ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΠΟΜΕΕΑ - ΣΕΑΑΝ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΜΕΑ
Να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις προσωπικού στα προνοιακά ιδρύματα

Με αφορμή τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού σε γηροκομείο

Το γηροκομείο στη Νέα Μάκρη όπου υπήρξαν κρούσματα κορονοϊού
Το γηροκομείο στη Νέα Μάκρη όπου υπήρξαν κρούσματα κορονοϊού
Με αφορμή τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού σε γηροκομείο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, με κοινή ανακοίνωσή τους, απαιτούν την άμεση και επαρκή στελέχωση όλων των προνοιακών ιδρυμάτων. Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω φορείς έχουν απαιτήσει από τις αρχές του Μάρτη την έγκαιρη λήψη μέτρων προστασίας και επανειλημμένως έχουν ζητήσει συνάντηση με τον ΕΟΔΥ και τα αρμόδια υπουργεία (Υγείας και Εργασίας), ενώ απάντηση δεν πήραν ούτε για το σχετικό υπόμνημα που έχουν καταθέσει.

Διανύοντας τον δεύτερο μήνα της πανδημίας, η κατάσταση στα ιδρύματα Πρόνοιας παραμένει ως εξής: «Οι συνθήκες διαβίωσης είναι ήδη ασφυκτικές με θαλάμους των 4 ατόμων, ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων οι άνθρωποι που μένουν εκεί δεν αυτοεξυπηρετούνται. Οι χώροι αυτοί λειτουργούσαν και πριν την υγειονομική κρίση του κορονοϊού χωρίς καν το προβλεπόμενο προσωπικό ασφαλείας και χωρίς επαρκή χρηματοδότηση! Και ρωτούσαμε: "Πώς θα διασφαλιστεί η διάθεση του απαραίτητου προληπτικού υλικού (χαρτομάντιλα, σαπούνια, αντισηπτικά, υλικά καθαριότητας) και επισκευής/δημιουργίας απαραίτητων υποδομών; Πώς θα διασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και η υγιεινή διατροφή σε καθημερινή βάση;"

Δεν είναι εφικτό, με το προσωπικό που διαθέτει η πλειοψηφία αυτών των χώρων, να διασφαλιστεί η τήρηση της σωστής αντισηψίας για τους διαμένοντες είτε είναι ηλικιωμένοι, είτε είναι άνθρωποι με αναπηρία, η καθημερινή φροντίδα για την υγιεινή στους χώρους διαμονής, η πρόβλεψη για σωστή διατροφή και άσκηση. Επαναλαμβάνουμε, οι άνθρωποι που διαμένουν εκεί, εκτός του ότι πολλοί από αυτούς δεν αυτοϋπηρετούνται, κάποιοι δεν έχουν ούτε καν δεξιότητες επικοινωνίας, ενώ η συμμόρφωση με τους κανόνες υγιεινής είναι εξ ορισμού ανέφικτη. Ενα άλλο ποσοστό αφορά σε πληθυσμό που "εκπαιδεύεται" στην αυτοφροντίδα. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής δεν είναι αυτονόητη, ούτε με απλή ενημέρωση μπορεί να λυθεί το ζήτημα. Παράλληλα, η διαμονή 3 - 4 ανθρώπων σε κοινά δωμάτια είναι από μόνο του στοιχείο άμεσου κινδύνου στις παρούσες συνθήκες (πέρα από το τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητα και τον προσωπικό χώρο των ανθρώπων ακόμα και σε κανονικές συνθήκες).

Και ενώ αυτά τα έχουμε γνωστοποιήσει κι ακούγαμε συχνά να μιλάνε με έγνοια για τους χώρους αυτούς και με συμβουλές προς τις Διοικήσεις και το προσωπικό, πρακτικά μέτρα άρχισαν να παίρνουν στο και πέντε, κι αυτά προς το παρόν εξαντλούνται με το να κάνουν τεστ... Για τα υπόλοιπα ούτε κουβέντα», υπογραμμίζουν στη σχετική ανακοίνωση.

Η ΠΟΜΕΕΑ, η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων απαιτούν:

  • Να παρθούν μέτρα εδώ και τώρα, για την ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα αυτοπροστασίας στα οικοτροφεία, στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, στα ιδρύματα Πρόνοιας χρονίως πασχόντων και ηλικιωμένων.
  • Να εξασφαλιστούν η ιατρική τους παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και διατροφή σε καθημερινή βάση και βέβαια η αραίωση των θαλάμων. Να επιταχθούν άλλες ιδιωτικές δομές και ξενοδοχεία, να ανοίξουν δομές που παραμένουν κλειστές προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτό. Σε αυτούς τους χώρους να βρουν καταφύγιο και μοναχικοί άνθρωποι που έχουν ανάγκη και δεν έχουν κανέναν να τους φροντίσει.
  • Αμεσα να ενταχθούν στο Δημόσιο οι προνοιακές δομές και τα κέντρα Ειδικής Αγωγής, ακριβώς για να μη γίνει καμία σπατάλη και να διατεθούν με τον καλύτερο σχεδιασμό τα μέσα για την αντιμετώπιση της πανδημίας σήμερα αλλά και για την ολόπλευρη στήριξη των ευάλωτων ομάδων αύριο.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εδώ και τώρα σε οικοτροφεία - κέντρα Ειδικής Αγωγής - προνοιακούς χώρους (ΝΠΙΔ), για να καλυφθούν πλήρως όλες οι ανάγκες και να μην μείνει πίσω καμία υπηρεσία τόσο στο σήμερα όσο και μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης.
  • Μέτρα προστασίας, υποδομές και σχεδιασμός ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός εξυπηρετούμενων αλλά και εργαζομένων.
  • Να ληφθεί μέριμνα για τους ανθρώπους με αναπηρία που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, για τους εργαζόμενους με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, καθώς και για τους εργαζόμενους που έχουν στην οικογένειά τους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΠΘ
Διοργανώνουν το 1ο Διαδικτυακό Τουρνουά Σκάκι

Το 1ο Διαδικτυακό Τουρνουά Σκάκι διοργανώνουν οι Σκακιστικές Ομάδες των Συλλόγων φοιτητών των τμημάτων Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών και Μαθηματικού του ΑΠΘ, σήμερα Παρασκευή.

Το Τουρνουά θα αρχίσει στις 9 μ.μ., ενώ οι δηλώσεις συμμετοχής είναι ανοιχτές έως και τις 8 μ.μ.

Στη σχετική ανακοίνωση, ο Σύλλογος Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων αναφέρει πως «και σε αυτές τις συνθήκες καταβάλλει κάθε προσπάθεια να παραμείνει δραστήριος, παίρνοντας αποφάσεις για δράσεις όπως αυτή της αιμοδοσίας κ.ά. στο πλαίσιο της αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας».

Επίσης, τονίζει πως «ακριβώς επειδή οι φοιτητές δεν πρέπει να μείνουν σιωπηλοί, πρέπει μαζί και με τον υπόλοιπο λαό να διεκδικήσουν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως και μέτρα για την άμεση ολοκλήρωση της ταχυδρομικής αποστολής των συγγραμμάτων, για την ουσιαστική ολοκλήρωση του εξαμήνου, για να διασφαλιστεί σε όλους τους φοιτητές η δωρεάν πρόσβαση σε γρήγορο internet, προκειμένου να είναι εφικτή η παρακολούθηση των μαθημάτων.

Ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες, απαιτείται οι Φοιτητικοί Σύλλογοι να υψώσουν τη φωνή τους, να μην αφήσουν τις διεκδικήσεις και τα αιτήματά τους για "όταν περάσει η μπόρα"!

Τηλέφωνα επικοινωνίας: Σίμος Μαστρακούλης 697.6756.618 και Κώστας Χρυσάφης 698.0939.315.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΦΟΙΤΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ
Η καθημερινότητα που βιώνουν οι φοιτητές διαψεύδει τις εξαγγελίες

Ανοιχτή επιστολή προς την υπουργό Παιδείας, τον πρύτανη του ΑΠΘ και την κοσμήτορα της Νομικής Σχολής απέστειλε πριν από μερικές μέρες φοιτητής της Νομικής, όπου περιγράφει την κατάσταση με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι φοιτητές της Σχολής μετά και την έναρξη της διαδικασίας της τηλεκπαίδευσης.

Παρά τις εξαγγελίες υπουργείου, Πρυτανείας και Κοσμητείας για διασφάλιση του εξαμήνου και συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ο φοιτητής υποστηρίζει πως η καθημερινότητα τις τελευταίες βδομάδες τούς διαψεύδει, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν η ανησυχία, το άγχος και ο προβληματισμός όλων των φοιτητών.

Οι φοιτητής αναφέρει πως ο ίδιος και οι συνάδελφοί του δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα τηλεμαθήματα, λόγω του ορίου των 250 ατόμων στην πλατφόρμα που χρησιμοποιούν (να σημειωθεί πως ο αριθμός των φοιτητών του κάθε έτους της Νομικής είναι κατά εκατοντάδες μεγαλύτερος από το όριο αυτό), συχνά αντιμετωπίζουν ζητήματα συνδεσιμότητας, ενώ υπάρχουν καθηγητές που αποφασίζουν ότι η αποστολή υλικού στο ακαδημαϊκό email είναι «ικανοποιητικός» τρόπος διεξαγωγής μαθήματος.

Παράλληλα, τονίζει ότι ενώ βρισκόμαστε στα μέσα του Απρίλη, οι φοιτητές ακόμα δεν έχουν στα χέρια τους τα απαραίτητα για τη μελέτη συγγράμματά τους, «με τη σχετική ανακοίνωση να αναφέρει ότι η ολοκλήρωση της διανομής τους θα γίνει μέχρι τις 15 Ιουνίου», την ίδια ώρα που το σύστημα «Εύδοξος»«μας παραπέμπει σε ψηφιακές βιβλιοθήκες στις οποίες δεν υπάρχει κανένα από τα συγγράμματα που χρειαζόμαστε ώστε να έχουμε πρόσβαση ψηφιακά έως ότου ολοκληρωθεί η ταχυδρόμηση των εντύπων».

Ο φοιτητής αναφέρει πως και στις παρεμβάσεις του Συλλόγου του, όπως το αίτημα για βιντεοσκόπηση και ανάρτηση των διαλέξεων ως ενισχυτικό μέτρο για τη διευκόλυνση της παρακολούθησης των μαθημάτων, δόθηκαν από τους αρμόδιους γενικές και αόριστες απαντήσεις, όπως αυτή της Κοσμητείας για την παραπάνω πρόταση, η οποία «επικαλείται την "ακαδημαϊκή ελευθερία" του κάθε καθηγητή, δεν δεσμεύεται για τίποτα, δεν λαμβάνει υπόψιν τις προτάσεις για άμεση αλλαγή της πλατφόρμας ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι οι φοιτητές».

Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι είναι αυτονόητο για τον ίδιο και τους συμφοιτητές του «το υπουργείο, η Πρυτανεία, η Κοσμητεία της Σχολής με την ευθύνη που τους βαραίνει να μεριμνήσουν να πάρουμε τα βιβλία άμεσα, να διαβάσουμε όπως θα έπρεπε, εξασφαλίζοντας παράλληλα και τη συμμετοχή για όλους μας στα διαδικτυακά μαθήματα αλλά και παίρνοντας όλα τα μέτρα για την ουσιαστική ολοκλήρωση του εξαμήνου με το άνοιγμα της Σχολής».

ΑΣΓΜΕ
Συνεχίζονται οι υπογραφές για ισότιμη πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση

Μεγάλη ανταπόκριση βρίσκει η πρωτοβουλία της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας για συλλογή υπογραφών με κύριο αίτημα «Να εξασφαλιστεί για όλους ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση! Αμεσα μέτρα για να μην πληρώσουμε τα σπασμένα της πανδημίας εμείς και τα παιδιά μας!».

Μέχρι χτες το μεσημέρι οι υπογραφές από εκλεγμένους γονείς σε ΔΣ Συλλόγων, Ενώσεων και Ομοσπονδιών είχαν φτάσει τις 1.600. Η συλλογή τους συνεχίζεται στο https://gr.petitions.net/259991

Διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση

Διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση με τίτλο «Ολοι μαζί & άλλα παραμύθια σε καιρούς κρίσης» πραγματοποιεί η ΤΟ ΝΟΠΕ της Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ την Παρασκευή 24 Απρίλη στις 6 μ.μ. στη πλατφόρμα ZOOM. Η εκδήλωση αφορά τις σύγχρονες και ιστορικές προεκτάσεις της αξιοποίησης της «εθνικής ομοψυχίας», με αφορμή και τις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία του κορονοϊού.

Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις και συζήτηση.

Το link της εκδήλωσης είναι: https://us04web.zoom.us/j/78318080698 .



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ