ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΕΡΓΑΝΗ» - ΜΑΡΤΗΣ 2020
Αποτυπώνεται η «απογείωση» της εργοδοτικής επίθεσης με το «πράσινο φως» της κυβέρνησης
  • Καταγράφονται 41.903 περισσότερες απολύσεις από τις προσλήψεις
  • Αύξηση 139% στη δυσμενή μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης

Την απογείωση της επίθεσης της εργοδοσίας εν μέσω πανδημίας, με το «πράσινο φως» της κυβέρνησης και με την ενίσχυση του ήδη τεράστιου αντεργατικού νομοθετικού οπλοστασίου, αποτυπώνουν τα στοιχεία που καταγράφει το σύστημα «Εργάνη» για το μήνα Μάρτη.

Συγκεκριμένα, μέσα στον εν λόγω μήνα καταγράφονται 41.903 περισσότερες απολύσεις από τις προσλήψεις (σε ένα μήνα μάλιστα που όλα τα προηγούμενα χρόνια καταγραφόταν θετικό ισοζύγιο). Ειδικότερα, καταγράφονται 144.905 απολύσεις, έναντι 103.002 προσλήψεων.

Επιπλέον, ακόμα και τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν την τάση παραπέρα «απογείωσης» των δυσμενών μεταβολών στις συμβάσεις εργασίας: Η μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης έφτασε τις 7.990, από τις 3.340 αντίστοιχες μετατροπές που καταγράφονταν το Μάρτη του 2019. Παρουσιάζει δηλαδή αύξηση κατά 139%!

Για όλα τα παραπάνω, μέχρι τις 20 Μάρτη η κυβέρνηση... «σφύριζε αδιάφορα», παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες των συνδικάτων, αφήνοντας την εργοδοσία να οργιάσει και λέγοντας μετά «περασμένα - ξεχασμένα» για τις απολύσεις και τις δυσμενείς μεταβολές, ενώ και μετά τις 20 Μάρτη που ισχυρίζεται ότι πήρε μέτρα «προστασίας των θέσεων εργασίας», στην πραγματικότητα συνέχισε να δίνει στους εργοδότες νέα αντεργατικά εργαλεία, όπως η μονομερής επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, με αποτελέσματα που ήδη καταγράφονται και στα επίσημα στοιχεία.

Προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει το μαύρο άσπρο

Κι όμως, για μια ακόμα φορά ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, επιχείρησε χτες να κάνει το μαύρο άσπρο.

Σε δήλωσή του... «αφαιρεί» από τις συνολικές απολύσεις τις λεγόμενες «οικειοθελείς αποχωρήσεις», ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι πρόκειται για συγκαλυμμένες απολύσεις υπό την πίεση της εργοδοσίας και των άθλιων όρων εργασίας που επιβάλλει στους εργαζόμενους. Και εδώ, ήδη από την πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αυτής της περιόδου, στις 11 Μάρτη, η κυβέρνηση επέτρεψε στους εργοδότες να κάνουν «λάστιχο» το χρόνο και το χώρο εργασίας των εργαζομένων, χωρίς καν την υποχρέωση να ενημερώνουν καθημερινά το σύστημα «Εργάνη», ενώ έδωσε εντολή στις Επιθεωρήσεις Εργασίας να μην κάνουν ελέγχους, να μη δέχονται καταγγελίες ούτε καν αιτήματα για τριμερείς συναντήσεις...

Η κυβέρνηση μιλά για «παροδικά αρνητικά αποτελέσματα» και «μέτρα έκτακτα και προσωρινά», όταν συνεχίζοντας το έργο όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, σπεύδει με τα μέτρα αυτά να ικανοποιήσει πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου, με το βλέμμα ακριβώς στην «επόμενη μέρα» και τη διαφαινόμενη οικονομική κρίση που επιταχύνεται.

Συνεχίζοντας τις αλχημείες και τις επιλεκτικές συγκρίσεις, ο υπουργός Εργασίας μιλά για λιγότερες απολύσεις από πέρσι, επιχειρώντας να κουκουλώσει τόσο το μεγάλο αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων όσο και το γεγονός ότι η σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια δείχνει ότι η απώλεια των θέσεων εργασίας είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που δείχνουν τα επιμέρους στοιχεία. Συγκεκριμένα: Το Μάρτη του 2019 έγιναν περίπου 43.000 προσλήψεις περισσότερες από ό,τι απολύσεις, ενώ από το 2013 και μετά ο Μάρτης έχει πάντα θετικό ισοζύγιο καθώς ξεκινά, μεταξύ άλλων, η τουριστική σεζόν. Η πραγματική απώλεια θέσεων εργασίας, δηλαδή, αποτυπώνεται συγκρίνοντας το περσινό θετικό ισοζύγιο των 43.000 περισσότερων προσλήψεων με το φετινό αρνητικό ισοζύγιο των 42.000 περισσότερων απολύσεων.

Εξίσου προκλητικά, ο Γ. Βρούτσης μιλά για «ευεργετική σταθεροποιητική επίδραση των μέτρων που λάβαμε στην αγορά εργασίας» μετά τις 20 Μάρτη, επειδή από τότε και μέχρι τέλος του μήνα δεν μεγάλωσε περισσότερο το ήδη τεράστιο αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων. Αποσιωπά δηλαδή το γεγονός ότι από τότε μπήκαν σε εφαρμογή και τα νέα «όπλα» που έδωσε η κυβέρνηση στην εργοδοσία, με δυνατότητα για συνδυασμένη χρήση μονομερούς επιβολής εκ περιτροπής εργασίας, αναστολής συμβάσεων, αναστολής συμβάσεων σε συνδυασμό με τηλεργασία κ.ο.κ., χωρίς ταυτόχρονα να σταματήσουν οι απολύσεις.

Οσο για την επίκληση της δειγματοληπτικής εκτίμησης της ΕΛΣΤΑΤ για την επίσημη ανεργία, που δείχνει μείωσή της για το Γενάρη, δεν αντέχει σε καμία κριτική όταν για τον ίδιο μήνα ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ αυξήθηκε παραπέρα φτάνοντας τα 1,14 εκατομμύρια, ενώ βέβαια η κατάσταση σήμερα είναι ήδη πολύ χειρότερη...

Πέρασε τα σύνορα της χώρας το μήνυμα της μέρας δράσης για την Υγεία

Ο αντίκτυπος της σημαντικής πρωτοβουλίας αποτυπώνεται στις ανταποκρίσεις μιας σειράς ΜΜΕ άλλων χωρών
Ο αντίκτυπος της σημαντικής πρωτοβουλίας αποτυπώνεται στις ανταποκρίσεις μιας σειράς ΜΜΕ άλλων χωρών
Πέρα από τα σύνορα της χώρας διαδόθηκε το σύνθημα της μέρας πανελλαδικής δράσης για την Υγεία στην οποία κάλεσε η ΟΕΝΓΕ την περασμένη Τρίτη, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Υγείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντίκτυπος της πρωτοβουλίας, των δεκάδων παρεμβάσεων και συμβολικών κινητοποιήσεων σε νοσοκομεία και μονάδες Υγείας, με τη στήριξη εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων της χώρας, αποτυπώνεται σε μια σειρά από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης άλλων χωρών. Με ρεπορτάζ από τις κινητοποιήσεις, δηλώσεις νοσοκομειακών γιατρών και αναφορές στα κρίσιμα αιτήματα της πρωτοβουλίας, καλύφτηκε διεθνώς η μέρα δράσης.

«Αγωνιζόμαστε για σας. Φωνάξτε για μας». Το σύνθημα των υγειονομικών αποτυπώθηκε σε ΜΜΕ της Τουρκίας. ΜΜΕ της Βρετανίας φιλοξένησαν δηλώσεις της προέδρου της ΟΕΝΓΕ για τις μεγάλες ελλείψεις σε κλίνες ΜΕΘ. Σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, χώρες που πλήττονται από την επιδημία, προβλήθηκαν επίσης μια σειρά από αιτήματα για προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία και παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να ακυρωθούν όλες οι απολύσεις και οι αντεργατικές ΠΝΠ

Την ακύρωση όλων των απολύσεων του μήνα Μάρτη και όλων των αντεργατικών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης απαιτεί το ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη χτεσινή δημοσιοποίηση των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη».

Σχολιάζοντας τα εν λόγω στοιχεία, το ΠΑΜΕ επισημαίνει τα εξής:

«Η ίδια η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των συνδικάτων για πραγματική σφαγή των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους με πάνω από 140.000 απολύσεις.

Το ζεστό κρατικό χρήμα προς τις επιχειρήσεις, οι εκατοντάδες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις, τα καθημερινά μέτρα στήριξης των εργοδοτών με δισεκατομμύρια, με λεφτά από την φορολογία των εργαζομένων να μεταφέρονται στις τράπεζες και τους επιχειρηματικούς ομίλους, συνοδεύτηκαν από ένα ρεκόρ απολύσεων, μειώσεων μισθών, καταστρατήγησης ωραρίων και δικαιωμάτων, ακόμη και εργασίας χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Τα μέτρα της κυβέρνησης, δήθεν προστασίας των εργαζομένων, ήταν μόνο λόγια του αέρα, αφού η ίδια η κυβέρνηση με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου έδωσε το δικαίωμα για μείωση μισθών 50%, απελευθέρωση ωραρίων, κατάργηση της Κυριακής αργίας, αλλά και νομιμοποίηση όλων των απολύσεων με τη δικαιολογία της πανδημίας.

Αυτήν την κατάσταση επιβεβαιώνουν με δραματικό τρόπο τα στοιχεία του "Εργάνη", που δεν είναι τίποτα άλλο από τις συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν να γίνουν τα θύματα της πανδημίας. Την ίδια στιγμή που επιχειρηματικοί όμιλοι αυγαταίνουν τα κέρδη τους ή επιδοτούνται για τις "ζημίες" τους, οι εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους, μένουν στην ψάθα, χωρίς καμία προστασία, βάζουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Καμία θυσία! Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα!

Διεκδικούμε:

-- Καμία απόλυση. Ακύρωση όλων των απολύσεων.

-- Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους.

-- Ακύρωση όλων των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και των αντεργατικών διατάξεων».

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Αγώνας για μέσα προστασίας και απάντηση στην προπαγάνδα των αφεντικών

Τις απαράδεκτες συνθήκες που επιβάλλει η εργοδοσία στους εργαζόμενους του κλάδου, αξιοποιώντας τα αντεργατικά κυβερνητικά μέτρα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου, τονίζει, «μετράνε πάνω από 15 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εξακολουθούν να εργάζονται σε συνθήκες εντατικοποίησης και συνωστισμού, ιδιαίτερα στα μεγάλα ραδιοτηλεοπτικά συγκροτήματα, με αμφίβολα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία. Αυτά συμβαίνουν μέσα στους τόπους δουλειάς, ενώ οι συνάδελφοί μας που δουλεύουν (δημοσιογράφοι, τεχνικοί και φωτορεπόρτερ) ατέλειωτες ώρες καθημερινά στο πεζοδρόμιο για το ρεπορτάζ αντιμετωπίζονται σαν απόβλητοι και μιαροί. Οι συνάδελφοι των site και των εφημερίδων μπορεί να εργάζονται "ασφαλείς" από τα σπίτια τους, ωστόσο με όχημα την τηλεργασία καταπατούνται ωράρια, δεν δίνονται ρεπό, ενώ οι ρυθμοί της δουλειάς και η εργασιακή ανασφάλεια χτυπάνε κόκκινο».

Υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι «δεν χρειαζόμαστε ΜΜΕ κυβερνητικά φερέφωνα, προπαγανδιστές των αφεντικών», επισημαίνοντας πως «επιχειρείται η ενίσχυση του κυρίαρχου ιδεολογήματος της κυβέρνησης ότι η πανδημία θα αντιμετωπιστεί με "ατομική ευθύνη" και "κοινωνική αποστασιοποίηση". Τα αστικά ΜΜΕ, ιδιωτικά και δημόσια, παίζουν κομβικό ρόλο σε μια προσπάθεια να κυριαρχήσει η άποψη ότι δήθεν η πανδημία δεν έχει ταξικό πρόσημο και ότι όλοι, εργοδότες και εργαζόμενοι, βράζουμε στο ίδιο καζάνι και πρέπει να αναλάβουμε ο καθένας το δικό του μερίδιο ευθύνης για να βγούμε από την κρίση. Παρουσιάζουν την πανδημία με εικόνες, νούμερα και στατιστικές, κρύβοντας με επιμέλεια τη φύση του καπιταλιστικού συστήματος, ότι δηλαδή παντού στον κόσμο οι κυβερνήσεις δεν δίνουν δεκάρα για την πρόληψη φυσικών καταστροφών και επιδημιών».

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να υπερασπιστούν από τώρα με αγώνα την υγεία και τα δικαιώματά τους, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις αξίες της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ