Τρίτη 14 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΘΡΙΑΣΙΟΥ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Επείγουσα η ανάγκη εξασφάλισης ΜΑΠ και προληπτικού εργαστηριακού ελέγχου

Ενδεικτικά των καταγγελιών της ΟΕΝΓΕ, για την απαράδεκτη προσαρμογή των επιστημονικών κριτηρίων στις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, είναι τα όσα επισημαίνει το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου σε υπόμνημά του προς τον υπουργό Υγείας και τους διοικητές της 2ης ΥΠΕ και του νοσοκομείου.

Με αφορμή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη ΜΕΘ (γιατρός) και στη Β' Παθολογική (ασθενής) και την ολοκλήρωση του πρώτου εργαστηριακού ελέγχου σε εργαζόμενους και ασθενείς για πιθανή μόλυνση, το Σωματείο επισημαίνει μεταξύ άλλων:

-- Δεν έχουν τεθεί σε καραντίνα εργαζόμενοι που ήρθαν σε στενή επαφή, που, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, θεωρείται υψηλού κινδύνου (για περισσότερο από 15', σε απόσταση μικρότερης του μισού μέτρου και χωρίς χρήση μάσκας) και για τους οποίους οι διεθνείς οδηγίες προβλέπουν να παραμένουν σε καραντίνα για 14 μέρες, ενώ ακόμα και με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, πρέπει να μείνουν σε καραντίνα για μία βδομάδα.

-- Δεν έχουν παρθεί δύο διαδοχικά δείγματα ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος με διαφορά λήψης τουλάχιστον 24 ωρών, ως αναγκαία προϋπόθεση που προβλέπουν ακόμα και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την επιστροφή στη ΜΕΘ εργαζομένων που νόσησαν ή εκτέθηκαν στον κορονοϊό.

To Σωματείο ζητάει την έγγραφη ενημέρωση για τις αναγκαίες ενέργειες που θα γίνουν για να εξασφαλιστεί η προστασία της υγείας εργαζομένων και ασθενών.

Είναι προφανές, υπογραμμίζει, ότι τα προαναφερόμενα περιστατικά αναδεικνύουν, για άλλη μια φορά, την επείγουσα ανάγκη:

  • Να εξασφαλισθούν τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων μασκών αναπνευστικής προστασίας και όχι απλών χειρουργικών μασκών.
  • Να αποσυρθεί η απαράδεκτη απόφαση της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων».
  • Να γίνεται προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία.
  • Να αναπτυχθούν περισσότερα δημόσια εργαστήρια για τη διενέργεια της εξέτασης για SARS-COV-2. Να γίνει άμεση προμήθεια του αναγκαίου μηχανήματος και των αντίστοιχων αναλώσιμων για να διενεργείται η εξέταση και στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, που αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς.
  • Να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση του συνόλου των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2, καταγραφή και αναγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και τον ασφαλιστικό φορέα της επαγγελματικής ασθένειας - λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό.
Σοβαρές καταγγελίες και από το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Σοβαρές είναι οι αντίστοιχες καταγγελίες και από το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, με αφορμή τη συνάντησή του με την Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου.

Οπως επισημαίνει, «ανεξάρτητα από την υπερπροσπάθεια της Επιτροπής Λοιμώξεων να βρεθεί το νοσοκομείο σε ετοιμότητα, η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι είναι διαφορετική. Είναι καθημερινό φαινόμενο η υποχρέωση των εργαζομένων για χρήση της ίδιας μάσκας για ολόκληρη βάρδια ή για συνέχιση παροχής υπηρεσιών από το ένα στο άλλο ύποπτο περιστατικό Covid-19 χωρίς αλλαγή μάσκας».

Ενδεικτικά της απαράδεκτης κατάστασης είναι και όσα καταγγέλλει η Χρύσα Σμυρλάκη, τεχνολόγος - ακτινολόγος και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: «Αντί για τις ενδεδειγμένες σακούλες για την κάλυψη της ακτινογραφικής κασέτας, χρησιμοποιούμε σακούλες σκουπιδιών, γεγονός που μπορεί να μας οδηγήσει σε επανάληψη της διαδικασίας και παραμονή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο μολυσμένο χώρο. (...) Φτάνουμε στο σημείο να καλούμαστε να πάμε με την ίδια στολή σε περιστατικά που είναι υπό διερεύνηση για τον ιό κάτω από τη λογική των ελλείψεων».

Στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου»

Αντίστοιχα, εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» καταγγέλλουν ότι μετά τα τρία θετικά κρούσματα σε νοσηλεύτριες κλινικών πρώτης γραμμής, η διοίκηση του νοσοκομείου όχι μόνο δεν έθεσε σε καραντίνα 14 ημερών τους νοσηλευτές που ήρθαν σε επαφή μαζί τους, αλλά τους έδωσε λίγες μέρες... από τα οφειλόμενα ρεπό τους! Την ανάγκη της καραντίνας δύο βδομάδων ήρθε να επιβεβαιώσει εξάλλου ένα ακόμα παράδειγμα, με νοσηλεύτρια της κλινικής κορονοϊού στο «Παπανικολάου», που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, βρέθηκε αρνητική στο πρώτο τεστ, όμως λίγες μέρες μετά βρέθηκε θετική.

Και σαν να μην φτάνουν αυτά, το Σωματείο Εργαζομένων «Γ. Παπανικολάου» καταγγέλλει και προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων στη φύλαξη από προϊστάμενους της εταιρείας φύλαξης, στις 7 Απρίλη, μέρα πανελλαδικής δράσης για την Υγεία. Οπως αναφέρει το Σωματείο, «απαγόρευσαν στους εργαζόμενους της εταιρείας να συμμετέχουν στις συμβολικές μορφές διεκδίκησης δηλώνοντας παρουσία και του Σωματείου ότι "οι δικοί τους εργαζόμενοι φύλαξης δεν έχουν κανένα δικαίωμα εν ώρα εργασίας". Ομως πήραν την απάντηση που τους χρειαζόταν. Δεν χρειαζόμαστε άδεια από κανέναν για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην υγεία, το δικαίωμα στη ζωή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ