ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Απρίλη 2020
Σελ. /20
Εξελίσσεται η μετάδοση της ασθένειας Covid-19

Στην Ινδία, με τις τεράστιες πυκνοκατοικημένες φτωχογειτονιές, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από ό,τι λένε τα επίσημα στοιχεία

Copyright 2020 The Associated

Στην Ινδία, με τις τεράστιες πυκνοκατοικημένες φτωχογειτονιές, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από ό,τι λένε τα επίσημα στοιχεία
Τα 3 εκατομμύρια προσεγγίζουν γοργά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της πανδημίας από την ασθένεια Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, ενώ τα θύματα διεθνώς πλησιάζουν ήδη τις 200.000.

Μέχρι χτες, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα διεθνώς είχαν φτάσει τα 2.692.581 και τα θύματα τα 188.063

Στις ΗΠΑ, κρούσματα και θύματα αυξάνονται συνεχώς και καταγράφονταν αντίστοιχα σε 866.105. και 48.809.

Στην Ισπανία, 213.024 και 22.157.

Στην Ιταλία 189.973 και 25.549

Στη Γαλλία (με βάση την προχτεσινή ενημέρωση) 159.877 και 21.340.

Στη Γερμανία 151.195 και 5.354.

Στη Βρετανία (όπου ο ρυθμός αύξησης των θυμάτων παρέμενε υψηλός, το τελευταίο 24ωρο μόνο ήταν 638) 138.078 και 18.738.

Στο Βέλγιο 42.797 και 6.490.

Στην Ολλανδία 35.729 και 4.177.

Στην Τουρκία (όπου επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε 31 από τις επαρχίες της) 101.790 και 2.491.

Εκτός Ευρώπης:

Στη Ρωσία με καταγεγραμμένα 62.773 κρούσματα και 555 νεκρούς σε καραντίνα τίθενται οι οίκοι ευγηρίας και ιδρύματα Κοινωνικής Πρόνοιας και περίθαλψης σε διάφορες περιφέρειες της Ρωσίας, καθώς έχουν διαγνωσθεί 457 κρούσματα κορονοϊού σε τροφίμους οικοτροφείων ψυχικών παθήσεων και άλλα ιδρύματα Κοινωνικής Πρόνοιας. Σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας, οι οίκοι ευγηρίας έχουν τεθεί πλήρως σε καραντίνα σε 29 περιφέρειες της χώρας, μερικώς σε 46 περιφέρειες, ενώ σε 23 περιφέρειες θα τεθούν σύντομα σε καραντίνα, πλήρη ή μερική.

Στην Κίνα 82.798 (δηλαδή σύμφωνα με τις αρχές τα κρούσματα αυξήθηκαν μόνο κατά 10 το τελευταίο 24ωρο) και 4.632.

Στο Ιράν 87.026 και 5.481.

Στη Βραζιλία 46.701 και 2.940.

Στο Μεξικό 10.544 και 970.

Στην Ινδία 21.797 και 686.

Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης Τραμπ να «παγώσει» τη χρηματοδότηση προς τον Οργανισμό, κάλεσε την Ουάσιγκτον να αναθεωρήσει τη στάση της. «Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει τον ΠΟΥ, είναι η χώρα που προσφέρει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Το εκτιμάμε αυτό, το θεωρούμε πολύτιμο», είπε μεταξύ άλλων. Επίσης, έκρινε σκόπιμο να αναφερθεί και στα αποτελέσματα που είχε η οικονομική συμβολή των ΗΠΑ στην ενίσχυση του συστήματος Υγείας στην Αιθιοπία (από όπου κατάγεται και ο ίδιος), εκφράζοντας την ελπίδα οι ΗΠΑ «να το πιστέψουν πως αυτή είναι μια σημαντική επένδυση, όχι μόνο για να προσφερθεί βοήθεια σε άλλους, αλλά και για να μείνουν ασφαλείς οι ίδιες». Κατέληξε δε προσδοκώντας ότι «το πάγωμα της χρηματοδότησης θα επανεξεταστεί και ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν ξανά το έργο του ΠΟΥ, θα συνεχίσουν να σώζουν ζωές».

ΟΗΕ
Συστάσεις και ευχολόγια για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Η πανδημία εξελίσσεται γρήγορα σε ανθρωπιστική κρίση και κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστήριξε χτες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Μέρα της Γης.

Σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του ο Γκουτέρες διαπίστωσε πως υπάρχουν σαφείς διακρίσεις σε βάρος πολλών πολιτών που έχουν ανάγκη από βασικές υπηρεσίες δημόσιας Υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας, εξαιτίας «δομικών ανισοτήτων» που τους στερούν ακόμη και την πρόσβαση. Προφανώς και οι διπλωματικά διατυπωμένες εκφράσεις θέλουν να θολώσουν τη γενεσιουργό αιτία των ανισοτήτων και της ανυπαρξίας σε πολλές περιπτώσεις δημόσιου συστήματος Υγείας, που δεν είναι άλλη από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, το οποίο και ο γγ του ΟΗΕ υπερασπίζεται.

Ο Γκουτέρες διαπίστωσε επίσης ότι η πανδημία αυξάνει τα κρούσματα λαϊκισμού και ρητορικής μίσους σε βάρος των πιο ευπαθών ομάδων. Προειδοποίησε για τον κίνδυνο αύξησης μέτρων αυταρχισμού σε δεκάδες χώρες και για την υιοθέτηση καταπιεστικών μέτρων για σκοπούς που δεν σχετίζονται με την πανδημία. Αποφεύγοντας να κατονομάσει συγκεκριμένες χώρες, έκανε έκκληση για την υιοθέτηση «διαφανών πολιτικών με εξασφάλιση της ελευθεροτυπίας, της δράσης κοινωνικών οργανώσεων» και κατέληξε ότι «οι λαοί και τα δικαιώματά τους πρέπει να παραμείνουν στο επίκεντρο». Μόνο που όσο κριτήριο της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης είναι τα κέρδη των λίγων εκμεταλλευτών, οι λαϊκές ανάγκες θα μένουν στο περιθώριο.

Στο μεταξύ, χτες, Συρία και Ιράν μπλόκαραν την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχεδίου ψηφίσματος για την πανδημία που είχε προτείνει η Σαουδική Αραβία, ενώ οι ΗΠΑ και η ΕΕ έκαναν το ίδιο για κείμενο της Ρωσίας που αφορούσε επίσης την πανδημία, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Το σαουδαραβικό ψήφισμα επαναλάμβανε σε μεγάλο μέρος του τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε στις 26 Μαρτίου η Σύνοδος Κορυφής του «G20», υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαία μια «συνεργασία» σε όλο τον κόσμο για να αντιμετωπιστούν η ασθένεια και οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειές της. Το κείμενο της Μόσχας ζητούσε να δεσμευτούν οι χώρες - μέλη του ΟΗΕ ότι θα αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις με όρους «καλής γειτονίας» και ότι δεν θα εφαρμόσουν προστατευτικά και μεροληπτικά μέτρα κατά παράβαση των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Οι ειδικοί προτείνουν διατήρηση των μέτρων καραντίνας

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τη διατήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης τουλάχιστον έως το 2021 προτείνει ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, καθηγητής Κρις Γουίτι, εκτιμώντας πως είναι «εξαιρετικά μικρή» η πιθανότητα να αναμένουμε τη δημιουργία και χρήση ενός ασφαλούς εμβολίου έως το 2021.

Παράλληλα, ο Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως ετοιμάζονται να «οργώσουν» τους δρόμους της Αγγλίας (όπου σημειώνονται και τα περισσότερα από τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο) 50 κινητά βιολογικά εργαστήρια, προκειμένου να πολλαπλασιαστεί ο αριθμός πολιτών που υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ για κορονοϊό.

Από την άλλη, η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στάρτζεον, παρουσίασε, αποφεύγοντας ημερομηνίες, μια σταδιακή, μερική χαλάρωση των μέτρων καραντίνας. Προειδοποίησε, ωστόσο, πως η Σκοτία δεν θα επανέλθει σε κατάσταση της προηγούμενης ομαλότητας, τονίζοντας πως είναι απαραίτητο να μειωθούν σημαντικά τα κρούσματα της πανδημίας.

Στο μεταξύ, η «βιομηχανία» πανεπιστημίων στο Ηνωμένο Βασίλειο αρχίζει να νιώθει τις οικονομικές δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας, καθώς πολλοί ξένοι φοιτητές έχουν εγκαταλείψει τα φοιτητικά έδρανα, λόγω των μέτρων καραντίνας. Το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, που είναι το μεγαλύτερο στο Ηνωμένο Βασίλειο, προέβλεψε χτες μείωση των ετήσιων εσόδων μεταξύ 15% με 20%, εξαιτίας «της μεγάλης μείωσης» στον αριθμό ξένων φοιτητών. Αυτό «μεταφράζεται» σε απώλεια εσόδων ύψους 270 εκατ. στερλινών το χρόνο. Η πρόεδρος αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Νάνσι Ρόθγουελ ανακοίνωσε ότι η ίδια θα μειώσει τις αποδοχές της «εκουσίως κατά 20%», μαζί με άλλα ανώτερα στελέχη του εκπαιδευτικού προσωπικού, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο απολύσεων.

Σε αυτό το κλίμα, ανακοινώθηκε πως η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να διαθέσει περισσότερα ομόλογα τους επόμενους τρεις μήνες από ό,τι σχεδίαζε προηγουμένως για το σύνολο του οικονομικού έτους, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την αύξηση στις δημόσιες δαπάνες λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Ο βρετανικός οργανισμός διαχείρισης χρέους DMO ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει 180 δισεκ. λίρες (222,43 δισεκ. δολάρια) κρατικού χρέους μεταξύ Μάη και Ιούλη για να χρηματοδοτήσει τα άνευ προηγουμένου μέτρα που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η κατάρρευση της βρετανικής οικονομίας. Ο DMO σχεδίαζε προηγουμένως να εκδώσει ομόλογα ύψους 156,1 δισεκ. λιρών από τον Απρίλη του 2020 έως τον Μάρτη του 2021.

Τέλος, χτες δημοσιοποιήθηκε έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS), που αναφέρει πως το 24% των επιχειρήσεων έκλεισε προσωρινά ή σταμάτησε τις δραστηριότητές του μετά την ανακοίνωση του lockdown στις 23 Μάρτη. Ενα άλλο ποσοστό της τάξης του 0,3% ανακοίνωσε ότι έκλεισε μόνιμα την επιχείρησή του.

Ο κυνισμός της σουηδικής κυβέρνησης

Την ώρα που χιλιάδες γιατροί, επιστήμονες και ερευνητές στη Σουηδία ασκούν σφοδρή κριτική στη στάση της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία του νέου κορονοϊού, οικονομολόγοι και τραπεζίτες την συγχαίρουν. Στο μεταξύ, μέχρι χτες Πέμπτη οι νεκροί στη χώρα των 10 εκατ. κατοίκων ξεπερνούσαν τους 1.900, δηλαδή 192 ανά 1 εκατ. κατοίκους.

«Είναι φυσικά σημαντικό για την ανάπτυξη, για τις εταιρείες και για τους ανθρώπους», δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος της σκανδιναβικής τράπεζας Nordea, χαρακτηρίζοντας γενναία την απόφαση της Σουηδίας να παραμείνει ανοιχτή η οικονομία. «Είναι πολύ πιο εύκολο να κάνεις το ίδιο με όλους τους άλλους και να κλειδώσεις την οικονομία, αλλά αυτό έχει πολύ κόστος», πρόσθεσε η ίδια.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Νορβηγίας (με λιγότερο πληθυσμό από τη Σουηδία) κόστισε 1,7 δισ. κορόνες (160 εκατ. δολάρια) τη μέρα το κλείσιμο των σχολείων. Το κόστος περιλαμβάνει γονικές άδειες, καθώς και τη μειωμένη μελλοντική παραγωγικότητα βάσει των ωρών μαθήματος που χάθηκαν.

Αντί για ...πεταμένα λεφτά για ενίσχυση του συστήματος Υγείας και δημιουργία περισσότερων ΜΕΘ, προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού για υγειονομικούς και εργαζόμενους στα γηροκομεία (όπου καταγράφονται περίπου οι μισοί θάνατοι), διενέργεια διαγνωστικών τεστ και άλλα, η σουηδική κυβέρνηση έχει δρομολογήσει μέτρα ανακούφισης των επιχειρηματικών ομίλων ύψους περίπου 100 δισ. σουηδικών κορονών (9,9 δισ. δολάρια), ενώ αναμένει ότι η καπιταλιστική οικονομία της θα συρρικνωθεί περίπου 4% φέτος.

Είναι προφανές με τι κριτήρια καθορίζεται η κυβερνητική πολιτική στη Σουηδία απέναντι στην πανδημία, που βάζει στο «κομπιουτεράκι» ανθρώπινες ζωές (κυρίως ηλικιωμένων αλλά όχι μόνο), εργατοώρες και υπεραξία που θα μπορούσαν να χαθούν, κέρδη και ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης, παροχές και ενίσχυση των υπηρεσιών Υγείας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ