ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο «ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ» ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
Νέο παναθηναϊκό συλλαλητήριο την Τετάρτη
  • Την αντίθεσή τους εξέφρασαν και στην Επιτροπή της Βουλής οι εκπρόσωποι κοινωνικών οργανώσεων
  • Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αντιδράσεις, όπως δείχνουν και οι δηλώσεις ανθρώπων της κοινωνικοπολιτικής και πνευματικής ζωής της χώρας που φιλοξενεί σήμερα ο «Ρ»

Από το προηγούμενο μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα
Από το προηγούμενο μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα
Σε νέα φάση μπαίνει ο αγώνας ενάντια στον αμερικανόπνευστο νέο «τρομονόμο» (ο τρίτος κατά σειρά που θα ψηφιστεί), με τελικό στόχο να έχει και αυτός την τύχη των δύο προηγούμενων, δηλαδή να αχρηστευτεί από την πάλη του λαϊκού κινήματος και να καταστεί ανενεργός.

Μετά από τα μεγάλα συλλαλητήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και τις συγκεντρώσεις σε μια σειρά μεγάλες και μικρές πόλεις ανά την Ελλάδα -Πειραιάς, Πάτρα κλπ- ο λαός της πρωτεύουσας επανέρχεται στο προσκήνιο του αγώνα με το παναθηναϊκό συλλαλητήριο της Τετάρτης, στα Προπύλαια, στις 7.00 μ.μ. Το συλλαλητηρίο οργανώνεται με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα των φορέων ενάντια στον «τρομονόμο», ενώ συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις καλούν το λαό της Αθήνας να πάρει μαζικά μέρος. Το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και όλους τους εργαζόμενους να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση. Ανάλογες ανακοινώσεις έχουν εκδώσει η ΟΓΕ και η Συντονιστική Επιτροπή Εργατικών και Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά.

Με ασυνήθιστα γρήγορους ρυθμούς και σύντομες διαδικασίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «κλείνουν» στην Βουλή την υπόθεση του νέου «τρομονόμου». Η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση «σαν έτοιμοι από καιρό» χρειάστηκαν μόλις τέσσερις συνεδριάσεις για να ολοκληρώσουν τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ενώ την Τρίτη αρχίζει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στην αγαστή συνεργασία και σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αντιπαρατίθενται οι «ανεπιθύμητοι πολίτες» στην κατεστημένη εξουσία, για να καταστήσουν ανενεργό αυτό το ξενόφερτο και αμερικανόπνευστο τρομονομοθέτημα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλος αισθάνθηκε μάλιστα την ανάγκη να ευχαριστήσει τη ΝΔ για την κατανόηση και αλληλεγγύη που επέδειξε. Με γραπτή ανακοίνωσή του εξέφρασε «την ικανοποίησή του γιατί η κοινοβουλευτική επιτροπή με ευρύτατη πλειοψηφία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπερψήφισε το νομοσχέδιο και επί της αρχής και στα επιμέρους άρθρα». Και πρόσθεσε: «Είναι μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις υποστήριξης, κατά τα τελευταία χρόνια, ενός νομοσχεδίου από τόσο ευρεία πλειοψηφία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Βουλής».

ΟΧΙ στον «τρομονόμο» είπε και η Θεσσαλονίκη

Avaton

ΟΧΙ στον «τρομονόμο» είπε και η Θεσσαλονίκη
Ούτε η ΝΔ ήταν αγνώμων και ανταπέδωσε την αβροσύνη του υπουργού Δικαιοσύνης. Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρ. Μαρκογιαννάκης σε κάποια στιγμή που ακούστηκαν στη Βουλή κριτικές φωνές από την πλευρά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο τρομονομοθέτημα, έσπευσε να δώσει χείρα βοηθείας και αλληλεγγύης στον υπουργό Δικαιοσύνης, λέγοντας: «Επειδή εγκαταλειφθήκατε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αισθάνομαι την ανάγκη να στηρίξουμε εμείς το νόμο, γιατί η αρχή του είναι σωστή».

Τερατούργημα

Με τον «τρομονόμο» δεν αλλάζει μόνο ο νομικός μας πολιτισμός, τουλάχιστον των 200 τελευταίων χρόνων, αλλά επέρχεται πλήγμα ακόμη και σε πανανθρώπινες και αιώνιες αρχές και ηθικές αξίες.

Αμφισβητούνται η αλληλεγγύη, η συναδελφικότητα, η αρωγή σ' αυτούς που τους εκμεταλλεύονται, το όραμα ενός καλύτερου κόσμου μέσα από την καθημερινή πάλη, το δικαίωμα να αμφισβητείς και να απορρίπτεις το υπάρχον κοινωνικό σύστημα.

Αντί αυτών, ανακηρύσσονται ύποπτοι όσοι δεν είναι αρεστοί στους κυρίαρχους κύκλους και γίνεται προσπάθεια να διασφαλιστούν τα προνόμια των «εχόντων και κατεχόντων».

Συμπεριφορές που έχουν απαξιωτική σημασία και είναι συνυφασμένες με την απανθρωπιά, την αναλγησία και τον ακραίο ατομικισμό, με το νέο «τρομονόμο» βγαίνουν στον αφρό της κοινωνίας και γίνεται προσπάθεια να επιβληθούν ως ανθρωπιστικές ιδέες.

Ο χαφιεδισμός που σε όλες τις εποχές αντιμετωπίζονταν σαν κάτι ανήθικο και κατακριτέο, τώρα, στην εποχή του εκσυγχρονισμού, επιβραβεύεται, ενώ η σημερινή κοινωνία δίνει κίνητρα στους χαφιέδες, στους καταδότες και σ' όλους αυτούς που έχουν ύποπτες συναλλαγές.

Για τους προβοκάτορες ανοίγεται πλέον πεδίον δόξας λαμπρόν και θεσμοθετείται με τον πιο επίσημο τρόπο ο ρόλος τους.

Οι ανώνυμες καταγγελίες έρχονται στη θέση της επώνυμης και στοιχειοθετημένης καταγγελίας.

Στο στόχαστρο της εξουσίας μπαίνουν οι ανεπιθύμητοι πολίτες και όσοι αμφισβητούν τη «νέα τάξη πραγμάτων» θα μπορούν να θεωρηθούν ως ύποπτοι και στη συνέχεια να κατηγορηθούν ως ο εχθρός λαός.

Εντονες αντιδράσεις και στη Βουλή

Εντονα αντέδρασαν για τον «τρομονόμο» οι εκπρόσωποι διάφορων κοινωνικών φορέων που παρακολούθησαν τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Οπως είπε στην επιτροπή η Α. Μαραγκοπούλου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με τέτοιες διατάξεις που υπάρχουν στον «τρομονόμο» θα μπορούσε ακόμη και η Φιλική Εταιρεία να κατηγορηθεί ως τρομοκρατική οργάνωση.

Αντιρρήσεις διατύπωσε και ο εκπρόσωπος του ΔΣΑ Αρ. Οικονομίδης, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι ο «τρομονόμος» είναι αποτέλεσμα πιέσεων ξένων δυνάμεων και είπε ότι θίγονται θεμελιώδεις διατάξεις του νομικού μας οπλοστασίου. Μάλιστα, αντικρούοντας τα επιχειρήματα του υπουργού Δικαιοσύνης για λογικό περιορισμό των ελευθεριών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του πολίτη, υπενθύμισε μια ρήση του Μοντεσκιέ σύμφωνα με την οποία «όταν κινδυνεύει η μονάδα, κινδυνεύει το σύνολο».

Σχετικά με την αξιοποίηση του DNA αντέδρασε και η Επιτροπή Βιοηθικής, η οποία διαφώνησε με τις προτεινόμενες διατάξεις, ενώ τα μέλη της παραιτήθηκαν, αρνούμενοι να συνηγορήσουν με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Ακόμη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν την κυβέρνηση για τον «τρομονόμο», μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Σ. Βαλυράκης, ο οποίος δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, οι Χ. Καστανίδης, Φ. Ιωαννίδης και Δ. Γούσκος.


Γιώργος ΓΕΩΡΓΟΥΒΙΑΣ


Αριστείδης Καζάκος

πρόεδρος της Νομικής Σχολής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Avaton

«Το Ποινικό Δίκαιο, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει με το Εργατικό Δίκαιο, ενισχύεται. Ακόμη και όταν η ποινική νομοθεσία είναι επαρκής, προβάλλεται η ανάγκη αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος που ανοίγει την πύλη εισόδου στις τυπικές μορφές αυταρχικού ποινικού ελέγχου, όπως το κυνήγι του φρονήματος, η υποχώρηση της αρχής της αναλογικότητας στη σχέση ευθύνης και ποινής, ο περιορισμός δικονομικών εγγυήσεων. Η περίπτωση της εξέτασης της γενετικής ταυτότητας (DNA) δίνει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κινδύνων, τόσο για το συνταγματικό δικαίωμα του πληροφοριακού αυτοκαθορισμού και της προστασίας της γενετικής ταυτότητας, όσο και για το τεκμήριο αθωότητας.

Στη Γερμανία έχει ήδη δρομολογηθεί νομοθετική πρωτοβουλία, με βάση την οποία στο μέλλον την ανάλυση της γενετικής ταυτότητας θα μπορεί να διατάσσει, όχι μόνο ο δικαστής, αλλά και ο εισαγγελέας και οι βοηθοί του.

Η διολίσθηση των κρατών προς το αυταρχικό ποινικό μοντέλο δεν είναι άσχετο με την κατάσταση των ανθρώπων και κυρίως με το γεγονός ότι η προϊούσα παγκοσμιοποίηση, με τη διεύρυνση των ανισοτήτων, κοινωνικών και περιφερειακών και την αύξηση της φτώχειας, της εκμετάλλευσης και του κοινωνικού αποκλεισμού, δημιουργεί στρατιές θυμάτων».


Γιώργος Ρόκκος

μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΔΗΚΚΙ

«Πρέπει να καταψηφιστεί. Αυτός ο νόμος είναι έξω από την ελληνική πραγματικότητα. Είναι προσχηματικού χαρακτήρα. Στην πραγματικότητα θέλουν ένα νόμο για να ελέγξουν την ελευθερία των λαών, τις αντιδράσεις των λαών γιατί, όπως φαίνεται, τα μελλοντικά τους σχέδια είναι ακόμη πιο επικίνδυνα. Δυστυχώς ο λαός, όπως ζει σήμερα, όπως γαλουχείται σήμερα και όπως παιδεύεται από τα Μέσα Ενημέρωσης, δεν έχει κατανοήσει τι στην πραγματικότητα συμβαίνει, τι ακριβώς επιδιώκει αυτός ο νόμος. Του έχουν δημιουργήσει μια βάση μέσα από τις κοινωνικές επιπτώσεις που έχουν φέρει η εξαθλίωση, η πείνα, και οι οποίες έχουν οδηγήσει μέρος της κοινωνίας μας σε αντικοινωνικές συμπεριφορές, όπως η βία, τα ναρκωτικά. Και αφού δημιούργησαν οι ίδιοι την υποδομή μέσα από τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την εξουσία, σήμερα έχουν πια την αιτιολόγηση που θέλουν, για να επιχειρήσουν να ελέγξουν και τα πολιτικά φρονήματα. Αυτός είναι ο βασικός στόχος».


Χρήστος Λεοντής

συνθέτης

«Κάθε φορά που ξένες δυνάμεις έκαναν παρεμβάσεις, μόνο δεινά δημιουργούσαν σ' αυτόν τον τόπο. Ετσι και τώρα με το νόμο "Τρομοκρατίας της Συνείδησης", όπως θα τον έλεγα εγώ, κάθε άλλο παρά μπορεί να λύσει προβλήματα που η ίδια η εξουσία και τα κέντρα της δημιουργούν. Καθώς η ίδια τα δημιουργεί, αν ήθελε να τα πατάξει, τουλάχιστον θα τα αδρανοποιούσε. Με το νόμο αυτό, μου έρχονται στο μυαλό παλιότεροι νόμοι, οι οποίοι με διάφορους αυθαίρετους χαρακτηρισμούς και κατηγορίες έστελναν ανθρώπους σε φυλακές και ξερονήσια».


Θεόδωρος Κυριακίδης

γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

«Η αντίσταση των εργαζομένων στον "τρομονόμο" ο οποίος σηματοδοτεί ανατροπή των στοιχειωδών δημοκρατικών ελευθεριών και εισάγει το χαφιεδισμό, την άρση του απόρρητου και την παρακολούθηση της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής, αποτελεί αναγκαιότητα για την προώθηση των αγώνων της εργατικής τάξης.

Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα που το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται επικεφαλής των αγώνων για την υπεράσπιση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Πρόνοιας.

Οι εργαζόμενοι κατανοούν ότι αν περάσει αυτός ο νόμος θα ακολουθήσει μεγάλο πισωγύρισμα στην πολιτική και κοινωνική ζωή, θα ενταθεί ο αυταρχισμός του "κράτους του νόμου" με πρώτα θύματα τους συνειδητούς εργάτες και λαϊκούς αγωνιστές. Γι' αυτό η πάλη ενάντια στον "τρομονόμο" εντάσσεται στο αγωνιστικό πλαίσιο του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος».


Αχιλλέας Κωστόπουλος

Πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης

«Η τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς με αμέτρητα επεισόδια, εργοδοτικές αυθαιρεσίες, δεν είναι ένα φαινόμενο ξεκομμένο από την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας μας που καθημερινά το νιώθουμε στο πετσί μας, στο γιαπί, στα μεγάλα εργοτάξια και γενικά σε όλους τους χώρους εργασίας, στην παιδεία, στα σχολεία, στον κόσμο της υπαίθρου.

Ολα αυτά είναι αποτελέσματα της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής που συνεχίζει να ασκείται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στις μέρες μας, γυρνώντας μας δεκαετίες πίσω. Σήμερα η ιδεολογική και πολιτική τρομοκρατία που ασκείται από την κρατική εξουσία φτάνει μέχρι το σημείο να χαρακτηρίζει τις δεκάδες χιλιάδες εργάτες, αγρότες, φοιτητές, συνταξιούχους και άλλους λαϊκούς αγωνιστές που συσπειρώθηκαν κάτω από τα λάβαρα του ΠΑΜΕ στις πρόσφατες μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις ότι "κινούνται στα όρια της νομιμότητας".

Ολα αυτά συνδέονται άμεσα με την αναθεώρηση του Συντάγματος και ιδιαίτερα των άρθρων 25 και 28 που αφαιρεί δημοκρατικές ελευθερίες, δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων και του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Συνεπώς είναι υποχρέωση και καθήκον του εργατικού κινήματος και ολόκληρου του λαού να αγωνιστεί αποφασιστικά για να αποτρέψει την ψήφιση και εφαρμογή του νόμου αυτού και να ανατρέψει τα γενικότερα αντιλαϊκά σχέδια».


Μιχάλης Μοσχονάς

δήμαρχος Αγίου Παύλου Θεσσαλονίκης:

«Ο νέος τρομονόμος, που έφερε για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, κατ' εντολή των υπερατλαντικών αφεντικών της, είναι μια εξέλιξη η οποία μόνο δεινά μπορεί να φέρει στον ελληνικό λαό. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχει κατοχυρωθεί στη συνείδηση του λαού μας ως λαϊκός θεσμός, δε θα μείνει αδιάφορη απέναντι στη νέα αυταρχική επίθεση. Εμείς από τη μεριά μας καλούμε τους δημότες μας να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις αντίστασης που εκδηλώνονται και θα συνεχιστούν και στο μέλλον για να μην περάσει ο τρομονόμος. Και δηλώνουμε απερίφραστα ως δημοτική αρχή ότι θα σταθούμε στην πρώτη γραμμή αυτών των αγώνων που πιστεύουμε πως τελικά θα είναι νικηφόροι».


Διονύσης Γρηγοράτος

σκηνοθέτης

«Καταδικάζω το πιο ανελεύθερο μέτρο που παίρνεται αυτή την εποχή. Με τον τρομονόμο, οποιαδήποτε μορφή ελευθερίας καταλύεται, γιατί θα μπορεί η παρακολούθηση, η οποία γίνεται ούτως ή άλλως, να θεσμοθετηθεί και να περνάει η απειλή σε κάθε δραστηριότητα. Θέλουν να τελεί υπό επίβλεψη ο κάθε πολίτης. Πρέπει να συσπειρωθούν όλοι και να αντιδράσουν με το οποιοδήποτε μέσο που προσφέρεται αυτή τη στιγμή, για να μην περάσει ο τρομονόμος».


Σπύρος Ράλλης

γεν. γραμματέας Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών

«Η κυβέρνηση και τα στηρίγματά της - πολυεθνικές, Αμερικανοί, Ευρωπαϊκή Ενωση - με τον τρομονόμο δρομολογούν καταστάσεις και εξελίξεις, που αποσκοπούν στο να βάλουν το δημοκρατικό φρόνημα του λαού σε κλουβί, να τρομοκρατήσουν το λαϊκό κίνημα και ιδιαίτερα το κίνημα της εργατικής τάξης και να το θέσουν σε διωγμό.

Το αμερικανόπνευστο νομοσχέδιο βάζει στο στόχαστρο τον "εχθρό λαό" και κάθε πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα που υπερασπίζεται τις δημοκρατικές ελευθερίες και στρέφεται κατά της νέας τάξης πραγμάτων. Το λαό θέλουν να χτυπήσουν μ' αυτό το νόμο και όχι το οργανωμένο έγκλημα.

Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να περάσουν τα επικίνδυνα και αντιλαϊκά αυτά σχέδια. Το οργανωμένο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα μαζί με ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις θα σταθεί και πάλι σταθερά στις επάλξεις του αγώνα και θα παλέψει αποφασιστικά και συντονισμένα για το ξεσκέπασμα των επιδιώξεων της κυβέρνησης και την ανατροπή των μεθοδεύσεών της. Εχουμε χρέος να αγωνιστούμε για να εξασφαλίσουμε συνθήκες ελεύθερου δημόσιου βίου και συνθήκες σεβασμού των βασικών ατομικών ελευθεριών, όχι μόνο για εμάς, αλλά και τις μελλοντικές γενιές».


Σωκράτης Γραβαλάς

αγρότης, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ

«Από τα "αγροτοδικεία" πηγαίνουμε τώρα στον "τρομονόμο" που ποινικοποιεί απόλυτα τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Πρόκειται για ένα νόμο έκτρωμα που θα τιμωρεί όποιον διαδηλώνει και όποιον αντιστέκεται. Οσοι προχωράνε σε μια συμβολική κατάληψη δρόμου κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για τρομοκρατία και να συρθούν με βαριές κατηγορίες στο εδώλιο. Ποινικοποιείται όχι μόνο ο αγώνας των εργαζομένων, των αγροτών, των φοιτητών, των συνταξιούχων, αλλά και η σκέψη. Ο χαφιεδισμός θα απειλεί και τους αγροτικούς συλλόγους και τις συντονιστικές μας επιτροπές αγώνα. Διευκολύνεται η προβοκατόρικη δράση και τα σχέδια παρακολούθησης παίρνουν τη γνώριμη παραδοσιακή, αλλά και την ηλεκτρονική μορφή. Δηλώνουμε ότι ο αγροτικός κόσμος δε θα δεχτεί αυτό το νομοσχέδιο και ότι ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους, τους νεολαίους και γενικά με όλο το λαϊκό κίνημα για να καταργηθεί στην πράξη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ