ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Απρίλη 2020
Σελ. /24
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δεν ανεχόμαστε να υποτάσσονται τα επιστημονικά κριτήρια στην πολιτική κόστους - οφέλους

Καταγγελία για το απαράδεκτο έγγραφο της «επιτροπής εμπειρογνωμώνων» για τα μέτρα προστασίας των υγειονομικών

Το απαράδεκτο ανυπόγραφο κείμενο της «Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες», σχετικά με τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν οι επαγγελματίες Υγείας που φροντίζουν ασθενείς με τη νόσο COVID-19 στις υγειονομικές μονάδες της χώρας, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το εν λόγω κείμενο έρχεται να «κουκουλώσει» τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα προστασίας και να υποτάξει τα επιστημονικά κριτήρια στην πολιτική κόστους - οφέλους, η ΟΕΝΓΕ ξεκαθαρίζει ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν πρόκειται να επιτρέψουν εκπτώσεις σε ζητήματα που άπτονται της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Εύλογα ερωτήματα που αναδεικνύουν την πραγματική στόχευση του εγγράφου

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ τονίζει τα εξής:

«Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση, για το υγειονομικό προσωπικό που περιθάλπει ασθενείς σε πτέρυγες και ΜΕΘ COVID-19 δεν χρειάζονται μάσκες Υψηλής Αναπνευστικής Προστασίας, αλλά μόνο απλές χειρουργικές μάσκες όταν "δεν υπάρχουν συνθήκες δημιουργίας αερολύματος".

Με λίγα λόγια η απάντηση της κυβέρνησης, του υπουργείου Υγείας και των διάφορων επιτροπών "Σοφών" στις καταγγελίες των υγειονομικών που πληθαίνουν διαρκώς, για ελλιπή, ακατάλληλα και ανεπαρκή Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), είναι ότι η απλή χειρουργική μάσκα αρκεί.

Εύλογα γεννιούνται τα εξής ερωτήματα:

1. Ποια είναι τα κριτήρια που καθορίζουν τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων επιτροπών του; Από πού κι ως πού παραβιάζονται οι σχετικές διεθνείς οδηγίες;

2. Τι θα πει "όταν δεν υπάρχουν συνθήκες δημιουργίας αερολύματος"; Εχουν οι περίφημοι "εμπειρογνώμονες" καμία επαφή με την πραγματικότητα; Γνωρίζουν ότι μια σειρά χειρισμοί (καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, χρήση ΑΜBU) που διενεργούνται ακόμα και στα ΤΕΠ, όπου συνωστίζονται υγειονομικοί και ασθενείς, μπορούν να προκαλέσουν αερόλυμα; Μήπως νομίζουν πως οι ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονται σε υπαίθριες, ευήλιες και ευάερες αλάνες;

3. Είναι, ναι ή όχι, το έγγραφο ομολογία πως υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε μάσκες πραγματικά Υψηλής Αναπνευστικής Προστασίας ffp2 και ffp3;

4. Γιατί το έγγραφο είναι ανυπόγραφο; Γιατί κρύβονται τα μέλη της "Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων" από τους υγειονομικούς; Γιατί δεν αναλαμβάνουν επώνυμα τις ευθύνες τους για την υγεία των υγειονομικών; Αν είναι όντως επιστήμονες γιατί δεν αναλαμβάνουν το θάρρος της επιστημονικής τους γνώμης;

Και επειδή συχνά πυκνά η κυβέρνηση επικαλείται τον ΠΟΥ, την ενημερώνουμε σε περίπτωση που δεν το γνωρίζει ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του (19 Μάρτη 2020) θεωρείται απαραίτητο οι υγειονομικοί να έχουν πλήρη και συγκεκριμένο εξοπλισμό προστασίας στην επαφή τους με ασθενείς COVID-19: Μάσκες υψηλής προστασίας Ν95, προστατευτικά γυαλιά, γάντια, και διπλή ρόμπα (φόρμα μιας χρήσης και αδιάβροχη ποδιά).

Προβλέπεται μάλιστα ότι εάν ένας υγειονομικός δεν χρησιμοποιεί πάντα τον παραπάνω εξοπλισμό σε κάθε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού, τότε ανήκει σε ομάδες αυξημένου κινδύνου για πιθανή έκθεση στον ιό.

Και σε αυτή την περίπτωση που δεν φορά κάτι από τα παραπάνω, συστήνεται:

-- Να σταματήσει οποιαδήποτε επαφή με ασθενείς για 14 μέρες, μετρώντας από την τελευταία μέρα που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

-- Να ελεγχθεί εργαστηριακά.

-- Να τεθεί σε καραντίνα για 14 μέρες.

-- Να του παρασχεθεί ψυχολογική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Δεν επιτρέπουμε εκπτώσεις στα ζητήματα που άπτονται της υγείας και της ζωής μας

Εχουν ξεπεράσει κάθε όριο! Να σταματήσουν επιτέλους τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν ανεχόμαστε με non paper να βγάζουν οδηγίες που εκθέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή μας.

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί:

  • Να αποσυρθεί το απαράδεκτο έγγραφο, το οποίο δεν θεωρούμε ότι είναι έγκυρο, αφού είναι ανυπόγραφο.
  • Τον εφοδιασμό με επαρκή σε ποσότητα και κατάλληλα σε ποιότητα Μέσα Ατομικής Προστασίας, τα οποία οπωσδήποτε περιλαμβάνουν μάσκες ΥΑΠ ffp2 στην αντιμετώπιση ύποπτων κρουσμάτων και στη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις πτέρυγες COVID-19 και μάσκες ΥΑΠ ffp3 μέσα στις ΜΕΘ COVID-19 καθώς και κατά τους χειρισμούς που μπορούν να προκαλέσουν αερόλυμα (διασωλήνωση, βρογχοσκόπηση επιβεβαιωμένου ή ύποπτου κρούσματος κ.λπ.).

Δεν ανεχόμαστε να υποτάσσονται τα επιστημονικά κριτήρια στις ελλείψεις, στην πολιτική του κόστους - οφέλους και στους νόμους της αγοράς. Στα ζητήματα που άπτονται της υγείας και της ζωής μας δεν θα επιτρέψουμε εκπτώσεις. Ας το χωνέψουν μια και καλή».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΘΡΙΑΣΙΟΥ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Επείγουσα η ανάγκη εξασφάλισης ΜΑΠ και προληπτικού εργαστηριακού ελέγχου

Ενδεικτικά των καταγγελιών της ΟΕΝΓΕ, για την απαράδεκτη προσαρμογή των επιστημονικών κριτηρίων στις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, είναι τα όσα επισημαίνει το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου σε υπόμνημά του προς τον υπουργό Υγείας και τους διοικητές της 2ης ΥΠΕ και του νοσοκομείου.

Με αφορμή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη ΜΕΘ (γιατρός) και στη Β' Παθολογική (ασθενής) και την ολοκλήρωση του πρώτου εργαστηριακού ελέγχου σε εργαζόμενους και ασθενείς για πιθανή μόλυνση, το Σωματείο επισημαίνει μεταξύ άλλων:

-- Δεν έχουν τεθεί σε καραντίνα εργαζόμενοι που ήρθαν σε στενή επαφή, που, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, θεωρείται υψηλού κινδύνου (για περισσότερο από 15', σε απόσταση μικρότερης του μισού μέτρου και χωρίς χρήση μάσκας) και για τους οποίους οι διεθνείς οδηγίες προβλέπουν να παραμένουν σε καραντίνα για 14 μέρες, ενώ ακόμα και με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, πρέπει να μείνουν σε καραντίνα για μία βδομάδα.

-- Δεν έχουν παρθεί δύο διαδοχικά δείγματα ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος με διαφορά λήψης τουλάχιστον 24 ωρών, ως αναγκαία προϋπόθεση που προβλέπουν ακόμα και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την επιστροφή στη ΜΕΘ εργαζομένων που νόσησαν ή εκτέθηκαν στον κορονοϊό.

To Σωματείο ζητάει την έγγραφη ενημέρωση για τις αναγκαίες ενέργειες που θα γίνουν για να εξασφαλιστεί η προστασία της υγείας εργαζομένων και ασθενών.

Είναι προφανές, υπογραμμίζει, ότι τα προαναφερόμενα περιστατικά αναδεικνύουν, για άλλη μια φορά, την επείγουσα ανάγκη:

  • Να εξασφαλισθούν τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων μασκών αναπνευστικής προστασίας και όχι απλών χειρουργικών μασκών.
  • Να αποσυρθεί η απαράδεκτη απόφαση της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων».
  • Να γίνεται προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία.
  • Να αναπτυχθούν περισσότερα δημόσια εργαστήρια για τη διενέργεια της εξέτασης για SARS-COV-2. Να γίνει άμεση προμήθεια του αναγκαίου μηχανήματος και των αντίστοιχων αναλώσιμων για να διενεργείται η εξέταση και στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, που αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς.
  • Να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση του συνόλου των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2, καταγραφή και αναγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και τον ασφαλιστικό φορέα της επαγγελματικής ασθένειας - λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό.
Σοβαρές καταγγελίες και από το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Σοβαρές είναι οι αντίστοιχες καταγγελίες και από το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, με αφορμή τη συνάντησή του με την Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου.

Οπως επισημαίνει, «ανεξάρτητα από την υπερπροσπάθεια της Επιτροπής Λοιμώξεων να βρεθεί το νοσοκομείο σε ετοιμότητα, η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι είναι διαφορετική. Είναι καθημερινό φαινόμενο η υποχρέωση των εργαζομένων για χρήση της ίδιας μάσκας για ολόκληρη βάρδια ή για συνέχιση παροχής υπηρεσιών από το ένα στο άλλο ύποπτο περιστατικό Covid-19 χωρίς αλλαγή μάσκας».

Ενδεικτικά της απαράδεκτης κατάστασης είναι και όσα καταγγέλλει η Χρύσα Σμυρλάκη, τεχνολόγος - ακτινολόγος και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: «Αντί για τις ενδεδειγμένες σακούλες για την κάλυψη της ακτινογραφικής κασέτας, χρησιμοποιούμε σακούλες σκουπιδιών, γεγονός που μπορεί να μας οδηγήσει σε επανάληψη της διαδικασίας και παραμονή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο μολυσμένο χώρο. (...) Φτάνουμε στο σημείο να καλούμαστε να πάμε με την ίδια στολή σε περιστατικά που είναι υπό διερεύνηση για τον ιό κάτω από τη λογική των ελλείψεων».

Στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου»

Αντίστοιχα, εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» καταγγέλλουν ότι μετά τα τρία θετικά κρούσματα σε νοσηλεύτριες κλινικών πρώτης γραμμής, η διοίκηση του νοσοκομείου όχι μόνο δεν έθεσε σε καραντίνα 14 ημερών τους νοσηλευτές που ήρθαν σε επαφή μαζί τους, αλλά τους έδωσε λίγες μέρες... από τα οφειλόμενα ρεπό τους! Την ανάγκη της καραντίνας δύο βδομάδων ήρθε να επιβεβαιώσει εξάλλου ένα ακόμα παράδειγμα, με νοσηλεύτρια της κλινικής κορονοϊού στο «Παπανικολάου», που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, βρέθηκε αρνητική στο πρώτο τεστ, όμως λίγες μέρες μετά βρέθηκε θετική.

Και σαν να μην φτάνουν αυτά, το Σωματείο Εργαζομένων «Γ. Παπανικολάου» καταγγέλλει και προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων στη φύλαξη από προϊστάμενους της εταιρείας φύλαξης, στις 7 Απρίλη, μέρα πανελλαδικής δράσης για την Υγεία. Οπως αναφέρει το Σωματείο, «απαγόρευσαν στους εργαζόμενους της εταιρείας να συμμετέχουν στις συμβολικές μορφές διεκδίκησης δηλώνοντας παρουσία και του Σωματείου ότι "οι δικοί τους εργαζόμενοι φύλαξης δεν έχουν κανένα δικαίωμα εν ώρα εργασίας". Ομως πήραν την απάντηση που τους χρειαζόταν. Δεν χρειαζόμαστε άδεια από κανέναν για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην υγεία, το δικαίωμα στη ζωή».

Εθελοντικές αιμοδοσίες από σωματεία
  • Σωματεία του Εβρου, σε συνέχεια της δράσης τους για τα ζητήματα της Υγείας, διοργανώνουν αιμοδοσία, στο χώρο που έχει διαμορφωθεί στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, στην Πινακοθήκη του δήμου, στην οδό Τζαβέλλα 6 (παλιά Βιβλιοθήκη), κάθε μέρα εκτός Κυριακής, από τις 8.30 π.μ. έως τις 2 μ.μ. Την πρωτοβουλία ανέλαβαν τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα», Οικοδόμων Αλεξανδρούπολης, Τουριστικών Επαγγελμάτων Εβρου και Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Θράκης.
  • Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία την Παρασκευή 24/4, από τις 9 π.μ. έως τη 1.30 μ.μ. στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ