ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάη 2020
Σελ. /24
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην ίδια αντιλαϊκή ρότα η «επόμενη μέρα» στην Υγεία

Καμία απάντηση από τον υφυπουργό Υγείας στα κρίσιμα ερωτήματα που έθεσε ο «Ριζοσπάστης»

Καμία ουσιαστική απάντηση από την κυβέρνηση στα κρίσιμα ερωτήματα για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας

Eurokinissi

Καμία ουσιαστική απάντηση από την κυβέρνηση στα κρίσιμα ερωτήματα για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας
Σε ούτε ένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που έθεσε ο «Ριζοσπάστης» για την «επόμενη μέρα» στο δημόσιο σύστημα Υγείας δεν απάντησε ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, κατά την προχτεσινή ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι πίσω από τα μεγάλα λόγια η κυβέρνηση είναι απόλυτα προσηλωμένη στη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική εμπορευματοποίησης, υποχρηματοδότησης και υποστέλεχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Η ερώτηση του «Ριζοσπάστη» προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήταν η εξής:

«Ενώ τα κενά των νοσοκομείων ανέρχονται σε 30.000, η κυβέρνηση μιλά για προσλήψεις μόλις 4.000 συμβασιούχων, για τους οποίους μάλιστα ακόμα και ο υπουργός Yγείας ισχυρίζεται ότι θα μονιμοποιηθούν μόνο οι μισοί. Ετσι, μεταξύ άλλων, η σταδιακή επανεκκίνηση τακτικών ραντεβού, χειρουργείων, εξετάσεων κ.λπ. θα έχει ακόμα πιο πολύμηνες λίστες αναμονής, ενώ μάλιστα προβλέπεται και δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Γιατί δεν ενισχύετε το δημόσιο σύστημα Υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων;

Γιατί δεν προχωράτε σε δωρεάν επαναλειτουργία των απογευματινών ιατρείων;

Γιατί δεν εντάσσετε τον ιδιωτικό τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς σε κρατικό σχέδιο δωρεάν περίθαλψης για όλους;».

Πίσω από προπαγανδιστικές ατάκες περί «ενίσχυσης του συστήματος Υγείας», ο Β. Κοντοζαμάνης δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση στα παραπάνω:

-- Δεν είπε κουβέντα για τους 30.000 μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές που εξακολουθούν να λείπουν από τα δημόσια νοσοκομεία, ακόμα και με βάση τα σημερινά ανεπαρκή οργανογράμματα. Ανέφερε μάλιστα ότι έχουν γίνει... «αρκετές προσλήψεις»!

-- Δεν είπε λέξη για το γεγονός ότι ακόμα και σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, οι μισοί τουλάχιστον από τους συμβασιούχους υγειονομικούς που προσλήφθηκαν μες στη «φωτιά» της πανδημίας δεν πρόκειται να μονιμοποιηθούν, ενώ ακόμα και σήμερα συνεχίζονται οι απολύσεις επικουρικού προσωπικού!

-- Δεν είπε απολύτως τίποτα για το τι θα κάνει η κυβέρνηση για τις ακόμα πιο πολύμηνες λίστες αναμονής για χειρουργεία, εξετάσεις, θεραπείες!

Το θράσος να μιλάς σήμερα για αποτυχία του συστήματος Υγείας στο σοσιαλισμό...

Αντί αυτών, την ίδια ώρα που αποτυπώνεται ανάγλυφα η παταγώδης αποτυχία των εμπορευματοποιημένων συστημάτων Υγείας σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, ακόμα και στις ισχυρότερες οικονομίες, με τους λαούς να μετρούν εκατόμβες νεκρών από την πολιτική που βάζει την ανθρώπινη ζωή στο ζύγι του «κόστους - οφέλους», ο υφυπουργός Υγείας θεώρησε ότι βρήκε... ευκαιρία να καταφύγει σε χοντροκομμένο αντικομμουνισμό, δηλώνοντας ότι η ενσωμάτωση του ιδιωτικού τομέα σε ένα κρατικό σύστημα Υγείας αναφέρεται σε συστήματα Υγείας και πολιτικά συστήματα που «έχουν εξαφανιστεί από τον πλανήτη και η διεθνής εμπειρία έχει καταλήξει ότι έχουν αποτύχει»!

Η πραγματική ιστορική και διεθνής εμπειρία, βέβαια, μνημονεύει ακόμα και σήμερα τα επιτεύγματα που πέτυχαν δεκαετίες πριν τα συστήματα Υγείας των σοσιαλιστικών χωρών, μεταξύ άλλων και στον τομέα της αντιμετώπισης επιδημιών, επιτεύγματα που στηρίζονταν ακριβώς στο γεγονός ότι εντάσσονταν σε ένα κοινωνικοοικονομικό σύστημα που κριτήριο είχε την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος, τις συνέπειες του οποίου βιώνουν οι λαοί σε όλο τον κόσμο σήμερα.

Τα τελευταία στοιχεία για την πανδημία

Από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκαν χτες 6 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, ενώ στο σύνολο ανέρχονται σε 2.632 (το 55,4% είναι άνδρες). Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 80.951 δείγματα.

Διασωληνωμένοι είναι 35 άνθρωποι, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη, εκ των οποίων το 23% είναι γυναίκες και το 91,4% έχουν υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία άνω των 70 ετών. 81 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ανακοινώθηκε επίσης ο θάνατος 2 ακόμη ανθρώπων. Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 146 (το 26,7% είναι γυναίκες), με διάμεση ηλικία τα 75 έτη.

Σε σχέση με την αναζήτηση εμβολίου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σ. Τσιόδρας σημείωσε ότι 100 ομάδες επιστημόνων σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει μελέτες και «μέχρι τέλος του έτους μπορεί να έχουμε οδηγηθεί σε εκατομμύρια δόσεις εμβολίου». Σχετικά με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, ανέφερε ότι κομμάτια του νεκρού ιού μπορεί να ανιχνεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό ακόμη και δυο μήνες μετά τη μόλυνση, ωστόσο δεν φαίνεται να προκαλείται υποτροπή της νόσου ή χρόνια λοίμωξη.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της αποκατάστασης ασθενών που νοσηλεύτηκαν ή διασωληνώθηκαν και τα προβλήματα που παραμένουν, ο Σ. Τσιόδρας ανέφερε ότι το θέμα μελετάται, ωστόσο φαίνεται ότι τα κύρια υπολείμματα που αφήνει η νόσος αφορούν στην αναπνευστική λειτουργία, σε καρδιαγγειακά προβλήματα, νευρολογικές επιπλοκές, καθώς και ψυχολογικά προβλήματα. Προκύπτουν δηλαδή και εδώ οξυμένα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο λαός την «επόμενη μέρα», με τη χρόνια πολιτική που έχει οδηγήσει σε δραματική συρρίκνωση των δημόσιων δομών αποκατάστασης, την ίδια ώρα που ο ιδιωτικός τομέας «ανθίζει» άναρχα και με κριτήριο το κέρδος.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη δυνατότητα διεξαγωγής τεστ, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης παρουσίασε μια ειδυλλιακή εικόνα «επάρκειας», σε αντίθεση με τις σχετικές καταγγελίες από υγειονομικούς και τα σωματεία τους, κάνοντας λόγο για «παραγωγική δυνατότητα η οποία ξεπερνά τα 6.000 τεστ τη μέρα».

Αναφορικά με τον καθορισμό των ευπαθών ομάδων, στον οποίον παραμένουν σημαντικά κενά, είπε ότι θα υπάρξει επικαιροποίηση της σχετικής λίστας με ΚΥΑ που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες.

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε τα περί «ατομικής ευθύνης» που θα είναι «κλειδί για την επιτυχία» και στην τρέχουσα φάση, την ώρα που, όπως αποτυπώθηκε ανάγλυφα και από την προχτεσινή απάντηση του υφυπουργού Υγείας στον «Ριζοσπάστη» (βλ. διπλανό θέμα), η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να πάρει κανένα από τα απαιτούμενα μέτρα για την πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας...

Η γεωγραφία των κρουσμάτων

Συγκεντρωτικά στοιχεία για τη γεωγραφία των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα δημοσιοποιήθηκαν προχτές, κατά την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Αναλυτικά, από τα 2.626 κρούσματα που ανακοινώθηκαν έως την Κυριακή, τα 1.496 (ποσοστό 55,9%) ήταν στην Αττική, 237 ήταν σε δομές φιλοξενίας ή οικισμούς ειδικών ομάδων πληθυσμού, 198 στην Κεντρική Μακεδονία, 160 στη Δυτική Μακεδονία, 125 σε πλωτά μέσα, 94 στη Δυτική Ελλάδα, 93 στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη και λιγότερα στις υπόλοιπες περιφέρειες.

Σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων - νομών, κανένα κρούσμα δεν υπήρχε σε Ευρυτανία, Λακωνία και Φωκίδα. Τα περισσότερα κρούσματα είχαν η Καστοριά (85), η Κοζάνη (71), η Ξάνθη (52), η Λάρισα (50) και η Ηλεία (48).

Στην πρώτη 15άδα των δήμων που είχαν κρούσματα, πρώτος είναι ο δήμος Αθηναίων με 314. Ακολουθούν: Κηφισιά (116), Θεσσαλονίκη (85), Καστοριά (79), Φιλοθέη - Ψυχικού (73), Πειραιάς (59), Χαλάνδρι (52), Γλυφάδα (49), Περιστέρι (46), Λάρισα (42), Πάτρα (38), Νέα Σμύρνη (37), Μαρούσι (36), Νέα Ιωνία (35), Ξάνθη (34) και Εορδαία (31).

Από τους παραπάνω, αναφέρθηκε ότι 7 δήμοι (Κηφισιά, Καστοριά, Φιλοθέη - Ψυχικό, Χαλάνδρι, Ξάνθη, Εορδαία, Νέα Ιωνία) παρουσιάζουν έντονο επιδημιολογικό ενδιαφέρον λόγω ιδιομορφίας της τοπικής διασποράς και της σχέσης του αριθμού των κρουσμάτων με τον αριθμό του πραγματικού γενικού πληθυσμού του δήμου.

Πού προβλέπεται η χρήση μάσκας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, η χρήση μη ιατρικής μάσκας στην κοινότητα (κάλυμμα προσώπου, υφασμάτινη μάσκα, χειροποίητη μάσκα) είναι υποχρεωτική από όλους σε μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί, ανελκυστήρες, νοσοκομεία, ιατρεία, Κέντρα Υγείας, διαγνωστικά κέντρα.

Είναι επίσης υποχρεωτική για τους εργαζόμενους σε χώρους εστίασης και σε χώρους που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα (εστιατόρια, καφέ, σούπερ μάρκετ, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία κ.λπ.) και σε χώρους εργασίας στους οποίους δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας.

Η χρήση υφασμάτινης μάσκας απαγορεύεται σε παιδιά κάτω των 2 ετών, σε ανθρώπους με δυσκολία αναπνοής, σε ανθρώπους που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους, ή σε ανθρώπους που για λόγους ανικανότητας δεν μπορούν να την αφαιρέσουν χωρίς βοήθεια.

Για τις πάνινες - χειροποίητες μάσκες, προτείνονται τα 100% βαμβακερά υφάσματα με πυκνή ύφανση σε διπλό στρώμα.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Ανάκληση εγκεκριμένων αδειών ειδικού σκοπού

Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» πραγματοποιήθηκε χτες, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, μετά τις καταγγελίες εργαζομένων, γονέων μικρών παιδιών που κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, οι οποίοι επισημαίνουν ότι ενημερώθηκαν τηλεφωνικά την περασμένη Πέμπτη ότι από χτες Δευτέρα θα πρέπει να έχουν διακόψει τις ήδη εγκεκριμένες άδειές τους και να παρουσιαστούν στην υπηρεσία για δουλειά.

Πρόκειται για εργαζόμενους, κυρίως διοικητικούς υπαλλήλους αλλά και εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων, οι γραπτές αιτήσεις των οποίων για την άδεια ειδικού σκοπού έχουν ήδη εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα του νοσοκομείου και οι οποίοι δεν έχουν λάβει καμιά γραπτή κλήση από την υπηρεσία, με την οποία να ανακαλείται η άδειά τους, αναφέροντας ενδεχομένως νέες διατάξεις που το επιβάλλουν, είτε να εξηγείται το «έκτακτο» της περίστασης ή λόγοι δημοσίου συμφέροντος κ.λπ.

Οπως επισημαίνεται, για τη συντριπτική πλειοψηφία των εν λόγω εργαζομένων δεν προκύπτει υπηρεσιακά κάποια «νέα κατάσταση» λόγω της σταδιακής επαναλειτουργίας τακτικών ιατρείων και μέρους των χειρουργικών αιθουσών, ωστόσο παραμένει το πρόβλημα ποιος θα φροντίσει για την εποπτεία των παιδιών τους, μιας και η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση παραμένει σε αναστολή λειτουργίας τουλάχιστον μέχρι την 1η Ιούνη.

Το Σωματείο κάλεσε τη διοίκηση να δώσει εξηγήσεις εγγράφως, ενώ από τη μεριά της διοίκησης έγινε λόγος για επικαιροποίηση των αιτήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ