ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Αγανάκτηση για τις μεθοδεύσεις κυβέρνησης - εκκαθαριστή

Με πολύμορφες δυναμικές πρωτοβουλίες θα κλιμακωθεί ο νέος κύκλος των κινητοποιήσεων

Από την τελευταία απεργία
Από την τελευταία απεργία
Με δυναμικές και πολύμορφες κινητοποιήσεις θα συνεχίσουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ενάντια στο άγριο τσεκούρωμα αποδοχών και δικαιωμάτων που περιλαμβάνει το σχέδιο κυβέρνησης - εκκαθαριστή.

Την αποφασιστικότητα και τις αγωνιστικές διαθέσεις επιβεβαίωσε η χτεσινή συνεδρίαση του συντονιστικού των Σωματείων, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον ειδικό εκκαθαριστή, ο οποίος τους παρουσίασε το κατάπτυστο σχέδιο, φουντώνοντας την οργή και την αγανάκτηση των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, κυβέρνηση και ειδικός εκκαθαριστής θέλουν να επιβάλουν την πλήρη κατάργηση των Δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, του επιδόματος αδείας και του πριμ παραγωγικότητας. Μεθοδεύουν επίσης την οριζόντια περικοπή κατά 25% του ανθυγιεινού επιδόματος, του επιδόματος γάμου, της προσαύξησης του νυχτερινού μεροκάματου και των εργάσιμων αργιών.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης ποσοστιαία μείωση των μεικτών αποδοχών που θα προκύψουν μετά την κατάργηση και το πετσόκομμα των επιδομάτων, η οποία θα ξεκινά από το 4% για μεικτές αποδοχές 1.300 ευρώ και θα φτάνει στο 30% για τους λίγους υψηλόμισθους.

Πρόκειται ουσιαστικά για περικοπές που πετσοκόβουν τα μεροκάματα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, τα οποία βασίζονται κυρίως στα επιδόματα και όχι στον βασικό μισθό, τσακίζοντας παράλληλα δικαιώματα που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες και πληρώθηκαν ακριβά, με ιδρώτα και αίμα στα καμίνια και στα μεταλλεία της εταιρείας.

Η χτεσινή συνάντηση του συντονιστικού απέρριψε τα σχέδια περικοπών και αποφάσισε κλιμάκωση με νέο κύκλο κινητοποιήσεων, μετά την επιτυχημένη 48ωρη απεργία και την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων σε όλες τις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Ο αγωνιστικός σχεδιασμός θα συγκεκριμενοποιηθεί σε νέα συνεδρίαση του συντονιστικού τις αμέσως επόμενες μέρες και θα ακολουθήσουν Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων. Αμεσα, οι αντιπροσωπείες των Σωματείων θα ενημερώσουν τους εργαζόμενους για το σχέδιο των περικοπών.

ΠΑΜΕ
Το σκάνδαλο της τηλεκατάρτισης έχει πολλά «κεφάλια»

Σε ανακοίνωσή του για τη συζήτηση «γύρω από το σκάνδαλο της τηλεκατάρτισης και των ΚΕΚ» το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Εχει σημασία να καταγραφεί ότι η συγκεκριμένη μορφή δήθεν "εκπαιδευτικής" κατάρτισης αποτελεί αμαρτία πολλών ετών, που κορυφώθηκε στα χρόνια της κρίσης για να ταϊστούν διάφοροι μεσάζοντες και τρωκτικά. Πέρα από τη διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, θυμίζουμε επίσης πως ο σημερινός υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, είχε θητεία στο υπουργείο και την περίοδο 2012 - 2015, γεγονός που αποδεικνύει πως δεν μπορεί να κάνει τον ανήξερο ή να κρύβεται πίσω από τις αντίστοιχες ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, έχει σημασία να τονιστεί πως από τα προκλητικά ποσά που ακούγονται σήμερα, αρκετά εκατομμύρια πέρα από τα ΚΕΚ και άλλους διάφορους μεσάζοντες, κατευθύνονται σε εργοδοτικές ενώσεις και φυσικά στη ΓΣΕΕ, που πρωτοστατεί σε υποτιθέμενα προγράμματα κατάρτισης αλλά και σε συνδικαλιστικές οργανώσεις όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις που βρίσκονται στο προεδρείο της ΓΣΕΕ. Ηδη υπάρχουν ανοιχτές υποθέσεις για διερεύνηση».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μετά τις 4 Μάη η σταδιακή άρση των περιορισμών

Τα επόμενα βήματα για την άρση των περιορισμών περιέγραψε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ανακοίνωσε ότι τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 27/4 παρατείνονται έως τις 4/5. Παρέπεμψε σε διάγγελμα Μητσοτάκη την επόμενη βδομάδα, όπου θα παρουσιαστεί το σχετικό πλαίσιο το οποίο θα εξελιχθεί σε διαδοχικές φάσεις, μέσα στον Μάη και τον Ιούνη. Είπε ότι ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι θα πρέπει να παραμείνουν σε καθεστώς «προστασίας» περισσότερο, με την πλήρη απελευθέρωση μετακινήσεών τους να τοποθετείται προς τις τελευταίες φάσεις. Προϊδέασε για περιοριστικά μέτρα την Πρωτομαγιά, ανάλογα με αυτά του Πάσχα, ενώ για το πότε ακριβώς θα ανοίξουν τα σχολεία παρέπεμψε στις αναμενόμενες οδηγίες των ειδικών. Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες για την οικονομία, επανέλαβε τα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ για τη λεγόμενη προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, μέτρο που λήγει σε μια βδομάδα, παρέπεμψε σε ανακοινώσεις της κυβέρνησης - η οποία παζαρεύει με τους «θεσμούς» μια μικρή παράταση - αλλά και στο νέο Πτωχευτικό Δίκαιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και θα ανοίξει παραπέρα το δρόμο για επέλαση στην πρώτη κατοικία από «funds» και λοιπά κοράκια.

ΚΑΒΑΛΑ
Διαδικτυακή συζήτηση με συνδικαλιστές

Διαδικτυακή συζήτηση για τον κορονοϊό και τα προβλήματα των εργαζομένων διοργανώνει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας, αύριο Σάββατο στις 8 μ.μ. Συμμετέχουν συνδικαλιστές από διάφορους κλάδους. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά στο YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=ZlSKj4jqCkY), στο Facebook (@Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας) και στο πόρταλ «902.gr».

Καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης
  • Ο Σύλλογος Γυναικών Κιλκίς (μέλος ΟΓΕ) απευθύνει κάλεσμα για έκθεση καλλιτεχνικής δημιουργίας αφιερωμένη στους αφανείς υγειονομικούς και εργαζόμενους ήρωες του Κιλκίς. Οπως αναφέρει, «οι καλλιτεχνικές δημιουργίες και τα έργα αφιερώνονται σε όλους όσοι συνεχίζουν να εργάζονται αυτές τις μέρες, στους αφανείς ήρωες - στους υγειονομικούς, στους εργάτες στα εργοστάσια του νομού, στους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ και στον επισιτισμό, στους υπαλλήλους του Δημοσίου και όλους τους εργαζόμενους - που παράγουν τον πλούτο, που κρατούν την κοινωνία όρθια».

Σε αυτήν την πρωτοβουλία μπορούν να συμμετάσχουν μικρά παιδιά, μαθητές, έφηβοι και ενήλικες, επαγγελματίες καλλιτέχνες και μη. Ολα τα έργα θα παρουσιαστούν σε έκθεση - εκδήλωση του Συλλόγου που θα γίνει το καλοκαίρι στο Κιλκίς. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τις δημιουργίες τους: Ηλεκτρονικά στο e-mail του Συλλόγου Γυναικών Κιλκίς: ogekilkis@gmail.com. Ταχυδρομικώς στη διεύθυνση: Ειρήνη Χατζή, Νικηταρά 9, Πολύκαστρο, ΤΚ 61200. Επίσης μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 6958.292.256.

  • Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ καλεί σε συμμετοχή με ένα ή περισσότερα έργα στη διαδικτυακή έκθεση καλλιτεχνικής δημιουργίας με σταθμούς την Πρωτομαγιά και τις Παγκόσμιες Μέρες Μαίας (5/5) και Νοσηλευτή (12/5), με τίτλο: «Οι μαχόμενοι υγειονομικοί μένουν δυνατοί - ετοιμάζουν την επόμενη μέρα, παλεύουν για την προστασία της δημόσιας υγείας μαζί με το λαό».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν ήδη ολοκληρωμένα ή νέα έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, σχέδια, γελοιογραφίες, κόμικς ή graphic novels, εικαστικές εγκαταστάσεις, ψηφιδωτά, video art, μουσικές συνθέσεις, φωτογραφία, πεζογραφία, ποίηση, νουβέλα, διήγημα, θεατρική παράσταση κ.λπ., στο e-mail του σωματείου (somateiopagni@yahoo.gr) μέχρι τις 31 Μάη, με την ένδειξη: «ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ +ονοματεπώνυμο».

Απαραίτητα στοιχεία που θα συνοδεύουν τα έργα: Για τα εικαστικά έργα, όνομα καλλιτέχνη, τίτλος έργου, έτος εκτέλεσης, υλικό - μέσο, διαστάσεις, τόπος. Για τα μουσικά έργα, όνομα συνθέτη και στιχουργού, τίτλος έργου, όργανο-α. Για τα λογοτεχνικά είδη, όνομα συγγραφέα, τίτλος έργου, κατηγορία έργου. Κάθε καλλιτέχνης μπορεί να συμμετάσχει με 1 - 3 έργα.

Τα έργα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΠΑΓΝΗ (www.somateiopagni.blogspot.com), με τη δυνατότητα στους επισκέπτες να βλέπουν το έργο, να το αντιγράψουν και να το προωθούν στα social media. Το Σωματείο θα βραβεύσει τα 5 καλύτερα έργα στις διάφορες κατηγορίες στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης - δημόσιας παρουσίασης που θα πραγματοποιηθεί αργότερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ