ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Απρίλη 2020 - Κυριακή 12 Απρίλη 2020
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ ΒΑΪΟΣ
ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ ΒΑΪΟΣ
ΦΩΤΟ 3

Στις 17 Απρίλη κλείνουν 5 χρόνια από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο αγαπημένος μας πατέρας και παππούς ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΚΕΣΚΙΝΗΣ (φωτ.) από το χωριό Χιονάδες Διδυμότειχου, σε ηλικία 104 χρόνων. Στα χρόνια της Κατοχής οργανώθηκε στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ παίρνοντας ενεργό μέρος στην αντίσταση του λαού ενάντια στους κατακτητές και έγινε μέλος του ΚΚΕ, στο οποίο και έμεινε πιστός μέχρι το τέλος της ζωής του. Στα χρόνια που ακολούθησαν, κυνηγήθηκε, όπως χιλιάδες λαϊκοί αγωνιστές, πέρασε στην παρανομία και έφυγε για το Μπούλκες. Το 1946 κατατάχτηκε στον ΔΣΕ, με κύριο χώρο επιχειρήσεων σε Γράμμο - Βίτσι. Τον ίδιο χρόνο κατατάχτηκαν στον ΔΣΕ και τα τρία του αδέρφια, ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΓΙΩΡΓΗΣ και ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΕΣΚΙΝΗΣ, τα οποία και έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Ελλάδα, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Στη μνήμη του πατέρα μας, της μητέρας μας ΖΩΗΣ ΚΕΣΚΙΝΗ (φωτ.), που «έφυγε» από τη ζωή το 2005, και του αδερφού μας ΘΑΝΑΣΗ ΚΕΣΚΙΝΗ (φωτ.) που «έφυγε» σε ηλικία 47 χρόνων, μετά από μακρόχρονη ταλαιπωρία της υγείας του, και στη μνήμη των θείων μας και όλων των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους σε μάχες ή «έφυγαν» από τη ζωή μετά από πλούσια δράση στο κίνημα, προσφέρουμε στο αγαπημένο μας ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Λειψίας, 150 ευρώ.

ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΪΒΑΤΖΙΔΗ
ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΪΒΑΤΖΙΔΗ
Θανάσης και Σταματία Καραγιάννη

Τα εγγόνια και ανίψια Γιάννης, Σούλα και Αρης, με τις οικογένειές τους

***

ΦΩΤΟ

Στις 8/4/2020 συμπληρώθηκαν 19 χρόνια από τον πρόωρο χαμό του αγαπημένου μας ΕΠΙΚΑΡΙΔΗ ΔΗΜΗΤΡΗ (Τάκη), αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, μέλους του ΚΚΕ, από νεαρή ηλικία μέχρι το τέλος της ζωής του. Η φυσιογνωμία του θα μας μείνει βαθιά χαραγμένη για την υπόλοιπη ζωή μας.

Τιμώντας τη μνήμη του, η σύζυγος Καλλιόπη, η κόρη Κασσιανή, ο γαμπρός Γιώργος και οι εγγονές Αθανασία και Δήμητρα προσφέρουμε ως οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ 200 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Περισσού.

  • Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΔΗΜΗΤΡΗ (Τάκη) ΕΠΙΚΑΡΙΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, μέλους του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 19 χρόνων από το θάνατό του, ο γιος, οι νύφες, ο εγγονός και ο δισέγγονός του Αλέξανδρος προσφέρουμε 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Περισσού.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μου συντρόφου στη ζωή και τον αγώνα ΝΙΚΟΥ ΠΥΚΝΗ προσφέρω στο Κόμμα μας 500 ευρώ, ως πρώτη δόση, μέσω ΚΟΒ Δυτικής Πετρούπολης. Είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω για να συμβάλω στην ανέγερση του Μνημείου στη Μακρόνησο, εκεί όπου ο κομμουνιστής Νίκος Πυκνής έζησε ορισμένα από τα συνολικά 19 χρόνια εξορίας, μαζί με άλλους κομμουνιστές συντρόφους του.

Πόπη Πυκνή

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της συντρόφισσας ΚΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΚΗ, από την Κομοτηνή, που «έφυγε» στις 12/4/2010, και για να συνεχιστεί ο αγώνας της, τα παιδιά της προσφέρουν στην ΤΟ Ροδόπης του ΚΚΕ 100 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Πριν από ένα χρόνο «έφυγε» απ' τη ζωή ο σύντροφος και οικογενειακός φίλος ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ (φωτ.). Ο Νίκος αποτέλεσε για χρόνια την «ψυχή» του Κόμματος στην περιοχή της Πυλάρου της Κεφαλονιάς, ιδιαίτερα την περίοδο μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές. Θα διατηρώ πάντα την ανάμνησή του, ενός ανθρώπου γλυκού, πάντα χαμογελαστού, ενός «ορεσίβιου» κομμουνιστή που έχαιρε της αναγνώρισης και εκτίμησης όλων των συμπατριωτών του.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΪΒΑΤΖΙΔΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΪΒΑΤΖΙΔΗΣ
Στη μνήμη του καθώς και στη μνήμη των μαχητών του ΔΣΕ ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗ και ΗΛΙΑ ΚΟΥΓΙΑΝΟΥ, του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΠΕΡΔΕΜΠΕ και όλων των αγωνιστών και κομμουνιστών της Πυλάρου προσφέρω στο ΚΚΕ 20 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Γ' - Δ' Διαμερίσματος Πειραιά.

Μηνάς Αντύπας

***

ΦΩΤΟ

Πρόσφατα «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΥΚΕΡΗΣ. Παιδί φτωχής λαϊκής οικογένειας, από μικρός έζησε την αδικία και την εκμετάλλευση. Η ταξική καταγωγή του, η εκμετάλλευση και οι αγωνιστικές παραδόσεις της οικογένειάς του δημιούργησαν έναν σωστό αγωνιστή, έναν αταλάντευτο κομμουνιστή. Μέχρι το τέλος της ζωής του ο Δημήτρης τίμησε αυτόν τον τίτλο. Πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ και στις αρχές του. Στις δύσκολες καμπές του κομμουνιστικού κινήματος στάθηκε όρθιος και ιδεολογικά αλύγιστος, υπερασπίστηκε τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του Κόμματος με συνέπεια και σταθερότητα.

Σύντροφοι και φίλοι του ΚΚΕ από την Παλική Κεφαλονιάς συγκέντρωσαν και προσφέρουν στο Κόμμα στη μνήμη του το ποσό των 300 ευρώ, με την υπόσχεση ότι πως κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε να πάει μπροστά η υπόθεσή μας. Θα είναι πάντα στη σκέψη και την καρδιά μας ως μια αγωνιστική λαϊκή παρουσία που θα μας συντροφεύει στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ, που σε όλη του τη ζωή τόσα έδωσε για να ζει η κοινωνία μας ανθρώπινα και με αξιοπρέπεια, η οικογένεια του Τάσου Ρόκκου, σαν ελάχιστο φόρο τιμής, προσφέρει το ποσό των 100 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Ναυπάκτου. Από την πανέμορφη Ποτιδάνεια Φωκίδας που τόσο συμπάθησε. Τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του.

  • Στη μνήμη του εξαίρετου συντρόφου KΩΣTA MAPAΓKOYΔAKH προσφέρω 50 ευρώ ενίσχυση στο KKE μέσω KOB Λυκόβρυσης - Πεύκης.

ΓΑΒΡΙΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΓΑΒΡΙΚΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Γιάννης Σταυρόπουλος

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν 15 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος ΒΑΪΟΣ ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ, μέλος του ΚΚΕ. Τιμώντας τη μνήμη του η κόρη του Κατερίνα και τα παιδιά της προσφέρουν 50 ευρώ στην ΚΟ Ανω Λιοσίων της οποίας ήταν μέλος.

***

ΦΩΤΟ 4

Στη μνήμη των λατρευτών μας γονιών ΝΙΚΟΛΑΟΥ και ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΑΪΒΑΤΖΙΔΗ και ΧΡΗΣΤΟΥ και ΝΙΚΗΣ ΤΖΙΒΕΛΕΚΗ προσφέρουμε, μέσω της ΚΟΒ Πάνω Καισαριανής, 50 ευρώ για το Μνημείο στη Μακρόνησο.

Κατερίνα Τζιβελέκη, Ηρακλής Αϊβατζίδης

***

ΦΩΤΟ

Πριν από 5 χρόνια, στις 18 Μάρτη 2015, «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΕΝΟΣ - ΓΙΟΥΒΡΗΣ, από το Μεγαλοχώρι Τρικάλων, μέλος του ΚΚΕ και από τους πρώτους που πήρε μέρος στην ΕΑΜική Αντίσταση και κατόπιν στον ΔΣΕ. Μετά την ήττα του ΔΣΕ από τον ταξικό αντίπαλο κατέληξε ως πολιτικός πρόσφυγας στις σοσιαλιστικές χώρες, πρώτα στην Πολωνία και μετά στην Ουγγαρία (Βουδαπέστη). Επαναπατρίστηκε το 1989 και συνέχισε τους αγώνες μέσα από το ΚΚΕ. Μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε μέλος του τιμημένου ΚΚΕ, στη γενέτειρά του, το Μεγαλοχώρι Τρικάλων.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Μαρία, οι δύο κόρες του Αλεξάνδρα και Ρίτα, τα 8 εγγόνια και τα 8 δισέγγονά του προσφέρουν 50 ευρώ στην ΤΕ Τρικάλων και 50 ευρώ στην ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

ΚΟΥΛΑ ΚΑΡΑΚΗ
ΚΟΥΛΑ ΚΑΡΑΚΗ
***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ακριβού συντρόφου μου και συζύγου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΨΩΜΑ του Ιωάννη, που πήρε το ταξίδι χωρίς επιστροφή στις 20/1/2020 καθώς και στη μνήμη όσων κοσμούν την κοσμηματοθήκη του «Ριζοσπάστη», όπως χαρακτήρισε ο Γιώργος Κακουλίδης την αφιερωμένη στη μνήμη των αγωνιστών σελίδα του, προσφέρω στο ΚΚΕ για την ανέγερση του Μνημείου στη Μακρόνησο 300 ευρώ μέσω ΚΟΒ Γλυφάδας.

Μαρία Παπαβασιλείου, Επίτιμη Ειρηνοδίκης

***

ΦΩΤΟ 2

Συμπληρώθηκαν φέτος 5 χρόνια από το θάνατο της ΕΛΕΝΗΣ ΓΑΒΡΙΚΙΔΟΥ - ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑ, μαχήτριας του ΔΣΕ. Πιάστηκε 17 χρόνων με το οπλοπολυβόλο στα χέρια, όταν τελείωσαν οι σφαίρες. Οδηγήθηκε στις φυλακές της Λάρισας, εκεί δικάστηκε σε θάνατο και ακολούθησαν οι φυλακές Καλλιθέας, Κηφισιάς και Αβέρωφ. Εκεί έγινε μέλος του ΚΚΕ και έμεινε πιστή μέχρι το τέλος της ζωής της.

Συμπληρώνονται επίσης 9 χρόνια από το θάνατο του αδελφού της ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΒΡΙΚΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε στο Κόμμα μας 200 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Φρυγίας.

Οικογένεια Γαβρικίδη

***

ΦΩΤΟ

Η ΚΟΒ Χαλκηδόνας - Κέντρου Κοκκινιάς του ΚΚΕ με θλίψη αποχαιρετά τον σύντροφο ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΟΛΑΤΗ. Τέκνο της βιοπάλης και της εργατιάς, ανδρώθηκε στα καταστρώματα των πλοίων και την ξενιτιά. Δέθηκε με ακατάβλητους δεσμούς με το ναυτεργατικό κίνημα και με τις ταξικές δυνάμεις των Ελλήνων μεταναστών στον Καναδά. Η επιστροφή του στην πατρίδα συνέπεσε με την περίοδο των ανατροπών και της αντεπανάστασης. Χωρίς να υποχωρεί μπροστά στα σοβαρότατα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε άφησε και αυτός έντονα χνάρια στην προσπάθεια διάσωσης και ανασυγκρότησης του ΚΚΕ, με τα μαρξιστικά, επαναστατικά του χαρακτηριστικά.

Ποτέ δεν έπαψε να έχει ως πρώτο του μέλημα την πορεία του Κόμματος, της οικογένειάς του και μετά τα προσωπικά του θέματα. Με αυτήν την πίστη και ιδιοσυγκρασία αντιμετώπισε με σθένος και στωικότητα όλα τα μεγάλα προβλήματα που επέφερε η κατάσταση της υγείας του. Ακόμα και τις τελευταίες του μέρες στο Νοσοκομείο «Μεταξά» οι σκέψεις του ήταν στο Κόμμα και τους συντρόφους του.

ΕΠΙΚΑΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Τάκης)
ΕΠΙΚΑΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Τάκης)
Η πανδημία δεν μας επέτρεψε ούτε να τον επισκεφθούμε τις τελευταίες του στιγμές, αλλά ούτε και να τον αποχαιρετήσουμε όπως του έπρεπε. Η κηδεία του (1/4/2020) υποχρεωτικά έγινε σε πολύ στενό κύκλο. Αυτό είναι ένας παραπάνω λόγος για εμάς τους συντρόφους του, ιδιαιτέρα της νέας γενιάς στην οποία και έδειχνε ο ίδιος τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη, να συνεχίσουμε τον αγώνα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, γνώση και αυταπάρνηση μέχρι ο λαός μας και οι λαοί όλης της Γης να κατακτήσουν αυτό που τους αξίζει: Μια κοινωνία της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, της πλήρους ελευθερίας του ανθρώπου, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Σύντροφε, τη σιγουριά σου ότι όλα αυτά θα τα καταφέρει το ΚΚΕ θα την κρατήσουμε μόνιμη συντροφιά μας σε όλες τις μάχες που μας περιμένουν και δεν θα διστάσουμε ούτε στιγμή να τις δώσουμε. Ετσι πιστεύουμε ότι θα ήθελες και εσύ να τιμάμε τη μνήμη σου!

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Χαλκηδόνας - Κέντρου Κοκκινιάς, 100 ευρώ στο Κόμμα.

Επίσης, οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Χαλκηδόνας - Κέντρου Κοκκινιάς προσφέρουν στο Κόμμα 500 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στις 26/3/2020 συμπληρώθηκαν 22 χρόνια από τότε που «έφυγε» ο μαχητής του ΕΛΑΣ ΔΙΑΚΟΓΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση το αστικό κράτος τον «αντάμειψε» στέλνοντάς τον μαζί με πολλούς άλλους αγωνιστές στο κολαστήριο της Μακρονήσου. Στη μνήμη του ο γιος του Γιάννης και οι εγγονές του Μαρία και Ελένη Διάκογλου προσφέρουν 30 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Νάουσας.

***

ΦΩΤΟ

Στις 29 Μάρτη του 1995 πέθανε μετά από ασθένεια ο αγαπημένος μας γιος ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΟΥΜΑΣ (φωτ.), μόλις 27 χρόνων. Ο πατέρας μου ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΟΥΜΑΣ σκοτώθηκε στο Γράμμο σε ηλικία μόλις 25 χρόνων. Στις 28 Φλεβάρη του 2020 σε ηλικία 95 χρόνων πέθανε η μητέρα μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, η οποία με γέννησε πολιτική κρατούμενη στις φυλακές. Στη μνήμη τους προσφέρουμε μέσω της ΤΕ Εβρου 50 ευρώ.

ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑ - ΓΑΒΡΙΚΙΔΟΥ
ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑ - ΓΑΒΡΙΚΙΔΟΥ
Γιάννης και Χρυσούλα Γκούμα

ΓΚΟΥΜΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΓΚΟΥΜΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΕΝΟΣ (ΓΙΟΥΒΡΗΣ)
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΕΝΟΣ (ΓΙΟΥΒΡΗΣ)
ΚΕΣΚΙΝΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ
ΚΕΣΚΙΝΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΠΥΚΝΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΠΥΚΝΗΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΕΣΚΙΝΗΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΕΣΚΙΝΗΣ
ΖΩΗ ΚΕΣΚΙΝΗ
ΖΩΗ ΚΕΣΚΙΝΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ
ΝΙΚΗ ΤΖΙΒΕΛΕΚΗ
ΝΙΚΗ ΤΖΙΒΕΛΕΚΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΙΒΕΛΕΚΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΙΒΕΛΕΚΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΥΚΕΡΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΥΚΕΡΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΩΜΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΩΜΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΛΑΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΛΑΤΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΚΟΓΛΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΚΟΓΛΟΥ
Προσφορές

-- Ο Σταύρος Στρατέας απ' τη Μελβούρνη Αυστραλίας, στη μνήμη των ΑΝΑΡΓΥΡΟΥ, ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΥ και ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΕΑ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, και του πατέρα του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΤΡΑΤΕΑ, ο οποίος παρέμεινε σε όλη του τη ζωή αταλάντευτος υποστηρικτής του ΚΚΕ, απ' τη Σαϊδόνα Μεσσηνίας, πρόσφερε μέσω της Κομματικής Οργάνωσης Ανω Λιοσίων το ποσό των 500 ευρώ, ως δεύτερη δόση, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, για τις ανάγκες του Κόμματος, στις δύσκολες συνθήκες αυτής της περιόδου.

-- Η γιατρός Ειρήνη Μουντζούρη προσφέρει 300 ευρώ για την κατασκευή του Μνημείου της Μακρονήσου, στη μνήμη των γονιών της ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ και ΣΟΦΙΑΣ, μέσω της ΚΟΒ «Ευαγγελισμού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ