ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάη 2020
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Με νέες αγωνιστικές παρεμβάσεις προετοιμάζουν τις επόμενες απεργίες

Με νέες απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις συνεχίζουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ
Με νέες απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις συνεχίζουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ
Το Συντονιστικό των Σωματείων Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ συνεδρίασε χτες αποτιμώντας ως ιδιαίτερα θετική τη 48ωρη απεργία που πραγματοποιήθηκε με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στο σύνολο των εγκαταστάσεων της εταιρείας την Πρωτομαγιά και στις 2 Μάη.

Το Συντονιστικό αποφάσισε επίσης την πραγματοποίηση νέων αγωνιστικών παρεμβάσεων που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα και θα συμβάλουν στην άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση, στην καλύτερη προετοιμασία των υπόλοιπων 24ωρων απεργιών που έχουν ήδη προκηρυχθεί για το Μάη, καθώς και στην ενδυνάμωση της έκφρασης αλληλεγγύης από τα συνδικάτα, τους φορείς και το λαό, ιδιαίτερα στις περιοχές που δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Χτες επίσης, σε Γενική τους Συνέλευση, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι της ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ που δουλεύουν στη ΛΑΡΚΟ αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα, Τετάρτη, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το εργοστάσιο στη Λάρυμνα, στη 1 μ.μ., αντιδρώντας στη νέα 10ήμερη καθυστέρηση της μισθοδοσίας τους. Μετά την κινητοποίηση θα ακολουθήσει νέα συνέλευση των εργαζομένων.

Κάλεσμα πάλης από το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Η ΛΑΡΚΟ, με εντολή της κυβέρνησης και ως αποτέλεσμα του νόμου που ψηφίστηκε το Φλεβάρη, έχει σταματήσει επί της ουσίας τη λειτουργία του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Στόχος είναι να βγει στο νυφοπάζαρο της ιδιωτικοποίησης - εκποίησης η ΛΑΡΚΟ απαξιωμένη και με χαμηλό αντίτιμο».

«Σε αυτό το πλαίσιο», τονίζει το κλαδικό Συνδικάτο, «η κυβέρνηση δημιουργεί τους όρους που απαιτούν τα συμφέροντα τα οποία ενδιαφέρονται για τη λεία του ορυκτού πλούτου της χώρας μας. Χτυπιούνται μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα μέσα από μεγάλες περικοπές και με το ενδεχόμενο απολύσεων ή διαθεσιμοτήτων να είναι προ των πυλών. Παράλληλα δίνονται εκατομμύρια ευρώ, όπως π.χ. στη ΔΕΗ, χωρίς η ΛΑΡΚΟ να καταναλώνει ρεύμα, και σε μεγαλοεργολάβους στα μεταλλεία για να ετοιμάσουν προίκα ετοιμοπαράδοτου πλούσιου μεταλλεύματος».

Παράλληλα, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις των εργολαβικών εργαζομένων, το Συνδικάτο Μετάλλου υπογραμμίζει: «Οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της ΛΑΡΚΟ και εκφράζονται μέσα από το Συνδικάτο μας, ομόφωνα αποφάσισαν και συντάσσονται με τις αποφάσεις όλων των σωματείων της ΛΑΡΚΟ και όλων των εργαζομένων. Παράλληλα, είναι έτοιμοι να κλιμακώσουν σε περίπτωση που χτυπηθεί το δικαίωμα στην εργασία».

Το κλαδικό Συνδικάτο συνολικότερα απαιτεί: Να καταβληθεί η μισθοδοσία των εργολαβικών εργαζομένων. Να μην πραγματοποιηθεί ούτε μία απόλυση. Να φύγουν οι «δουλέμποροι» εργολάβοι και να ενσωματωθούν με σύμβαση αορίστου χρόνου στη ΛΑΡΚΟ. Να παρθεί πίσω ο νόμος - έκτρωμα, να σταματήσουν εδώ και τώρα η εκκαθάριση και η παραπέρα ιδιωτικοποίηση. Να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ με χρηματοδότηση, εκσυγχρονισμό και παραπέρα ανάπτυξη από το κράτος και προς όφελος του ελληνικού λαού. Να παρθούν πίσω όλες οι περικοπές που έχουν ανακοινωθεί και εφαρμόζονται στο μόνιμο προσωπικό της ΛΑΡΚΟ και να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους με τα δικαιώματα που είχαν.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΑΒ
Προχωρούν σε συνέλευση ενάντια στην απόφαση περικοπής παροχών

Σε Γενική Συνέλευση προχωρούν αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι στην ΕΑΒ, αντιδρώντας στην απόφαση της διοίκησης και τις εντολές της κυβέρνησης για περικοπή όλων των μη μισθολογικών παροχών προς τους 1.450 εργαζόμενους της εταιρείας.

Η απόφαση της περικοπής πάρθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΒ σε συνεδρίασή του την προηγούμενη βδομάδα, εφαρμόζοντας τις εντολές του υπουργείου Οικονομικών και προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα τα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και την απαξίωση της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, ενόψει έγκρισης του νέου προϋπολογισμού, το υπουργείο ζήτησε από το ΔΣ της εταιρείας να μην περιληφθούν σε αυτόν οι μη μισθολογικές παροχές, ύψους άνω των 3,2 εκατ. ευρώ, αξιοποιώντας τα αντεργατικά μέτρα τόσο των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ (Ν. 4484/2017).

Ταυτόχρονα, στο τραπέζι του Προκρούστη βρίσκεται και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, ύψους 150 ευρώ, αφού έχει συγκροτηθεί επιτροπή για να εξετάσει τις κατηγορίες των εργαζομένων που θα το λαμβάνουν στο εξής.

Τα μέτρα, εν μέσω μάλιστα πανδημίας, έχουν προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση στους εργαζόμενους, ενώ το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΕΑΒ αποφάσισε τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης αύριο Πέμπτη.

Κάλεσμα της «Δημοκρατικής Εργατοϋπαλληλικής Συσπείρωσης ΕΑΒ»

Η «Δημοκρατική Εργατοϋπαλληλική Συσπείρωση ΕΑΒ» (ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την απόφαση κυβέρνησης και διοίκησης, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ελάχιστους μήνες πριν είχαμε αναδείξει τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ να βάλει στο στόχαστρο την ΕΛΒΟ, τη ΛΑΡΚΟ, την ΕΑΒ και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Πράγματι, η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη διάλυση της ΕΛΒΟ και, αφού έθεσε σε πλήρη εφαρμογή το ξεπούλημα και τη διάλυση της ΛΑΡΚΟ, απέδειξε ότι "τηρεί όλες τις υποσχέσεις" της ενάντια στους εργαζόμενους».

Οπως επισημαίνει, «το ξήλωμα του πουλόβερ έχει ξεκινήσει ήδη από την εποχή των τριών μνημονίων με διαδοχικές περικοπές, με την ψήφιση του ενιαίου μισθολογίου και την ένταξη της ΕΑΒ σε αυτό, με ανατροπές στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που ψηφίστηκαν αρχικά από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ διατηρήθηκαν και βάθυναν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ».

Σημειώνει ότι πρόκειται για αποφάσεις «που υλοποιούν κατά γράμμα την πολιτική της ΕΕ, τόσο για την αγορά εργασίας όσο και για την αμυντική βιομηχανία, που προσβλέπει στο τσάκισμα κάθε εναπομείναντος εργασιακού δικαιώματος, στην υποβάθμιση των περιφερειακών αμυντικών βιομηχανιών, όπως η ΕΑΒ, και στη μετατροπή τους σε παραμάγαζα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών μονοπωλίων».

Παράλληλα, η ΔΕΣ ΕΑΒ καταγγέλλει την πλειοψηφούσα παράταξη στο ΔΣ του Σωματείου για απαξίωση της λειτουργίας του ΔΣ και των συλλογικών διαδικασιών «σε βαθμό παράλυσης», ώστε να διευκολύνεται το έργο της διοίκησης της εταιρείας και του υπουργείου, και τονίζει ότι η συγκεκριμένη τακτική συνεχίζεται και σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τους τους εργαζόμενους να πάρουν αποφάσεις στην αυριανή Γενική Συνέλευση για αποφασιστικό και οργανωμένο αγώνα, με κινητοποιήσεις, συντονισμό δράσης με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και την κατάρτιση πλαισίου αιτημάτων που θα απαιτεί την ανάκληση της απόφασης της διοίκησης για περικοπή των μη μισθολογικών παροχών, την άμεση εκκίνηση διαπραγματεύσεων για την υπογραφή ΣΣΕ που θα περιλαμβάνει τις μισθολογικές παροχές, την άμεση υπογραφή ΚΥΑ και την καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους της ΕΑΒ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να γίνουν αορίστου χρόνου οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα ΕΑΣ

Τη μετατροπή όλων των συμβάσεων των εργολαβικών εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) σε αορίστου χρόνου ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας.

Στα ΕΑΣ, εκτός των 480 περίπου εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, εργάζονται πάνω από 100 εργολαβικοί εργαζόμενοι, με το καθεστώς της βιομηχανικής συνεργασίας, και ως εργοδότης τους εμφανίζεται η «ΟΝΕΧ». Από την αρχή του 2020 οι συμβάσεις που υπογράφουν έχουν διάρκεια 20 ημερών, με αποτέλεσμα να «ζουν ανά 20ήμερο έναν εφιάλτη αν κάθε φορά θα ανανεώνεται η σύμβασή τους». Ορισμένοι μάλιστα εργάζονται «15 χρόνια με αυτό το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς». Παρά το γεγονός ότι «έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στις εξειδικευμένες εργασίες που απαιτούνται», αμείβονται για την ίδια εργασία με τους συναδέλφους τους που είναι αορίστου χρόνου «με πολύ πιο χαμηλές αμοιβές» και παράλληλα στερούνται δικαιώματα όπως η παροχή γάλακτος, οι κατ' έθιμον αργίες και άλλα που απορρέουν από τη Συλλογική Σύμβαση.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ κάνουν λόγο για «σκλαβοπάζαρο» και επισημαίνουν πως αντίστοιχο είναι το εργασιακό καθεστώς για τις ελάχιστες καθαρίστριες μέσω εργολάβων,«με συμβάσεις λίγων ωρών, με λιγότερα από 300 ευρώ το μήνα».

Οσον αφορά τους αορίστου χρόνου εργαζόμενους, βιώνουν κι αυτοί «την ανασφάλεια για το εργασιακό μέλλον τους συνολικά, αλλά και για το αν θα συνεχίσουν να παίρνουν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας», ενώ «δεν έχουν υπογράψει ΣΣΕ ούτε για το 2019 ούτε για το 2020 μέχρι στιγμής», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του Κόμματος.

«Η χώρα μας θα μπορούσε να είναι σε σημαντικό βαθμό ανεξάρτητη, απαλλαγμένη από εξαρτήσεις στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και προσθέτουν πως τα ΕΑΣ, εταιρεία παραγωγής οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών, «είχε και έχει, παρά τη δραματική συρρίκνωση από τις πολιτικές που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, πολύ μεγάλες δυνατότητες στήριξης της άμυνας της χώρας μας». Στην κατεύθυνση αυτή, υπογραμμίζουν την ανάγκη «ενός σχεδίου που θα επιτρέπει στα ΕΑΣ να παράγουν για την άμυνα, απαλλάσσοντας τον ελληνικό λαό από δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη εισαγωγής πολεμικού υλικού, με αποκλειστικό σκοπό την άμυνα της χώρας μας και μόνο».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από την κυβέρνηση και τα υπουργεία: Μέτρα για να εξασφαλιστεί η ύπαρξη της εταιρείας, για απευθείας συμβάσεις του Ελληνικού Στρατού με αυτήν, για χρηματοδότηση της παραγωγής και για κάλυψη των εργαζομένων από ΣΣΕ. Μετατροπή όλων των συμβάσεων των εργολαβικών σε αορίστου χρόνου, ώστε να γίνουν εργαζόμενοι των ΕΑΣ. Κατάθεση τροπολογίας για την κάλυψη των διοικήσεων για την παροχή του ανθυγιεινού επιδόματος στους εργαζόμενους.

ΛΑΡΙΣΑ
Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης από το Εργατικό Κέντρο

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και καλεί τα σωματεία, τους φορείς, τους εργαζόμενους να τις στηρίξουν.

Συγκεκριμένα, οργανώνει συλλογή τροφίμων μακράς διάρκειας και ειδών πρώτης ανάγκης για τη στήριξη λαϊκών οικογενειών που το έχουν ανάγκη. Η συλλογή θα γίνεται στο χώρο του ΕΚΛ καθημερινά (9 π.μ. - 2 μ.μ.) καθώς και στα σωματεία - μέλη του.

Οργανώνει επίσης εθελοντική αιμοδοσία, αύριο Πέμπτη, το πρωί στην κεντρική πλατεία (9 π.μ. - 1 μ.μ.) και το απόγευμα στην υπηρεσία αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (6 μ.μ. - 8 μ.μ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ