Παρασκευή 10 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ερωτήματα για την καταλληλότητα της προμήθειας αντισηπτικών

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για την καταλληλότητα και την ασφαλή χρήση του «υγρού απολύμανσης χεριών» που προμηθεύτηκε και διένειμε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, του ΕΚΑΒ, στο προσωπικό της ΕΛΑΣ, των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, του Λιμενικού Σώματος και στους δικαστικούς υπαλλήλους.

Αυτό καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση», με αφορμή την τελευταία συνεδρίαση της 4ης έκτακτης Οικονομικής Επιτροπής της ΠΚΜ, που είχε ως μοναδικό θέμα την «έγκριση απόφασης διάθεσης πόρων υλικών και μέσων ατομικής υγιεινής και προστασίας, απολύμανσης και προμήθειας αυτών».

Το βασικό ερώτημα που έθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» ήταν «κατά πόσο αυτό το "ΥΓΡΟ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ ΧΕΡΙΩΝ Η.Α.Δ. 500 ml", που προμηθεύτηκε η Περιφέρεια ΚΜ από τη μειοδότρια εταιρεία, είναι ασφαλές και κυρίως κατά πόσο καλύπτει τις ανάγκες αντισηψίας και είναι αποτελεσματικό, ή θα "κοιμίζουμε" τους χρήστες του και θα τους αφήνουμε ακάλυπτους στους κινδύνους από τον κορονοϊό και γενικότερα από επιβλαβείς μικροοργανισμούς».

Η απάντηση της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, που εισηγήθηκε το θέμα, ήταν αποκαλυπτική για την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η διοίκηση της Περιφέρειας την προστασία των εργαζομένων: «Το συγκεκριμένο προϊόν, υγρό απολύμανσης χεριών με ήπια αντισηπτική δράση, είναι ελληνικής κατασκευής, εγκεκριμένο και αδειοδοτημένο από το Γενικό Χημείο του Κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας. Η διαπίστευση CE απαιτείται για την εξαγωγή προϊόντων ή την εισαγωγή τους εντός ΕΕ από τρίτες χώρες. Προφανώς και δεν είναι φάρμακο που χρήζει αδειοδότησης του ΕΟΦ».

Και αυτή ακριβώς η απάντηση είναι που γεννά σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο το υγρό αυτό είναι ασφαλές και, κυρίως, κατά πόσο καλύπτει τις ανάγκες αντισηψίας και είναι αποτελεσματικό.

Διότι σύμφωνα και με την ισχύουσα νομοθεσία που ενσωματώθηκε στη σχετική ΠΝΠ αλλά και με πρόσφατη δημόσια υπενθύμιση του ΕΟΦ (με δελτίο Τύπου που διένειμε στις 12/3), δηλώνεται ξεκάθαρα ότι η παραγωγή και διάθεση αντισηπτικών προϊόντων για την απολύμανση χεριών και χώρων γίνεται μετά από έκδοση σχετικής άδειας κυκλοφορίας του ΕΟΦ. Κι αυτό γιατί η έγκριση του ΕΟΦ βεβαιώνει ότι το χρησιμοποιούμενο προϊόν έχει αξιολογηθεί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του, σύμφωνα με τη νομοθεσία για τα βιοκτόνα προϊόντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ