ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Απρίλη 2020
Σελ. /20
Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της πανδημίας διεθνώς είχαν φτάσει τα 1.564.002 και τα θύματα τα 92.109. Επίσης καταγράφονταν πάνω από 340.000 αποθεραπευμένοι.

Στις ΗΠΑ, όπου οι ρυθμοί εξάπλωσης παρέμεναν εξαιρετικά γοργοί, τα κρούσματα έφτασαν τα 454.615 και τα θύματα τα 16.074.

Στην Ισπανία τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 152.446 και 15.238.

Στην Ιταλία 143.626 και 18.279.

Στη Γερμανία 114.257 και 2.349.

Στη Γαλλία μέχρι χτες το απόγευμα ήταν 112.950 και 10.869.

Στη Βρετανία 60.733 και 7.097.

Στην Ολλανδία 21.762 και 2.396.

Στο Βέλγιο 24.983 και 2.523.

Στην Ελβετία 23.612 και 926.

Στη Σουηδία 9.141 και 793.

Εκτός Ευρώπης:

Στην Κίνα τα κρούσματα έφτασαν τα 81.865 και τα θύματα τα 3.335 (μετά από δύο νέα που καταγράφηκαν).

Στο Ιράν 66.220 και 4.110.

Στην Τουρκία 42.283 και 908.

Στη Ρωσία 10.131 και 76.

Στη Βραζιλία 16.474 και 839.

Ανησυχία για περισσότερους θανάτους και εκτός Covid-19

Στο μεταξύ, ανησυχία εκφράζεται για την τύχη ασθενών που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις αλλά εξαιτίας της κατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν την απαραίτητη παρακολούθηση. Πολλοί διστάζουν από μόνοι τους να απευθυνθούν σε νοσοκομείο ακόμα και για επείγουσες καταστάσεις. Την ίδια στιγμή, βέβαια, στις περισσότερες χώρες έχουν δοθεί οδηγίες και για κανονική αναστολή χειρουργείων, καθιερωμένων θεραπειών κ.λπ.

Για παράδειγμα, στην Ελβετία έχει παρατηθεί μείωση της κίνησης στις αίθουσες επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, με τους γιατρούς να εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να σημαίνει πως περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν στο σπίτι από άλλες παθήσεις. Στην περιοχή Τιτσίνο (που συνορεύει με την Ιταλία), το προσωπικό του Νοσοκομείου Cardiocentro κάλεσε τους τακτικούς ασθενείς του να έρθουν στο νοσοκομείο για να τους εξετάσει. Οπως διαπιστώθηκε, ένας από αυτούς υπέφερε «αθόρυβα» από ένα καρδιαγγειακό πρόβλημα στο σπίτι για μέρες και, όταν πείστηκε να πάει στο νοσοκομείο, εγχειρίστηκε επειγόντως. Ενας άλλος πέθανε πριν προλάβει να πάει στο νοσοκομείο. Ο καρδιολόγος Τζιοβάνι Πεντρατσίνι δήλωσε: «Πολλοί ασθενείς μας λένε "περίμενα, επειδή φοβάμαι μήπως έρθω σε επαφή με ασθενή από κορονοϊό". Ο κίνδυνος είναι πολλοί ασθενείς να υποφέρουν ή να πεθάνουν στο σπίτι, ενώ θα έπρεπε να πάνε στην αίθουσα επειγόντων περιστατικών». Αλλος καρδιολόγος, από την περιοχή Νιόν, δήλωσε ότι «βλέπουμε ασθενείς που δεν έχουν Covid-19 να έρχονται στο νοσοκομείο πολύ αργά στην πορεία της ασθένειάς τους (...) Αυτή είναι πιθανόν μία από τις αντίστροφες επιπτώσεις των μέτρων περιορισμού...».

ΓΑΛΛΙΑ - «CARREFOUR»
«Τα κέρδη σας - Οι νεκροί μας!»

Οι εργαζόμενοι στα «Carrefour» ύψωσαν τη φωνή τους, για να καταγγελθεί το έγκλημα
Οι εργαζόμενοι στα «Carrefour» ύψωσαν τη φωνή τους, για να καταγγελθεί το έγκλημα
19 γράμματα μόνο. Λιγότερα ακόμα και από τα γράμματα της αλφαβήτου.

Γιατί μερικές φορές τα πολλά λόγια είναι πολύ φτωχά για να αναδείξουν το μέγεθος του εγκλήματος. Οι συνάδελφοι της Αΐσα στο «Carrefour» του Σαν Ντενί της Γαλλίας χρειάστηκαν μόνο 19 γράμματα για να καταγγείλουν το έγκλημα: «ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΣΑΣ, ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ!».

Αυτό έγραψαν στην είσοδο του καταστήματος που δούλευε μέχρι τις 26 Μάρτη, όταν πέθανε από τον κορονοϊό.

Η Αΐσα, 52 χρονών, εργαζόταν ως ταμίας με ελαστική απασχόληση στα «Carrefour» για 30 χρόνια. Εκπρόσωπος του συνδικάτου της, ήταν πάντα δίπλα στους συναδέλφους της, απέναντι στην εργοδοσία.

Τις τελευταίες μέρες στη δουλειά, σε συνθήκες πανδημίας, εξυπηρέτησε χιλιάδες πελάτες. Η εργοδοσία, παρά τις καταγγελίες, έλεγε ότι οι μάσκες τρομάζουν τους πελάτες. Η ίδια, όταν μίλησε στους συναδέλφους της τελευταία φορά, είπε ότι θα έλειπε για λίγο λόγω αδιαθεσίας, αλλά θα γύριζε γρήγορα για να τους βοηθήσει να βγάλουν τη δουλειά. Η Αϊσα δεν γύρισε ποτέ.

Η εργοδοσία στα περισσότερα σούπερ μάρκετ ακόμη και σήμερα δεν παίρνει μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους. Οι συνάδελφοι της Αΐσα κατέβηκαν σε απεργία στα σούπερ μάρκετ όλης της Γαλλίας. Το σύνθημά τους είναι μόνο 19 γράμματα.

ΙΤΑΛΙΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΝΤΕ
Εξετάζει «χαλάρωση περιορισμών» με δύο μέτρα και δύο σταθμά

Σταθερή προτεραιότητα η διευκόλυνση των επιχειρηματιών

ΡΩΜΗ.--

«Χρειάζεται να βρούμε κλάδους που μπορούν να επανεκκινήσουν τη λειτουργία τους», δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, αναφερόμενος σε χρονοδιάγραμμα που εξετάζει η κυβέρνηση για την επαναλειτουργία επιχειρήσεων. Προσπαθώντας να εμφανίσει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης βασισμένες στις εκτιμήσεις επιστημόνων, πρόσθεσε ότι «αν οι επιστήμονες το επιβεβαιώσουν, μπορεί να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε ορισμένα μέτρα ήδη από το τέλος αυτού του μήνα», αλλά και ότι η χαλάρωση των περιορισμών θα γίνει «μόνο σταδιακά».

Πάντως, όλα δείχνουν ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης και στην όποια «σταδιακή χαλάρωση» των περιορισμών είναι η εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων και ότι στην «αποκατάσταση της καθημερινότητας» θα εφαρμοστούν πάλι δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ιταλικά ΜΜΕ σημειώνουν τις τελευταίες μέρες ότι από τις 15 Απρίλη είναι πιθανό να ξανανοίξει ένα μέρος των βιομηχανιών και επιχειρήσεων (εκτός από αυτό που ήδη λειτουργούσε, με μηδαμινά μέτρα ασφαλείας και λειτουργώντας ως εστίες διασποράς), αλλά τα μέτρα για τον περιορισμό στις μετακινήσεις των οικογενειών - το γνωστό «μένουμε σπίτι» - θα παραταθούν πολύ περισσότερο. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να συνωστίζονται στους χώρους δουλειάς τους, αλλά κατά τα άλλα να «μένουν σπίτι»...

Σύμφωνα με την «Κοριέρε ντε λα Σέρα», η επιτροπή επιστημόνων που συμβουλεύει σχετικά την κυβέρνηση απέρριψε το ενδεχόμενο επιστροφής των μαθητών στα θρανία μέσα στους επόμενους δυο μήνες. Το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι εξετάσεις των μαθητών για το απολυτήριο Λυκείου θα είναι μόνο προφορικές και θα διεξαχθούν μέσω διαδικτύου.

Προβληματισμοί επιστημόνων

Ενδεικτικοί είναι και οι προβληματισμοί μιας σειράς επιστημόνων. Ο λοιμωξιολόγος Μασίμο Γκάλι δήλωσε στο πρακτορείο «Ansa» ότι θα χρειαστεί η μαζική διεξαγωγή τεστ για να αποφευχθεί η «διασπορά» της «φάσης της ανάρρωσης» σε ένα «αόριστο» χρονικό διάστημα ή, από την άλλη πλευρά, για την «επίσπευσή» της εξαιτίας του κινδύνου νέων «θερμών εστιών (μετάδοσης)» («hot spots»). Επίσης, ο καθηγητής Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης Φεντερίκο Ρίτσι Τερσένγκι δήλωσε ότι η λεγόμενη «καμπύλη» - κρουσμάτων και θυμάτων - δεν πέφτει σε ορισμένες περιοχές και τα στοιχεία που έρχονται από διάφορες περιφέρειες είναι συγκεχυμένα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι πολύ νωρίς για να χαλαρώσουν περιορισμοί (στους οποίους φυσικά περιλαμβάνονται και αυτοί για τη λειτουργία των επιχειρήσεων).

Συνολικότερα, η κυβέρνηση, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επόμενη φάση, προπαγανδίζει σε όλους τους τόνους ότι θα «πρέπει να ζούμε μαζί με τον ιό». Λογική που φυσικά πρώτοι από όλους σπεύδουν να αξιοποιήσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Το στέλεχος της Confindustria (Ενωση των μεγαλοβιομηχάνων) Κάρλο Ρομπίλιο δήλωσε ότι πολλά μέλη της Ενωσης κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν αν δεν επαναληφθεί η λειτουργία των εταιρειών τους έως τον Μάη, προμηνύοντας και αυτός νέα κλιμάκωση εκβιασμών μες στους χώρους δουλειάς αλλά και γενικότερα, προκειμένου να «ανακάμψει η οικονομία», δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο...

Στο μεταξύ, για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου η κυβέρνηση Κόντε εντείνει και τα παζάρια σε επίπεδο ΕΕ. Πριν την αναμενόμενη για χτες συνέχιση της «δύσκολης» συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, ο Κόντε δήλωνε στη γερμανική «Bild» ότι «η Γερμανία δεν θα έχει κανένα όφελος εάν η Ευρώπη βυθιστεί στην ύφεση. Ολες οι χώρες θα υποστούν τις συνέπειες. Καμία χώρα δεν θα κερδίσει από την αδυναμία της Ευρώπης και έχουμε τη μεγαλύτερη αδυναμία από την εποχή του πολέμου. Οι οικονομίες μας βρίσκονται ενώπιον μιας σκληρής δοκιμασίας». Σε άλλες του δηλώσεις, ο Κόντε προειδοποίησε ότι «αν θέλουμε να διατηρήσουμε το κοινό μας σπίτι, είναι ώρα να σκεφτούμε ως ομάδα...».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Φουντώνουν ανεργία και φτώχεια

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάπου 14.000.000 άτομα, υπολογίζεται πλέον πως ζουν στο φάσμα της φτώχειας καθώς ο αριθμός των ανέργων αυξάνεται καθημερινά από τα «ρολά» που κατεβάζουν χιλιάδες επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρείες λόγω πανδημίας. Τα παιδιά και οι έφηβοι υπολογίζεται πως αποτελούν περίπου το 30% των παλιών και νέων φτωχών.

Τα χειρότερα όμως φαίνεται πως δεν έχουν έρθει για τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, που δοκιμάζονται πάνω από μία δεκαετία από διαδοχικές πολιτικές λιτότητας. Η φτώχεια και η ανεργία διογκώνονται όσο περνούν οι μέρες.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει σανίδα σωτηρίας σε δανεισμό από την Τράπεζα της Αγγλίας λογαριάζοντας πως για τις βασικές ανάγκες της πέμπτης μεγαλύτερης καπιταλιστικής οικονομίας στον κόσμο χρειάζονται αρκετά δισεκατομμύρια στερλίνες. Χτες, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) συμφώνησε να δανείζει χρήματα προσωρινά στην κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την πανδημία, αν δεν είναι δυνατόν να αντλήσει αυτή άμεσα κεφάλαια από τις αγορές, επαναφέροντας ένα μέτρο που χρησιμοποιήθηκε ευρέως κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2009. Είναι ωστόσο αβέβαιο εάν αυτά τα λεφτά θα αρκέσουν σε περίπτωση που παραταθεί για πολλές βδομάδες ή μήνες το λεγόμενο lockdown (το αναγκαστικό κλείσιμο επιχειρήσεων και η απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων, εκδηλώσεων κ.λπ.).

Το ζήτημα επρόκειτο αργότερα χτες βράδυ να τεθεί στο επίκεντρο νέας συνεδρίασης της κυβερνητικής Επιτροπής Εκτάκτων Καταστάσεων (ΚΟΜΠΡΑ) με προεδρεύοντα τον υπουργό Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ. Ωστόσο δεν αναμενόταν η ανακοίνωση μέτρων π.χ. για χαλάρωση των μέτρων καραντίνας ενόψει της ερχόμενης Κυριακής - Πάσχα Καθολικών και Αγγλικανών - μεταξύ άλλων γιατί ο Ράαμπ δεν έχει τις εξουσίες που έχει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον,. ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην Εντατική λονδρέζικου νοσοκομείου, παρότι και χτες καταγράφηκε «βελτίωση» της κατάστασης της υγείας του.

Στο μεταξύ, η διεθνής Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Oxfam» προειδοποιεί ότι επιπλέον μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να βυθιστούν στη φτώχεια εάν δεν τεθούν γρήγορα σε εφαρμογή προγράμματα στήριξης, ειδικά προς τις λιγότερο προνομιούχες χώρες. Η «Oxfam» διευκρινίζει μάλιστα πως ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που κυμαίνεται μεταξύ του 6% και του 8% διατρέχει κίνδυνο να περιπέσει στην ανέχεια. Προβλέπει επίσης ότι η κρίση «μπορεί να γυρίσει σε παγκόσμια κλίμακα δέκα χρόνια πίσω τον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας, ακόμα και 30 χρόνια πίσω σε ορισμένες περιοχές, όπως η υποσαχάρια Αφρική, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική».

Το ίδιο διάστημα, τα αυστηρά μέτρα καραντίνας στη Βρετανία δείχνουν να πολλαπλασιάζουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Γκάρντιαν» ανέφερε τις δηλώσεις εκπροσώπου της οργάνωσης «The Respect», που διατηρεί τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας με θύματα ενδοοικογενειακής βίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης τόνισε ότι οι κλήσεις και οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκαν κατά 26,8% από τις 30 Μάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ