ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Απρίλη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στέλνει το λαό στο Γολγοθά για την «αναγέννηση» των κερδών του κεφαλαίου

Eurokinissi

«Προετοιμασία εδάφους» για την επόμενη μέρα, με καλέσματα και «νουθεσίες» στο λαό να υποταχθεί στα ζητούμενα του κεφαλαίου και να δεχτεί να πληρώσει ξανά την επερχόμενη καπιταλιστική κρίση, βρήκε ο Κυρ. Μητσοτάκης χτες το βράδυ σε διάγγελμά του για την πανδημία.

Την ώρα που η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον «κερδισμένο» από τη στάση του λαού χρόνο ούτε καλά καλά για να πάρει τα στοιχειώδη μέτρα για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, όπως ζητάνε οι υγειονομικοί που δίνουν τη μάχη, ο πρωθυπουργός μίλησε με θράσος για ένα «νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας» που «χτίζεται ήδη», φωτογραφίζοντας την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησή του, καθώς όπως είπε «εκσυγχρονίζονται και οι αντιλήψεις για το ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας Υγείας». Παρέπεμψε μεταξύ άλλων στα νέα κρεβάτια ΜΕΘ, αποσιωπώντας ότι χρυσοπληρώνονται στους κλινικάρχες, αλλά και στις διάφορες «προσφορές» των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Την ίδια ώρα, επιχειρώντας να παρουσιάσει το αστικό κράτος ως τάχα εγγυητή της «κοινής ευημερίας» λαού και κεφαλαίου, ισχυρίστηκε πως «το μεγαλύτερο κέρδος μας από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση έχει όνομα. Και λέγεται εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη προς το κράτος. Προς την κυβέρνηση», σημείωσε ότι «το κράτος πρέπει πρωτίστως να αξιολογείται με βάση την αποτελεσματικότητά του» και ότι τάχα μπορεί να γίνει «ομπρέλα φροντίδας για όλους. Που αναθέτει την ευθύνη των κρίσιμων τομέων στους πιο άξιους» και πρόσθεσε πως «αυτή η παρακαταθήκη (...) δεν πρέπει να φύγει μαζί με την πανδημία. Γιατί θα την χρειαστούμε για την επόμενη μεγάλη πρόσκληση: Την ανάταξη της οικονομίας μας», ώστε ο λαός να πληρώσει και τη νέα κρίση του κεφαλαίου.

Εξάλλου, ανακοινώνοντας ορισμένα επικοινωνιακά ψίχουλα για τους μακροχρόνια ανέργους (βλέπε σχετικό θέμα), ο πρωθυπουργός έστειλε σήμα στο λαό να είναι... μετριοπαθής στις απαιτήσεις του, λέγοντας ότι δίνει μεν τώρα κάποια ψευτοεπιδόματα αλλά «θυσιάζουμε συνειδητά ένα μέρος της ευημερίας μας για να προστατεύσουμε την υγεία και την κοινωνική συνοχή. Γιατί η ύφεση το 2020 θα είναι μεγάλη» και ότι το «εθνικό κεφάλαιο» της αξιοπιστίας «δεν επιτρέπεται να σπαταληθεί σε αλόγιστα αιτήματα και πρόχειρες παροχές»!

Στο ίδιο φόντο το καταγέλαστο, πρόσθεσε πως «θα μοιραστούμε τα βάρη της κρίσης με τρόπο δίκαιο, όπως το κάνουμε μέχρι σήμερα. Για να έχουν όλοι μετά μέρισμα από την αναπτυξιακή έκρηξη που θα ακολουθήσει», καλώντας ξανά το λαό να υποφέρει μαζί τάχα με τα αφεντικά του. Επιβεβαιώνοντας δε ότι τα δεκάδες αντεργατικά μέτρα που νομοθέτησε η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία «ήρθαν για να μείνουν», ζήτησε «τα μέτρα της επικαιρότητας να γίνουν πυροδότες διαρκών μεταρρυθμίσεων» και σημείωσε πως «είναι στο χέρι μας η "ανάγκη του σήμερα" να θεμελιώσει την "αναγέννηση του αύριο"».

Συνεχίζοντας, σε μια αποστροφή που ερμηνεύτηκε ως υπαινιγμός περί πρόωρων εκλογών, ο πρωθυπουργός είπε ότι «μετά την κρίση η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας τη λογοδοσία. Γιατί καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία».

Να σημειωθεί ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για σταδιακή άρση των μέτρων το επόμενο διάστημα, ανάλογα και με τις εισηγήσεις των επιστημόνων. Νωρίτερα χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε προαναγγείλει αυστηροποίηση των ελέγχων των Αρχών - της Αστυνομίας και του Λιμενικού - τονίζοντας ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα.

ΣΥΡΙΖΑ
Λόγια «συμπάθειας» για τους υγειονομικούς, μέτρα «εδώ και τώρα» για το κεφάλαιο

Το νοσοκομείο «Αττικόν» επισκέφτηκε χτες ο Αλ. Τσίπρας, κατάλληλο ντεκόρ της υποκριτικής ρητορικής του περί στήριξης του τομέα της Υγείας, των γιατρών και νοσηλευτών «που δίνουν μια δύσκολη μάχη αυτές τις μέρες για να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή», όπως είπε. Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ συνόδευαν ο τέως υπουργός Υγείας, Ανδ. Ξανθός και ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης.

Την ίδια ώρα που ο Αλ. Τσίπρας υπερασπιζόταν στα λόγια τα αντίθετα απ' όσα έπραξε από κυβερνητικές θέσεις, υλοποιώντας μέχρι κεραίας την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας και υποβάθμισής της, άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επέμεναν στην ανάγκη για μεγαλύτερη και «εδώ και τώρα» στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων στο όνομα του να αποσοβηθεί μια νέα καπιταλιστική κρίση.

Ο τομεάρχης Οικονομίας Ν. Παππάς σε συνέντευξή του στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» επέκρινε την κυβέρνηση, λέγοντας ότι είναι σαν «γκάζι στην κατηφόρα να προβλέπεις ύφεση έως 10% και να λαμβάνεις μέτρα στο 3,5% του ΑΕΠ».

Επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για «γενναία μέτρα εδώ και τώρα», σαν αποτρεπτικά της ύφεσης, όπως ισχυρίστηκε, συσκοτίζοντας την πραγματικότητα, όπου κανενός είδους κρατική παρέμβαση δεν είναι ικανή να ανακόψει την προδιαγεγραμμένη πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας.

Αναρωτήθηκε, επίσης, αναπαράγοντας τον καημό των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, για το «πώς μια ελληνική επιχείρηση θα ανταγωνιστεί μία γερμανική, μία γαλλική ή μία ισπανική εταιρεία, η οποία παράγει το ίδιο προϊόν και πλέον θα στηρίζεται και στις πλάτες του κράτους, που θα καλύπτει το 70% ή το 80% του κόστους παραγωγής».

Προκλητικές οι δηλώσεις Τσίπρα

Στο μεταξύ, με αφορμή τη χτεσινή επίσκεψη - αστραπή του Αλέξη Τσίπρα στο Νοσοκομείο «Αττικόν», το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου με ανακοίνωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές πρέπει να έχουν "τη στήριξη όλων μας, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη" είναι προκλητική. Είχε πολλές ευκαιρίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύσει το "Αττικό", αλλά δεν το έκανε. Ακόμα όμως και μέχρι πριν λίγες μέρες, ο ίδιος ο κ.Τσίπρας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάθονταν τόσο πολύ στο... σπίτι τους που ούτε ένας από αυτούς δεν ήρθε στις πύλες των νοσοκομείων στις οποίες οι υγειονομικοί πάλευαν απαιτώντας ενίσχυση σε μέσα ατομικής προστασίας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Τα λόγια "συμπάθειας" για γιατρούς και νοσηλευτές και τα "κροκοδείλια δάκρυα" για τα προβλήματα δεν λένε τίποτα. Οι πράξεις και οι πολιτικές επιλογές μετράνε, και αυτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν συνέχεια των προηγούμενων με μειωμένους προϋπολογισμούς, νοσοκομεία με συμβασιούχους και εργολάβους, ράντζα και κλειστές κλίνες ΜΕΘ».

Επικοινωνιακά «τρικ» με τους ανέργους

Επικοινωνιακά παιχνίδια στις πλάτες εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων που συνεχίζουν να μη λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ από το κράτος ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας παίζει η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, στο χτεσινό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα επιδοτηθούν με το επίδομα ενός μήνα ανεργίας (400 ευρώ) 155.000 μακροχρόνια άνεργοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την ομάδα εκείνη των ανέργων που πέρασε στη μακροχρόνια ανεργία (συμπλήρωσε τουλάχιστον 12 μήνες ανεργίας) τον τελευταίο χρόνο, δηλαδή από τον Απρίλη του 2019 και μετά. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση συνεχίζει να αποκλείει τη συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων, περίπου 900.000, από οποιαδήποτε στήριξη και μάλιστα σε μια περίοδο που οι άνεργοι, όπως και όλος ο λαός, είναι σε καραντίνα και αδυνατούν να βρουν οποιαδήποτε δουλειά. Οπως βέβαια δεν λύνει το πρόβλημα ούτε η «ανακύκλωση» των ανέργων με τα διάφορα προγράμματα που έχουν ημερομηνία λήξης και που κάθε μέρα διαφημίζει η κυβέρνηση. Επιπλέον, τα 400 ευρώ σε ανθρώπους που ήδη εδώ και ένα χρόνο έχουν χάσει την εργασία τους και δεν έχουν εισόδημα, μόνο προστασία δεν μπορεί να χαρακτηριστούν.

Η κατάσταση αυτή φέρνει στην επικαιρότητα το αίτημα του ΠΑΜΕ για επιδότηση όλων των μακροχρόνιων ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αίτημα που διατύπωσε και χτες με νέα του παρέμβαση, με αφορμή τη μη καταβολή στους επιδοτούμενους ανέργους για τους οποίους είχε δοθεί δίμηνη παράταση.

Ετσι, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται ο ΟΑΕΔ, μέχρι και χτες, δεν είχε ολοκληρωθεί η καταβολή του επιδόματος ανεργίας στους ανέργους που η επιδότηση έληξε τους μήνες Γενάρη - Φλεβάρη και σύμφωνα με τα κυβερνητικά μέτρα το δικαίωμα παρατάθηκε για δύο ακόμη μήνες. Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν δεκάδες σχετικές καταγγελίες στα σωματεία και απαιτώντας: «Να σταματήσουν τα ψέματα! Προκαλούν ανησυχία στους ανέργους με την ανευθυνότητά τους! Παραμένει σαν αίτημα να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους μη επιδοτούμενους - μακροχρόνια ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Ανάλογη καταγγελία κάνει και η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΑΕΔ, σημειώνοντας ότι η καταβολή δεν έχει ολοκληρωθεί, ότι υπάρχουν χιλιάδες εκκρεμότητες, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού και καλεί τη διοίκηση να ανασκευάσει, «να μην προτάσσει την επικοινωνία έναντι της ουσίας, να μην εκθέτει τον εαυτό της, να μη δημιουργεί εντάσεις και προστριβές στις υπηρεσίες...».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ «συντονίζονται» για την εμπορευματοποίηση της Υγείας

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Αντ. Αντζολέτο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, ρωτήθηκε: «Θα μπορούσε κανείς να πει πως η θωράκιση του εθνικού συστήματος Υγείας και η επίταξη των ιδιωτικών κλινών αποτελούν δυο σημεία που ήρθατε κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσατε να συντονίσετε περαιτέρω τις αντιπολιτευτικές σας κινήσεις;». Η απάντηση του Δ. Κουτσούμπα έχει ως εξής:

«Τι σχέση έχει η πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για κρεβάτια, χειρουργεία, ΜΕΘ, τα οποία μαζί με το προσωπικό τους θα υπαχθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο με την "επίταξη" του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά απλά την επέκταση της σύμβασης του ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια; Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η ΝΔ, έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση στη δημόσια Υγεία. Η δική του κυβέρνηση άφησε κλειστά τα νοσοκομεία που έκλεισε η ΝΔ, μείωσε τα κονδύλια για την Υγεία που βρήκε μειωμένα από τη ΝΔ. Κανείς τους δεν έκανε τις αναγκαίες προσλήψεις ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού. Σήμερα όμως αναδεικνύεται η ανάγκη ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, στο οποίο βέβαια και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έχουν αλλεργία. Γι' αυτό μπορούν να συντονίζουν τις κινήσεις τους για την υποβάθμιση και την εμπορευματοποίηση της Υγείας του λαού προκειμένου να γεμίζουν τα ταμεία των ιδιωτών Υγείας».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θέλουν «μάσκα σιωπής» στο λαό για όλα αυτά που του ετοιμάζουν

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για το διάγγελμα Μητσοτάκη:

«Ολες αυτές τις μέρες η κυβέρνηση προσπάθησε να αποκρύψει, πίσω από την αποθέωση της ατομικής ευθύνης, τις μεγάλες κρατικές ελλείψεις, καθώς και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι είναι τα μεγάλα θύματα της πανδημίας.

Σήμερα, με επικοινωνιακά λόγια συμπάθειας για τους εργαζόμενους και τους υγειονομικούς, προσπαθεί να χτίσει το αφήγημα της επόμενης μέρας, που στον πυρήνα του έχει την επιβολή στο λαό μιας "μάσκας σιωπής" για όλα αυτά που του ετοιμάζουν.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι αμείλικτη. Οι μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, παρά τα μπαλώματα, η ανασφάλεια, η ανεργία, η πλήρης αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων, αργά ή γρήγορα, θα αποκαλύψουν την προσπάθεια να φορτωθεί από το κεφάλαιο, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις και αυτή η κρίση στους εργαζόμενους και τους λαούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ