ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Σημαντικά προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας

Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κεντρικής Μακεδονίας

Προβλήματα στη Χαλκιδική, στην Πιερία και την περιοχή του Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη προκλήθηκαν με τις έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών.

Στη Χαλκιδική τα προβλήματα εντοπίστηκαν κυρίως σε Σάρτη, Τορώνη και Συκιά, στην περιοχή της Σιθωνίας. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα υπερχείλισαν ρέματα και χείμαρροι και πλημμύρισαν δρόμοι, υπόγεια και ισόγεια κατοικιών και καταστημάτων, ενώ σημειώθηκαν και κατολισθήσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και σε αγροτικούς δρόμους. Λόγω των πλημμυρών στο αγροτικό οδικό δίκτυο της Συκιάς διακόπηκε η πρόσβαση κτηνοτρόφων στα ποιμνιοστάσιά τους.

Σε τμήμα του δρόμου Συκιάς - Σάρτης σημειώθηκε κατολίσθηση σε στροφή.

Στην περιοχή του Δημοτικού Σχολείου Σάρτης υποχώρησε ξύλινη γέφυρα και υπέστη καθίζηση πεζόδρομος, ενώ έσπασε ο κεντρικός αγωγός απορροής ομβρίων που διοχετεύει τα νερά στην παραλία, με αποτέλεσμα να καταστραφεί το δίκτυο ύδρευσης και να κινδυνέψουν περιουσίες.

Στη Θεσσαλονίκη, ζημιές προκλήθηκαν στη ΔΕ Κορώνειας του δήμου Λαγκαδά, ενώ σημειώθηκε σοβαρή καθίζηση του οδοστρώματος στο 5ο χλμ. της Κοινοτικής Οδού Βασιλουδίου - Αρδαμερίου συνολικού πλάτους 4 μέτρων και μήκους περίπου 35 μέτρων.

Στην περιοχή της Μικροκώμης του δήμου Βόλβης, κλιμάκιο της Πυροσβεστικής προχώρησε σε απεγκλωβισμό δύο γυναικών που εγκλωβίστηκαν με ΙΧ αγροτικό αυτοκίνητο από τα νερά χειμάρρου της περιοχής.

Στην Κατερίνη Πιερίας, επιδεινώθηκαν οι ζημιές που είχαν προκληθεί στα πρανή και στις παρόχθιες τεχνικές κατασκευές του ποταμού Πέλεκα, εντός του αστικού ιστού (δρόμοι, πεζόδρομοι, γήπεδο ποδοσφαίρου, κατοικίες).

Καταστροφές εξαιτίας της έλλειψης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλει ότι και οι τελευταίες καταστροφές σε Χαλκιδική, Πιερία και Λαγκαδά έχουν τη σφραγίδα των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, της διοίκησης της Περιφέρειας αλλά και παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Και εξηγεί πως στην τελευταία διά περιφοράς συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας μεταξύ άλλων περιλαμβανόταν η έγκριση τεχνικού προγράμματος επενδυτικών δαπανών για το 2020. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ανέδειξε ότι κυριαρχούν η υποχρηματοδότηση, η έλλειψη των απαραίτητων πόρων για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες της Περιφέρειας και το κριτήριο «κόστους - οφέλους» για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Δηλαδή, χρηματοδοτούνται και ιεραρχούνται κατά προτεραιότητα έργα που έχουν άμεσο ή έμμεσο ενδιαφέρον για την περιβόητη καπιταλιστική ανάπτυξη και τους ομίλους, ενώ έργα κοινωνικά αναγκαία προχωρούν με το σταγονόμετρο.

Πρόβαλε ότι τα όσα προτείνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα αποτελούν πραγματικά «σταγόνα στον ωκεανό» των αναγκών. Μεγάλο μέρος τους αφορά έργα που έχουν καθυστερήσει να ολοκληρωθούν εδώ και χρόνια, ή και έργα που πραγματοποιούνται «κατόπιν εορτής», αφού έχει γίνει κάποια καταστροφή.

Χαρακτηριστικά, στη Μητροπολιτική Περιοχή της Θεσσαλονίκης εκκρεμούν 12 αντιπλημμυρικά έργα της περιόδου 2013-2017, παρά το γεγονός ότι το πολεοδομικό συγκρότημα και πολλές περιοχές της υπαίθρου παραμένουν απροστάτευτες. Στην ΠΕ Χαλκιδικής αναφέρονται μόνο 2 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε εξέλιξη, ενώ δεν περιλαμβάνεται κανένα νέο.

Αποκάλυψε ότι Αρδαμέρι Λαγκαδά, Πέλεκας Πιερίας και Σιθωνία Χαλκιδικής βρίσκονται εκτός Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, γεγονός που αποδεικνύει για άλλη μια φορά την ανεπάρκειά τους.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησε την άμεση κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων για μέτρα αποκατάστασης της κυκλοφορίας και προστασίας της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων, καθώς και αναμόρφωση του τεχνικού προγράμματος και έκτακτα κονδύλια για ολοκλήρωση των απαραίτητων παρεμβάσεων.

Με ανακοίνωσή της καλεί το λαό της περιοχής να μείνει δυνατός και όχι σιωπηλός. «Είναι υπόθεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος η διεκδίκηση μέτρων, έργων και υποδομών που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση, αλλά και η απόρριψη της αντιλαϊκής πολιτικής την οποία στηρίζει και υλοποιεί η διοίκηση της ΠΚΜ με βάση και τις αρμοδιότητες του β' βαθμού Τοπικής Διοίκησης», τονίζει. Και παράλληλα δείχνει την προοπτική ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, που δεν θα έχει στο επίκεντρό του την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων αλλά την ολοκληρωμένη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ
Αναγκαίες οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες

Αμεση πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου Νεάπολης - Συκεών, να σταματήσει η άθλια εκμετάλλευση των εργαζομένων μέσω των προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας» και να μπει φρένο στην παράδοση υπηρεσιών του δήμου σε ιδιώτες εργολάβους ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Καταγγέλλει την απίστευτη εντατικοποίηση της δουλειάς για τους λίγους μόνιμους εργαζόμενους που έχουν απομείνει στις υπηρεσίες, με ευθύνη της διοίκησης του δήμου. Οπως αναφέρει, «ενώ πριν από ένα χρόνο έστειλε στην ανεργία 22 εργαζόμενους καθαριότητας (παρόλο που με απόφαση πρωτοδικείου είχαν κερδίσει τη μονιμοποίησή τους), τώρα, με τη δικαιολογία της έλλειψης προσωπικού, δίνει σε ιδιώτη εργολάβο τον καθαρισμό των κάδων και την ίδια στιγμή ζητάει να προσλάβει - με οκτάμηνες συμβάσεις - 35 νέους εργαζόμενους στην καθαριότητα!

Την ίδια τακτική ακολουθεί σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες του δήμου».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νεάπολης - Συκεών ζητά: Ειδικά για την καθαριότητα, η διοίκηση του δήμου να αποσύρει την έφεση που έχει κάνει και να προσλάβει τους 22 εργαζόμενους που έχουν πρωτόδικα δικαιωθεί. Ολα τα υπόλοιπα κενά να συμπληρωθούν με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθαριστριών στα σχολεία, των εργαζομένων του «Βοήθεια στο Σπίτι» και να γίνουν νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να καταφέρει να ανταποκριθεί στην αποστολή του και τις νέες ανάγκες. Να μην υπάρχει εργαζόμενος που στερείται τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας. Τέλος, να διπλασιαστεί η χρηματοδότηση των δήμων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να στηρίξουν λαϊκές ανάγκες, χωρίς να τις εμπορεύονται.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΡΕΜΠΗΣ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΡΕΜΠΗΣ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της ΜΑΡΙΑΣ ΝΤΟΥΣΙΑ, που συμμετείχε ολόψυχα σε όλους τους αγώνες του ΚΚΕ και «έφυγε» στις 5 Απρίλη, προσφέρουμε το ποσό των 150 ευρώ για ενίσχυση του Κόμματος.

Ο σύζυγος Αχιλλέας Ντούσιας και η οικογένεια

***

Στη μνήμη του συντρόφου ΑΓΓΕΛΟΥ ΡΕΜΠΗ, που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή, προσφέρω στο ΚΚΕ 20 ευρώ.

Στέφανος Λουκάς

ΜΑΡΙΑ ΝΤΟΥΣΙΑ
ΜΑΡΙΑ ΝΤΟΥΣΙΑ
Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, σε ορισμένες περιοχές, έχουν προκαλέσει οι ισχυροί άνεμοι, που σύμφωνα με την ΕΜΥ στο Ανατολικό Αιγαίο έφταναν χτες τοπικά τα 9 και στο Βόρειο Αιγαίο τα 10 μποφόρ.

Από το λιμάνι του Πειραιά δεν πραγματοποιήθηκε το δρομολόγιο του «Super Jet» για τις Κυκλάδες, ενώ κλειστή ήταν η γραμμή Ελευσίνα - Φανερωμένη Σαλαμίνας.

Από το Λαύριο δεν πραγματοποιήθηκε το δρομολόγιο για Κέα ενώ κλειστή ήταν η γραμμή Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη στη Βόρεια Ελλάδα. Κλειστό ήταν, επίσης, το πορθμείο Ρίου - Αντιρρίου.

SUPER LEAGUE 1
Παράταση μέχρι 24 Απρίλη στην αναστολή

Παράταση στην αναστολή της δράσης στο πρωτάθλημα της Super League 1 μέχρι τις 24 Απρίλη αποφασίστηκε χτες έπειτα από τη νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ των μελών της Λίγκας. Σημειώνεται πως η απόφαση στις αρχές Μάρτη, με τα τότε δεδομένα, προέβλεπε αναστολή της δράσης μέχρι τις 11 Απρίλη. Η Λίγκα με τη χτεσινή της απόφαση επέκτεινε την αναστολή με τον αστερίσκο ότι θα επανεκτιμηθεί η συνολική κατάσταση το επόμενο διάστημα. Πάντως, η τηλεδιάσκεψη δεν έβγαλε κάποια είδηση όσον αφορά το μέλλον του πρωταθλήματος και το ενδεχόμενο της πλήρους αναστολής του καθώς υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των μελών. Η πλευρά του Παναθηναϊκού φέρεται να ήταν υπέρ της συγκεκριμένης λύσης ωστόσο διαφώνησαν αρκετές ομάδες. Εκείνο που φαίνεται να διευκρινίστηκε πάντως έστω και άτυπα είναι πως σε περίπτωση οριστικής αναστολής θα ισχύσουν οι θέσεις που βρίσκονταν οι ομάδες όταν επήλθε η διακοπή της δράσης.

Εργατικά «ατυχήματα» σε Ρεβυθούσα και Χαλάνδρι
  • Εργατικό «ατύχημα» καταγράφηκε στο πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) «Maran Gas Hector» του ομίλου Αγγελικούση, το οποίο ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας την Κυριακή. Αλλοδαπός ναυτεργάτης, μέλος του πληρώματος του πλοίου με την ειδικότητα του καθαριστή μηχανοστασίου, τραυματίστηκε στα δάχτυλα του αριστερού του χεριού και μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική. Οι συνθήκες του τραυματισμού κατά το σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου είναι «αδιευκρίνιστες». Το ναυτεργατικό «ατύχημα» έγινε όταν το πλοίο βρισκόταν στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ, στη Ρεβυθούσα, στον Σαρωνικό, τις οποίες και προμηθεύει με LNG.
  • Τον τραυματισμό ενός εργαζόμενου σε απορριμματοφόρο στο δήμο Χαλανδρίου καταγγέλλει η ΔΑΣ Εργαζομένων στο δήμο. Ο εργαζόμενος το πρωί της περασμένης Παρασκευής τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι και χρειάστηκε να χειρουργηθεί και να παραμείνει στο νοσοκομείο. Η ΔΑΣ επισημαίνει τις ευθύνες της δημοτικής αρχής, καθώς η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων έχει τονίσει πολλές φορές την ανάγκη ελέγχου και σωστής συντήρησης των απορριμματοφόρων. Διεκδικεί: Συντήρηση των οχημάτων και βεβαίωση της καταλληλότητάς τους από τεχνικό ασφαλείας, προσλήψεις προσωπικού και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ