ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Απρίλη 2020 - Κυριακή 12 Απρίλη 2020
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Να παρθούν τώρα όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας στις μονάδες

Συζήτηση με τον στρατιώτη γιατρό Νίκο Βεχλίδη

Με αφορμή τα προβλήματα στις στρατιωτικές μονάδες από την εκδήλωση της πανδημίας του κορονοϊού, το ALT.GR επικοινώνησε με τον Νίκο Βεχλίδη, γιατρό που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία, και συζήτησε μαζί του για τις τελευταίες εξελίξεις και την κατάσταση που επικρατεί στα ιατρεία των μονάδων. Ο «Ριζοσπάστης» αναδημοσιεύει τη συνέντευξη αυτή.

-- Πώς έχει διαμορφωθεί η καθημερινότητα στις μονάδες μετά την εμφάνιση του κορονοϊού;

-- Τα μέτρα που έχουν παρθεί αυτήν την περίοδο ενόψει της πανδημίας δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν και τα στρατόπεδα. Σε κάποιες μονάδες αυτό φάνηκε γρηγορότερα και σε άλλες λίγο πιο αργά, ανάλογα με την περιοχή ή και το μέγεθός τους. Ετσι και σε εμάς, εδώ και κάνα μήνα σχεδόν, θορυβήθηκαν λίγο παραπάνω και αποφασίστηκε ότι πρέπει να πάρουμε κάποια μέτρα, στην αρχή με πρωτοβουλία της μονάδας, οπότε και ανατέθηκαν σε εμάς τους γιατρούς και στη συνέχεια με γενική κατεύθυνση του στρατού. Ξεκινήσαμε λοιπόν με μια απλή ενημέρωση των φαντάρων, για να φτάσουμε σήμερα να έχουν ανασταλεί έξοδοι και άδειες. Στο ΚΨΜ δεν πρέπει να συνωστιζόμαστε, οπότε δεν μπορούμε να περνάμε πολύ χρόνο εκεί, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες έχουν μειωθεί σημαντικά και γενικά υπάρχει ένας διάχυτος φόβος «μην τυχόν και έρθει ο ιός κατά δω». Επομένως, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η καθημερινότητα έχει επηρεαστεί σημαντικά, αφού εκπαίδευση δεν γίνεται και έξω δεν βγαίνουμε. Οπότε υπηρεσίες, γυμναστική, δουλειές στο χώρο του στρατοπέδου και πολύς καφές. Κάπως έτσι κυλάνε οι μέρες τώρα.

-- Αρκετοί φαντάροι καταγγέλλουν έλλειψη βασικών ειδών ατομικής υγιεινής, στη μονάδα σου ισχύει το ίδιο;

-- Ελλείψεις υπάρχουν σίγουρα και δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που να μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο. Σε σημείο που έπιασα τον εαυτό μου να λέει, τουλάχιστον τώρα θα κινητοποιηθούν να καλυφθούν κάποιες από αυτές. Για παράδειγμα, όταν όλοι οι επιστήμονες μιλάνε για τη σημασία της υγιεινής των χεριών και στις μονάδες υπάρχει η λογική ότι κάθε φαντάρος είναι υπεύθυνος να φέρνει σαπούνι, κάπου υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει δηλαδή να παρέμβει ο γιατρός για να μπει σαπούνι στις τουαλέτες, το οποίο τελικά αγοράστηκε με τα κέρδη του ΚΨΜ και όχι από λεφτά του προϋπολογισμού; Σε εμάς το καλό είναι ότι τώρα που όλοι βλέπουν το πρόβλημα υπάρχει διάθεση από τη μονάδα να καλυφθούν αυτά τα κενά και υπάρχουν αποτελέσματα σε ένα βαθμό, μετά από παρεμβάσεις βέβαια. Ωστόσο στο ιατρείο ακόμα αναγκαζόμαστε να κάνουμε οικονομία στις μάσκες, μιας και έχουμε ζητήσει εδώ και καιρό και δεν έχουν έρθει.

-- Ως γιατρός φαντάρος, ποια μέτρα πιστεύεις ότι πρέπει να ληφθούν για την προστασία των στρατευμένων;

-- Οταν μιλάμε για μέτρα, πρέπει να ξεκινάμε από τα πιο απλά, τα οποία θέλω να ελπίζω ότι έχουν ήδη ληφθεί παντού. Επομένως, και επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, με ευθύνη του στρατού θα πρέπει να εξασφαλιστούν επαρκή καθαριστικά, αποσυμφόρηση των θαλάμων, συχνή απολύμανση των επιφανειών από ειδικά συνεργεία, αρκετά αντισηπτικά για κάθε χώρο, μεγαλύτερη προσοχή στη διατροφή και στις καθαριότητες. Αυτά θα πρέπει να είναι δεδομένα. Από εκεί και πέρα, καλό θα ήταν να γίνεται ενημέρωση των φαντάρων σε τακτική βάση με θέμα την εξέλιξη της πανδημίας, μιας και πολλές φορές η έγκαιρη ενημέρωση είναι λίγο δύσκολη. Επιπλέον, να υπάρχει μέριμνα για το τι γίνεται σε περίπτωση που αρρωστήσει κάποιος. Διότι, όπως ξέρουμε, αυτήν την περίοδο ο κορονοϊός δεν είναι η μόνη ίωση που κυκλοφορεί. Είναι πολύ πιθανό κάποιος να εμφανίσει συμπτώματα πυρετού, βήχα, πονόλαιμου και μπορεί να είναι ή και να μην είναι ο ιός. Οι απαράδεκτες οδηγίες του ΕΟΔΥ σε αυτήν την περίπτωση για την πολιτική ζωή λένε κάτσε σπίτι σου και ανησύχησε αν χειροτερέψεις. Αυτό πώς μεταφράζεται σε μια μονάδα, που είσαι στον ίδιο θάλαμο με άλλους 30; Υπάρχει οδηγία να στείλεις το περιστατικό στον παραπάνω σχηματισμό (ΣΤΕΠ, ΚΙΧΝΕ κ.λπ.). Ελα όμως που εκεί αφενός δεν κάνουν το τεστ σε όλους όσοι έχουν τα συμπτώματα και αφετέρου έχω μάθει ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν απομονώνουν καν τα περιστατικά. Αρα ούτε αν ήταν Covid-19 θα μάθουμε, ούτε έγκαιρα θα ενεργήσουμε αν έχουν κολλήσει και οι άλλοι. Καλό θα ήταν να επισημάνουμε επίσης ότι αν και μέτρα όπως η αναστολή αδειών και εξόδων φαίνεται δυστυχώς να είναι σωστά αυτήν την περίοδο, είναι ανεπαρκή αν δεν συνοδεύονται από υπεύθυνη στάση του στρατού σε θέματα όπως οι μετακινήσεις των φαντάρων. Είναι απαράδεκτο να υπάρχει αυτή η κατάσταση και να είναι ατομική ευθύνη ενός στρατιώτη να μεταβεί για παράδειγμα στη μονάδα όπου μετατίθεται, καθώς σε πολλές περιπτώσεις κάποιοι χρειάζεται να αλλάξουν 2-3 ΚΤΕΛ. Τέλος, είναι αναγκαίο να υπάρξει μέριμνα για τη διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων σε στρατιώτες και στελέχη με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πηγαίνουν πίσω ιατρικά ραντεβού για άλλα θέματα υγείας, που τώρα έχουν ανασταλεί.

-- Φαίνεται ότι η κατάσταση αυτή θα κρατήσει ακόμη καιρό. Πώς πρέπει να περάσουν αυτές τις μέρες οι φαντάροι;

-- Αυτή είναι πολύ ουσιαστική ερώτηση. Η στρατιωτική θητεία είναι μια περίοδος αρκετά πολύπλοκη για κάθε νέο και δεν είναι λίγοι αυτοί που ειδικά στην αρχή της περνάνε λίγο δύσκολα ψυχολογικά. Πόσο μάλλον όταν μαθαίνει κάποιος ότι δεν θα δει τους δικούς του το Πάσχα ή ότι δεν θα έχει άμεσα κάποια έξοδο. Το σχολιάζω αυτό γιατί παρατήρησα ότι εκφράζεται μια στενοχώρια από κάποιους, η οποία είναι ο χειρότερος σύμβουλος αυτή τη στιγμή. Είναι η πιο σημαντική περίοδος οι φαντάροι κάθε στρατοπέδου να αναπτύξουν τη συναδελφικότητα, το ομαδικό πνεύμα, το «ένας για όλους και όλοι για έναν». Είναι μια δυσκολία που πρέπει να περάσουμε ενωμένοι. Από ιατρικής άποψης το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να είναι λίγο προσεκτικοί στα μέτρα που λέμε. Αλλά εξίσου σημαντικό είναι να μην τους παίρνει από κάτω. Να μην περιμένουν απλά να περάσουν οι μέρες. Να βρουν τρόπους να περνάνε όμορφα, με συζητήσεις, επιτραπέζια παιχνίδια, ακόμα και προβολές ταινιών σε εξωτερικό χώρο, τώρα που φτιάχνει και ο καιρός, για να αποφύγουμε και τον συνωστισμό. Να μην ξεχνάνε ότι ακόμα και μέσα στο στρατό έχουν δικαιώματα, και μέσα σε αυτά είναι και η ψυχαγωγία στον ελεύθερο χρόνο. Τέλος, αν και ακούγεται αυτονόητο, να σημειώσουμε την ανάγκη που υπάρχει να συνεχίσει ο κάθε φαντάρος να ενημερώνεται, για τον κορονοϊό, για τις πολιτικές εξελίξεις, για το οτιδήποτε, καθώς αυτό αποτελεί ένα όπλο που δεν πρέπει να το χαρίσει σε κανέναν, πόσο μάλλον τώρα που οι εξελίξεις τρέχουν με τέτοιους ρυθμούς.

Κλείνοντας, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση χρειάζεται τώρα να εφαρμοστούν μέτρα όπως: Να μειωθεί ο συγχρωτισμός στους θαλάμους και όλους τους άλλους χώρους των στρατοπέδων. Να προσληφθεί τώρα το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλες τις μονάδες και στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Να γίνει επίταξη άμεσα των χειρουργείων, των κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Να γίνουν τώρα απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων από επαγγελματικά συνεργεία. Να εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα υγιεινής και καθαριότητας στους κοινόχρηστους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αλληλεγγύης για τα δικαιώματα των στρατευμένων

Πρόσφατα έγινε γνωστή η συγκρότηση Επιτροπής Αλληλεγγύης για τα δικαιώματα των στρατευμένων. Η Επιτροπή απαρτίζεται από εκπροσώπους μαζικών φορέων, συνδικαλιστές, νομικούς και βουλευτές.

Οι νέοι στρατευμένοι θα μπορούν στο εξής να επικοινωνούν με τα μέλη της Επιτροπής για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν μέσα στα στρατόπεδα και γενικότερα στη θητεία τους. Η Επιτροπή θα συμβάλλει στην ανάδειξη και τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατευμένοι.

Τα μέλη της Επιτροπής καθώς και τα τηλέφωνά τους, για επικοινωνία των στρατευμένων μαζί τους είναι: Βρεττός Αγγελος, δικηγόρος, Αθήνα, υπεύθυνος της Επιτροπής 6944366896, Αντανασιώτης Αντώνης, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας 6972331062, Γεράκη Κατερίνα, δικηγόρος, Αθήνα 6981760690, Διονυσόπουλος Βασίλης, δικηγόρος, Αθήνα 6979526780, Ζιώγας Γιάννης, αναπληρωτής καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης 6978493034, Καραντζίδης Βασίλης, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας 2385026955, Κατσάς Αντώνης, δικηγόρος, Καλαμάτα 6937198968, Κατσώτης Χρήστος, βουλευτής 6972243680, Μίχας Αλέξανδρος, δικηγόρος, Αθήνα 6988606622, Νάκος Θανάσης, πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Ιωαννίνων 6948142738, Ξυδία Αγγελική, δικηγόρος, Πάτρα 6974616866, Παπαδομανωλάκης Μανώλης, δικηγόρος, πρόεδρος Επιτροπής Ειρήνης Χανίων 6944387444, Παπαναστάσης Νίκος, βουλευτής, αντισυνταγματάρχης ε.α. 6944870386, Σταθόπουλος Δημήτρης, συνταξιούχος εφέτης, Αθήνα 6977258034, Στεφανίδη Μαιρήνη αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας 6984565801, Τασιούλας Γιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας 6970075970, Τσιαπλές Τάσος, μέλος Δ.Σ. Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας, περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας 6973311682, Tρέλης Χρήστος, μέλος γενικού συμβουλίου ΕΕΔΥΕ, Αλεξανδρούπολη 6972444899.

Η διεύθυνση της Επιτροπής είναι Ζαλόγγου 7, Αθήνα και το e-mail επικοινωνίας epitropialstr@gmail.com.

Διατίθεται το «ΦΥΛΛΟ ΠΟΡΕΙΑΣ»

Από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» διατίθεται το βιβλίο της Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, με τίτλο: «ΦΥΛΛΟ ΠΟΡΕΙΑΣ».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το βιβλίο μέσω της ιστοσελίδας της «Σύγχρονης Εποχής», online στη διεύθυνση https://sep.gr/eshop/ ή με τηλεφωνική επικοινωνία.

Οι νέοι στρατευμένοι και τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μπορούν να επικοινωνήσουν με τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», στα τηλέφωνα 210 3829835, 210 3808132 και θα παραλάβουν δωρεάν το βιβλίο.

Η Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ