ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Καταστράφηκαν καλλιέργειες, υποδομές και σπίτια

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές. Η έλλειψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως ο καθαρισμός και η διάνοιξη ρεμάτων, αιτία για τις τεράστιες ζημιές!

Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Στιγμιότυπο από την περιοδεία
«

Στο ίδιο έργο θεατές» βρέθηκαν για άλλη μια φορά οι κάτοικοι της Εύβοιας και αρκετών ακόμα περιοχών της Στερεάς Ελλάδας, παρακολουθώντας το πώς η έλλειψη αντιπλημμυρικών μέτρων προστασίας μπορεί να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στον τόπο και το βιος τους. Τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Στερεά Ελλάδα το περασμένο τριήμερο άφησαν πίσω τους σοβαρά προβλήματα και καταστροφές, ιδιαίτερα στους δήμους Κύμης - Αλιβερίου και Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας στην Εύβοια, στον κάμπο της Κωπαΐδας στη Βοιωτία, αλλά και κατά μήκος του Σπερχειού ποταμού στη Φθιώτιδα.

Πλημμυρισμένες καλλιέργειες, σταβλικές εγκαταστάσεις, καταστήματα και σπίτια, διαλυμένο οδικό δίκτυο, κατολισθήσεις και καθιζήσεις είναι η εικόνα που επικρατεί σε πολλές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας και η οποία θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να έχει αποφευχθεί, αν είχαν υλοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως ο καθαρισμός και η διάνοιξη ρεμάτων.

Χτες, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και περιφερειακό σύμβουλο Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», πραγματοποίησε περιοδεία στο δήμο Κύμης - Αλιβερίου, διαπιστώνοντας από κοντά την έκταση του προβλήματος. Στο κλιμάκιο συμμετείχε και ο Δημήτρης Παρασκευάς, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατ. Στερεάς- Εύβοιας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Καρύστου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η πρώτη στάση έγινε στο χωριό Νεοχώρι την περιοχή του Αυλωναρίου, όπου τα νερά χειμάρρου της περιοχής, τα οποία δεν έβρισκαν διέξοδο στη στενή και ακαθάριστη κοίτη, πλημμύρισαν τις διπλανές εκτάσεις φτάνοντας μέχρι τα υπόγεια καταστημάτων και σπιτιών. «Περιμένουμε να στεγνώσουν τα μηχανήματα και να δούμε την έκταση της καταστροφής», αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» ο Αποστόλης, ιδιοκτήτης μιας μικρής οικογενειακής βιοτεχνίας αλουμινίου, ο οποίος είδε τις εγκαταστάσεις να πλημμυρίζουν από νερά που έφτασαν και το μισό μέτρο. «Κάλεσα την Πυροσβεστική για να βοηθήσει και να γίνει καταγραφή του συμβάντος, ώστε να κινηθώ νομικά σε βάρος κάθε υπευθύνου, αλλά είναι άγνωστο αν και πότε θα δικαιωθώ», σημειώνει, ενώ δίπλα του βρίσκεται ο Πέτρος, ο οποίος επίσης είδε να πλημμυρίζει το υπόγειο της ταβέρνας που διατηρεί ακριβώς δίπλα.

Το οδοιπορικό στα χωριά της περιοχής συνεχίστηκε με ιδιαίτερη δυσκολία, καθώς σε αρκετά σημεία οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε λίμνες ή κόβονται κάθετα από ορμητικά ρέματα. Σε όλη τη διαδρομή συναντά κανείς πλημμυρισμένες καλλιέργειες και σταυλικές εγκαταστάσεις, φουσκωμένα ρέματα όπου τα νερά δεν βρίσκουν διέξοδο.

Πλημμυρισμένα χωράφια και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις

«Υπάρχουν μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες όπως οπωροκηπευτικά και σιτηρά, αλλά και σε εγκαταστάσεις κτηνοτρόφων, την έκταση των οποίων δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ακόμη», δηλώνει ο Γιώργος Παπαρήγας, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Κύμης- Αλιβερίου, τονίζοντας παράλληλα ότι «οι συγκεκριμένες καταστροφές έρχονται να προστεθούν στην ήδη τραγική κατάσταση που βιώνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, οι οποίοι λόγω της επιδημίας του κορονοϊού δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην αγορά».

Απέραντη λιμνοθάλασσα οι αγροτικές καλλιέργειες σε Κύμη και Αλιβέρι
Απέραντη λιμνοθάλασσα οι αγροτικές καλλιέργειες σε Κύμη και Αλιβέρι
Στο Αυλωνάρι το κλιμάκιο θα συναντήσει τον Κώστα Κέκη, δημοτικό σύμβουλο Κύμης - Αλιβερίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος επικοινώνησε με προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων για να σχηματίσει εικόνα για την κατάσταση. «Διαρκώς μας έρχονται πληροφορίες για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη», αναφέρουν, τονίζοντας ότι το οδικό δίκτυο στην περιοχή και ιδιαίτερα στο παραλιακό μέτωπο έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές. «Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη Μουρτερή, στο Οριό, στον παραλιακό δρόμο προς Κορασίδα, στην Πλατάνα, οι δύο βασικοί οδικοί άξονες που οδηγούν στην Κύμη είναι ουσιαστικά κλειστοί», σημειώνουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι προβλήματα υπάρχουν σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο. Μόλις το φετινό Γενάρη, μάλιστα, λόγω κακοκαιρίας είχε ξανακλείσει ο δρόμος Στόμιο - Κύμη.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στην Κεντρική Εύβοια, όπου διακόπηκε η κυκλοφορία στο δρόμο Μαντούδι προς Προκόπι, ενώ το πρωί της Κυριακής δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας εκκένωσαν προληπτικά 10 σπίτια στον οικισμό Πήλι εξαιτίας μεγάλων ποσοτήτων νερού και λάσπης που κινούνταν απειλητικά από το βουνό.

Σοβαρά προβλήματα επίσης και διακοπή της κυκλοφορίας σημειώθηκαν στον παραλιακό δρόμο από την Αιδηψό μέχρι τη Λίμνη και νοτιότερα μέχρι τη Μονή Γαλατάκη, με το δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας να δοκιμάζεται για μία ακόμα φορά από φυσικά φαινόμενα και από έλλειψη προστατευτικών υποδομών.

Βοιωτία

Σε λίμνη μετατράπηκε για άλλη μια φορά ο κάμπος της Κωπαΐδας, καθώς υπερχείλισαν τα αρδευτικά κανάλια, με τη διοίκηση της ΠΕ Βοιωτίας να προχωρά σε απαγόρευση της κυκλοφορίας στο αγροτικό δίκτυο και σε κλείσιμο των εισόδων προς την Κωπαΐδα.

Το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργήσιμων εδαφών έχει μετατραπεί σε λίμνη, με τους αγρότες της περιοχής να βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς αδυνατούν να προχωρήσουν στις καλλιεργητικές εργασίες που θα πρέπει να γίνουν αυτό το διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κωπαΐδα είχε πλημμυρίσει και πέρυσι τέτοια εποχή, με τους αγρότες να αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα.

Φθιώτιδα

Εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων να έχουν γεμίσει με νερό, εξαιτίας της υπερχείλισης του Σπερχειού ποταμού - αυτή είναι η εικόνα που συναντά κανείς στον κάμπο της Λαμίας. Μια κατάσταση που οι αγρότες των χωριών της περιοχής βιώνουν σχεδόν κάθε χρόνο και ακόμα δεν έχει αντιμετωπιστεί. Την ίδια στιγμή, το επαρχιακό δίκτυο που οδηγεί προς την περιοχή του Γοργοποτάμου έχει κοπεί σε ορισμένα σημεία, με την κυκλοφορία να διεξάγεται με δυσκολία.

Προβλήματα επίσης προκλήθηκαν στη δυτική Φθιώτιδα, όπου ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές που είχαν προκληθεί το Φλεβάρη του 2015 , όπως στην περίπτωση της γέφυρας στο χωριό Περιβόλι Σπερχειάδας και στη γέφυρα στο Καστρί Μακρακώμης.

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων υπήρξαν και στο ορεινό τμήμα της δυτικής Φθιώτιδας και στη γειτονική Ευρυτανία εξαιτίας της χιονόπτωσης, η οποία σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο έφτασε τα 30 έως 40 εκατοστά.

Σοβαρές οι ευθύνες κυβέρνησης και Περιφέρειας

Δήλωση του Κώστα Μπασδέκη μετά την περιοδεία

Με αφορμή τα προβλήματα που σημειώθηκαν στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας από τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, ο Κώστας Μπασδέκης, μετά την περιοδεία στο δήμο Κύμης- Αλιβερίου Ευβοίας, δήλωσε τα εξής:

«Πρόκειται για σοβαρές ευθύνες του κρατικού μηχανισμού και της Περιφέρειας για ζητήματα που έχουν αναδειχθεί από καιρό και αφορούν την προστασία του λαού από καιρικά φαινόμενα. Με αφορμή τις έντονες βροχοπτώσεις, φάνηκε ξεκάθαρα η έλλειψη σχεδιασμού όσον αφορά τον καθαρισμό ρεμάτων και χειμάρρων, που είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρές ζημιές αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, κατοικίες και καταστήματα αλλά και δημόσιες υποδομές, όπως το επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο.

Τόσο η περιοχή της Κύμης - Αλιβερίου όσο και οι υπόλοιπες πληγείσες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας έχουν επισημανθεί από το παρελθόν ως επικίνδυνες για τέτοιου είδους φαινόμενα. Παρ' όλα αυτά, τα κονδύλια που διατίθενται είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες. Επειδή η προστασία του λαού από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις αντιμετωπίζεται στη λογική "κόστους - οφέλους", επαναλαμβάνεται διαρκώς ότι πρόκειται για ακραία φαινόμενα που δεν μπορούν να προβλεφθούν και να αντιμετωπιστούν, αναπαράγοντας το αφήγημα της "ατομικής ευθύνης" όπως και στην αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού.

Θα πρέπει άμεσα:

Να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλες οι Δημοτικές Ενότητες που έχουν πληγεί, ώστε να επιταχυνθούν οι ενέργειες αποκατάστασης των ζημιών.

Να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% των ζημιών από τον ΕΛΓΑ ή άλλα κρατικά κονδύλια.

Να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στις υποδομές, όπως το οδικό δίκτυο.

Να διατεθούν τα αναγκαία κονδύλια για διάνοιξη και καθαρισμό ρεμάτων στο πλαίσιο ενός συνολικότερου σχεδιασμού που θα αφορά την προστασία του λαού από πλημμύρες, φωτιές και κάθε φυσικό φαινόμενο».

Περιοδεία του Γιώργου Μαρίνου στις πληγείσες περιοχές

Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, θα πραγματοποιήσει σήμερα Τρίτη περιοδεία στις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες στο δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές της Θεσσαλίας

Παρέμβαση από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Νοτίου Πηλίου

Καταστροφές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τα τελευταία 24ωρα τη χώρα. Η κακοκαιρία «σάρωσε» πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, προκαλώντας πολλές ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν περιοχές της Μαγνησίας και των Σποράδων, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έπειτα από αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί η Σκιάθος και η Σκόπελος που πλήγηκαν ιδιαίτερα. Στη Σκόπελο, κυρίως στο δυτικό τμήμα του νησιού, η καταιγίδα ήταν σφοδρή και επλήγησαν κυρίως η Γλώσσα, το Λουτράκι, το Ελιος, αλλά και η Χώρα. Το φράγμα Παναγιώτικο στο δήμο Νοτίου Πηλίου είχε φτάσει στο ανώτατο επίπεδο της στάθμης του και παρουσίασε υπερχείλιση, με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι υδάτων να φύγουν προς τα ρέματα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ξανά ο δήμος Ζαγοράς - Μουρεσίου, καθώς η περιοχή επλήγη για δεύτερη φορά μέσα στις τελευταίες δέκα μέρες, με ζημιές σε έργα υποδομής, στην οδοποιία και με μεγάλες κατολισθήσεις.

Ερώτηση προς τη δημοτική αρχή, απαιτώντας μέτρα στήριξης των κατοίκων της πληγείσας από τις βροχοπτώσεις περιοχής στο Νότιο Πήλιο, κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νοτίου Πηλίου. Συγκεκριμένα, ζητά: Να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας στις περιοχές που επλήγησαν όπως Αργαλαστή - Μηλίνα - Προμύρι - Κατηγιώργης - Πλατανιάς - Τρίκερι. Να αποκατασταθεί η αγροτική οδοποιία στο Ν. Πήλιο, άμεσα, με κρατική χρηματοδότηση. Να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να εξασφαλιστούν οι δράσεις αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών και οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ