Τρίτη 14 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ «ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ»
Παρεμβάσεις για τις «παρενέργειες» της επιδημίας στους φοιτητές και τις οικογένειές τους

Διεκδικούν απρόσκοπτη πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση για όλους, στεγαστικό επίδομα για όσους συνεχίζουν να πληρώνουν νοίκια

Μια σειρά από ζητήματα και διεκδικήσεις που αφορούν τις συνέπειες από την επιδημία του κορονοϊού στους φοιτητές και στις οικογένειές τους αναδεικνύουν με ανακοινώσεις και παρεμβάσεις τους η «Πανσπουδαστική ΚΣ» και φοιτητικοί σύλλογοι, απαιτώντας εδώ και τώρα να δοθούν λύσεις.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των Σχολών Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου πέρα από το ζήτημα έγκαιρης διάθεσης των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και διαθεσιμότητας των αναγκαίων μέσων για την παρακολούθηση των τηλεμαθημάτων (σταθερή και γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο, υπολογιστής με κάμερα και μικρόφωνο), που αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι φοιτητές σε όλη την Ελλάδα, δεν μπορούν όλοι να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, λόγω του ορίου των 250 ατόμων που μπορούν να είναι συνδεδεμένοι ταυτόχρονα στην αντίστοιχη εφαρμογή.

Σε ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στη Νομική Κομοτηνής τονίζουν μεταξύ άλλων πως ακόμα και γι' αυτούς που εξασφαλίζουν τα μέσα για την παρακολούθηση των μαθημάτων το όριο συμμετοχής καθιστά ανέφικτη την παρακολούθηση των μαθημάτων από όλους τους φοιτητές, καθώς ο αριθμός των φοιτητών του κάθε έτους υπερβαίνει κατά εκατοντάδες το όριο των 250.

Οι ανεπάρκειες αυτές του εκπαιδευτικού συστήματος που ήρθαν στην επιφάνεια, συνεχίζει η ανακοίνωση, «οφείλονται στη χρόνια υποχρηματοδότηση των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Για τη συντήρηση αλλά και την ενίσχυση αυτής της κατάστασης ευθύνεται τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προσπαθούν να κάνουν τα πανεπιστήμια να λειτουργούν με όρους ανώνυμων εταιρειών».

Την ίδια κατάσταση καταγγέλλει φοιτητής της Νομικής του ΑΠΘ σε ανοιχτή του επιστολή προς την υπουργό Παιδείας, τον πρύτανη του ΑΠΘ και τον κοσμήτορα της Νομικής.

Στην ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι της «Πανσπουδαστικής» στη Νομική Κομοτηνής απαιτούν μεταξύ άλλων: Να εξασφαλιστούν με ευθύνη του υπουργείου όλα τα απαραίτητα μέσα ώστε να συμμετάσχουν όλοι οι φοιτητές στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ανάρτηση όλου του εκπαιδευτικού υλικού στις πλατφόρμες του Πανεπιστημίου. Εκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την πρόσληψη διδακτικού προσωπικού με δικαιώματα και για την αναβάθμιση των υποδομών, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι νέες ανάγκες που θα έχουν προκύψει στην πορεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας μετά το άνοιγμα των Ιδρυμάτων.

Διεκδικούν στεγαστικό επίδομα

Επίσης, με κοινή τους ανακοίνωση, οι Σύλλογοι Φοιτητών Γεωλογικού, Κτηνιατρικής, Ψυχολογικού, ΠΤΔΕ, ΤΕΦΑΑ και Νομικής του ΑΠΘ διεκδικούν άμεσο στεγαστικό επίδομα 800 ευρώ στις οικογένειες των φοιτητών για κάθε φοιτητική στέγη που να καλύπτει τους μήνες Μάρτη και Απρίλη.

Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση αναφέρει: «Παρά το γεγονός ότι η λειτουργία των πανεπιστημίων έχει διακοπεί εδώ και βδομάδες και πολλοί φοιτητές έχουν επιστρέψει στον τόπο καταγωγής τους, οι οικογένειές τους αναγκάζονται να καταβάλλουν κανονικά τα ενοίκια των σπιτιών που νοικιάζουν οι φοιτητές για τις σπουδές τους.

Παράλληλα, το πενιχρό επίδομα στέγασης, που έτσι κι αλλιώς αφορά ελάχιστους φοιτητές, όχι μόνο δεν έχει δοθεί ακόμα αλλά και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει αυτήν τη συγκεκριμένη έκτακτη ανάγκη, που πλέον αφορά την πλειοψηφία των φοιτητών για τους μήνες Μάρτη και Απρίλη».

Στις σημερινές συνθήκες, συνεχίζουν οι Σύλλογοι, αναδεικνύεται ξεκάθαρα η ανάγκη ανέγερσης νέων φοιτητικών εστιών που θα καλύπτουν τις ανάγκες στέγασης όλων των φοιτητών, θα βρίσκονται στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους και θα λειτουργούν χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των φοιτητών και των οικογενειών τους.

Τέλος, οι Σύλλογοι απαιτούν τη διαγραφή των διδάκτρων και τελών σε μεταπτυχιακά και άλλα προγράμματα για το διάστημα που θα ισχύσουν τα μέτρα διακοπής της λειτουργίας των Ιδρυμάτων, και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη δωρεάν και ασφαλή διαμονή των φοιτητών που βρίσκονται στις εστίες.

  • Να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση όλων των σπουδαστών των ΑΕΝ ζητά το ΔΣ του Σπουδαστικού Συλλόγου ΑΕΝ Ασπροπύργου. Οπως αναφέρει, οι ΑΕΝ έκλεισαν την Τετάρτη 11 Μάρτη και δεν έχει προχωρήσει τίποτα, ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν καμία επίσημη ενημέρωση προς τους σπουδαστές και κανένα σχέδιο για να μη χαθούν το εξάμηνο και το μπάρκο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ