ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Απρίλη 2020 - Κυριακή 5 Απρίλη 2020
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Ξεδιπλώνει τα επικίνδυνα σχέδια της επόμενης μέρας

Από προηγούμενη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ
Από προηγούμενη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ
Η έναρξη της λεγόμενης «Διαδικασίας Διαλογισμού για το μέλλον του ΝΑΤΟ», ώστε ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός να αντιστοιχηθεί στις ανάγκες των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων αλλά και των σφοδρών ανταγωνισμών στο εσωτερικό του, βρέθηκε μεταξύ άλλων στην ατζέντα της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της λυκοσυμμαχίας, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη με τηλεδιάσκεψη.

Πρόκειται για συζήτηση που έχει δυναμώσει κατόπιν και παρεμβάσεων τους προηγούμενους μήνες, όπως αυτή του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν περί «εγκεφαλικά νεκρού ΝΑΤΟ», και απασχόλησε ως θέμα και τη Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβρη στο Λονδίνο.

Σε υλοποίηση άλλωστε αποφάσεων που πάρθηκαν τότε, ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ όρισε, αρχές της βδομάδας, δεκαμελή ομάδα «εμπειρογνωμόνων», που, όπως διευκρίνισε, τους επόμενους μήνες θα τον συνδράμουν με αναφορά τους, ώστε ο ίδιος να κάνει την τελική του εισήγηση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία μετατίθεται για το 2021, λόγω της πανδημίας.

Στο ενδιάμεσο, η ομάδα «θα συνεργαστεί με τις πρωτεύουσες των συμμαχικών δυνάμεων και το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το όργανο λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ, καθώς και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς», σε μια προσπάθεια να ...συγκεραστούν απόψεις και να αμβλυνθούν οι μεγάλες αντιθέσεις με βάση τα αποκλίνοντα συμφέροντα των κρατών - μελών. Χαρακτηριστικά εξάλλου είναι και τα όσα γράφτηκαν στον αστικό Τύπο, πως ανάμεσα στα αντικείμενα που θα επεξεργαστεί η «Ομάδα Προβληματισμού», είναι και ο τρόπος παρέμβασης της συμμαχίας όταν υφίσταται ενδο-συμμαχική διένεξη.

Δεν περνά απαρατήρητο και το ποιες χώρες εκπροσωπούνται στην ομάδα, αφού εκτός από τις ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδά, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Πολωνία, θέση πιάνει στο εν λόγω τραπέζι και η «απομονωμένη», κατά την ελληνική κυβέρνηση, Τουρκία, με εκπρόσωπό της μάλιστα τον Τ. Ιλντέμ, με θητεία και στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό και με την απόρριψη εκ μέρους του γγ του ΝΑΤΟ της «υποψηφιότητας» που είχε θέσει η κυβέρνηση, προκάλεσε τον «κλαυθμό και οδυρμό» σε αστικά επιτελεία που έσπευσαν να παραπονεθούν για το ότι ο γγ δεν κράτησε ισορροπίες, επισημαίνοντας αλλού πως η Ελλάδα «είναι το μοντέλο συμμάχου - μέλους που θα έπρεπε να είναι όλα τα μέλη. Είναι η χώρα που παρέμεινε πιστή, αξιολογώντας τα δικά της συμφέροντα, τόσο στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, όσο και στη σύμμαχο χώρα των ΗΠΑ» («viadiplomacy.gr«) κι αλλού διαπιστώνοντας πως «το ενεργό μέλος αξιολογείται μας αρέσει ή όχι από τις πρόθυμες συνεισφορές σε δυνάμεις και μέσα αναλόγως των δυνατοτήτων του...» («liberal.gr»), δείχνοντας δηλαδή προς την κατεύθυνση ακόμα βαθύτερης εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ για τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Στην ίδια εξάλλου κατεύθυνση έδειξε και η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ πως η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε «ανυποληψία» εντός των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Ανοιχτή η βεντάλια των επικίνδυνων σχεδίων

Παράλληλα, στο τραπέζι της Συνόδου βρέθηκαν τα επόμενα βήματα στα σχέδια του ΝΑΤΟ σε όλα τα «ανοιχτά μέτωπα» των ανταγωνισμών, με βαθύτερη εμπλοκή της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας στις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Στόλτενμπεργκ, αποφάσισαν να αναλάβουν από τον λεγόμενο Παγκόσμιο Συνασπισμό κατά του ISIS κομμάτι των «εκπαιδευτικών» δραστηριοτήτων του στα Σώματα Ασφαλείας και σε πολιτικό προσωπικό του Ιράκ, όπως επίσης να επεκτείνουν βήμα το βήμα τη δράση τους στη Μέση Ανατολή. Απόφαση που έρχεται σε ικανοποίηση και σχετικού αιτήματος των ΗΠΑ, όπως έχει εκφραστεί εδώ και μήνες και με την περιβόητη πρόταση του Τραμπ για... μετονομασία του οργανισμού σε «ΝΑΤΟ - Μέση Ανατολή», και στην πράξη λειτουργεί ως άλλη μια κίνηση στην περικύκλωση του Ιράν και την «αναχαίτιση» της επιρροής των υπόλοιπων ιμπεριαλιστικών κέντρων στην περιοχή.

Αντίστοιχη απόφαση πάρθηκε για ενίσχυση της «συνεργασίας» με την Αφρικανική Ενωση, με τον Στόλτενμπεργκ να περιγράφει ανοικτά το ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ ειδικά για την - ευρωατλαντικής κοπής - «σταθερότητα» της Βόρειας Αφρικής.

Παράλληλα, στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης έγινε και η επίσημη υποδοχή της Β. Μακεδονίας, ως μέλους με πλήρη πλέον δικαιώματα, μια ένταξη που, όπως είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, συμβάλλει τάχα «στη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων» και στην «ευρωατλαντική ασφάλεια».

Δεν περνά απαρατήρητο ότι η θεματολογία της τηλεδιάσκεψης ανέδειξε και την αντιμετώπιση του κορονοϊού ως πεδίο αντιπαράθεσης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ηδη από την επικοινωνία με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, αρχές της βδομάδας αφήνονταν ξανά αιχμές κατά Ρωσίας και Κίνας ότι με αφορμή τον κορονοϊό ξεκίνησαν μια εκστρατεία «παραπληροφόρησης» για το ότι το ΝΑΤΟ είτε άργησε είτε είναι αναποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του ιού. Ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ θα απαντήσει με «στοιχεία» και θα αξιοποιήσει τις στρατιωτικές του δυνατότητες στην αντιμετώπιση του ιού.

Εξ ου και στην τηλεδιάσκεψη κλήθηκε να συμμετάσχει και ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ Αμερικανός πτέραρχος Τ. Γουόλτερς, διαβεβαιώνοντας από τη μια ότι το ΝΑΤΟ έχει κινητοποιήσει μέσα και προσωπικό του για αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά, από την άλλη, συνεχίζει τη ...δουλειά του κανονικά, με την ανάπτυξη σχηματισμών μάχης στη Βαλτική, δυνάμεις στο Αφγανιστάν, εναέριες και θαλάσσιες περιπολίες.

Αλλωστε, όπως έλεγε χαρακτηριστικά και ο Στόλτενμπεργκ, κύριο αντικείμενο του ΝΑΤΟ είναι η παροχή ασφάλειας και «δεν μπορεί να αφήσει μια υγειονομική κρίση να γίνει κρίση ασφαλείας». Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, οι υπουργοί ανέθεσαν στον Γουόλτερς να αναβαθμίσει και να επιταχύνει τους τρόπους που εκφράζεται η «αλληλεγγύη» μεταξύ των κρατών - μελών απέναντι στον κορονοϊό, με κινητοποίηση επιπλέον πόρων, μέσων και προσωπικού. Ο Γουόλτερς θα κάνει αναφορά πεπραγμένων και προτάσεις για παραπέρα βήματα, στην επερχόμενη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ σε περίπου δύο βδομάδες από τώρα, μέσα στον Απρίλη.

Τέλος, να σημειωθεί η πρεμούρα της ελληνικής κυβέρνησης για ενίσχυση της ΝΑΤΟικής παρουσίας στο Αιγαίο, όπως ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται επί ΝΔ. «Συζητήσαμε», δήλωνε μετά την τηλεδιάσκεψη ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Ν. Δένδιας, «για τη δυνατότητα αύξησης της συμβολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των ροών παράτυπης μετανάστευσης, υπό το φως της πρόσφατης έξαρσης των ροών προς τη χώρα μας», με αποφάσεις να αναμένονται για αυτό το ζήτημα, το επόμενο διάστημα, αν και το ΝΑΤΟ κεντρικά απέφυγε ξανά να πάρει την οποιαδήποτε θέση στις υποτιθέμενες καταγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης ότι η Τουρκία «εργαλειοποιώντας» το Προσφυγικό παραβιάζει τάχα τις... αξίες της λυκοσυμμαχίας. Η δε «επισήμανση» Δένδια πως «όλοι οι σύμμαχοι δικαιούνται να ζητούν την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι οι ίδιοι θα τιμούν τις δεσμεύσεις τους», επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών κάνει πλάτες στην εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, που «κουρελιάζει» σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα δημιουργώντας επικίνδυνα προηγούμενα για τις διεκδικήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, με αντάλλαγμα μια ανανεωμένη συμφωνία εγκλωβισμού των ξεριζωμένων.

Να σημειωθεί πως σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο ο Τούρκος ΥΠΕΞ επιβεβαίωνε τη στάση αυτή της κυβέρνησης, λέγοντας πως «όπως αναμενόταν, η Ελλάδα και κάποιες χώρες προσπάθησαν να συνδέσουν τη βοήθεια που θα μας δοθεί με τις δραστηριότητες στο Αιγαίο ή τονίζοντας τη συμφωνία μας για το Mεταναστευτικό με την ΕΕ είπαν ότι πρέπει να αποτελεί όρο», προσθέτοντας πως «δώσαμε την κατάλληλη απάντηση (...) στις εξωπραγματικές αξιώσεις της Ελλάδας» και «τους προτείναμε να διαβάσουν προσεκτικά τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ