Σάββατο 28 Μάρτη 2020 - Κυριακή 29 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Κυβέρνηση Νετανιάχου - Γκαντς

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε κυβέρνηση συνεργασίας προχωρούν οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομματικών συνασπισμών στο Ισραήλ έπειτα από την απόφαση του Μπένι Γκαντς, αρχηγού του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού «Μπλε και Λευκού» μπλοκ, να προχωρήσει σε κυβέρνηση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και αρχηγό του δεξιού κόμματος Λικούντ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Οι εξελίξεις αυτές αποτρέπουν το ενδεχόμενο διεξαγωγής (τέταρτων κατά σειρά σε ένα χρόνο) βουλευτικών εκλογών και δείχνουν ότι εν μέσω πανδημίας είναι κυρίαρχη στην αστική τάξη η συναίνεση για την προώθηση σημαντικών ενεργειακών και γεωπολιτικών συμφερόντων σε συνθήκες αυξημένου ανταγωνισμού και αντιθέσεων στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Γκαντς, αφού διέλυσε το «Μπλε και Λευκό» μπλοκ προκαλώντας τις κατηγορίες των έως πρότινος εταίρων του για «προδοσία», ανέλαβε πρόεδρος της Κνέσετ (ισραηλινής Βουλής). Δεν αποκλείεται με αυτή του την κίνηση να υπογράφει το τέλος της σύντομης καριέρας του ως πολιτικού αρχηγού, 13 μήνες μετά την ίδρυση του κόμματός του.

Στη νέα κυβέρνηση ο Γκαντς αναμένεται αργότερα να αναλάβει καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών, ενώ στελέχη του κόμματός του («Ισραηλινή Ανθεκτικότητα») αναμένεται να αναλάβουν το υπουργείο Αμυνας (με πιθανότερο υποψήφιο τον στρατηγό Γκάμπι Ασκενάζι) και το υπουργείο Δικαιοσύνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ