Παρασκευή 10 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΒΟΥΛΗ
Προσαρμογή του Κανονισμού

Στην προσαρμογή του Κανονισμού της Βουλής στα μέτρα της συνταγματικής αναθεώρησης που έγινε πριν από λίγους μήνες, αλλά και σε αυτά του νόμου για το «επιτελικό κράτος», προχωρά η κυβέρνηση. Ηδη χτες ψηφίστηκαν στην Ολομέλεια, ανάμεσα σε άλλες κανονιστικές αλλαγές, προσαρμογές που αφορούν τα νέα άρθρα του Συντάγματος όπως η ψηφοφορία για τη συγκρότηση των λεγόμενων Ανεξάρτητων Αρχών, η σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών με πρόταση της μειοψηφίας και οι αλλαγές που έγιναν στο άρθρο 86 του Συντάγματος για την ποινική ευθύνη υπουργών.

Το ΚΚΕ, όπως διευκρίνισε ο ειδικός αγορητής του, Γιώργος Λαμπρούλης, τοποθετείται στις αλλαγές αυτές με βάση τις θέσεις που είχε εκφράσει κατά τη συνταγματική αναθεώρηση. Ετσι, καταψήφισε το άρθρο 1, βάσει του οποίου που για τη συγκρότηση των κατ' όνομα Ανεξάρτητων Αρχών απαιτείται πλέον η μειωμένη πλειοψηφία των 3/5. Οπως σημείωσε ο Γ. Λαμπρούλης, ο στόχος είναι να διευκολυνθεί η συγκρότηση θεσμών που «παίζουν ρόλο στην υλοποίηση της κυρίαρχης πολιτικής». Ψήφισε «παρών» στο άρθρο 3, που προβλέπει τη δυνατότητα σύστασης «δύο ανά βουλευτική περίοδο Εξεταστικών Επιτροπών, ύστερα από πρόταση τουλάχιστον δέκα βουλευτών», εξαιρώντας όμως τη σύσταση για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

«Παρών» ψήφισε επίσης στο άρθρο 4, που προσαρμόζει τον Κανονισμό της Βουλής με την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος για περί ευθύνης υπουργών, για το οποίο υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει απαιτήσει την κατάργηση ή τη ριζική τροποποίησή του.

Καταψήφισε το άρθρο 2, που προσαρμόζει τον Κανονισμό στο επιτελικό κράτος.

Υπερψήφισε το άρθρο 5, που αφορά την προσαρμογή του Κανονισμού με το άρθρο 224 του νέου Ποινικού Κώδικα, όπως και το άρθρο 6, που αφορά τους μετακλητούς υπαλλήλους. Επί της αρχής ψήφισε «παρών».

Υπερψήφισαν επί της αρχής όλα τα αστικά κόμματα, πλην ΜέΡΑ25, που ψήφισε «παρών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ