ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Απρίλη 2020 - Κυριακή 5 Απρίλη 2020
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΣΕΧΙΑ
Νέο κρούσμα αντικομμουνισμού στην «ομίχλη» του κορονοϊού

Απομάκρυναν το άγαλμα του Σοβιετικού στρατάρχη - απελευθερωτή της Πράγας από πλατεία της πόλης

Από παλιότερη εκδήλωση κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών στο άγαλμα του στρατάρχη Κόνιεφ, για την υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας
Από παλιότερη εκδήλωση κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών στο άγαλμα του στρατάρχη Κόνιεφ, για την υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας
Σαν τους κλέφτες, τα ξημερώματα της Παρασκευής, αξιοποιώντας την κατάσταση απαγόρευσης της κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι τοπικές δημοτικές αρχές του 6ου Διαμερίσματος της Πράγας προχώρησαν στο ξήλωμα ενός ακόμα σοβιετικού μνημείου.

Πρόκειται για το άγαλμα του Σοβιετικού στρατάρχη Ιβάν Στεπάνοβιτς Κόνιεφ, ο οποίος ηγήθηκε της ουκρανικής στρατιάς που απελευθέρωσε την Πράγα και μεγάλο τμήμα της Τσεχοσλοβακίας από τον ναζιστικό ζυγό.

Οι αρχές του τοπικού Διαμερίσματος και του μητροπολιτικού δήμου της Πράγας, προφανώς και με την ανοχή της κυβέρνησης, εφάρμοσαν την απόφαση απομάκρυνσης που είχε ληφθεί από το Σεπτέμβρη του 2019, έχοντας ξεσηκώσει αντιδράσεις. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο παρέμενε ανεφάρμοστη.

Τώρα οι αρχές, εξασφαλίζοντας ότι δεν μπορούν να υπάρξουν μαζικές αντιδράσεις, πήγαν με γερανό και ξήλωσαν το άγαλμα. Οπως είπαν, θα το μεταφέρουν σε αποθήκη και αργότερα θα τοποθετηθεί στο λεγόμενο «Μουσείο Μνήμης του 20ού αιώνα», στο στρατιωτικό νεκροταφείο στην περιοχή Ολσάν. Τέτοια «μουσεία» στήνονται σε διάφορες χώρες της ΕΕ με βασικό στόχο να εξισώνεται ο φασισμός με το σοσιαλισμό. Επίσης, αποφάσισαν να τοποθετηθεί στη θέση του μνημείο «για όλους τους απελευθερωτές της Τσεχοσλοβακίας».

Το συγκεκριμένο μνημείο είχε κατασκευαστεί το 1980 προς τιμήν του στρατάρχη Κόνιεφ, απελευθερωτή της Πράγας, και των 140.000 και πλέον στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού που έπεσαν στο έδαφος της Τσεχοσλοβακίας για τη συντριβή του φασισμού. Αυτό το γεγονός είναι που θέλουν να ρίξουν στη λήθη οι διάφοροι παραχαράκτες της Ιστορίας.

Η Οργάνωση Πράγας του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας) και η πρόεδρός της, Μάρτα Σεμέλοβα, η δασκάλα που είχε διωχθεί επειδή αντιδρούσε στην παραχάραξη της Ιστορίας, με ανακοίνωσή της χαρακτήρισε τη μεθόδευση «πράξη δειλών και πρόκληση ειδικά τη χρονιά που γιορτάζεται η 75η επέτειος της νίκης επί του φασισμού».

Επίσης, η Εργατική Συνομοσπονδία Εργατικών Σωματείων Τσεχίας (μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας) καταδίκασε την ενέργεια, σημειώνοντας ότι «είναι ακραία προσβολή απέναντι σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά, τους 140.000 στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού που έπεσαν στην Τσεχοσλοβακία και τους αγωνιστές του ντόπιου αντιστασιακού κινήματος».

Εθελοντική αιμοδοσία από φοιτητικούς συλλόγους και σωματεία

Σε εθελοντική αιμοδοσία προχωρούν φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ την Τρίτη 7 Απρίλη, τις ώρες 8.30 π.μ. - 1.30 μ.μ. στο περίπτερο 11 της ΔΕΘ, με στόχο, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, να συμβάλουν από την πλευρά τους στην προσπάθεια για την προστασία της υγείας του λαού από την επιδημία. Σχετική απόφαση έχουν πάρει οι σύλλογοι φοιτητών Ιατρικής, Γεωλογικού, Βιολογικού, Κτηνιατρικής, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Πολιτικών Επιστημών, ΤΕΦΑΑ, Ψυχολογικού, Νομικής.

Κατά την αιμοδοσία θα διασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εθελοντών αιμοδοτών. Επισημαίνεται ότι τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα όπως αυτά της γρίπης, είτε τα ίδια είτε οι οικείοι τους, θα πρέπει να αποφύγουν να δώσουν αίμα για 4 βδομάδες μετά το τέλος των συμπτωμάτων. Επίσης, για την αποφυγή συνωστισμού, οι αιμοδότες καλούνται να κλείσουν ραντεβού στην ηλεκτρονική διεύθυνση dimitristaxidis@hotmail.com

Στα Χανιά

Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Νομού Χανίων του ΠΑΜΕ καλεί όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, νέους και παλιούς αιμοδότες στην εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιείται στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», καθημερινά 9 π.μ. - 4 μ.μ. και Σάββατο 9 π.μ. - 2 μ.μ. «Είναι ανάγκη να αυξήσουμε τον αριθμό εθελοντών αιμοδοτών. Ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα των ασθενών προσφέροντας ανακούφιση στην αγωνία των ίδιων και των οικογενειών τους», σημειώνει.

Για τον σύντροφο Σταύρο Λίτσα

Συμπληρώνονται δύο χρόνια από το θάνατο του συντρόφου ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΙΤΣΑ. Στη μνήμη του συντρόφου μας η Τομεακή Οργάνωση Κατασκευών προσφέρει για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, του Κόμματος για το οποίο αγωνίστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, το ποσό των 1.250 ευρώ.

Προσφορά για τα Μνημεία του ΚΚΕ σε Γυάρο και Μακρόνησο

Κρατητήρια, στρατοδικεία, φυλακές, εξορίες, Γυάρος, Μακρόνησος, βασανιστήρια, βαρβαρότητα. Ο νους, η σκέψη, η καρδιά των γονιών μας, εκεί στην αναγκαστική προσφυγιά, ήταν στραμμένη πάντα στην πατρίδα. Σε συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, εκδηλώσεις ενημερωνόμασταν για την κατάσταση στην Ελλάδα, για τα στρατόπεδα - κολαστήρια. Δημιουργήθηκαν Αντιδικτατορικές Επιτροπές σε όλες τις λέσχες μας, σε όλες τις χώρες που ζούσαμε. Συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι. Με εράνους για συγκέντρωση χρημάτων, κόκκινα μεροκάματα, δέματα και ό,τι άλλο μπορούσαμε, για τους εξόριστους και τις οικογένειές τους.

Το ΚΚΕ, πιστό στους αγώνες του λαού μας, τιμά όλους τους αγωνιστές που πέρασαν από τους τόπους - κολαστήρια με την ανέγερση δύο Μνημείων στη Γυάρο και τη Μακρόνησο. Εμείς, οι απόγονοι των πολιτικών προσφύγων, θεωρούμε ότι είναι χρέος μας να συμβάλουμε στην προσπάθεια αυτή του Κόμματός μας στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και στην ανάδειξη της Γιούρας και της Μακρονήσου σε ιστορικούς τόπους. Μέσω του Πολιτιστικού Τμήματος «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ» του Παραρτήματος Κέντρου Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ προσφέρουμε 100 ευρώ και ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ. Κανείς να μη λείψει από αυτήν την πρωτοβουλία!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ