ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάη 2020
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Καταγγέλλει άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στην επίθεση της Κυριακής

Κάποιοι από τους συλληφθέντες μισθοφόρους που μπήκαν από την Κολομβία στη Βενεζουέλα στις 3 Μάη
Κάποιοι από τους συλληφθέντες μισθοφόρους που μπήκαν από την Κολομβία στη Βενεζουέλα στις 3 Μάη
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Νέα στοιχεία δίνονται στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας σχετικά με την αποτυχημένη απόπειρα εισβολής παραστρατιωτικών μισθοφόρων, που την περασμένη Κυριακή εισήλθαν στη χώρα από την Κολομβία με δύο ταχύπλοα και σκόπευαν να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση και δολοφονίες μελών της κυβέρνησης του εκλεγμένου Προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Ως δράστες της επιχείρησης, που έφερε την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Γεδεών» και εκτυλίχτηκε στην περιοχή Γκουάιρα της βόρειας Βενεζουέλας, όπως ανέφερε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο Μαδούρο, έχουν συλληφθεί μέχρι τώρα 13 μισθοφόροι, πρώην στρατιωτικοί και αστυνομικοί που είχαν περάσει στην Κολομβία, καθώς και 2 Αμερικανοί πολίτες, που σύμφωνα με κατάθεση συλληφθέντα ανήκουν στην προσωπική ασφάλεια του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο Βενεζουελάνος Πρόεδρος επέδειξε τα διαβατήριά τους, που αναγράφουν τα ονόματα Λουκ Ντένμαν, 34 ετών, και Εραν Μπέρι, 41 ετών. Ανέφερε ότι είναι υπάλληλοι της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας «Silvercorp», ο ιδιοκτήτης της οποίας, πρώην στέλεχος των ειδικών δυνάμεων του στρατού ξηράς των ΗΠΑ, έχει επιβεβαιώσει πως έχει ευθύνη σε αυτήν την υπόθεση και πρόκειται για τον Τζόρνταν Γκούντρο. Αυτός ο πρώην στρατιωτικός μαζί με τον Ρόμπερτ Κολίνα Ιμπάρα, γνωστό με το ψευδώνυμο «Πάνθηρας», που σκοτώθηκε στη συμπλοκή με τις δυνάμεις του στρατού της Βενεζουέλας, τις προηγούμενες μέρες είχαν προϊδεάσει για την επιχείρηση. Ο Γκούντρο εμφανίζεται μαζί με τον λιποτάκτη Βενεζουέλανο στρατιωτικό Χαβιέρ Κιντάνο σε βίντεο, να δηλώνουν ότι «η επιχείρηση συνεχίζεται». Η αμερικανική κυβέρνηση απάντησε ότι δεν έχει σχέση με την επίθεση, ενώ είναι γνωστό ότι όλοι αυτοί οι εγκληματίες εκπαιδεύονται από τη CIA, όπως έχει καταγγελθεί σε τρία στρατόπεδα στο έδαφος της Κολομβίας.

Την ίδια ώρα ο Μαδούρο αποκάλυψε ότι η Εισαγγελία της Βενεζουέλας κατηγόρησε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, τον γνωστό αχυράνθρωπο των ΗΠΑ και της ΕΕ και αυτοανακηρυχθέντα «Πρόεδρο», ότι προσέλαβε τους μισθοφόρους παραστρατιωτικούς αντλώντας κεφάλαια από τα έσοδα της θυγατρικής της κρατικής πετρελαιοβιομηχανίας PDVSA στις ΗΠΑ, CITGO, την οποία διαχειρίζονται έμπιστοι του Γκουαϊδό. Μάλιστα οι αρχές της Βενεζουέλας επικαλούνται συμβόλαιο που έχει την υπογραφή του Γκουαϊδό και άλλων της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία με τους μισθοφόρους, ύψους 212 εκατομμυρίων δολαρίων, που βγήκε στη φόρα από την δημοσιογράφο Πατρίσια Πολέο, πρώην σύμμαχο του Γκουαϊδό, η οποία δηλώνει ότι της το έδωσε ένας από τους συνεργούς της ομάδας αναφέροντας ότι ο Γκουαϊδό δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα.

Καταδικάζουν το ΠΑΜΕ και η ΕΕΔΔΑ

Σε ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταδικάζει τη νέα απόπειρα εισβολής στη Βενεζουέλα και τονίζει:

«Η ενέργεια αυτή έφερε ξανά στο φως το κοινό σχέδιο των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ, ΕΕ, αντιδραστικών κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής να ανατρέψουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Βενεζουέλας, να καθυποτάξουν το λαό και να βάλουν στο χέρι τις πηγές πλούτου της χώρας.

Το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει για το παρόν και το μέλλον του είναι αδιαπραγμάτευτο. Το ΠΑΜΕ, μέλος της ΠΣΟ, εκφράζει την αλληλεγγύη στα συνδικάτα, στους εργαζόμενους και το λαό της Βενεζουέλας, στον αγώνα τους για τη ζωή και το μέλλον τους».

Επίσης η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), καταγγέλλοντας την επίθεση, σημειώνει: «Η απόπειρα αυτή εντάσσεται στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ, με την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αντιδραστικών λατινοαμερικάνικων κυβερνήσεων, με πρώτη και καλύτερη την ακροδεξιά κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε της Κολομβίας, να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, ώστε να βάλουν στο χέρι τις πλούσιες πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας». Και καταλήγει: «Η ΕΕΔΔΑ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της και τη διεθνιστική αλληλεγγύη της στο λαό της Βενεζουέλας μέσω της Επιτροπής Διεθνούς Αλληλεγγύης (COSI), με την οποία συνεργάζεται, και καλεί κάθε προοδευτικό άνθρωπο να αντιδράσει μπροστά στη νέα αυτή κλιμάκωση σε βάρος του βενεζουελάνικου λαού».

ΛΙΒΥΗ
Υποκριτική έκκληση του Σάρατζ για «συνομιλίες»

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Στο φόντο των ασίγαστων συγκρούσεων σε στρατηγικές περιοχές της Λιβύης και με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, να δηλώνει προχτές βράδυ «αποφασισμένος» να κλιμακώσει με κάθε τρόπο την ανάμειξή του, ο Λίβυος δοτός πρωθυπουργός, Φαγιέζ Σάρατζ, τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο Σάρατζ, που στηρίζει την παραμονή του στην εξουσία κυρίως στη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη της Τουρκίας, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας του να ξεκινήσουν γρήγορα διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και κατάρτιση «οδικού χάρτη» με στόχο τη διεξαγωγή εκλογών, που καθυστερούν εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια. Το αναθερμασμένο ενδιαφέρον του Φ. Σάρατζ για συνομιλίες εκδηλώνεται μετά τη νέα άρνηση του διοικητή της Τράπεζας της Λιβύης να αποδεσμεύσει κονδύλια για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησής του, που βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας καθώς έχει χάσει τον έλεγχο των πετρελαιοφόρων περιοχών της χώρας, που βρίσκονται υπό την κυριότητα του αντιπάλου του, στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος ηγείται του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού». Προηγήθηκε, το βράδυ της Δευτέρας, η «μυστηριώδης» απαγωγή του ανεξάρτητου ερευνητή υποθέσεων διαφθοράς Ρίντα Γκιργκάμπ από ενόπλους του υπουργείου Εσωτερικών στην Τρίπολη, που δεν ελέγχονται από τον δοτό πρωθυπουργό, σε μία περίοδο κατά την οποία ο Γκιργκάμπ ερευνούσε οικονομικές ατασθαλίες της κυβέρνησης.

Αυτά ενώ ένοπλοι μισθοφόροι του δοτού πρωθυπουργού ξεκίνησαν χτες χερσαία στρατιωτική επιχείρηση (πέρα από τις αεροπορικές επιδρομές) στην (απομονωμένη) βάση «Αλ Ουατίγια» του «Εθνικού Λιβυκού Στρατού» στη δυτική Λιβύη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Γερμανίας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του 29χρονου Ντμίτρι Μπάντιν, που θεωρείται ότι είναι αξιωματικός της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικής κατασκοπείας GRU και ενορχηστρωτής κυβερνοεπίθεσης την άνοιξη του 2015 με στόχο το δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών της γερμανικής Βουλής, σύμφωνα με την εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung». Η επίθεση είχε πραγματοποιηθεί από την GRU ενώ τα έγγραφα, που είχαν υποκλαπεί, είχαν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα «WikiLeaks».

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την πρώτη τους τηλεδιάσκεψη με στόχο την επίτευξη μίας νέας συμφωνίας που θα ρυθμίζει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, μετά την πλήρη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ξεκίνησαν χτες Βρετανοί και Αμερικανοί διαπραγματευτές. Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο πλευρές με αφορμή την έναρξη των διαπραγματεύσεων εκφράζουν την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να καταλήξουν σε αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, η οποία θα συνεισφέρει «στη μακροπρόθεσμη υγεία των διμερών εμπορικών σχέσεων».

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια το Σουδάν διόρισε πρέσβη στις ΗΠΑ. Το πόστο αναλαμβάνει ο βετεράνος διπλωμάτης Νουρεντίν Σάτι, με εντολή του Σουδανού πρωθυπουργού Αμπντάλα Χάμντοκ. Ο Σάτι είχε υπηρετήσει στην πρεσβεία του Σουδάν στο Παρίσι και είχε συνεργαστεί με αποστολές του ΟΗΕ σε Ρουάντα και ΛΔ Κονγκό. Ο διορισμός του θεωρείται σημαντική ένδειξη βελτίωσης των αμερικανοσουδανικών σχέσεων μετά την ανατροπή του επί περίπου τρεις δεκαετίες δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απείλησε με νέες, τέταρτες κατά σειρά εκλογές, σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίσει αύριο Πέμπτη κατά της εφαρμογής της συμφωνίας στην οποία έφτασε πρόσφατα με τον αρχηγό του «Μπλε και Λευκού» μπλοκ, Μπένι Γκαντς, για συγκυβέρνηση μέχρι το 2023.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Το σερβικό κοινοβούλιο ενέκρινε την άρση της έκτακτης κατάστασης που είχε επιβληθεί στη χώρα λόγω πανδημίας και την διεξαγωγή περιφερειακών και βουλευτικών εκλογών (που είχαν αναβληθεί τον Απρίλη) στις 21 Ιούνη.

ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνουν τις αεροπορικές επιδρομές οι Ισραηλινοί

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Το Ισραήλ αξιοποιεί πλήρως την πανδημία Covid-19 κλιμακώνοντας τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία όπου επιδιώκει πλήγματα σε θέσεις στρατιωτικών εγκαταστάσεων της χώρας ή ιρανικών στρατιωτικών δυνάμεων που τις συνδράμουν.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας ισραηλινά αεροπλάνα, παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο του Λιβάνου, εξαπέλυσαν πυραύλους στην ανατολική συριακή επαρχία Ντέιρ Εζόρ προκαλώντας (κατά πληροφορίες του πρακτορείου ΑΡ) το θάνατο 14 Ιρανών και Ιρακινών μαχητών και τον τραυματισμό αδιευκρίνιστου αριθμού άλλων. Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως έγιναν στόχος και στρατιωτικές δεξαμενές στην περιοχή Σαφίρα, που βρίσκεται νότια της πόλης Χαλέπι, χωρίς να αναφέρει ωστόσο στοιχεία για τις επιδρομές των Ισραηλινών στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ που βρίσκεται στα σύνορα με το Ιράκ.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Νότιας Κορέας, Τσόι Χιουν-σου, δήλωσε ότι η χώρα ζήτησε εξηγήσεις από τη Βόρεια Κορέα κατηγορώντας την ότι στρατιώτες της πυροβόλησαν κατά φυλακίου στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τις δύο χώρες, την περασμένη Κυριακή. Η Τσόι συμπλήρωσε ότι οι Νοτιοκορεάτες στρατιώτες ανταπέδωσαν ενώ δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές. Το περιστατικό καταγράφηκε δύο μέρες μετά την επανεμφάνιση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ύστερα από σειρά δημοσιευμάτων (νοτιοκορεατικών και δυτικών) ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Την ανταλλαγή πυρών σχολίασε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, λέγοντας πως «θεωρούμε ότι ήταν από λάθος. Οι Νοτιοκορεάτες ανταπέδωσαν». Σχετικά με την υγεία του Βορειοκορεάτη ηγέτη σχολίασε πως με βάση βίντεο που έπαιξε η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας «φαίνεται πως είναι ζωντανός και καλά».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ρωσική πρεσβεία στην Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, απένειμε στον Βορειοκορεάτη ηγέτη μετάλλιο για την 75η επέτειο της νίκης κατά των ναζί, για τη βοήθεια που έχει προσφέρει ο Κιμ για τη διατήρηση της μνήμης και την τιμή των Σοβιετικών στρατιωτών που θυσιάστηκαν σε βορειοκορεατικό έδαφος στη διάρκεια του πολέμου. Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είχε προσκληθεί να παραστεί στη φετινή στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μάη αλλά αυτή αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ