Τετάρτη 6 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Υποκριτική έκκληση του Σάρατζ για «συνομιλίες»

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Στο φόντο των ασίγαστων συγκρούσεων σε στρατηγικές περιοχές της Λιβύης και με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, να δηλώνει προχτές βράδυ «αποφασισμένος» να κλιμακώσει με κάθε τρόπο την ανάμειξή του, ο Λίβυος δοτός πρωθυπουργός, Φαγιέζ Σάρατζ, τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο Σάρατζ, που στηρίζει την παραμονή του στην εξουσία κυρίως στη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη της Τουρκίας, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας του να ξεκινήσουν γρήγορα διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και κατάρτιση «οδικού χάρτη» με στόχο τη διεξαγωγή εκλογών, που καθυστερούν εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια. Το αναθερμασμένο ενδιαφέρον του Φ. Σάρατζ για συνομιλίες εκδηλώνεται μετά τη νέα άρνηση του διοικητή της Τράπεζας της Λιβύης να αποδεσμεύσει κονδύλια για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησής του, που βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας καθώς έχει χάσει τον έλεγχο των πετρελαιοφόρων περιοχών της χώρας, που βρίσκονται υπό την κυριότητα του αντιπάλου του, στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος ηγείται του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού». Προηγήθηκε, το βράδυ της Δευτέρας, η «μυστηριώδης» απαγωγή του ανεξάρτητου ερευνητή υποθέσεων διαφθοράς Ρίντα Γκιργκάμπ από ενόπλους του υπουργείου Εσωτερικών στην Τρίπολη, που δεν ελέγχονται από τον δοτό πρωθυπουργό, σε μία περίοδο κατά την οποία ο Γκιργκάμπ ερευνούσε οικονομικές ατασθαλίες της κυβέρνησης.

Αυτά ενώ ένοπλοι μισθοφόροι του δοτού πρωθυπουργού ξεκίνησαν χτες χερσαία στρατιωτική επιχείρηση (πέρα από τις αεροπορικές επιδρομές) στην (απομονωμένη) βάση «Αλ Ουατίγια» του «Εθνικού Λιβυκού Στρατού» στη δυτική Λιβύη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ