ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Απρίλη 2020
Σελ. /24
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να επιταχθούν και να ενταχθούν σε ενιαίο κρατικό σχέδιο οι ιδιωτικές δομές Υγείας και Πρόνοιας

Την ανάγκη κατεπειγόντων μέτρων για τον έλεγχο και την ένταξη σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο των ιδιωτικών κλινικών και των Ιδρυμάτων Πρόνοιας, των γηροκομείων και των οίκων ευγηρίας εν μέσω πανδημίας, αναδεικνύει η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης προς τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια.

«Τα απαράδεκτα κρούσματα στις ιδιωτικές κλινικές, με την τραγική κατάληξη τεσσάρων νεφροπαθών και οι σοκαριστικές εικόνες από τους μαζικούς θανάτους στα γηροκομεία στην Ισπανία, στην Ιταλία, αλλά και τις ΗΠΑ, η τραγική ιστορική εμπειρία από ανάλογες καταστάσεις σε θεομηνίες και τραγικά ατυχήματα, αναδεικνύουν την ανάγκη να παρθούν κατεπείγοντα μέτρα και να εξασφαλιστεί συγκεκριμένο σχέδιο και πρωτόκολλο μέτρων ασφαλείας για την αποτροπή μίας τέτοιας επικίνδυνης εξέλιξης.

Είναι γνωστό ότι αυτοί οι χώροι περιθάλπουν και φιλοξενούν ανθρώπους που ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου και ταυτόχρονα πολύ από αυτούς αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Είναι δομές που λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό και περιορισμένα μέσα εξαιτίας της χρόνιας υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας και της Πρόνοιας συνολικά και ιδιαίτερα αυτών των ιδρυμάτων.

Τέτοιοι χώροι, εκτός από τις ιδιωτικές κλινικές, είναι τα ιδρύματα χρονίως πασχόντων, βαριά ανάπηρων και παιδιών, τα οικοτροφεία και οι ξενώνες για βαριά ανάπηρους και ψυχικά πάσχοντες, οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), τα ιδρύματα για το παιδί χωρίς οικογένεια, αλλά και τα γηροκομεία και οι οίκοι ευγηρίας (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα). Ιδιωτικός τομέας που τη λειτουργία του την καθορίζει πρώτα απ' όλα το κέρδος και πολλές φορές λειτουργεί δομές χωρίς άδειες και χωρίς κανέναν έλεγχο.

Παρότι αυτές τις μέρες ακούμε πολλά για τις ευπαθείς ομάδες και την ατομική ευθύνη, δεν έχουμε ακούσει τίποτα για το τι μέτρα έχουν παρθεί και τι σχέδιο υπάρχει για τον έλεγχο των ιδιωτικών κλινικών και την ιατρική κάλυψη όλων των ιδρυμάτων και δομών της Πρόνοιας, αλλά και τι μέσα έχουν εξασφαλιστεί για να αποτραπούν τέτοια τραγικά φαινόμενα σ' αυτούς τους χώρους, εκτός από κάποιες οδηγίες του ΕΟΔΥ που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει σωρεία καταγγελιών για τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας στις ιδιωτικές κλινικές και στα Ιδρύματα αυτά, επιπλέον, ενώ υπάρχει μιας τέτοιας έκτασης συγχρωτισμός, παραμένουν πτέρυγες κλειστές και κτίρια αναξιοποίητα». Το ΚΚΕ ρωτάει την κυβέρνηση, με βάση την παραπάνω τραγική εμπειρία, αν θα προχωρήσει άμεσα:

  • Στην επίταξη με ό,τι αυτό συνεπάγεται όλου του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η πανδημία με αποτελεσματικότητα μέχρι τέλους, με ένα ενιαίο σχέδιο και με πλήρη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων υποδομών και του υγειονομικού προσωπικού της χώρας.
  • Στη στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και τη μονιμοποίηση όλων των ήδη εργαζομένων αυτών των δομών, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν, με όρους ασφάλειας και αξιοπρέπειας για τους περιθαλπόμενους και τους εργαζόμενους, την πανδημία.
  • Στο άμεσο άνοιγμα κλειστών πτερύγων και κτιρίων των ιδρυμάτων πρόνοιας που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια. Καθώς και στην επίταξη ξενοδοχείων για να μπορεί να μεταφερθεί ένα μέρος των περιθαλπόμενων, για να μην υπάρχει αυτός ο επικίνδυνος συγχρωτισμός και ταυτόχρονα να μπορέσουν να φιλοξενηθούν βαριά ανάπηροι, χρονίως πάσχοντες και ηλικιωμένοι, που αυτήν τη στιγμή είναι μόνοι τους στα σπίτια τους και αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή οι οικογένειές τους αδυνατούν να τους στηρίξουν.
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ
Διαμαρτυρία χτες στο υπουργείο Υγείας

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας προχώρησαν χτες το μεσημέρι ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή και το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής, απαιτώντας την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας - Πρόνοιας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως και να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας, να καταδικαστούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι των προβλημάτων.

«Τέσσερις νεφροπαθείς νεκροί, δεκάδες κρούσματα σε ιδιωτικές κλινικές (...) επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο τις έγκαιρες και συνεχείς προειδοποιήσεις μας για την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας σε χώρους σαν αυτούς, με υπομνήματα, επιστολές προς κάθε υπεύθυνο, στις 11, 13, 19, 22 και 25 Μάρτη, με αιτήματα για επικοινωνία και συνάντηση με τον ΕΟΔΥ και τα αρμόδια υπουργεία. Η αναρχία του ιδιωτικοποιημένου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας - Ειδικής Αγωγής, η λειτουργία των μονάδων με αποκλειστικό γνώμονα την κερδοφορία, δεν μπορεί όχι να αντιμετωπίσει την πανδημία, αλλά ούτε καν να διασφαλίσει στοιχειώδεις όρους προστασίας από αυτήν!», σημειώνουν τα σωματεία και συνεχίζουν:

«Ο ιδιωτικός τομέας, που θα "αναβάθμιζε και το δημόσιο σύστημα", που θα "παρείχε υψίστης ποιότητας υπηρεσίες λόγω ανταγωνισμού", έδειξε για μια ακόμα φορά το αληθινό του πρόσωπο (...) Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης που ενώ στα λόγια περίσσευε η ευαισθησία της προς τις ευπαθείς ομάδες, στην πράξη δεν εκπόνησε κανένα συγκεκριμένο σχέδιο για τους χώρους περίθαλψης, αποκατάστασης και φιλοξενίας τους και αρνιόταν πεισματικά την επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Αντίθετα, φρόντισε και εν μέσω πανδημίας για τη στήριξή του με ποικιλώνυμες χρηματοδοτήσεις, εκμισθώσεις κ.τ.λ., για να φτάσουμε σήμερα να μετράμε τους πρώτους νεκρούς».

Οπως καταγγέλλουν στην ίδια ανακοίνωση, και πριν από τις τωρινές εξελίξεις «έκλειναν ή υπολειτουργούσαν μονάδες τεχνητού νεφρού, στέλνοντας την πλειοψηφία των νεφροπαθών (7.500 από τις 12.000) να κάνουν αιμοκάθαρση στις ιδιωτικές κλινικές. Σταθερή πελατεία, σίγουρο κέρδος, ενώ μειώθηκε τραγικά ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων, επειδή δεν τους παρέχει την αντίστοιχη κερδοφορία. Εκλειναν ως άσυλα τα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία βαφτίζοντάς το "αποασυλοποίηση", γεμίζοντας το χώρο της Ψυχικής Υγείας με δομές των λεγόμενων ΜΚΟ (μικρά άσυλα στις γειτονιές) και ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές που δουλεύουν στο φουλ με 120% κάλυψη».

Τα σωματεία και οι φορείς των ΑμεΑ, μεταξύ άλλων, διεκδικούν:

  • Εστω και αυτήν την ύστατη στιγμή να εκπονηθεί συγκεκριμένο, επιστημονικό σχέδιο με ευθύνη της κυβέρνησης για όλους τους χώρους περίθαλψης, αποκατάστασης, θεραπείας, φιλοξενίας ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, όπως οι χρονίως πάσχοντες και οι ΑμεΑ.
  • Ανάπτυξη των υπηρεσιών ΠΦΥ για την πιο αποτελεσματική επιδημιολογική επιτήρηση και αντιμετώπιση της πανδημίας και την παρακολούθηση ασθενών με χρόνια νοσήματα. Κατ' οίκον παρακολούθηση των ευπαθών ομάδων, χρονίως πασχόντων και ήπια νοσούντων από SARS-CoV-2 από οικογενειακούς γιατρούς.
  • Να ανοίξουν τώρα οι κλειστές πτέρυγες του Δημοσίου και να ενισχυθούν αποφασιστικά τα Ιδρύματα Χρονίως Πασχόντων με χρηματοδότηση, προσωπικό, μέσα προστασίας.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε οικοτροφεία, Κέντρα Ειδικής Αγωγής, προνοιακούς χώρους (ΝΠΙΔ) για να μη μείνει πίσω καμία υπηρεσία τόσο στο σήμερα όσο και μετά το πέρας της πανδημίας κ.ά.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ανεπαρκείς προσλήψεις με ημερομηνία λήξης

Ψευδεπίγραφη εικόνα ενίσχυσης των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας επιχειρεί να καλλιεργήσει για μια ακόμα φορά με δήλωσή του ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι οι 3.337 προσλήψεις για τις οποίες μιλά (402 γιατροί και οι 2.935 νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό) είναι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, δηλαδή προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης, τη στιγμή που οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων είναι 30.000 με βάση τους υπάρχοντες οργανισμούς, που και αυτοί είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες.

Κι όλα αυτά όταν με αφορμή και την πανδημία του κορονοϊού, αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά πόσο αδιέξοδη είναι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ να μπαλώνουν κενά στην Υγεία με συμβασιούχους, αντί να προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ΜΕΘ, η στελέχωση των οποίων απαιτεί προσωπικό υψηλής ειδίκευσης και αυξημένης εμπειρίας, που χρειάζεται χρόνο για να αποκτηθεί. Αντί για μόνιμες προσλήψεις ωστόσο, όλες οι κυβερνήσεις προχωρούν σε προσλήψεις συμβασιούχων, οι οποίοι απολύονται μετά από ένα χρονικό διάστημα, στερώντας έτσι το δημόσιο σύστημα Υγείας από έμπειρο, πολύτιμο επιστημονικό δυναμικό.

Σε ένα τέτοιο φόντο, μόνο ως εμπαιγμός μπορεί να εκληφθεί η αναφορά του υπουργού Υγείας πως «αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ότι η Ελλάδα έχει κορυφαίο ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της Υγείας». Ανέξοδοι και υποκριτικοί έπαινοι δηλαδή για τους υγειονομικούς που δίνουν τη μάχη για την προστασία του λαού αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, εξοπλισμού και μέσων ατομικής προστασίας, με τον εφιάλτη της ανεργίας να παραμένει πάνω από το κεφάλι χιλιάδων συμβασιούχων, αντιμέτωποι συνολικά με την άθλια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ