ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Απρίλη 2020 - Κυριακή 12 Απρίλη 2020
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Σκέψεις γύρω από την πανδημία

Υγεία - Ενοπλες Δυνάμεις - ανταγωνισμοί ιμπεριαλιστών

Copyright 2020 The Associated

Η πανδημία ενέσκηψε στη χώρα και βρήκε το δημόσιο σύστημα Υγείας σε μαύρα χάλια! Η κατάσταση αυτή δεν ήταν αναπόφευκτη, ούτε είναι αντικειμενική! Για να φτάσει σ' αυτό το σημείο το δημόσιο σύστημα Υγείας, φρόντισαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις της χώρας σε συγχορδία με την ΕΕ στο πλαίσιο της καπιταλιστικής, λεγόμενης «ελεύθερης» οικονομίας. Στόχος της πολιτικής αυτής ήταν και παραμένει να στείλουν τον λαό στους ιδιώτες εμπόρους της Υγείας. Για αυτούς το αγαθό της Υγείας είναι ευκαιρία αποκόμισης μεγάλων κερδών για τους λίγους.

Τώρα όμως που, με την πανδημία, «το πράγμα χόντρυνε», καλείται το απαξιωμένο και εγκαταλειμμένο δημόσιο σύστημα Υγείας να τα βγάλει πέρα τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και ακόμη χειρότερα στον, ευαίσθητο κατά τα λοιπά, χώρο των νησιών του Αιγαίου. Να τα βγάλει πέρα όμως, με κομμένους προϋπολογισμούς επί χρόνια, χωρίς επαρκή εξοπλισμό και οικτρά υποστελεχωμένο από γιατρούς και νοσηλευτές, μέχρι το προσωπικό καθαριότητας. Η κυβέρνηση, με δεδομένη την πιο πάνω κατάσταση, προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία, προβαίνει σε κατασταλτικά - περιοριστικά μέτρα. Ετσι προσπαθεί να κρύψει τη δική της ευθύνη για το σύστημα Υγείας και «το ρίχνει» μονόμπαντα στην «ατομική ευθύνη» των πολιτών.

Οσα ισχύουν στις Ενοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) στον τομέα Υγείας, δεν διαφέρουν πολύ από ό,τι ισχύει γενικότερα. Μπορεί να δεχτούμε ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι σε μια κάπως ανεκτή κατάσταση, στηριγμένα και στον υπερβάλλοντα ζήλο των στελεχών τους. Μας ανησυχεί όμως ιδιαίτερα τι γίνεται στις υπηρεσίες, στις μονάδες, στα πλοία και τα στρατόπεδα;

Σε συνθήκες πανδημίας, η μίνιμουμ ιατρική φροντίδα που υπήρχε σε κανονικές συνθήκες και οι συνθήκες υγιεινής σήμερα είναι εντελώς ανεπαρκείς και επικίνδυνες. Χαρακτηριστικές είναι και οι απαντήσεις του υπουργού Αμυνας σε φιλοκυβερνητικό ραδιόφωνο στις 27/3/2020, ενώ δηλαδή η πανδημία ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Ξέροντας τι συμβαίνει, οχυρώθηκε πίσω από το «προσπαθούμε». Ετσι απέφυγε να εκτεθεί, δηλώνοντας: «Προσπαθούμε να πάρουμε όλα τα δυνατά μέτρα και να θωρακιστεί η λειτουργία του Στρατεύματος» ή «γίνεται μεγάλη προσπάθεια να προστατευτεί το στελεχιακό δυναμικό...».

Οταν μάλιστα ο υπουργός ρωτήθηκε αν: «Εχουν μάσκες, έχουν γάντια, έχουν τέτοιο υλικό...», απάντησε καταφεύγοντας στο «εξ όσων γνωρίζω» έχουν. Ολοι καταλαβαίνουμε τι πραγματικά ισχύει, όταν ο αρμόδιος υπουργός απαντά με τρόπο σαν αυτό, αντί να πει π.χ. δώσαμε «τόσα» επιπλέον του προϋπολογισμού αυτή την περίοδο. Αν είχε γίνει κάτι τέτοιο, δεν θα περιορίζονταν τα μέτρα σε ...μια πλάκα πράσινο σαπούνι που δίνει ο στρατός στο φαντάρο! Η κατάσταση είναι επιεικώς απαράδεκτη, σε χώρους όπου ο συγχρωτισμός πολλών ατόμων είναι κανόνας! Οι καταγγελίες έρχονται η μια πίσω από την άλλη. Συνδικαλιστικές ενώσεις στρατιωτικών επίσης αναδεικνύουν προβλήματα. Τις ώρες που γράφονται αυτές οι γραμμές, το ΚΚΕ έχει καταθέσει 37 Ερωτήσεις προς την κυβέρνηση μέσω της Βουλής. Μπροστά στον μεγάλο κίνδυνο της πανδημίας, έχει εκδώσει αλλεπάλληλες ανακοινώσεις εφιστώντας την προσοχή, πιέζοντας για την επίλυση προβλημάτων. Με προτάσεις, ναι, το ΚΚΕ με προτάσεις για τον ελληνικό στρατό, πιέζει!

Η στρατευμένη νεολαία και το προσωπικό των ΕΔ, ανεξάρτητα από τον μηχανισμό που υπηρετούν, είναι παιδιά του λαού, έχουν οικογένειες πίσω τους.

Δεν μας αξίζει η ζωή που έχουν διαλέξει οι κυβερνήσεις για εμάς

Τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας όμως δεν αξιοποιούνται για το συμφέρον των λαϊκών οικογενειών, αλλά για το συμφέρον μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών. Ολοι γίναμε μάρτυρες, ότι ακόμα και η πανδημία γίνεται αντικείμενο ανταγωνισμού μεταξύ των ιμπεριαλιστών! Δηλώσεις ανταλλάσσονται μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το ποιος ευθύνεται για τη διασπορά του ιού. Κρατικές ενισχύσεις θωρακίζουν τους ομίλους κάθε πλευράς. Κατηγορούνται Ρωσία και Κίνα ότι διαπράττουν «γεωπολιτική παρέμβαση», γιατί έσπευσαν να συνδράμουν την Ιταλία και τη Σερβία. Αγώνας γίνεται για το ποιος όμιλος θα πρωτο-ανακαλύψει το εμβόλιο ή το φάρμακο ίασης. Στην ΕΕ τα «βουβάλια» ανταγωνίζονται άγρια μεταξύ τους. Πάνε η αλληλεγγύη και τα άλλα ωραία λόγια για την ΕΕ. Η εικόνα δικαιολογεί πλήρως τον όρο «λυκοσυμμαχίες» που χρησιμοποιεί το ΚΚΕ για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Οι ανταγωνισμοί όμως ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές μπορεί να οδηγήσουν και σε πολεμικές αναμετρήσεις, όταν πλέον δεν θα μπορούν να τα βρίσκουν μεταξύ τους. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι μπλεγμένη και η χώρα μαζί με τις ΕΔ με διάφορους τρόπους.

Τροφή για τους ανταγωνισμούς δεν δίνει μόνο η πανδημία! Μια νέα κρίση γίνεται όλο και πιο φανερή και αυτή γέννημα θρέμμα του συστήματος.

Τελικά όμως δεν μας αξίζει η ζωή που έχουν διαλέξει οι κυβερνήσεις για εμάς, είτε σε περίοδο «ειρήνης», είτε σε πόλεμο! Τέρμα τα ψέματα!

Οι απόστρατοι μαζί με τους άλλους συνταξιούχους και εργαζόμενους αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε, παλεύοντας τόσο μέσα από το σπίτι σήμερα την πανδημία, όσο και στους δρόμους αύριο, απέναντι σε κάθε προσπάθεια σε βάρος του λαού!

Απαιτούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για το δημόσιο σύστημα Υγείας. Να επιταχθούν άμεσα χειρουργεία, κλίνες ΜΕΘ, κρεβάτια, διαγνωστικά και εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Να επιταχθούν ξενοδοχεία και ξενώνες σ' όλη τη χώρα για την αποφυγή του συγχρωτισμού στα στρατόπεδα. Διάθεση των απαραίτητων μέτρων προστασίας σε υγειονομικούς και Ενοπλες Δυνάμεις. Εξοικονόμηση πόρων με την επιστροφή όλων των στρατιωτικών από αποστολές εκτός συνόρων! Αποδέσμευση της χώρας από ΕΕ και ΝΑΤΟ.


Γιάννης ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗΣ
Υποναύαρχος ΠΝ ε.α.


Καπιταλισμός: Ο μεγαλύτερος θανατηφόρος ιός

Ο κορονοϊός ήταν η αιτία για να αποκαλυφθεί η βαριά ασθένεια του καπιταλιστικού συστήματος, το οποίο κινδυνεύει με μια ακόμη βαθύτερη κρίση, μεγαλύτερη, ίσως, του 2008. Η επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας εξαπλώνεται ταχέως, όπως και ο ιός. Οι χρηματιστηριακές μετοχές υποχωρούν, η ανάπτυξη καταρρέει, οι κεντρικές τράπεζες έχουν παγιδευτεί και οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να βοηθήσουν. Η βαθιά ύφεση στις μεγαλύτερες παγκοσμίως οικονομίες έχει ανεβάσει το χρέος τους στα υψηλότερα επίπεδα για τα τελευταία 150 χρόνια.

Ο Ελληνας ζωγράφος, γελοιογράφος και συγγραφέας Μποστ (Μ. Μποσταντζόγλου) είχε πει ότι «ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής δεν έχει σχεδιαστεί για τα ανθρώπινα όντα...». Η εξάπλωση της παγκοσμιοποίησης ωφέλησε τον καπιταλισμό με την επέκταση και εντατικοποίηση του εμπορίου, αντίθετα οι αλυσίδες παραγωγής που τροφοδοτούσαν την ανάπτυξη έχουν τώρα διαταραχθεί σοβαρά, με αρνητικά πρόσημα.

Η μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων ετών, όπως ήταν φυσικό, επηρέασε σοβαρά και την Υγεία. Τα υποβαθμισμένα συστήματα Υγείας δοκιμάζονται λόγω του κορονοϊού. Σε συνθήκες πανδημίας και οι δικές μας μονάδες Υγείας έχουν ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και σε λοιπά υλικά. Η κυβέρνηση δεν κάνει μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας, δεν επιτάσσει τις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα μαζί με το προσωπικό τους υπό πλήρη κρατικό έλεγχο και δεν υποχρεώνει την ένταξη των ιδιωτών για την ενίσχυση των «δημόσιων νοσοκομείων» και των Κέντρων Υγείας. Αντίθετα, επιλέγει να δώσει ένα δώρο στους επιχειρηματικούς ομίλους του χώρου της Υγείας, ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Η επίθεση από τα προηγούμενα χρόνια του ταξικού πολέμου που επιβλήθηκε στις κοινωνίες, με διάφορα προσχήματα, θα ενταθεί με τη νέα καπιταλιστική κρίση που φέρνει ο κορονοϊός. Το εκμεταλλευτικό αυτό σύστημα, τα κράτη και η άρχουσα τάξη που το συναποτελούν, με επώδυνο τρόπο για όλους μας θα προσπαθήσουν να επανακτήσουν τα κέρδη τους με τη μεγαλύτερη δυνατή εκμετάλλευση. Ηδη εμείς οι εκμεταλλευόμενοι καλούμαστε να προσφέρουμε τα πάντα, ακόμη και τη ζωή μας στο βωμό της επανάκτησης των κερδών των ισχυρών όπου Γης.

Η καπιταλιστική αυτή κρίση και ύφεση θα πλήξει όλες τις πτυχές της ζωής μας. Η ανεργία θα εκτοξευθεί, οι ταξικοί και κοινωνικοί διαχωρισμοί θα επεκταθούν. Με το πρόσχημα της έκτακτης ανάγκης λαμβάνονται μέτρα που θα πλήξουν τη μισθωτή εργασία, τη συνταξιοδότηση, την Υγεία, την Παιδεία κ.ά. Η στρατιωτικοποίηση και ο κοινωνικός έλεγχος θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο. Οσο ο φόβος και η ανασφάλεια θα κυριαρχούν στην κοινωνία, τόσο μεγαλύτερος θα γίνεται ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Τότε ο φασισμός, πιο ώριμος, πιο βάρβαρος και πιο καταστροφικός, θα επανακάμψει.

Αν δεν αντιδράσουμε δεν θα μείνει τίποτα αλώβητο και θα συμβεί ό,τι δεν υποψιαζόμαστε. Θα έχουμε μια ζωή ελεγχόμενη μέσα στις πόλεις, όπου ζούμε, και στα σπίτια, όπου κατοικούμε. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου, αφού ολοκληρώσαμε τις δύο πρώτες φάσεις με τα περιοριστικά μέτρα που μας επιβλήθηκαν λόγω του κορονοϊού, θα ακολουθήσουν και νέα. Αναφέρεται σχετικά ότι ξεκινά στη χώρα μας η τρίτη φάση με περισσότερα περιοριστικά μέτρα οικονομικά, υγειονομικά, κυκλοφοριακά κ.ά. Αν όμως εφαρμοστεί η τέταρτη φάση, θα βάλει σε καραντίνα όλη τη χώρα με την εμπλοκή μάλιστα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ελπίζουμε να μη φτάσουν μέχρι εκεί.

Η έμφαση που δίνεται στην «ατομική ευθύνη» είναι η πίσω πλευρά του «απαγορεύεται». Μας λένε ότι για όλα φταίει ο λαός που είναι απαίδευτος, καλοπερασάκιας, ανεύθυνος, απείθαρχος. Θα μας πουν στο τέλος ότι «δεν συνεμορφώθη με τας υποδείξεις». Με τον τρόπο αυτόν θέλουν να εκμεταλλευτούν την πανδημία, για να καταργήσουν τις δημοκρατικές ελευθερίες, ήτοι απαγόρευση διαδηλώσεων, περιορισμό κοινωνικών και πολιτικών δραστηριοτήτων του εργατικού κινήματος. Σε επόμενο στάδιο θα ακολουθήσει η στρατιωτικοποίηση, η αστυνόμευση της δημόσιας ζωής κ.ά.

Η σημερινή πανδημία δείχνει την αποτυχία του καπιταλιστικού συστήματος και όσο η κρίση θα χειροτερεύει, τόσο θα γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη της ανατροπής του.

Το άδικο και σάπιο αυτό εκμεταλλευτικό σύστημα είναι για τον άνθρωπο ο μεγαλύτερος θανατηφόρος ιός. Το απόστημα αυτό πρέπει να σπάσει και αυτό μπορούν να το κάνουν η οργανωμένη πάλη και η δύναμη του εργατικού κινήματος.

Μπορούμε να βγούμε πιο δυνατοί από αυτήν τη δοκιμασία.


Μιχάλης ΣΟΦΙΚΙΤΗΣ
Ταξίαρχος (ΠΖ) ε.α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ