Παρασκευή 10 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Φουντώνουν ανεργία και φτώχεια

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάπου 14.000.000 άτομα, υπολογίζεται πλέον πως ζουν στο φάσμα της φτώχειας καθώς ο αριθμός των ανέργων αυξάνεται καθημερινά από τα «ρολά» που κατεβάζουν χιλιάδες επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρείες λόγω πανδημίας. Τα παιδιά και οι έφηβοι υπολογίζεται πως αποτελούν περίπου το 30% των παλιών και νέων φτωχών.

Τα χειρότερα όμως φαίνεται πως δεν έχουν έρθει για τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, που δοκιμάζονται πάνω από μία δεκαετία από διαδοχικές πολιτικές λιτότητας. Η φτώχεια και η ανεργία διογκώνονται όσο περνούν οι μέρες.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει σανίδα σωτηρίας σε δανεισμό από την Τράπεζα της Αγγλίας λογαριάζοντας πως για τις βασικές ανάγκες της πέμπτης μεγαλύτερης καπιταλιστικής οικονομίας στον κόσμο χρειάζονται αρκετά δισεκατομμύρια στερλίνες. Χτες, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) συμφώνησε να δανείζει χρήματα προσωρινά στην κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την πανδημία, αν δεν είναι δυνατόν να αντλήσει αυτή άμεσα κεφάλαια από τις αγορές, επαναφέροντας ένα μέτρο που χρησιμοποιήθηκε ευρέως κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2009. Είναι ωστόσο αβέβαιο εάν αυτά τα λεφτά θα αρκέσουν σε περίπτωση που παραταθεί για πολλές βδομάδες ή μήνες το λεγόμενο lockdown (το αναγκαστικό κλείσιμο επιχειρήσεων και η απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων, εκδηλώσεων κ.λπ.).

Το ζήτημα επρόκειτο αργότερα χτες βράδυ να τεθεί στο επίκεντρο νέας συνεδρίασης της κυβερνητικής Επιτροπής Εκτάκτων Καταστάσεων (ΚΟΜΠΡΑ) με προεδρεύοντα τον υπουργό Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ. Ωστόσο δεν αναμενόταν η ανακοίνωση μέτρων π.χ. για χαλάρωση των μέτρων καραντίνας ενόψει της ερχόμενης Κυριακής - Πάσχα Καθολικών και Αγγλικανών - μεταξύ άλλων γιατί ο Ράαμπ δεν έχει τις εξουσίες που έχει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον,. ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην Εντατική λονδρέζικου νοσοκομείου, παρότι και χτες καταγράφηκε «βελτίωση» της κατάστασης της υγείας του.

Στο μεταξύ, η διεθνής Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Oxfam» προειδοποιεί ότι επιπλέον μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να βυθιστούν στη φτώχεια εάν δεν τεθούν γρήγορα σε εφαρμογή προγράμματα στήριξης, ειδικά προς τις λιγότερο προνομιούχες χώρες. Η «Oxfam» διευκρινίζει μάλιστα πως ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που κυμαίνεται μεταξύ του 6% και του 8% διατρέχει κίνδυνο να περιπέσει στην ανέχεια. Προβλέπει επίσης ότι η κρίση «μπορεί να γυρίσει σε παγκόσμια κλίμακα δέκα χρόνια πίσω τον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας, ακόμα και 30 χρόνια πίσω σε ορισμένες περιοχές, όπως η υποσαχάρια Αφρική, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική».

Το ίδιο διάστημα, τα αυστηρά μέτρα καραντίνας στη Βρετανία δείχνουν να πολλαπλασιάζουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Γκάρντιαν» ανέφερε τις δηλώσεις εκπροσώπου της οργάνωσης «The Respect», που διατηρεί τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας με θύματα ενδοοικογενειακής βίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης τόνισε ότι οι κλήσεις και οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκαν κατά 26,8% από τις 30 Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ