Παρασκευή 10 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κλείνουν νοσοκομεία και απολύονται υγειονομικοί εν μέσω πανδημίας!

Παράλληλα πολλοί εργαζόμενοι νοσοκομείων βγαίνουν σε εκ περιτροπής εργασία

Από παλιότερη κινητοποίηση υγειονομικών στη Γερμανία

Copyright 2018 The Associated

Από παλιότερη κινητοποίηση υγειονομικών στη Γερμανία
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, νοσοκομεία στη Γερμανία κηρύσσουν «πτώχευση» και βάζουν λουκέτο, ενώ άλλα βγάζουν τους υπαλλήλους τους σε εκ περιτροπής εργασία. Η Σ. Χάνιτζ, μετά από 30 χρόνια δουλειάς ως γιατρός στο Νοσοκομείο του Χάβελμπεργκ (Σαξονία - Ανχαλτ), πριν από λίγες μέρες έλαβε προειδοποίηση απόλυσης, όπως και οι άλλοι 52 συνάδελφοί της, γιατροί και νοσηλευτές, αναφέρει στην εφημερίδα «Die Zeit».

Η λειτουργία των νοσοκομείων στη Γερμανία («δημόσιων», εκκλησιαστικών, πανεπιστημιακών, ιδιωτικών) ως επιχειρήσεων, με δικά τους έσοδα και διαχρονική κρατική υποχρηματοδότηση, τα οδηγεί στο κλείσιμο, σε απολύσεις κ.λπ., προκειμένου να μειωθεί το κόστος λειτουργίας τους. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση τρέχει να αυξήσει τις κλίνες ΜΕΘ, καλεί εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές (συνταξιούχους, φοιτητές κ.ά.) να στελεχώσουν τα νοσοκομεία, στήνονται σκηνές για τη διεξαγωγή τεστ, επιστρατεύονται ακόμα και ξενοδοχεία και εκθεσιακά κέντρα ως πιθανά μέρη νοσηλείας, καθώς το γερμανικό σύστημα Υγείας ενδέχεται να υπερφορτωθεί από ένα κύμα ασθενών με κορονοϊό.

Μάλιστα ο επικεφαλής επιδημιολόγος του Ινστιτούτου «Robert Koch», Λόταρ Βίλερ, έχει αναφερθεί πολλές φορές στο ενδεχόμενο «οι δυνατότητες των γερμανικών νοσοκομείων να μην είναι επαρκείς». «Προσωπικά πιστεύω ότι δεν αρκούν», είπε στις 3 Απρίλη, όταν ανακοινώθηκε η αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ σε 15 με 20 χιλιάδες.

Ταυτόχρονα, οι διευθυντές των Νοσοκομείων του Βίτεν και της Χέρνε (Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία), καθώς και του Αμβούργου, κάνουν λόγο για εκ περιτροπής εργασία των υγειονομικών, στο δε Πάινε (Κάτω Σαξονία) ένα νοσοκομείο αναφέρει πτώχευση. Ιδιαίτερα οι μεγάλες επιχειρήσεις της Υγείας («Ασκληπιός», «Paracelsus» και «Schon») σκέφτονται να επιβάλουν εκ περιτροπής εργασία. Η πανδημία επιταχύνει το κλείσιμο νοσοκομείων - ιδιαίτερα των μικρών στην επαρχία - επειδή χάνονται «πολλά έσοδα» από τις καλοπληρωμένες επεμβάσεις και θεραπείες που ακυρώνονται. Το γερμανικό σύστημα Υγείας βασίζεται στην αγοραπωλησία υπηρεσιών Υγείας από ασφαλιστικά ταμεία και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που αποζημιώνουν όλο και μικρότερα ποσά, ενώ αυξάνονται οι απευθείας πληρωμές των ασθενών (βλέπε Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια - DRGs κ.ά.).

Συχνά τα μικρότερα νοσοκομεία της χώρας οδηγούνται σε κλείσιμο, καθώς αφενός δεν χρηματοδοτούνται σε μόνιμη βάση και αφετέρου δεν πουλούν δύσκολες και ακριβές θεραπείες, εγχειρήσεις κ.λπ. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών «Bertelsmann», περίπου 1.400 νοσοκομεία παραμένουν στη Γερμανία (από 2.087 το 2007). Μάλιστα το Ινστιτούτο ισχυριζόταν τότε θα πρέπει να μειωθούν στα 600 και πως τα 2/3 των νοσοκομείων είναι ...περιττά. Ξανά και ξανά εμπειρογνώμονες και επιστήμονες στη Γερμανία αναφέρονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (κυρίως στη Δανία) που «τα καταφέρνουν» με πολύ λιγότερα νοσοκομεία...

Τώρα, με την πανδημία του κορονοϊού, έρχονται πιο έντονα στη επιφάνεια οι συνέπειες της Υγείας - εμπόρευμα, των λουκέτων στα νοσοκομεία για οικονομικούς λόγους και της λειτουργίας τους ως επιχειρήσεων. Σήμερα όλοι εκείνοι - επιστήμονες και πολιτικοί - που καλούσαν σε κλείσιμο κι άλλων νοσοκομείων εξετάζουν την επαναλειτουργία άδειων νοσοκομειακών κτιρίων, όπως π.χ. στη Βαυαρία, όπου σχεδιάζεται να ανοίξουν ξανά 26 κλινικές. Το θέμα είναι τι θα ακολουθήσει την πανδημία...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάνοντας ταμείο δυο χρόνια μετά... (2022-02-26 00:00:00.0)
Αναδεικνύονται οι τραγικές ελλείψεις υγειονομικών καθώς επελαύνει η «Ομικρον» (2022-01-05 00:00:00.0)
Δραματικές ελλείψεις και άθλιες συνθήκες δουλειάς στα νοσοκομεία (2021-08-27 00:00:00.0)
Το δολοφονικό χέρι του «ορατού εχθρού»... (2021-01-12 00:00:00.0)
Νοσηλευτές διαμαρτύρονται για ελλιπή εξοπλισμό προστασίας (2020-04-30 00:00:00.0)
Ομηροι... (2020-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ