Τρίτη 14 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ανοίγουν την όρεξη» στο κεφάλαιο αντεργατικά μέτρα και πακτωλός χρηματοδοτήσεων

INTIME NEWS

Τις επόμενες δόσεις των μέτρων στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων - με το λογαριασμό σε κάθε περίπτωση να στέλνεται στο λαό - εξετάζουν τα κυβερνητικά επιτελεία, στον απόηχο και των πρόσφατων εύθραυστων συμβιβασμών στους οποίους κατέληξε την περασμένη Παρασκευή το Γιούρογκρουπ.

Θυμίζουμε πως η απόφαση του Γιούρογκρουπ προβλέπει την παροχή πρόσθετων ενισχύσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους, ύψους μέχρι 540 δισ. ευρώ, μέσα από το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν, κρατικής επιδότησης των εργοδοτών για τα κάθε είδους εθνικά προγράμματα «μερικής απασχόλησης», το πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), για τη διοχέτευση φτηνής χρηματοδότησης στους Ομίλους και την πιστωτική γραμμή της ενισχυμένης εποπτείας (ECCL) του ESM, για την «εγχώρια χρηματοδότηση των άμεσων και έμμεσων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης» λόγω του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, τα αντιλαϊκά «διλήμματα» της κυβέρνησης αφορούν σε αυτή τη φάση το ζήτημα της προσφυγής ή όχι στον μηχανισμό του ESM, το πώς «μεταφράζονται» οι όροι για την προσφυγή σε αυτόν - αποτελώντας επί της ουσίας νέο μνημόνιο - και το αν μια τέτοια επιλογή αφήνει «στίγμα» σε ό,τι αφορά τον δανεισμό από τις διεθνείς χρηματογορές. Επίσης, αν στο 2% των δαπανών του ΑΕΠ που περιλαμβάνονται στον εν λόγω μηχανισμό μπορούν να χωρέσουν και δαπάνες που αφορούν τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, ζήτημα πάντως που απορρίπτουν κατηγορηματικά δυνάμεις όπως η Ολλανδία. Προσώρας οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως δεν σκοπεύουν να κάνουν αίτηση, αλλά πως η κατάσταση είναι «δυναμική» και θα επανεκτιμηθεί στην πορεία.

Μιλώντας στο «Mega», ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το συνολικό ποσό ρευστότητας που θα δοθεί στις επιχειρήσεις κατά βάση με κρατικές εγγυήσεις θα φτάσει τα 10 δισ. ευρώ, ενώ θα υπάρξουν και ρυθμίσεις «προκειμένου να μην πληρώσουν οι επιχειρήσεις όλες τις αναβαλλόμενες υποχρεώσεις τους μαζεμένες μετά την κρίση».

«Δανεισμό» εργαζομένων ανάμεσα στις επιχειρήσεις θέλει ο ΣΕΒ!

Στο μεταξύ, με τη χαρακτηριστική επισήμανση πως «η ευελιξία και η καινοτομία είναι κρίσιμες τόσο για την αντιμετώπιση κρίσεων όσο και για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας», και με το πρόσχημα της «διάσωσης των θέσεων εργασίας», σε ειδική έκθεσή του χτες ο ΣΕΒ κάνει λόγο για συνεργασία επιχειρήσεων, ζητώντας την παραπέρα απογείωση της «ευελιξίας» των εργαζομένων, στην κατεύθυνση των πρόσφατων αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης με αφορμή την πανδημία.

Ο ΣΕΒ σημειώνει πως η συνεργασία αυτή θα μπορούσε καταρχάς να λάβει τρεις μορφές:

«Κάλυψη των αναγκών με τη μεταφορά εργαζομένων μέσω σχημάτων "δανεισμού", ένα σχήμα το οποίο ήδη προβλέπεται από τη νομοθεσία και εφαρμόζεται ήδη, είτε ενδοομιλικά είτε μέσω εταιρειών προσωρινής απασχόλησης. Επιχειρήσεις που υπολειτουργούν να "δανείζουν" εργαζόμενους σε επιχειρήσεις προμηθευτών ή πελατών τους που αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού με διατήρηση των συμβατικών τους προβλέψεων». Μάλιστα ο ΣΕΒ επικαλείται και την κυβερνητική ΠΝΠ που εγκρίθηκε πρόσφατα, για τη μεταφορά εργαζομένων μέσα στον ίδιο όμιλο χωρίς κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, δείχνοντας και πώς τα κυβερνητικά μέτρα είναι κατευθείαν από τα συρτάρια του κεφαλαίου και ήρθαν για να μείνουν.

Η δεύτερη πρόταση του ΣΕΒ αφορά «συνεργασίες μεταξύ ανεξάρτητων επιχειρήσεων, με προσωπικό προμηθευτών ή πελατών το οποίο βρέθηκε, λόγω της συγκυρίας, εκτός εργασίας, ιδιαίτερα όταν δεν καλύπτεται από τις προστατευτικές διατάξεις των πρόσφατων μέτρων», φέρνοντας ως παράδειγμα πως «θα μπορούσε να εξεταστεί η διανομή προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ ή τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικών ειδών στα σπίτια των καταναλωτών, αν μπορεί να γίνει από των αναλόγων ειδικοτήτων προσωπικό εκείνων των επιχειρήσεων προμηθευτών τους που αντιμετωπίζουν μείωση εργασιών».

Η δε τρίτη αφορά «την επέκταση υφιστάμενων επιχειρηματικών συνεργασιών σε τμήματα της παραγωγής και διανομής προϊόντων για λογαριασμό τρίτων. Ουσιαστικά πρόκειται για μια χρήση του μοντέλου της υπεργολαβίας ώστε να καλυφθούν άμεσα όχι μόνο οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό (μεταφορικά μέσα κ.λπ.) ή/και συνδυαστικά αυτών των δύο εναλλακτικών».

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, ο ΣΕΒ επαναφέρει και τα πάγια αιτήματά του ώστε ο ΟΑΕΔ να προσαρμοστεί ακόμα πιο στενά στις ανάγκες του κεφαλαίου και όπως λέγεται «να εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο τα κενά, τις ελλείψεις και τις συμφορήσεις στην αποτελεσματική σύζευξη ζήτησης και προσφοράς εργασίας στις συνθήκες της τρέχουσας κρίσης».

Χρεοκοπία των επικίνδυνων μύθων

Την ίδια ώρα, την πολύ μεγάλη έκθεση της ελληνικής οικονομίας στους «εξωτερικούς κλυδωνισμούς», εξαιτίας της λεγόμενης «εξωστρέφειάς» της που διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις παρουσιάζουν ως στοιχείο «θωράκισής» της, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, καταγράφει έρευνα που παρουσίασε χτες ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλ. Βασιλικός.

Σύμφωνα με αυτή, στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας το 65% εξ αυτών θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή τη χρεοκοπία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ανέρχεται στο 51,8%. Επιπλέον, το 95% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας διαβλέπει ποσοστιαία μείωση του τζίρου κατά 56,3% και το 94,2% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας κατά 56,1%, με τη συνολική εκτιμώμενη απώλεια τζίρου να φτάνει τα 4,46 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία καταγράφουν έτσι την τάση παραπέρα συγκέντρωσης στον κλάδο, ενώ με το πρόσχημα της διατήρησης των θέσεων εργασίας (η έρευνα υπολογίζει ότι «κινδυνεύουν άμεσα 45.142 θέσεις εργασίας») το τουριστικό κεφάλαιο διατυπώνει και σειρά επιπλέον αιτημάτων προς την κυβέρνηση, με μέτρα έμμεσων και άμεσων επιδοτήσεων ύψους τουλάχιστον 1,79 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ