ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΡΡΕΣ
Παρέδωσαν είδη ιματισμού στους πρόσφυγες στο Κλειδί

Η δομή στο Κλειδί Σιντικής

© 2019 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔ

Η δομή στο Κλειδί Σιντικής
Είδη ιματισμού που συγκεντρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα, μετά από σχετική πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σιντικής, παρέδωσε χτες στους πρόσφυγες στο Κλειδί αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γυναικών Σερρών (μέλος της ΟΓΕ) μαζί με την δημοτική σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Μαρία Ιωαννίδου, και τον πρόεδρο της κοινότητας Προμαχώνα, Σπύρο Λεωνίδα.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Σερρών, Κατερίνα Ποιμενίδου, κάλεσε τους συλλόγους και τα σωματεία του νομού να δυναμώσουν αυτή την προσπάθεια με αντίστοιχες δράσεις. Οπως είπε, «οι ταλαιπωρημένες γυναίκες με τα μωρά στην αγκαλιά, τα νήπια που παίζουνε ανέμελα μέσα στο κρύο, οι νέοι άντρες που συνωστίζονται στα συρματοπλέγματα, είναι εικόνες που χαράσσονται βαθιά μέσα στο μυαλό μας. Μας κάνουν να σφίγγουμε ακόμη πιο πολύ την ψυχή μας, δίνοντας υπόσχεση ότι δεν θα σταματήσουμε να κάνουμε γνωστό το δράμα της προσφυγιάς που ζούνε χρόνια τώρα. Είναι ανάγκη να καταργηθούν αυτές οι φυλακές».

Ο Σπύρος Λεωνίδας είπε ότι «οι άνθρωποι που ζούνε υπό αυτές τις συνθήκες μόνο ντροπή και πόνο μας προκαλούν (...) Οι επικεφαλής των παρατάξεων του δήμου Σιντικής, πλην της "Λαϊκής Συσπείρωσης", δέχτηκαν τη δημιουργία αυτής της άθλιας δομής - φυλακής δίχως να λάβουν υπόψη τις αντιδράσεις των κατοίκων. Εμείς ζητήσαμε να μη γίνει φυλακή ούτε στο Κλειδί, ούτε αλλού στο νομό Σερρών, ούτε πουθενά στην Ελλάδα. Απαιτούμε να γίνουν άμεσα οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου και να πάνε στις χώρες όπου αυτοί έχουν επιλέξει. Δεν θέλουμε να γίνουμε η φυλακή της Ευρώπης».

Η Μαρία Ιωαννίδου κάλεσε το λαό να εντείνει την πάλη του ενάντια στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ, να δυναμώσει την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες - μετανάστες και να απαιτήσει: Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Να δημιουργηθεί μέσα στη δομή ιατρείο εξοπλισμένο και στελεχωμένο με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και πρόληψης. Να πραγματοποιούνται έγκαιρα τα τεστ για τον κορονοϊό στους ανθρώπους της δομής. Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά και τις ευπαθείς ομάδες. Να επανενωθούν με τις οικογένειές τους που βρίσκονται σε άλλες χώρες.

ΣΤΥΛΙΔΑ
Στέλεχος της δημοτικής αρχής υμνεί το χουντικό πραξικόπημα

Ανακοίνωση καταδίκης από την ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ

Την 21η Απρίλη, μέρα μνήμης του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών πριν από 53 χρόνια, επέλεξε στέλεχος της δημοτικής αρχής Στυλίδας για να προπαγανδίσει με ανάρτησή του στο διαδίκτυο τη συμπάθειά του στο χουντικό καθεστώς. Συγκεκριμένα, το «πρωτοκλασάτο» στέλεχος της δημοτικής αρχής ποζάρισε να κρατάει με καμάρι το ανατριχιαστικό σύμβολο της χούντας, όπου αναγράφεται το σύνθημα «Ζήτω η 21η Απριλίου 1967», και δημοσίευσε τη φωτογραφία σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

«Το συμβάν δεν μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι αποτελεί "κεραυνό εν αιθρία"», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ, καταδικάζοντας το γεγονός και εξηγώντας ότι «ο συγκεκριμένος είναι γνωστό στην περιοχή ότι είναι οπαδός και υμνητής της φασιστικής δικτατορίας των συνταγματαρχών του 1967, όπως είναι γνωστοί και οι θλιβεροί πανηγυρισμοί του, κάθε φορά, την 21η Απριλίου τα προηγούμενα χρόνια».

Η ΤΕ Φθιώτιδας σημειώνει ότι αυτές οι εκδηλώσεις δεν είναι τυχαίες και μεμονωμένες. «Σχετίζονται - πέραν των άλλων - με τον τρόπο λειτουργίας της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Στυλίδας το χρονικό διάστημα που ασκεί διοίκηση. Συγκεκριμένα: Συμπλέει με ρατσιστικές κραυγές και συμπεριφορές στο θέμα των προσφύγων, το προηγούμενο διάστημα χειρίστηκε με αυταρχικό τρόπο τα ζητήματα των Πολιτιστικών Συλλόγων του δήμου, επιδιώκει να επιβάλει αυταρχικό τρόπο στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Στυλίδας, έχει μετατρέψει το δημαρχείο - διοικητήριο σε "άβατο" απροσπέλαστο για τους δημότες και μια σειρά άλλα».

Οσο για τον υμνητή της χούντας, η Οργάνωση του Κόμματος επισημαίνει ότι «δεν είναι ένας απλός δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, είναι εντεταλμένος σύμβουλος, τον οποίο σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η δήμαρχος αποκαλεί "αντιδήμαρχο"». Θυμίζει επίσης ότι ήταν «ένα από τα τρία πρώτα ακραίας πολιτικής αντίληψης στελέχη του συνδυασμού της, που παρευρέθηκαν μαζί της στις συζητήσεις με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Χρυσοχοΐδη στην Αθήνα για το ζήτημα των προσφύγων».

Η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ υπογραμμίζει ακόμα ότι η ευθύνη για το όλο συμβάν είναι πολιτική και «βαρύνει άμεσα και απευθείας την δήμαρχο Στυλίδας για την επιλογή των στελεχών στη διοίκηση του δήμου με άτομα που η δράση και η πολιτική τοποθέτησή τους είναι γνωστές από τα πριν. Οι βολικές "κλάψες" για τη "δημοκρατία μας" και άλλες τέτοιου είδους φαιδρότητες δεν αφορούν την εργατική τάξη και το λαό της περιοχής μας, τον οποίο καλούμε να βγάλει συμπεράσματα για το χαρακτήρα της φασιστικής χούντας στηριγμένος στην ιστορική αλήθεια».

«Εχουμε πείρα και μνήμη - απομονώνουμε το φασισμό και τους θλιβερούς υμνητές του», καταλήγει η ανακοίνωση της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 5 ΕΠΟΝίτες

Με το σύνθημα «Μέσα στην πανδημία σπάμε τη σιωπή, στους 5 ΕΠΟΝίτες η ελάχιστη τιμή» πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στα Τρίκαλα συμβολική εκδήλωση από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για την επέτειο απαγχονισμού των 5 Τρικαλινών ΕΠΟΝιτών από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον τόπο της θυσίας των 5 ΕΠΟΝιτών, μπροστά από το Μνημείο τους που δεσπόζει στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων, απέναντι από το ιστορικό κτίριο του ξενοδοχείου «Πανελλήνιον», εκεί που στεγαζόταν η γερμανική ναζιστική κατοχική διοίκηση, η Κομαντατούρ. Σ' αυτό το σημείο, ακριβώς πριν από 76 χρόνια, στις 18 Απρίλη 1944, έλαβε χώρα μια απ' τις πιο ηρωικές στιγμές του εργατικού - λαϊκού κινήματος και της ΕΑΜικής Αντίστασης στην περιοχή των Τρικάλων. Απαγχονίστηκαν τα 5 παιδιά της θρυλικής ΕΠΟΝ - Στέργιος Γάτσας, Γιάννης Μπριάζης, Κώστας Στεργιόπουλος, Κώστας Σύρμπας, Αποστόλης Τσανάκας - που ατσαλώθηκαν μέσα από το καμίνι της ταξικής λαϊκής πάλης. Οι πέντε αλύγιστοι ΕΠΟΝίτες - εφεδροΕΛΑΣίτες συνελήφθησαν από τους ναζί μετά από τη μάχη, το προηγούμενο βράδυ, στην περιοχή του Κόκκινου Πύργου Τρικάλων. Ηταν μια προσπάθεια του ΕΑΜ και του εφεδρικού ΕΛΑΣ να δράσουν ενάντια στους δοσίλογους και τους συνεργάτες των Γερμανών στα Τρίκαλα, που επιχειρούσαν να τρομοκρατήσουν το λαό και να τον αποκόψουν από το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, η οποία δεν απέδωσε αποτελέσματα, λόγω προδοσίας. Σε αυτήν τη μάχη σκοτώθηκαν επίσης 5 στελέχη - μέλη του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και 2 κάτοικοι της περιοχής.

Στην εκδήλωση μίλησε η Στέλλα Κριμνιώτη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε: «Στο σημερινό μας αγώνα, ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά τη φτώχεια, τους πολέμους, την προσφυγιά, το φασισμό, στην πάλη για τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία βρίσκουν συνέχεια οι αγωνιστικές, μαχητικές παραδόσεις της ΕΠΟΝ. Εμπνεόμαστε από την 100χρονη ηρωική πορεία του ΚΚΕ. Διδασκόμαστε, μελετάμε την πείρα των αγώνων του λαού μας και της νεολαίας (...) Τιμάμε την Ιστορία μας με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη ενός ολόκληρου αιώνα αγώνων και θυσιών του Κόμματός μας, πιο έτοιμοι και πιο ικανοί να ανταποκριθούμε στις μεγάλες απαιτήσεις που υπάρχουν για τους κομμουνιστές».

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΩΤΟ

Η οικογένεια του αξέχαστου συντρόφου μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ (φωτ.) προσφέρει στη μνήμη του για την ονομαστική του γιορτή το ποσό των 50 ευρώ για το Κόμμα του, το ΚΚΕ, που υπηρέτησε με πίστη σε όλη του τη ζωή, μέσω της ΚΟΒ Αμφιάλης.

Επίσης προσφέρει και άλλα 50 ευρώ στη μνήμη των ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ και ΤΑΚΗ ΤΖΑΒΑΡΑ.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΚΟΥ. Ο Παναγιώτης Χ. Κούκος πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση υπό την καθοδήγηση του ΕΑΜ, γι' αυτό και τιμήθηκε από την ΠΕΑΕΑ με μετάλλιο το 1991. Μετά την Απελευθέρωση, εργαζόμενος ως δάσκαλος, μεταλαμπάδευσε στους μαθητές και τις μαθήτριές του τα υψηλά ιδανικά του σοσιαλισμού, της ελευθερίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης. Υπήρξε συνεπής μέχρι τέλους της ζωής του προς τις αρχές και τα πιστεύω του. Γεννήθηκε στο Σουφλί του Εβρου στις 6/8/1915 και πέθανε στην Αθήνα στις 8/3/2000. Η Δέσποινα Παπαδήμου Κούκου, η σύντροφός του, υπήρξε με τον δικό της τρόπο αγωνίστρια των μετόπισθεν, της ζωής και του καθημερινού αγώνα, με αυτοθυσία πάντα για την οικογένειά της, αλλά και για όλα τα «παιδιά» της, όπως έλεγε τους μικρούς μαθητές και μαθήτριές της, που βοηθούσε και εκτός τάξης. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12/1/1917 (η καταγωγή της ήταν από τον Αλμυρό Μαγνησίας) και πέθανε στην Αθήνα στις 24/4/1998.

Με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο του Π. Κούκου και 23 χρόνων από τον θάνατο της Δ. Κούκου, οι θυγατέρες τους Ντίνα και Λέλα Κούκου στη μνήμη τους και σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, προσφέρουν 50 ευρώ για το «Σπίτι του Αγωνιστή» και 50 ευρώ για τον «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟΒ Ανω Γαλατσίου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΚΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΚΟΣ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΟΥ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΟΥ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ
Προειδοποιητική απεργία των συμβασιούχων

Σε προειδοποιητική απεργία προχωρούν σήμερα Πέμπτη οι συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου, καθώς στο τέλος του μήνα αρχίζουν να λήγουν οι συμβάσεις.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου, «το υπουργείο συνεχίζει να εμπαίζει τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που εργάζονται σε νησιά και στην ενδοχώρα από το 2014, το 2015 και το 2016, έχοντας προμηνύσει τον κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασίας και έκθεσής τους σε συνθήκες αυξημένης ανεργίας λόγω της τρέχουσας κατάστασης. Η τυχόν μη ανανέωση των συμβάσεων εργασίας της ΣΟΧ1/2017 θα σημάνει κατάφωρη επίθεση στο Σωματείο, στοχοποίηση παλαιών συναδέλφων/ισσών και θα είναι ενδεικτική της αντεργατικής πολιτικής που θα ακολουθήσει. Με χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις ασύλου σε πρώτο βαθμό και χιλιάδες ανθρώπους που αναμένουν να καταγραφούν τα αιτήματά τους, η Υπηρεσία Ασύλου χρειάζεται όχι μόνο επιπλέον προσωπικό, αλλά και να συνεχίσει να αξιοποιεί το υπάρχον έμπειρο προσωπικό και τη θεσμική του μνήμη».

Συλλυπητήρια

Οι Τομεακές Επιτροπές Δήμου Θεσσαλονίκης και Εκπαιδευτικών Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στις σ. Κική και Δέσποινα Δάσιου και στις οικογένειές τους για το θάνατο της μητέρας τους.

Εξετάζεται η επέκταση του δικαστικού έτους έως τις 15 Ιούλη

Το ενδεχόμενο το δικαστικό έτος να επεκταθεί έως τις 15 Ιούλη αντί της 1ης Ιούλη και να αρχίσει ξανά την 1η Σεπτέμβρη αντί για τις 15, εξετάζει η κυβέρνηση. Μάλιστα, σε προχτεσινή τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρας, ανέφερε σχετικά: «Η παράταση του δικαστικού έτους είναι κυβερνητική απόφαση για την αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης, που προκύπτει από τον αυξημένο όγκο που προκάλεσε η αναστολή των δικαστικών εργασιών».

Σημειωτέον, το Συμβούλιο της Επικρατείας (διά της συνδικαλιστικής Ενωσης) και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (διά του προέδρου του) τάχθηκαν υπέρ της παράτασης. Θέση δεν έχει πάρει το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ κατά τάχθηκαν η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ενωση Διοικητικών Δικαστών και η Ενωση Εισαγγελέων, που κάνουν λόγο για εύρεση ενός τρόπου να παγιωθεί μια χρόνια επιδίωξη, αυτή της μείωσης των δικαστικών διακοπών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ