Παρασκευή 10 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Οι νεκροί από κορονοϊό ξεπερνούν τα επίσημα στοιχεία

Μόνο στα γηροκομεία της Μαδρίτης οι θάνατοι ενδέχεται να είναι έως και πενταπλάσιοι από τους δηλωμένους

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ενα μήνα μετά την έναρξη της επιδημίας, η Ισπανία δεν έχει βρει ακόμα έναν τρόπο αξιόπιστης καταμέτρησης των θανάτων που προκαλούνται από τον κορονοϊό και τα δεδομένα που παρέχονται καθημερινά από το υπουργείο Υγείας αποκαλύφθηκαν ανεπαρκή για να δώσουν μια ακριβή εικόνα του μεγέθους της τραγωδίας. Οι επίσημοι θάνατοι από κορονοϊό ξεπέρασαν χτες τις 15.000, ενώ 683 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα 24ωρο.

Η έλλειψη διαγνωστικών τεστ στην Ισπανία και η καταμέτρηση μόνο όσων αποθανόντων έχουν διαγνωστεί θετικά, έχουν αφήσει έξω από τα αρχεία χιλιάδες νεκρούς σε γηροκομεία, κατοικίες, αλλά και σε νοσοκομεία που έχουν «καταρρεύσει» από την πανδημία και είτε δεν είχαν τεστ, είτε δεν πρόλαβαν να κάνουν.

Ετσι, ο αριθμός των θανάτων λόγω του νέου κορονοϊού μόνο στους οίκους ευγηρίας της Μαδρίτης ενδέχεται να είναι πενταπλάσιος από εκείνον που έχει ανακοινωθεί επισήμως, καθώς δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν περίπου 3.500 ηλικιωμένοι, οι οποίοι πέθαναν χωρίς να έχουν εξεταστεί, ενώ οι περισσότεροι είχαν συμπτώματα, παραδέχτηκαν οι αρχές μετά από αποκαλυπτικά ρεπορτάζ στον ισπανικό Τύπο.

Το διάστημα 8 Μάρτη - 8 Απρίλη απεβίωσαν 4.750 από τους περίπου 50.000 ανθρώπους που διαμένουν σε γηροκομεία στην περιοχή της Μαδρίτης, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην Ισπανία, είπε ένας εκπρόσωπος της περιφέρειας, ο Ιγνάθιο Αγουάρδο, σε συνέντευξη Τύπου. Από αυτούς, μόλις 781 είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό. Ομως πολλοί από τους υπόλοιπους 3.479 παρουσίαζαν μεν συμπτώματα, αλλά δεν είχε επιβεβαιωθεί μέσω εξέτασης ότι έπασχαν από Covid-19.

«Οι αριθμοί είναι πολύ πιο υψηλοί απ' ό,τι σε έναν συνηθισμένο μήνα», τόνισε ο Αγουάρδο.

Θυμίζουμε ότι σε ορισμένα γηροκομεία καταγράφτηκαν ταυτόχρονα δεκάδες θάνατοι, συγκλονίζοντας τη χώρα. Στρατιώτες που στάλθηκαν να απολυμάνουν οίκους ευγηρίας έβρισκαν ηλικιωμένους ανθρώπους που είχαν πεθάνει αβοήθητοι στο κρεβάτι τους. Για τις υποθέσεις αυτές διενεργείται προκαταρκτική εξέταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ