το κοινό (εργολαβίες καταμέτρησης ΔΕΔΔΗΕ).

Στις περιπτώσεις που κάποιος εργαζόμενος εμφανίσει συμπτώματα, «απομονώνεται, στην καλύτερη περίπτωση γίνεται απολύμανση του χώρου και η παραγωγή συνεχίζεται, δίχως να μπορεί να διαπιστωθεί αν ο ίδιος είναι θετικός στον κορονοϊό, αφού το τεστ ανίχνευσης γίνεται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις (βαριά πνευμονία, ταξίδι σε συγκεκριμένες χώρες) αφήνοντας έτσι εκτεθειμένους τους συναδέλφους που εργάζονται μαζί του».

Τέλος, το Σωματείο αναδεικνύει το ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, κυρίως στις εργολαβίες, οι οποίοι έχουν παυθεί αναγκαστικά από την εργασία τους, λόγω των μέτρων, καθώς «δεν υπάρχει ενημέρωση για το πώς θα χαρακτηριστεί η απουσία τους», δεν γνωρίζουν «αν και πώς θα πληρωθούν γι' αυτές τις μέρες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ