Παρασκευή 17 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΠΟΜΕΕΑ - ΣΕΑΑΝ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΜΕΑ
Να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις προσωπικού στα προνοιακά ιδρύματα

Με αφορμή τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού σε γηροκομείο

Το γηροκομείο στη Νέα Μάκρη όπου υπήρξαν κρούσματα κορονοϊού
Το γηροκομείο στη Νέα Μάκρη όπου υπήρξαν κρούσματα κορονοϊού
Με αφορμή τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού σε γηροκομείο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, με κοινή ανακοίνωσή τους, απαιτούν την άμεση και επαρκή στελέχωση όλων των προνοιακών ιδρυμάτων. Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω φορείς έχουν απαιτήσει από τις αρχές του Μάρτη την έγκαιρη λήψη μέτρων προστασίας και επανειλημμένως έχουν ζητήσει συνάντηση με τον ΕΟΔΥ και τα αρμόδια υπουργεία (Υγείας και Εργασίας), ενώ απάντηση δεν πήραν ούτε για το σχετικό υπόμνημα που έχουν καταθέσει.

Διανύοντας τον δεύτερο μήνα της πανδημίας, η κατάσταση στα ιδρύματα Πρόνοιας παραμένει ως εξής: «Οι συνθήκες διαβίωσης είναι ήδη ασφυκτικές με θαλάμους των 4 ατόμων, ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων οι άνθρωποι που μένουν εκεί δεν αυτοεξυπηρετούνται. Οι χώροι αυτοί λειτουργούσαν και πριν την υγειονομική κρίση του κορονοϊού χωρίς καν το προβλεπόμενο προσωπικό ασφαλείας και χωρίς επαρκή χρηματοδότηση! Και ρωτούσαμε: "Πώς θα διασφαλιστεί η διάθεση του απαραίτητου προληπτικού υλικού (χαρτομάντιλα, σαπούνια, αντισηπτικά, υλικά καθαριότητας) και επισκευής/δημιουργίας απαραίτητων υποδομών; Πώς θα διασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και η υγιεινή διατροφή σε καθημερινή βάση;"

Δεν είναι εφικτό, με το προσωπικό που διαθέτει η πλειοψηφία αυτών των χώρων, να διασφαλιστεί η τήρηση της σωστής αντισηψίας για τους διαμένοντες είτε είναι ηλικιωμένοι, είτε είναι άνθρωποι με αναπηρία, η καθημερινή φροντίδα για την υγιεινή στους χώρους διαμονής, η πρόβλεψη για σωστή διατροφή και άσκηση. Επαναλαμβάνουμε, οι άνθρωποι που διαμένουν εκεί, εκτός του ότι πολλοί από αυτούς δεν αυτοϋπηρετούνται, κάποιοι δεν έχουν ούτε καν δεξιότητες επικοινωνίας, ενώ η συμμόρφωση με τους κανόνες υγιεινής είναι εξ ορισμού ανέφικτη. Ενα άλλο ποσοστό αφορά σε πληθυσμό που "εκπαιδεύεται" στην αυτοφροντίδα. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής δεν είναι αυτονόητη, ούτε με απλή ενημέρωση μπορεί να λυθεί το ζήτημα. Παράλληλα, η διαμονή 3 - 4 ανθρώπων σε κοινά δωμάτια είναι από μόνο του στοιχείο άμεσου κινδύνου στις παρούσες συνθήκες (πέρα από το τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητα και τον προσωπικό χώρο των ανθρώπων ακόμα και σε κανονικές συνθήκες).

Και ενώ αυτά τα έχουμε γνωστοποιήσει κι ακούγαμε συχνά να μιλάνε με έγνοια για τους χώρους αυτούς και με συμβουλές προς τις Διοικήσεις και το προσωπικό, πρακτικά μέτρα άρχισαν να παίρνουν στο και πέντε, κι αυτά προς το παρόν εξαντλούνται με το να κάνουν τεστ... Για τα υπόλοιπα ούτε κουβέντα», υπογραμμίζουν στη σχετική ανακοίνωση.

Η ΠΟΜΕΕΑ, η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων απαιτούν:

  • Να παρθούν μέτρα εδώ και τώρα, για την ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα αυτοπροστασίας στα οικοτροφεία, στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, στα ιδρύματα Πρόνοιας χρονίως πασχόντων και ηλικιωμένων.
  • Να εξασφαλιστούν η ιατρική τους παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και διατροφή σε καθημερινή βάση και βέβαια η αραίωση των θαλάμων. Να επιταχθούν άλλες ιδιωτικές δομές και ξενοδοχεία, να ανοίξουν δομές που παραμένουν κλειστές προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτό. Σε αυτούς τους χώρους να βρουν καταφύγιο και μοναχικοί άνθρωποι που έχουν ανάγκη και δεν έχουν κανέναν να τους φροντίσει.
  • Αμεσα να ενταχθούν στο Δημόσιο οι προνοιακές δομές και τα κέντρα Ειδικής Αγωγής, ακριβώς για να μη γίνει καμία σπατάλη και να διατεθούν με τον καλύτερο σχεδιασμό τα μέσα για την αντιμετώπιση της πανδημίας σήμερα αλλά και για την ολόπλευρη στήριξη των ευάλωτων ομάδων αύριο.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εδώ και τώρα σε οικοτροφεία - κέντρα Ειδικής Αγωγής - προνοιακούς χώρους (ΝΠΙΔ), για να καλυφθούν πλήρως όλες οι ανάγκες και να μην μείνει πίσω καμία υπηρεσία τόσο στο σήμερα όσο και μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης.
  • Μέτρα προστασίας, υποδομές και σχεδιασμός ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός εξυπηρετούμενων αλλά και εργαζομένων.
  • Να ληφθεί μέριμνα για τους ανθρώπους με αναπηρία που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, για τους εργαζόμενους με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, καθώς και για τους εργαζόμενους που έχουν στην οικογένειά τους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ