ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάρτη 2020 - Κυριακή 29 Μάρτη 2020
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέες προκλήσεις από την πλευρά των ΗΠΑ

Καμπάνια αλληλεγγύης διοργανώνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης

Τις νέες αστήριχτες κατηγορίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μέσω του γενικού εισαγγελέα, που ανακοίνωσε ποινικές διώξεις εναντίον του Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και άλλων αξιωματούχων για υποτιθέμενη εμπλοκή τους σε διεθνή διακίνηση ναρκωτικών, απορρίπτει η κυβέρνηση της χώρας.

Σε ανακοίνωση του βενεζουελάνικου ΥΠΕΞ, η ενέργεια αυτή, που προβλέπει και αμοιβή για τη σύλληψη των αξιωματούχων, ύψους 15 εκατ. δολαρίων για τον Πρόεδρο και από 10 εκατ. δολάρια για τον υπουργό Αμυνας, τον γενικό εισαγγελέα και άλλους, χαρακτηρίζεται «άλλη μια απόπειρα πραξικοπήματος» και σημειώνεται ότι «η βαθιά απογοήτευση του Λευκού Οίκου προέρχεται από την ειρήνη που κυριαρχεί στη Βενεζουέλα, που οι αρχές έχουν καταφέρει να ουδετεροποιήσουν και να εξουδετερώσουν όλες τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης και πραξικοπήματος που σχεδιάζονται και χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ».

Επίσης η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατηγορεί την κυβέρνηση του Τραμπ και αυτή του Ιβάν Ντούκε της Κολομβίας για το σχέδιο νέας επιχείρησης δολοφονίας του Προέδρου Μαδούρο, που οργανωνόταν από το κολομβιανό έδαφος από τον λιποτάκτη του βενεζουελάνικου στρατού Κλίβερ Αλκαλά, ο οποίος βρέθηκε με σημαντικό αριθμό όπλων και πυρομαχικών που προορίζονταν για τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ και της ΕΕ στη Βενεζουέλα, Χουάν Γκουαϊδό, και την ομάδα του.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης καταδικάζει επίσης κατηγορηματικά την κίνηση των ΗΠΑ και την κλιμάκωση των κυρώσεων εν μέσω της δύσκολης συγκυρίας της πανδημίας και τονίζει: «Ο λαός της Βενεζουέλας ήδη υποφέρει από τις κυρώσεις και τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές και οι σύμμαχοί τους από την ΕΕ και την "Ομάδα Lima", οι οποίοι δεν επιτρέπουν στη χώρα να αγοράσει φάρμακα και άλλα ζωτικά προϊόντα εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Οι ίδιες δυνάμεις αναγνωρίζουν μια αυτοανακηρυχθείσα μαριονέτα ως "επίλεκτο ηγέτη" τους ενάντια σε κάθε νομιμότητα, λογική και διεθνές δίκαιο, και είναι οι ίδιες δυνάμεις που δεν επιτρέπουν στη χώρα να αγοράσει και να παράσχει τεχνικό εξοπλισμό και προϊόντα υγείας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας από τις διεθνείς αγορές».

Καταλήγοντας το ΠΣΕ «εκφράζει τη βαθιά αλληλεγγύη του προς τον λαό της Βενεζουέλας, στις αντιιμπεριαλιστικές φιλειρηνικές δυνάμεις, στον αγώνα τους για υπεράσπιση του κυριαρχικού τους δικαιώματος να επιλέξουν την ηγεσία και τις τύχες τους μόνοι τους και χωρίς ξένη παρέμβαση και να αντισταθούν στις ιμπεριαλιστικές προκλήσεις.

Καλούμε όλα τα μέλη και τους φίλους του ΠΣΕ να δυναμώσουν τις δράσεις αλληλεγγύης με τον λαό της Βενεζουέλας και να προγραμματίσουν για την 19η Απρίλη, η οποία είναι η Διεθνής Μέρα Αλληλεγγύης με την Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας, δράσεις ενάντια στις ιμπεριαλιστικές απειλές και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης με τον λαό της Βενεζουέλας σε συντονισμό με την οργάνωση μέλος του ΠΣΕ στη Βενεζουέλα (Επιτροπή Διεθνούς Αλληλεγγύης και Αγώνα για την Ειρήνη - COSI)».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Παζάρια για νέα κυβέρνηση ή εκλογές

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα στο Κοσσυφοπέδιο βρίσκονται σε στάδιο εντατικών διαβουλεύσεων και ζυμώσεων με στόχο τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης ή και διεξαγωγή εκλογών, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του Κοσοβάρου Αλβανού πρωθυπουργού Αλμπιν Κούρτι το βράδυ της Τετάρτης. Είχε προηγηθεί η υπερψήφιση πρότασης δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησής του.

Αφορμή για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας σε βάρος του πρωθυπουργού και αρχηγού του κόμματος «Αυτοδιάθεση» (που βγήκε οριακά πρώτο στις βουλευτικές εκλογές του Οκτώβρη) στάθηκε η απόφαση του Κούρτι να αποπέμψει τον υπουργό Εσωτερικών Αγκιμ Βέλιου, ο οποίος ήθελε να κηρυχθεί το προτεκτοράτο σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» λόγω της πανδημίας κορονοϊού. Ωστόσο η αιτία ήταν βαθύτερη και όχι η πανδημία.

Πληροφορίες της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «balkaninsight.com» από το Κοσσυφοπέδιο αναφέρουν πως ο Κούρτι επιδίωξε την αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών θεωρώντας ότι αυτός δρούσε σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της χώρας (πρώην αρχηγό του ΟΥΤΣΕΚΑ) Χασίμ Θάτσι αλλά και τον Αμερικανό απεσταλμένο του Προέδρου Τραμπ για τις σχέσεις Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου (πρώην πρέσβη στη Γερμανία) Ρίτσαρντ Γκρένελ, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Ο Κούρτι μιλώντας στη Βουλή πριν από την ψήφιση της πρότασης δυσπιστίας (που πέρασε με 82 ψήφους υπέρ, 32 κατά και μία αποχή) κατηγόρησε τον Γκρένελ ότι αναμείχθηκε στα εσωτερικά του Κοσσυφοπεδίου επειδή θεωρούσε τον ίδιο εμπόδιο στην επανέναρξη διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας για τη λεγόμενη ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων.

Εάν δεν καταστεί εφικτή μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες η συγκρότηση νέας κυβέρνησης ανάμεσα στα κοινοβουλευτικά κόμματα, τότε ο Πρόεδρος του προτεκτοράτου είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα να κηρύξει διάλυση της 120μελούς Βουλής ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές μέσα σε 45 μέρες.

ΤΕ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατάθεση λουλουδιών προς τιμήν του Νίκου Μπελογιάννη

Τη Δευτέρα 30 Μάρτη, στα 68 χρόνια από την εκτέλεσή του

Τη Δευτέρα 30 Μάρτη συμπληρώνονται 68 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του Νίκου Καλούμενου, Δημήτρη Μπάτση και Ηλία Αργυριάδη. Τιμώντας τον Νίκο Μπελογιάννη, η Τομεακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ θα αποθέσει λίγα κόκκινα γαρίφαλα στην προτομή του, στην ομώνυμη πλατεία και στο Μουσείο «Ν. Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα, την πόλη που γεννήθηκε και έκανε τα πρώτα του αγωνιστικά βήματα. «Ο Μπελογιάννης ζει γιατί το κίνημα που τον έθρεψε και τον διαπαιδαγώγησε, ζει και αναπτύσσεται. Μέσα σε αυτό το κίνημα, σε αυτό το κόμμα, το ΚΚΕ, έμαθαν όλοι οι Μπελογιάννηδες να παλεύουν "χωρίς ύπνο και ξεκούραση για να φτιάξουν έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων"», αναφέρει η ΤΕ του Κόμματος σε ανακοίνωσή της.

«Εφυγε» ο σύντροφος Αγγελος Ρεμπής

«Εφυγε» την περασμένη Πέμπτη από τη ζωή ο σύντροφος Αγγελος Ρεμπής.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ με θλίψη αποχαιρετά το βετεράνο αγωνιστή, συνταξιούχο δικαστή, σ. Αγγελο Ρεμπή, που έφυγε πλήρης ημερών, την Πέμπτη 26 Μάρτη, από τη ζωή.

Ο σ. Ρεμπής γεννήθηκε το 1928 στο Θεσπρωτικό Πρέβεζας, σπούδασε νομικά και το 1966 διορίστηκε δικαστής (πάρεδρος) στο Πρωτοδικείο του Πειραιά κατόπιν διαγωνισμού. Υπηρέτησε ως πρωτοδίκης στα Πρωτοδικεία Κέρκυρας και Πειραιά. Προήχθη στο βαθμό του προέδρου Πρωτοδικών στα Πρωτοδικεία Καρδίτσας και Αθήνας και τελικά στον βαθμό του Εφέτη το 1983. Υπηρέτησε ως εφέτης στα Εφετεία Πάτρας και Αθήνας, ενώ διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Δραστηριοποιήθηκε ενεργά, με σημαντική προσφορά και πλούσια αρθρογραφία, στο λαϊκό κίνημα, στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, καθώς και στο κίνημα της Ειρήνης, ιδιαίτερα την περίοδο των μεγάλων αγώνων ενάντια στον πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Πρωτοστάτησε ενάντια στις κατευθύνσεις της ΕΕ σε βάρος των λαϊκών ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων, στον τρομονόμο, το "Ευρωσύνταγμα", τα σχέδια για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Ανέπτυξε ιδιαίτερη δράση ενάντια στις "τρομοκάμερες" και το σύστημα παρακολούθησης "ΖΕΠΕΛΙΝ", που λειτούργησαν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και υπήρξε μάρτυρας στη σχετική δίκη, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για την απομάκρυνσή του.

Ο σ. Αγγελος Ρεμπής, μέλος της Κομματικής Οργάνωσης Κρητικών Γαλατσίου, ανέλαβε διάφορες υπεύθυνες χρεώσεις στην κομματική του ζωή, διατελώντας συνεργάτης του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Δικαιοσύνη και τις Λαϊκές Ελευθερίες τη δεκαετία του 2000, ενώ υπήρξε υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος στο Νομό Πρέβεζας στις εκλογές του 2000. Τίμησε, με συνέπεια και σεμνότητα, μέχρι το τέλος της ζωής του, την ιδιότητα του μέλους του ΚΚΕ.

Θερμά συλλυπητήρια στην σύζυγό του σ/σσα Φωφώ, στις κόρες του και σε όλη την οικογένειά του».

Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 28/3 στο Β' Νεκροταφείο Αθηνών σε στενό οικογενειακό κύκλο, λόγω των περιοριστικών μέτρων.

ΙΡΑΚ
Αποχώρηση Αμερικανών και από δεύτερη βάση

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες εντείνουν τις προετοιμασίες για αποχώρηση από την αεροπορική βάση Καγιάρα στο βόρειο Ιράκ, τη δεύτερη που εγκαταλείπουν τις τελευταίες βδομάδες στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης των στρατευμάτων που διαθέτουν στη χώρα με πρόσχημα την καταπολέμηση των τζιχαντιστών.

Η αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτικών ξεκίνησε λίγες ώρες μετά τη δεύτερη επίθεση με ρουκέτες που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στη λεγόμενη «Πράσινη Ζώνη» της Βαγδάτης, όπου εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια αυστηρότατα μέτρα ασφάλειας καθώς εκεί βρίσκονται η αμερικάνικη πρεσβεία και κυβερνητικά κτίρια.

Η εξέλιξη λαμβάνει χώρα μία βδομάδα μετά την αποχώρηση εκατοντάδων Αμερικανών στρατιωτικών από την αεροπορική βάση Αλ Κάιμ που βρίσκεται στη μεθόριο Ιράκ - Συρίας. Την Τετάρτη αποχώρησαν από το Ιράκ περίπου 200 Γάλλοι στρατιωτικοί, μετά την εντολή του Προέδρου Εμ. Μακρόν να συμβάλουν στην επιβολή μέτρων καταπολέμησης της πανδημίας κορονοϊού στη χώρα τους. Το ίδιο παράδειγμα θα ακολουθήσουν σύντομα στρατιώτες από Βρετανία, Αυστραλία, Τσεχία και άλλες 30 χώρες.

ΙΣΡΑΗΛ
Κυβέρνηση Νετανιάχου - Γκαντς

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε κυβέρνηση συνεργασίας προχωρούν οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομματικών συνασπισμών στο Ισραήλ έπειτα από την απόφαση του Μπένι Γκαντς, αρχηγού του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού «Μπλε και Λευκού» μπλοκ, να προχωρήσει σε κυβέρνηση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και αρχηγό του δεξιού κόμματος Λικούντ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Οι εξελίξεις αυτές αποτρέπουν το ενδεχόμενο διεξαγωγής (τέταρτων κατά σειρά σε ένα χρόνο) βουλευτικών εκλογών και δείχνουν ότι εν μέσω πανδημίας είναι κυρίαρχη στην αστική τάξη η συναίνεση για την προώθηση σημαντικών ενεργειακών και γεωπολιτικών συμφερόντων σε συνθήκες αυξημένου ανταγωνισμού και αντιθέσεων στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Γκαντς, αφού διέλυσε το «Μπλε και Λευκό» μπλοκ προκαλώντας τις κατηγορίες των έως πρότινος εταίρων του για «προδοσία», ανέλαβε πρόεδρος της Κνέσετ (ισραηλινής Βουλής). Δεν αποκλείεται με αυτή του την κίνηση να υπογράφει το τέλος της σύντομης καριέρας του ως πολιτικού αρχηγού, 13 μήνες μετά την ίδρυση του κόμματός του.

Στη νέα κυβέρνηση ο Γκαντς αναμένεται αργότερα να αναλάβει καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών, ενώ στελέχη του κόμματός του («Ισραηλινή Ανθεκτικότητα») αναμένεται να αναλάβουν το υπουργείο Αμυνας (με πιθανότερο υποψήφιο τον στρατηγό Γκάμπι Ασκενάζι) και το υπουργείο Δικαιοσύνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ