ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης και πλούσια δώρα υπέρ του κεφαλαίου

Eurokinissi

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που εκδόθηκε στις 30 Μάρτη, η 5η στη σειρά, η οποία περιέχει ένα ακόμα πακέτο ρυθμίσεων υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, σε συνδυασμό με επιπρόσθετα αντεργατικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, όπως για παράδειγμα την απαλλαγή της εργοδοσίας από την υποχρέωση να καταβάλλει στις προβλεπόμενες ημερομηνίες το Δώρο του Πάσχα, έχει σειρά να επικυρωθεί από τη Βουλή με τις συνήθεις πλέον fast track διαδικασίες.

Οι ρυθμίσεις της ΠΝΠ κατατέθηκαν με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Υγείας υπό τον τίτλο «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» (A' 75)». Ηδη χτες το νομοσχέδιο επικυρώθηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώ αύριο Παρασκευή θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια.

Οσον αφορά την αναβολή της καταβολής του Δώρου του Πάσχα, εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή σε επιχειρήσεις που εντάσσονται στους ΚΑΔ που πλήττονται από τον κορονοϊό, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις 30 Ιούνη για να πάρουν το Δώρο Πάσχα, αν το πάρουν.

Προβλέπει επίσης μέτρα - κοροϊδία για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, τους οποίους αφού εξαίρεσε ακόμα και από το επίδομα των 800 ευρώ, στη συνέχεια τους έδωσε 600 ευρώ, με την προϋπόθεση όμως να συμμετάσχουν στα προγράμματα τηλεκατάρτισης ως πελατεία στα ιδιωτικά ΚΕΚ, με τα γνωστά μαργαριτάρια που περιέχουν.

Από την άλλη, στην ίδια ΠΝΠ προβλέπεται και πάλι πλήθος προνομίων στους επιχειρηματικούς ομίλους, με χαρακτηριστική την απαλλαγή των καναλαρχών από την ετήσια (στην προκειμένη περίπτωση για το 2020) δόση που πληρώνουν, μέτρο που έρχεται να προστεθεί στα 11 εκατομμύρια που τους δώρισε η κυβέρνηση με προηγούμενη ΠΝΠ για τα μηνύματα που μεταδίδουν για τον κορονοϊό. Χρήμα και νέα προνόμια προβλέπονται και για τους εφοπλιστές, όπως αυτούς που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα, οι οποίοι ενισχύονται με καταρχήν 15 εκατ. ευρώ ζεστό χρήμα (χώρια τα 130 εκατ. επιδότηση, 150 εκατ. από το μεταφορικό ισοδύναμο κ.ο.κ.), ενώ επιπλέον εκατομμύρια θα τους δοθούν με τη σύναψη συμβάσεων για απευθείας αναθέσεις δρομολογίων που προβλέπεται στην ΠΝΠ, των οποίων τα ποσά θα καθορίζονται με Υπουργική Απόφαση... Η χρηματοδότηση, όπως αναφέρεται, των συμβάσεων αυτών θα γίνει «μέσω εθνικών ή ενωσιακών χρηματοδοτικών πόρων».

Στην ίδια ΠΝΠ προβλέπονται οι διά περιφοράς συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, η ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτες όπου δεν επαρκεί το προσωπικό κ.ά. Ενώ δεν προβλέπεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, πέρα από την ενίσχυση με το μισό του ελάχιστου μισθού τους για τους εργαζόμενους στις δομές Υγείας και ορισμένες προσλήψεις ορισμένου χρόνου.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος προανήγγειλε και νέα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, λέγοντας ότι «λάβαμε και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα για να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις», ενώ ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης χαρακτήρισε «επιτυχημένη» τη στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, βλέποντας «πολλά» που έγιναν «υπέρ της δημόσιας υγείας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε, με τον εισηγητή του Κ. Ζαχαριάδη να κατακρίνει την κυβέρνηση ότι εξακολουθεί να μην παίρνει «γενναία μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων», ενώ επανέλαβε ότι το κόμμα του θα ζητήσει εξηγήσεις από την κυβέρνηση σχετικά με το «μαξιλάρι» των 35 δισ. ευρώ, που προέκυψε βέβαια από τη φοροληστεία και τις περικοπές σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψήφισε υπέρ, η Ελ. Λύση επιφυλάχτηκε, ενώ με ανάλογη κριτική με του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε και το ΜέΡΑ25.

Περισσεύουν τα προνόμια και τα δώρα στους επιχειρηματίες

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Οπως ανέφερε η ειδική αγορήτρια του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα, πρόκειται για ένα ακόμα πακέτο στήριξης κατά κύριο λόγο των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων και πρόσθετων αντεργατικών μέτρων σε βάρος των εργαζομένων. Αναφέρθηκε στους μακροχρόνια ανέργους, για τους οποίους δεν προβλέπεται κανένα μέτρο κάλυψης, για τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό - Τουρισμό που αυτή την περίοδο, αν και θα έπρεπε να έχουν πιάσει δουλειά, είναι άνεργοι και επίσης ακάλυπτοι κ.ο.κ. Οπως και για τους ναυτεργάτες, που η πλειοψηφία τους δεν μπορεί να πάρει ούτε το ψευτοεπίδομα ανεργίας, απολύονται μαζικά αυτή την περίοδο από τα καράβια ή παραμένουν χωρίς μπάρκο λόγω των μειώσεων στις οργανικές συνθέσεις κ.λπ.

Ομως, επισήμανε, την ίδια ώρα περισσεύουν τα προνόμια και τα δώρα για τους επιχειρηματίες, όπως τώρα αυτά που προβλέπονται για τους καναλάρχες, τους εφοπλιστές, ενώ πριν ενισχύθηκαν γενναία οι κλινικάρχες, οι μεγαλοκατασκευαστικές εταιρείες που διαχειρίζονται τις εθνικές οδούς λόγω της μείωσης των εσόδων από τα διόδια κ.ο.κ.

Χαρακτήρισε εντελώς ανεπαρκή και τα μέτρα που προβλέπονται για τους αυτοαπασχολούμενους, ενώ κατέθεσε τις προτάσεις του ΚΚΕ για την ουσιαστική τους στήριξη.

Οσον αφορά τις ρυθμίσεις για την Υγεία, επισήμανε πως κάνουν ορατή την αποσπασματική λογική της κυβέρνησης και πως αντί για πραγματικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, συνεχίζονται οι προσλήψεις υγειονομικών με προσωρινές συμβάσεις, ενώ η δημιουργία νέων ΜΕΘ αντιμετωπίζεται ευκαιριακά, «αν και εφόσον χρειαστεί» όσο διαρκεί η πανδημία.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με «βασική μέριμνα» τις προτεραιότητες του κεφαλαίου

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό ομόλογό του, Ε. Ράμα, είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, συζητώντας, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, τα μέτρα που έχουν λάβει οι δύο χώρες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, καθώς και τη σταδιακή άρση των περιορισμών ούτως ώστε να αποκατασταθεί η διασύνδεση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών (μεταφορές, εμπόριο, μετακινήσεις εργατικού δυναμικού, ό,τι αφορά τη λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας).

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, μιλώντας στον «ΑΝΤ1» περιέγραψε ξανά πώς θα προχωρήσει η «σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα». Επανέλαβε ότι αρχές της επόμενης βδομάδας αναμένεται σχετικό διάγγελμα του Κυρ. Μητσοτάκη και ότι «η νέα κανονικότητα θα είναι αργή και σε φάσεις που θα εξελιχθούν μέσα στο Μάιο και τον Ιούνιο».

Μετέφερε την ανησυχία της κυβέρνησης για τη βύθιση της καπιταλιστικής οικονομίας, επικεντρώνοντας στον κλάδο του τουρισμού και λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να έχουν λυθεί πριν φτάσουμε στο άνοιγμα όλων των τουριστικών καταλυμάτων και την υποδοχή τουριστών είτε από την ενδοχώρα είτε από το εξωτερικό» και ότι αυτή είναι η βασική της «μέριμνα».

Προανήγγειλε νέα έκτακτα μέτρα περιορισμού μετακινήσεων για την Πρωτομαγιά και είπε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαταράξουμε όλα όσα κερδίσαμε με κόπο και θυσίες όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Ας αρχίσουμε σιγά σιγά να ανοίγουμε τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και έχουμε καιρό μπροστά μας να επισκεφθούμε και τα χωριά μας που δεν επισκεφθήκαμε φέτος το Πάσχα».

Εστιάζοντας στα της οικονομίας, επανέλαβε το μύθο περί «δίκαιου μοιράσματος των βαρών» της κυβερνητικής προπαγάνδας, λέγοντας ότι «η φουρτούνα είναι, φυσικά, για όλους τους Ελληνες και θα προσπαθήσουμε να την αντιμετωπίσουμε με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο». Δείχνοντας, βέβαια, το στόχο τους τόνισε ότι «σημασία έχει να βγούμε σιγά σιγά από το σπίτι, να ξαναρχίσουμε την οικονομική μας δραστηριότητα», στο βωμό της οποίας, και με πυξίδα τα κέρδη του κεφαλαίου, ετοιμάζουν νέα αντιλαϊκή και αντεργατική επίθεση.

ΣΥΡΙΖΑ
Αναμεταδότης των αξιώσεων των επιχειρηματικών ομίλων

Κριτική στην κυβέρνηση σε πλευρές της διαχείρισης της πανδημίας άσκησε ο Αλ. Τσίπρας, που είχε χτες τηλεδιάσκεψη με τους τομεάρχες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία ανέσυρε την ιδέα ενός «νέου κοινωνικού συμβολαίου», τάχα στον αντίποδα του «νεοφιλελευθερισμού» και το οποίο «θα θέτει σε προτεραιότητα τον άνθρωπο και όχι τα κέρδη». Τα κέρδη που η προστασία τους είναι βέβαια στην πρώτη γραμμή της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για ελλιπή χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων και τις προτάσεις του «για προληπτικά οριζόντια μέτρα, προκειμένου να διατηρηθεί η ζήτηση και η προσφορά, προκειμένου να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις...».

Θυμίζουμε ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ συνθέτουν ένα ακόμα πιο γενναιόδωρο απ' το υπάρχον πακέτο στήριξης της καπιταλιστικής οικονομίας που «τρέχει» η ΝΔ με τις ΠΝΠ. Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία ότι αν η κυβέρνηση δεν αξιοποιήσει «ενεργά και στοχευμένα το "μαξιλάρι" της ρευστότητας και έρθει ο Μάης και ο Ιούνης, θα βρεθούμε χωρίς να το καταλάβουμε στον Σεπτέμβρη, έχοντας σπαταλήσει αυτό το "μαξιλάρι", για ανάγκες οι οποίες θα τρέχουν, χωρίς να έχουμε δημιουργήσει μία δυναμική για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Και τον Σεπτέμβρη θα βρεθούμε με τεράστια ύφεση, λουκέτα, ανεργία και χωρίς αυτό το όπλο που σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ