Παρασκευή 10 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
1.955 τα κρούσματα, 86 οι θάνατοι στην Ελλάδα

Τα 1.955 έφτασαν τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, με το υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει χτες 71 νέα κρούσματα. Οπως αναφέρθηκε, μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 33.664 δείγματα, ενώ το 57% του συνόλου των κρουσμάτων είναι άνδρες. Οι διασωληνωμένοι είναι 79 (μέσος όρος ηλικίας 67 έτη), εκ των οποίων οι 16 είναι γυναίκες, το 77% έχουν υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία άνω των 70 ετών. 16 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Αλλοι 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με τους θανάτους να φτάνουν τους 86 συνολικά (μέσος όρος ηλικίας 73 έτη, οι 23 είναι γυναίκες), εκ των οποίων το 86% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία άνω των 70 ετών.

«Εκπτώσεις» στα μέσα προστασίας των υγειονομικών

Σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σ. Τσιόδρας, επανέλαβε ότι «δεν συστήνεται», ότι υπάρχουν «ελάχιστες ενδείξεις για προστασία από τη μόλυνση» και ότι οι μάσκες «είναι χρήσιμες στην ΜΕΘ και τους αναισθησιολόγους».

Ειδικά όμως σε ό,τι αφορά τα μέσα προστασίας των υγειονομικών, φαίνεται ότι η κυβέρνηση με οικονομικά αντί για επιστημονικά κριτήρια... κάνει α λα καρτ επικλήσεις στις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: Η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, ανακοινώνοντας χτες την ομόφωνη απόφασή της σχετικά με τα μέτρα προστασίας των επαγγελματιών υγείας που φροντίζουν ασθενείς με κορονοϊό, ισχυρίστηκε ότι η απλή χειρουργική μάσκα είναι ...αρκετή, παρότι ο ΠΟΥ τονίζει ότι για τους υγειονομικούς αυτούς είναι απαραίτητος ο πλήρης και συγκεκριμένος εξοπλισμός προστασίας, με μάσκες υψηλής προστασίας Ν95, προστατευτικά γυαλιά, γάντια και διπλή ρόμπα...

«Στον πάγο» οι ανάγκες των χρόνιων ασθενών

Στο μεταξύ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα υπόλοιπα νοσήματα, ο Σ. Τσιόδρας ανέφερε: «Κάποια από τα νοσήματα σαν να έχουν σταματήσει την πορεία τους (...) δεν ξέρουμε ακριβώς το λόγο (...) υπάρχει ο κίνδυνος του ριμπάουντ». Ενας από τους λόγους βέβαια που τα υπόλοιπα νοσήματα δεν «φαίνονται» σε αυτή την περίοδο δεν είναι ότι έχει ανασταλεί η πορεία τους, αλλά ότι έχει μπει στον «πάγο» η ανάγκη εκατοντάδων χιλιάδων χρόνιων ασθενών για συστηματική ιατρική παρακολούθηση.

Ο δε υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, κάνοντας το μαύρο άσπρο για αυτήν την κατάσταση και συνολικά τις τεράστιες ελλείψεις, επανέλαβε ξανά τις γνωστές κυβερνητικές δηλώσεις περί ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, το οποίο, όπως είπε, «τα έχει πάει πολύ καλά»...

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, μίλησε νωρίτερα για «αύξηση μέχρι και 68% στα κρεβάτια ΜΕΘ μέσα σε δυόμισι μήνες», αθροίζοντας τις χρυσοπληρωμένες ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ των ιδιωτικών ομίλων, χωρίς να διευκρινίζει πόσες κλίνες εντατικής άνοιξαν στα δημόσια νοσοκομεία και τον αριθμό του εξειδικευμένου προσωπικού που προσλήφθηκε για να τις στελεχώσει. Κι αυτά, όταν ακόμα και με τα νούμερα που παρουσιάζει η κυβέρνηση, διατίθενται μόνο το 25% των 3.500 κλινών ΜΕΘ που θα έπρεπε να υπάρχουν στην Ελλάδα σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΠΟΥ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ