ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ
Προειδοποιητική απεργία χτες με αίτημα την ανανέωση των συμβάσεών τους

Απεργία διαρκείας από σήμερα, Παρασκευή, μέχρι να ανακληθούν απολύσεις που έχουν χαρακτήρα συνδικαλιστικής δίωξης

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση
Προειδοποιητική 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μετανάστευσης πραγματοποίησε χτες το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου, με συμμετοχή όλων των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου πανελλαδικά. Με την κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι απαιτούν από την κυβέρνηση και το υπουργείο να ανανεώσουν την παράταση όλων ανεξαιρέτως των συμβάσεων εργασίας της ΣΟΧ1/2017. Στην Υπηρεσία Ασύλου υπηρετούν πανελλαδικά 300 μόνιμοι και περίπου 700 συμβασιούχοι υπάλληλοι.

Χτες, το Σωματείο προχώρησε σε μια νέα σοβαρή καταγγελία, η οποία αφορά μη ανανέωση συμβάσεων επιλεκτικά, που έχει το χαρακτήρα συνδικαλιστικής δίωξης. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Μόλις μία μέρα πριν από την ήδη ανακοινωμένη από το σωματείο μας προειδοποιητική απεργία για τις 23/4 αναρτώνται στη "Διαύγεια" Υπουργική Απόφαση περί ανανέωσης συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου και σχετικό δελτίο Τύπου στη σελίδα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στο Facebook. Της ανανέωσης αυτής εξαιρούνται στοχευμένα 16 συναδέλφισσες και συνάδελφοι που εργάζονται σε νησιά και στην ενδοχώρα (...) Οι 16, πρακτικά υπό απόλυση συνάδελφοι, στοχοποιούνται ακριβώς επειδή είναι εργαζόμενοι στην "πρώτη γραμμή του Προσφυγικού" (...) Είναι οι συνάδελφοί μας που εργάζονται στην Υπηρεσία Ασύλου ένα χρόνο μετά την ίδρυσή της και κουβαλούν κομμάτι της ιστορίας της, τόσο στις καλές πρακτικές για την απόδοση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας, όσο και στους αγώνες για την κατοχύρωση των αυτονόητων δικαιωμάτων μας, για τα οποία τόσα χρόνια παλεύουμε (...) Η Υπουργική Απόφαση εξαίρεσής τους στοχοποιεί ξεκάθαρα και τους τιμωρεί για τη συνδικαλιστική τους δράση, με αποκορύφωμα στοχοποίησης την απόλυση της προέδρου του ΣΕΣΥΑ, αποδίδοντας στις απολύσεις σαφή χαρακτήρα συνδικαλιστικής δίωξης». Επίσης, «το σωματείο μας περνάει άμεσα σε απόφαση για αγώνα και απεργία διαρκείας από την Παρασκευή 24 Απρίλη, μέχρι να ανακληθεί η πολιτική απόφαση απόλυσης των συναδελφισσών/ων μας».

Αντιπροσωπεία του Σωματείου των συμβασιούχων συναντήθηκε με τον υπουργό Μετανάστευσης, Ν. Μηταράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός είπε ότι δεν παίρνει πίσω την απόφαση για τη μη ανανέωση των συμβάσεων, δεν ανέφερε τους λόγους της απόφασής του και απείλησε πως θα κηρύξει άκυρη την απεργία. Σε ανακοίνωση του υπουργείου γίνεται αόριστα λόγος πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης, «ο Ν. Μηταράκης, σε σχετικό ερώτημα για τη μη ανανέωση των συμβάσεων 17 εργαζομένων, διευκρίνισε: "Εδωσα εντολή για την ανανέωση όλων των συμβάσεων, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, για τις οποίες υπάρχουν ανυπέρβλητα νομικά και υπηρεσιακά κωλύματα. Κάθε ενέργειά μας αποσκοπεί αποκλειστικά στην εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας και με σεβασμό στις νόμιμες διαδικασίες"».

Σε πρωινές της δηλώσεις η Ειρήνη Ζάννη, πρόεδρος του ΣΕΣΥΑ, που προσλήφθηκε το 2014 μέσω ΑΣΕΠ και σήμερα είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στην Υπηρεσία, είπε: «Σε εμάς δεν καταδέχτηκαν να μιλήσουν, αλλά ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου είπε σε μέλος της ΑΔΕΔΥ ότι δεν μας ανανεώνουν τις συμβάσεις διότι υπάρχουν "νομικά κωλύματα" και διότι είμαστε επίσης "άχρηστοι" και "αντιπαραγωγικοί"».

Τη στήριξή της στον αγώνα των εργαζομένων για την ανανέωση των συμβάσεών τους εκφράζει η «Αγωνιστική Συνεργασία» Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Οι συνάδελφοί μας κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους εν μέσω αυξημένων αναγκών, συσσώρευσης αιτήσεων ασύλου, συνεχών προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών και σε συνθήκες αυξημένης ανεργίας λόγω της πανδημίας. Την ίδια ώρα, το υπουργείο απαιτεί από το σύνολο των υπαλλήλων την αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητάς τους, για τη διαχείριση χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων, χωρίς να προβλέπει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που να καλύπτει πλήρως τις τεράστιες ανάγκες διαχείρισης των αιτημάτων ασύλου και απειλεί έμμεσα με μη ανανέωση κάποιων συμβάσεων.

Οι συνάδελφοί μας δεν πρέπει και δεν θα είναι μόνοι τους. Είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους συναδέλφους μας και θα διεκδικούμε πάντα μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Στηρίζουμε το αίτημα των συναδέλφων να ανανεωθούν/παραταθούν όλες οι συμβάσεις εργασίας της σειράς ΣΟΧ 1/2017. Απαιτούμε τη μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απαιτούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Υπηρεσία Ασύλου, που να καλύπτουν πλήρως όλες τις ανάγκες, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα».

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Στηρίζει τους συμβασιούχους της Υπηρεσίας Ασύλου

Τη στήριξή του στο «δίκαιο αγώνα και τα αιτήματα των συμβασιούχων εργαζομένων της σειράς ΣΟΧ 1/2017 στην Υπηρεσία Ασύλου για την ανανέωση - παράταση όλων των συμβάσεων εργασίας», που χτες πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, εκφράζει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.

Ειδικότερα επισημαίνει πως «η κυβέρνηση, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, εκμεταλλευόμενη την πανδημία εντατικοποιεί ολοένα και περισσότερο την εργασία, απαιτεί από το σύνολο των υπαλλήλων την αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητάς τους, για τη διαχείριση χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων. Την ίδια αυτή στιγμή η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες διαχείρισης των αιτημάτων ασύλου, επιλέγει να μην ανανεώσει στο σύνολό τους όλες τις συμβάσεις, προχωρώντας ουσιαστικά στην απόλυση 16 εργαζομένων. Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων».

Απαιτεί τη μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλά και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Υπηρεσία Ασύλου, που να καλύπτει πλήρως όλες τις ανάγκες, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Πυροβόλησαν μετανάστες στη Μυτιλήνη

Δύο μετανάστες ελαφρά τραυματισμένοι από σκάγια κυνηγετικού όπλου στην πλάτη και σε διάφορα άλλα σημεία του σώματός τους μεταφέρθηκαν προχτές το βράδυ στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Αρχικά είχαν μεταφερθεί στο ιατρείο του καταυλισμού της Μόριας, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Οπως διαπιστώθηκε, ο μεν πρώτος, αφγανικής καταγωγής, είχε δεχτεί σκάγια στην πλάτη και αλλού, ο δε δεύτερος, ιρανικής καταγωγής, είχε δεχτεί και αυτός σκάγια από κυνηγετική καραμπίνα σε σημεία του σώματός του. Και οι δύο, ιατρικά, θεωρούνται ελαφρά τραυματισμένοι, ενώ νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα θύματα δέχτηκαν τους πυροβολισμούς από άγνωστο άτομο σε περιοχή που είχαν πάει μαζί με δύο άλλους φίλους τους, ιρανικής καταγωγής, 5 - 7 χιλιόμετρα βόρεια βορειοανατολικά του καταυλισμού. Οπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, βρέθηκαν εκεί για περίπατο.

Φωτιά με δύο νεκρούς στα Καλάβρυτα

Τραγωδία σημειώθηκε χτες το πρωί στα Καλάβρυτα. Δύο ηλικιωμένοι άνδρες, που ήταν αδέλφια, βρέθηκαν νεκροί από την Πυροσβεστική μετά από πυρκαγιά σε μονοκατοικία στο χωριό Βάλτα Καλαβρύτων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τα δύο άτομα εντοπίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Τους δύο αδελφούς καταπλάκωσε η στέγη του σπιτιού τους. Η φωτιά πιθανολογείται ότι ξέσπασε από θερμαντικό σώμα, ενώ στο σημείο έσπευσαν για την κατάσβεση της φωτιάς 6 οχήματα με 12 πυροσβέστες.

Διώξεις για υπερκοστολογήσεις στην κατασκευή της Εγνατίας

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης παραπέμπονται να δικαστούν 19 άτομα που κατηγορούνται για υπερκοστολογήσεις ύψους 43 εκατ. ευρώ στην κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού. Ανάμεσα σε όσους παραπέμπονται είναι μέλη παλαιότερων διοικήσεων και στελέχη της «Εγνατία Οδός ΑΕ», στελέχη και εκπρόσωποι της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας, αλλά και μηχανικοί.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, καταλογίζονται πράξεις που συνδέονται - κατά περίπτωση - με τα κακουργήματα της απιστίας και της απάτης και τελέστηκαν την περίοδο 2009 - 2012.

Η δίωξη αφορά φερόμενες υπερκοστολογήσεις έργων και υλικών στην κατασκευή σηράγγων στην ορεινή περιοχή μεταξύ Γρεβενών, Ιωαννίνων και Λάρισας. Στο πρώτο σκέλος, που ήδη έχει σταλεί στο ακροατήριο, και αφορούσε κατασκευή, προέκυψε ζημία 32 εκατ. ευρώ στην κατασκευή δίδυμων σηράγγων στον νομό Γρεβενών. Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.

«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Επιβεβαιώνεται το μαζικό ξεσπίτωμα πυροσβεστών

Η επαλήθευση των προειδοποιήσεων που διατύπωσε η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» για το μαζικό και διαρκές ξεσπίτωμα πυροσβεστών προκύπτει από την πρώτη εφαρμογή του νέου κανονισμού μεταθέσεων.

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της: «Η ΕΑΚΠ όλο το προηγούμενο διάστημα σήκωσε μόνη της τη σημαία του αγώνα και της αντίστασης απέναντι σε έναν νόμο που ανατρέπει δραματικά όλο το εργασιακό περιβάλλον στον χώρο μας και κατ' επέκταση τη ζωή μας, παλεύοντας μόνη της με ενημερωτικές συσκέψεις, ψηφίσματα, ανακοινώσεις, διοργανώνοντας ένστολες παραστάσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο». Απαιτεί:

Να εξεταστούν με πλήρη αντικειμενικότητα από τα Συμβούλια Μεταθέσεων οι ενστάσεις που έχουν κατατεθεί από τους πυροσβέστες και ο υπολογισμός των μορίων να γίνει με ενιαία αντιμετώπιση και σύμφωνα με τα νόμιμα κριτήρια. Να μην εφαρμοστούν τα μέτρα του νόμου της ψευτοαναδιοργάνωσης που καταργούν τα δικαιώματα των πυροσβεστών. Αναβάθμιση της υπηρεσίας και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πυροσβεστών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ