ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Να μην προχωρήσει η κατασκευή μονάδας παραγωγής SRF για καύση στον Βόλο

Κυβέρνηση και Περιφέρεια προχωράνε στην «αναμπουμπούλα» τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Η περιφερειακή αρχή προχωράει «στα μουλωχτά» τον σχεδιασμό για την καύση σκουπιδιών, αγνοώντας προκλητικά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του βολιώτικου λαού

Eurokinissi

Η περιφερειακή αρχή προχωράει «στα μουλωχτά» τον σχεδιασμό για την καύση σκουπιδιών, αγνοώντας προκλητικά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του βολιώτικου λαού
Την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, η οποία εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού βρήκε την ευκαιρία να προωθήσει την εγκληματική πολιτική καύσης σκουπιδιών, της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΝΔ και προηγούμενα του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας.

Οπως επισημαίνει, «η περιφερειακή αρχή θέτει σε "δημόσια διαβούλευση" τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για την αδειοδότηση κατασκευής μονάδας "Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων" στον Βόλο, σε συνεργασία με τους δήμους Βόλου και της υπόλοιπης Μαγνησίας. Την επεξεργασία, δηλαδή, αποβλήτων SRF για καρκινογόνα καύση από την ΑΓΕΤ, αγνοώντας προκλητικά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του βολιώτικου λαού, ενάντια στην καύση σκουπιδιών».

Με τον τρόπο αυτό, επισημαίνει η «Λαϊκή Συσπείρωση», η περιφερειακή αρχή «αποδεικνύει περίτρανα πως ποτέ δεν ήταν ενάντια στην καρκινογόνα καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Γι' αυτό και απέρριπτε πεισματικά τις προτάσεις του ΚΚΕ, της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και των μαζικών φορέων της Μαγνησίας για την απαλοιφή από το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Θεσσαλίας της δυνατότητας κατασκευής μονάδων επεξεργασίας χιλιάδων τόνων αποβλήτων από τους ΧΥΤΑ Βόλου, Λάρισας και Τρικάλων - Καρδίτσας, την παραγωγή SRF/RDF ως καύσιμη ύλη για βιομηχανίες, τύπου ΑΓΕΤ, όπως προβλέπει και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθούν να ντύσουν την εγκληματική πολιτική τους με δήθεν φιλοπεριβαλλοντικό μανδύα, βαφτίζοντας την καρκινογόνα καύση ως "εναλλακτικά" καύσιμα! Η "πράσινη ανάπτυξη" της ΕΕ και η "νομιμότητά" που προβάλλουν, "οι μετρήσεις και οι επιτροπές ελέγχου" που προτείνουν, αποσκοπούν στη νομιμοποίηση της τοξικότατης πολιτικής τους, σε βάρος της υγείας του λαού, ανοίγοντας το δρόμο στις κερδοφόρες επενδύσεις του κεφαλαίου στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει πως ο σχεδιασμός κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον Βόλο και στη συνέχεια στη Δυτική Θεσσαλία (Τρίκαλα - Καρδίτσα) και στη Λάρισα εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων, που είναι βέβαιο ότι θα συμπαρασύρει και την αποκομιδή των απορριμμάτων που σήμερα διαχειρίζονται οι δήμοι και η κυβέρνηση επιταχύνει την ιδιωτικοποίησή της. Στόχος της κυβέρνησης για την επόμενη πενταετία είναι να δημιουργήσει 45 νέες μονάδες διαχείρισης σύμμεικτων κατά βάση απορριμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων οι 17 μέσα στο 2020.

Οπως υπογραμμίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση», «οι μονάδες αυτές, η πλειοψηφία τους μέσω ΣΔΙΤ, είναι πανάκριβες, δεσμεύοντας τεράστια ποσά από ΠΔΕ και ΕΣΠΑ για την κατασκευή τους, την ώρα που διατίθενται ελάχιστοι πόροι για την προώθηση της δημοτικής ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή. Η λειτουργία των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, πολύ περισσότερο των Μονάδων Βιοξήρανσης, όπως η συγκεκριμένη, δρα ανταγωνιστικά στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή. Αφενός προϋποθέτει συγκεκριμένη ποσότητα σύμμεικτων αποβλήτων, κατά κανόνα πάνω από το 50% των δημοτικών απορριμμάτων και αφετέρου το σύνολο σχεδόν του απορριμματογενούς καυσίμου SRF που προβλέπεται να παράγεται, αποτελείται από ανακυκλώσιμα υλικά, περιλαμβανομένων και των οργανικών, η φυσική κατάληξη των οποίων πρέπει να είναι η κομποστοποίηση και όχι η καύση τους».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», αφού τονίζει πως «δεν θα δεχτούμε να έρθει για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, πριν την άρση των έκτακτων μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού», καταγγέλλει τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης που ξεκίνησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας και απαιτεί την απόσυρσή της. Καλεί στο δυνάμωμα της πάλης του λαού της περιοχής ώστε να μην περάσουν αυτοί οι σχεδιασμοί, να μπει μπροστά ένας ολοκληρωμένος επιστημονικός σχεδιασμός και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες, την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Προηγούνται οι μπίζνες των εταιρειών πετρελαιοειδών από τις ζωές των κατοίκων του Περάματος

Οι στρατηγικοί στόχοι των επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν την Ελλάδα κόμβο συνδυασμένων μεταφορών, προηγούνται της υγείας που ήδη δοκιμάζεται λόγω πανδημίας και της ίδιας της ζωής των κατοίκων των περιοχών Περάματος και Κερατσινίου, διαμηνύει η κυβέρνηση της ΝΔ, με τα έγγραφα που μεταβίβασαν στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οι αρμόδιες υπηρεσίες του, ως απάντηση στην Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ πριν από τρεισήμισι μήνες, δηλαδή στις 19/12/2019.

Οπως επιβεβαιώνεται από τα έγγραφα του υπουργείου, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, παράλληλα με την πανδημία και τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έχουν να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η λειτουργία των εταιρειών πετρελαιοειδών και των δεξαμενών τους - «τα καζάνια του θανάτου» - στην περιοχή τους, αφού κατά το υπουργείο όχι μόνο δεν υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης ούτε σκέψη για μετεγκατάσταση, αλλά δεν αναφέρεται κανένα σαφές μέτρο για την προστασία της ζωής των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους σε περίπτωση Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ).

Θυμίζουμε ότι στην Ερώτηση, που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, Γ. Γκιόκας, Λ. Κανέλλη και Χρ. Κατσώτης, επισημαίνουν τη μάχη που δίνουν εδώ και 10ετίες οι κάτοικοι του Περάματος για την άμεση μετεγκατάσταση των 140 καζανιών, που δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα της περιοχής με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση καρκίνων και απειλούν την περιοχή και τους όμορους δήμους να μετατραπούν σε κρανίου τόπο σε περίπτωση βιομηχανικού ατυχήματος κ.λπ.

Ζητούν από το υπουργείο να αναφέρει ακόμα τα μέτρα για την άμεση μετεγκατάσταση των δεξαμενών, τα μέτρα για το ενδεχόμενο ΒΑΜΕ, την απαλλοτρίωση του χώρου χωρίς αποζημίωση στις εταιρείες και απόδοσή του στο λαό για χώρο πράσινου, αναψυχής, άθλησης και πολιτισμού. Μέτρα ζητούν ακόμα και για την προστασία των εργαζομένων στην προβλήτα ΙΙΙ του ΟΛΠ (COSCO) καθώς από εκεί περνάει ο κεντρικός αγωγός που συνδέει την προβλήτα πετρελαιοειδών της COSCO με τα καζάνια κ.ά.

Από το υπουργείο αποστέλλονται έγγραφα πολύ κατατοπιστικά, όπως από τη Γενική Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού, όπου γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής, ν.4277/2014(Α'156)», τονίζοντας πως εκεί «δίνεται ως κύρια κατεύθυνση» ότι για τον Πειραιά «κεντρικός στόχος είναι η ενίσχυση ως διαμετακομιστικού κέντρου στη μεσογειακή λεκάνη με την παράλληλη αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων σε κόμβο συνδυασμένων μεταφορών», όπου εντάσσονται και οι δεξαμενές πετρελαιοειδών.

Οσο για το ενδεχόμενο ΒΑΜΕ αναφέρεται γενικόλογα ότι «η ΚΥΑ 172058/2016, ΦΕΚ 354/Β/17.2.2016 (Οδηγία SEVESO) στο άρθρο 12 προβλέπει μέτρα στα πλαίσια του σχεδιασμού χρήσεων γης», χωρίς να αναφέρει αν έχουν ληφθεί αυτά τα μέτρα.

Η δε Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πλούτων του υπουργείου αναφέρει σε έγγραφό της ότι για την αδειοδότηση των εταιρειών όχι μόνο «έχουν προσκομιστεί όλες οι νόμιμες άδειες λειτουργίας αποθηκευτικών χώρων», αλλά ότι «οι αναφερόμενοι στην άδεια εμπορίας αποθηκευτικοί χώροι» των εταιρειών «είναι οι ελάχιστοι απαιτούμενοι και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται η χρήση επιπλέον δεξαμενών από τον κάτοχο της άδειας, για τις οποίες δεν είναι ενήμερη η Υπηρεσία»...

ΚΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατάθεση λουλουδιών στη μνήμη των πέντε κρεμασμένων κομμουνιστών

76 χρόνια συμπληρώθηκαν από τις 5 Απρίλη του 1944, όταν οι ναζί κατακτητές κρέμασαν τους πέντε κομμουνιστές για την αντιστασιακή τους δράση.

Στη μνήμη τους, και ως μια υπόμνηση ότι η λαϊκή εποποιία της δεκαετίας του 1940, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, διδάσκει και εμπνέει τους σημερινούς αγώνες, αντιπροσωπεία των ΚΟ Ζωγράφου Αττικής του ΚΚΕ κατέθεσε ένα μπουκέτο με κόκκινα γαρίφαλα στο σημείο του απαγχονισμού, όπου υπάρχει και η τιμητική πλάκα. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κόμματος ήταν ο Κώστας Γιαννόπουλος, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Ανατολικών Συνοικιών.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δεν ξεπλένονται οι αμαρτίες του ΣΥΡΙΖΑ για την καύση σκουπιδιών

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να κάνει αντιπαράθεση ...με τον εαυτό του. Αυτή τη φορά, με αφορμή την έγκριση που δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ να προχωρήσει στην καύση δευτερογενών απορριμματογενών καυσίμων RDF - SRF, πατώντας στο δρόμο που άνοιξε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Με κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται να εναντιώνονται στην επιλογή του χρόνου που όπως λένε «δεν επιτρέπει την ουσιαστική συζήτηση και τροφοδοτεί την ανησυχία στην κοινωνία».

Την υποκριτική στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζει η Τομεακή Επιτροπή Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «σκοπό έχει να ξεπλύνει τις πολιτικές αμαρτίες που έπραξε ως κυβέρνηση όλα τα προηγούμενα χρόνια, να συσκοτίσει τις στρατηγικές συμπλεύσεις του με την ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα οι οποίες στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων, στη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους, σε συνθήκες είτε καπιταλιστικής κρίσης είτε ανάπτυξης.

(...) Αλλωστε, η ίδια η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) της νέας αδειοδότησης είναι "σε πλήρη συμφωνία με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (2015), τις κατευθυντήριες οδηγίες του πακέτου της κυκλικής οικονομίας της ΕΕ, το Εθνικό Επιχειρησιακό Πλαίσιο για την Κυκλική Οικονομία (2018) και την εθελοντική συμφωνία συνεργασίας με την Ενωση Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδας (2019)" την οποία ανανέωσε ο ΣΥΡΙΖΑ έως το 2023 με υπογραφή, μάλιστα, του κ. Φάμελλου, έως τότε αναπληρωτή υπουργού του ΥΠΕΝ, που τώρα βγαίνει και κάνει δήλωση εναντίωσης στην υπογραφή του (!). Ολα έργα και πράξεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Η ΤΕ Δυτ. Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καλεί το λαό να μην πέσει στις παγίδες εξαπάτησης που του στήνουν με σκοπό τον εγκλωβισμό του στη λογική της διαχείρισης της σημερινής βαρβαρότητας. Να κάνει στην άκρη αυτές τις φωνές, να εμπιστευτεί τη δική του δύναμη, και με επίκεντρο τις δικές του πραγματικές ανάγκες, να παλέψει στις σημερινές συνθήκες σε γραμμή ρήξης και ανατροπής, με προοπτική τη σοσιαλιστική κοινωνία.

Συλλυπητήρια

Η ΤΕ Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ, το ΤΣ Ικαρίας της ΚΝΕ και η ΚΟΒ Αγ. Κηρύκου με θλίψη αποχαιρετούν τον σύντροφο Σπύρο Πούλο, εκφράζοντας θερμά συλλυπητήρια στην γυναίκα του Σοφία, στα παιδιά του Στέλλα και Ζάνο και σε όλους τους οικείους του.

  • Η ΤΕ Ικαρίας εκφράζει επίσης τα συλλυπητήριά της στον σ. Νίκο Λαρδά για την απώλεια του πατέρα του, Κώστα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ