Παρασκευή 17 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Γολγοθάς για τους εργαζόμενους, για την ανάσταση των κερδών του κεφαλαίου

Eurokinissi

Την πλήρη μετατροπή του ΟΑΕΔ «σε έναν παραγωγό προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών», δηλαδή των γνωστών προγραμμάτων ανακύκλωσης των ανέργων και ενίσχυσης των επιχειρήσεων, όπως ακριβώς απαίτησε πρόσφατα και ο ΣΕΒ, ανακοίνωσε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον διοικητή του Οργανισμού και ανέργους.

«Το σημαντικό είναι πώς ο Οργανισμός θα μετατραπεί σ' έναν παραγωγό προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών που θα βοηθήσουν ανέργους - κυρίως μακροχρόνια ανέργους - να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να ξαναβρούν τη θέση που τους αξίζει σε μία αγορά εργασίας, η οποία αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς...», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, εκθειάζοντας μια πολιτική που ακολουθείται χρόνια τώρα και που ενώ από τη μια εξασφαλίζει εκατοντάδες εκατομμύρια στις επιχειρήσεις, από την άλλη αφήνει τουλάχιστον 8 στους δέκα ανέργους χωρίς την παραμικρή ενίσχυση και «αλέθει» συνολικά δικαιώματα για την εργατική τάξη.

Κατά τ' άλλα, ο πρωθυπουργός εκθείασε την πολιτική του ΟΑΕΔ, ο διοικητής του οποίου παρουσίασε μια σειρά από ίδιας κοπής προγράμματα και διαφήμισε τα πενιχρά έκτακτα βοηθήματα της κυβέρνησης, όταν ακόμα και μέσα στις σημερινές ανυπόφορες συνθήκες η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων έχει αφεθεί στη μοίρα της, ενώ πάνω από 600.000 άνεργοι, πολλοί απ' αυτούς μακροχρόνια άνεργοι, δεν πρόκειται να λάβουν ούτε ένα ευρώ!

Επιβεβαιώνοντας άλλωστε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση μεταξύ άλλων και με τις πρόσφατες αποφάσεις ενίσχυσης της μεγαλοεργοδοσίας έχει ανάψει πράσινο φως για την εκτόξευση της «ευελιξίας» στους χώρους δουλειάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, νωρίτερα χτες το πρωί, ερωτώμενος σχετικά με την απαίτηση του ΣΕΒ για «δουλεμπόριο» εργαζομένων ανάμεσα στις επιχειρήσεις, αφού πρώτα δήλωνε... άγνοια, στη συνέχεια τόνιζε πως «η ευελιξία στην αγορά εργασίας που έχει επιτευχθεί τα προηγούμενα χρόνια (σ.σ. με μνημόνια και όλους τους αντεργατικούς νόμους των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ) είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν πρέπει να διαταραχθεί και είναι ένα από τα στοιχεία που οδήγησαν στη μείωση της ανεργίας τα προηγούμενα χρόνια και στην αύξηση της απασχόλησης», αποσιωπώντας βέβαια ότι αυτό αφορά το μοίρασμα μιας θέσης δουλειάς, με τους γνωστούς άθλιους όρους, στα δύο και τα τρία.

Ξανά οι ίδιες υποσχέσεις για τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Στο μεταξύ, χτες έφτασε και η σειρά των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» να ακούσουν παχιά λόγια από το στόμα του πρωθυπουργού, για το πόσο σημαντικοί είναι και την υπόσχεση ότι «θα προσληφθούν σχεδόν 3.000 μόνιμοι υπάλληλοι στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι"», όχι όμως απαραίτητα όλοι όσοι υπηρετούν σήμερα...

Στο πρόγραμμα απασχολούνται περίπου 3.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις διάρκειας ενός χρόνου. Είναι από τους πιο μακροχρόνια ομήρους όλων των κυβερνήσεων, που έχουν περάσει μέχρι τώρα, καθώς αυτοί οι εργαζόμενοι δουλεύουν με το καθεστώς προσωρινής απασχόλησης, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για τουλάχιστον 17 χρόνια!

Χτες ο πρωθυπουργός, παίζοντας με τις λέξεις, αντί να τους πει ότι άμεσα θα μονιμοποιηθούν όλοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ανακοίνωσε, όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την... προκήρυξη διαγωνισμού. Για να «χρυσώσει το χάπι», πρόσθεσε ότι όσοι ήδη εργάζονται «θα έχουν μία πρόσθετη μοριοδότηση», όρος που δεν διασφαλίζει ότι θα προσληφθούν ως μόνιμο προσωπικό όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σήμερα στο πρόγραμμα. Το καλύτερο ο πρωθυπουργός το άφησε για το τέλος, λέγοντας «όταν με το καλό προκηρυχθεί το πρόγραμμα»!

Να σημειωθεί ότι πολλοί από τους εργαζόμενους μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν απλήρωτοι, ενώ στο σύνολό τους δεν παίρνουν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Αλλωστε, οι κυβερνητικές εξαγγελίες ούτε καν «ακουμπάνε» τα αιτήματα των εργαζομένων στο πρόγραμμα που αναδείκνυε και με πρόσφατη ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ, απαιτώντας μονιμοποίηση όλου του υπάρχοντος προσωπικού του προγράμματος ΒΣΣ χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ενίσχυση του προγράμματος με την πρόσληψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού, ένταξη στο καθεστώς ασφάλισης των ΒΑΕ, όπως και να σταματήσουν οι σχεδιασμοί της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών δομών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ