ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάη 2020
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Επικίνδυνες ρυθμίσεις που εντείνουν τον εγκλωβισμό και την καταστολή

Eurokinissi

Επέκταση της δημιουργίας κλειστών κέντρων - φυλακών της ΕΕ για πρόσφυγες και μετανάστες, «μυστικά κονδύλια» για τη δημιουργία υποδομών καταστολής, όπως τα πλωτά φράγματα, και διεύρυνση του καθεστώτος κράτησης για ακόμη περισσότερες κατηγορίες εγκλωβισμένων, είναι μερικά από όσα προβλέπει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατατέθηκε στη Βουλή.

Χτες, έγινε συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, με το ΚΚΕ να καταψηφίζει το νομοσχέδιο. Στην τοποθέτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα τόνισε για το γενικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου: «Ενώ δεν διστάζετε να παραβιάσετε δικαιώματα και προστατευτικές αρχές, έστω στο βαθμό που δίνονται από το Διεθνές Δίκαιο, ακόμα και τη Σύμβαση της Γενεύης ή Συμβάσεις για τα δικαιώματα των παιδιών, την ίδια ώρα επικαλείστε τη δέσμευση της χώρας και επιδιώκετε την εφαρμογή της απαράδεκτης Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας ή μιας άλλης εξίσου ή και περισσότερο επικίνδυνης συμφωνίας, όταν τη Συμφωνία αυτή την έχει στείλει προ πολλού στα αζήτητα η τουρκική κυβέρνηση. Είναι η ίδια πολιτική που χαράχτηκε και ακολουθήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τώρα συνεχίζεται, γίνεται ακόμη πιο αντιδραστική από τη σημερινή κυβέρνηση».

Απευθυνόμενη στην ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης ανέφερε, ανάμεσα στα άλλα, ότι «είναι πρόκληση να παρουσιάζετε ως επίτευγμα την για πρώτη φορά μετακίνηση από τα νησιά του 5% των χιλιάδων που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες. Οχι μόνο αγνοείτε την ανάγκη για απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, αλλά έρχεστε ξανά με το νομοσχέδιο αυτό να νομοθετήσετε τα κλειστά "πολυδύναμα" κέντρα κράτησης στα νησιά, διαιωνίζοντας και οξύνοντας ακόμα περισσότερο τη διαμορφωμένη εκρηκτική κατάσταση, όταν σ' αυτά θα συνυπάρχουν οι νεοεισερχόμενοι, οι ευάλωτοι, όσοι έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις τους κ.λπ.

Κλειστά κέντρα παντού

Ερχεστε, μάλιστα, να γενικεύσετε τα κλειστά κέντρα και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ολο το νομοσχέδιο, με ελάχιστες εξαιρέσεις που αφορούν τους ευάλωτους (για τους οποίους είχε περάσει άθλιες ρυθμίσεις στο νόμο 4636/2019), είναι σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Προβλέπει νέες καταπατήσεις δικαιωμάτων, καινούργιες συντμήσεις προθεσμιών και μειώσεις στο χρόνο έκδοσης αποφάσεων, διευρύνει το καθεστώς της κράτησης για ακόμη περισσότερες κατηγορίες. Και για τα ανήλικα ασυνόδευτα παραμένουν πολλές προβληματικές διατάξεις, όπως η κατάργηση του τεκμηρίου ανηλικότητας, αλλά ακόμα και αυτός ο διαχωρισμός των αρχών που είναι αρμόδιες αφενός για την προστασία των ασυνόδευτων (υπ. Μετανάστευσης) και για την εκπροσώπησή τους (υπ. Εργασίας). Δεν κατανοούμε πόσο διευκολύνει αυτή η διάσπαση αρμοδιοτήτων την αντιμετώπιση προβλημάτων μιας τόσο ευαίσθητης κατηγορίας».

Οπως υπογράμμισε η βουλευτής του Κόμματος, το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου, με τη συγκρότηση, μάλιστα, και ομάδας εργασίας που θα δουλεύει χωρίς τήρηση ωραρίου, την ίδια ώρα που το υπουργείο προχώρησε στην απαράδεκτη απόλυση 17 έμπειρων συμβασιούχων εργαζομένων, αντί για την απαραίτητη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού. Αλλά και βιομηχανία μετακλητών, όπως καταγγέλλουν και οι Σύλλογοι των εργαζομένων του υπουργείου. Μάλιστα, η σύσταση μητρώου βοηθών χειριστών - ασύλου, που θα αποτελείται από ιδιώτες νομικούς, αποτελεί ευθεία παρέμβαση στη δουλειά των εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου, αλλά και στο περιεχόμενο και το αποτέλεσμα των αποφάσεων.

«Ταυτόχρονα, οι πιεστικές προθεσμίες, η αύξηση του όγκου των υποθέσεων που εξετάζονται από τις Επιτροπές Προσφυγών, όπως και η διεύρυνση των περιπτώσεων που εξετάζονται σε μονομελή σύνθεση, στρώνουν το έδαφος για μια βιομηχανία απορριπτικών αποφάσεων - καρμπόν, αφού δεν θα είναι δυνατή με αυτούς τους όρους η ουσιαστική εξέταση των αιτήσεων», υπογράμμισε η Μ. Κομνηνάκα. Είπε ακόμη πως «το νομοσχέδιο εισάγει και μια σειρά από άλλα εμπόδια, με οδυνηρές συνέπειες για την πορεία των αιτημάτων ασύλου, όπως η πλασματική επίδοση, που είχε ξεκινήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γίνεται κανόνας τώρα, χωρίς να διασφαλίζεται ότι πραγματικά θα λάβει γνώση ο ενδιαφερόμενος, ή η διερμηνεία σε γλώσσα που "ευλόγως" θεωρείται ότι κατανοεί ο αιτών, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια του δικαιώματος για προσωπική συνέντευξη, αν δεν μπορεί να κατανοήσει και δεν ομιλεί, για παράδειγμα, την επίσημη γλώσσα της χώρας καταγωγής του».

Μυστικά κονδύλια για ένταση της καταστολής

Επίσης, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο προβλέπει ύπαρξη απόρρητων, μυστικών κονδυλίων. «Βλέπουμε», ανέφερε η βουλευτής, «να συνεχίζεται η πολιτική όλων των κυβερνήσεων με τα λεγόμενα μυστικά κονδύλια, που κυρίως τα διαχειρίζονται τα υπουργεία Εξωτερικών, Αμυνας κ.λπ. Τώρα, με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση τα εισάγει και στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Να μας εξηγήσει η κυβέρνηση την αναγκαιότητα. Μήπως για να χρηματοδοτήσει πολιτικές όπως τα απαράδεκτα πλωτά φράγματα που ετοιμάζεται να εγκαταστήσει στο Αιγαίο;

Κατά τη γνώμη μας και με βάση όλα τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση, εντάσσεται στη γενικότερη λογική αντιμετώπισης του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού κυρίως ως ζητήματος ασφάλειας, με κλιμάκωση της καταστολής και με στρατιωτικά μέσα (με τη συνδρομή της Frontex και του ΝΑΤΟ), με παράνομες επαναπροωθήσεις στο όνομα της αποτροπής κ.λπ. Μια πολιτική που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ όσο αυξάνονταν τα κύματα των ξεριζωμένων και που, τώρα, "απογειώνει" η ΝΔ».

Ξεκίνησαν οι απολογίες για την άγρια δολοφονία

Ξεκίνησαν χτες οι απολογίες των κατηγορουμένων στη δίκη για το βιασμό, βασανισμό και δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο το Νοέμβρη του 2018. Οι Εμμανουήλ Κούκουρας και Αλέξανδρος Λούτσης, σύμφωνα και με όσα αναδείχθηκαν στη διαδικασία, εκτός των άλλων πέταξαν στη θάλασσα την κοπέλα ενώ είχε ακόμα τις αισθήσεις της, μαζί με διάφορα στοιχεία που προσπάθησαν να εξαφανίσουν.

Να σημειωθεί ότι η δίκη είχε διακοπεί λόγω κορονοϊού και ξανάρχισε προχτές, διότι λήγει το 18μηνο για τον ένα κατηγορούμενο στις 4 Ιούνη, οπότε και θα αφεθεί ελεύθερος. Στην αίθουσα από χτες μπαίνει τελικά ένας δημοσιογράφος, αλλά εκ περιτροπής.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι από την αρχή οι δύο κατηγορούμενοι επιρρίπτουν τις ευθύνες για το άγριο έγκλημα ο ένας στον άλλο, ακόμα και για το ποιος πέταξε ζωντανή την κοπέλα στη θάλασσα. Και χτες στην απολογία του ο Εμμανουήλ Κούκουρας, που ξεκίνησε πρώτος, κράτησε την ίδια θέση και στάση και έριξε τα πάντα στον συγκατηγορούμενό του, λέγοντας ότι όλα τα έκανε μόνος του, ενώ ο ίδιος το μόνο που έκανε ήταν να καθαρίσει το σπίτι με χλωρίνη. Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση της εισαγγελέα, ανέφερε: «Δεν νιώθω τύψεις, δεν έκανα τίποτα»...

Σύσκεψη για την εστίαση

Σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης για την προετοιμασία της άρσης των περιοριστικών μέτρων στην εστίαση πραγματοποιήθηκε χτες υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη, στην οποία μετείχαν οι αρμόδιοι υπουργοί, o πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου και οι δήμαρχοι Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, συζητήθηκε η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων που έχουν τη δυνατότητα να καταλαμβάνουν σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους τα συγκεκριμένα καταστήματα, ενώ ο πρωθυπουργός έδωσε τις εξής βασικές κατευθύνσεις: Τα όποια μέτρα για την επέκταση στους ανοιχτούς χώρους να ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η ευθύνη να περάσει στους δήμους, οι οποίοι να έχουν ευελιξία σχετικά με την εφαρμογή του νέου πλαισίου, και η αύξηση των τετραγωνικών να γίνει χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών.

ΕΥΔΑΠ
«Ουρές» έξω από τα κεντρικά στην Ομόνοια

Μεγάλες ουρές και αναμονή άνω της μισής ώρας παρατηρήθηκαν χτες στα κεντρικά γραφεία της ΕΥΔΑΠ στην Ομόνοια, καθώς εκατοντάδες καταναλωτές έσπευσαν να εξοφλήσουν τα τιμολόγια νερού.

Η κατάσταση αυτή, φυσικά, κάθε άλλο παρά συμβατή με τα μέτρα προφύλαξης από τη διασπορά του ιού ήταν, παρά το γεγονός ότι όσοι βρέθηκαν εκεί φρόντισαν να έχουν λάβει μέτρα ατομικής προφύλαξης.

«Κατόπιν εορτής» ήρθε και η «εντολή» του υπουργού Υποδομών Κ. Καραμανλή προς τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ «να μην κοπεί σε κανέναν καταναλωτή το νερό», για όσο διάστημα τουλάχιστον διατηρούνται οι περιορισμοί για την αποτροπή της διάδοσης της νόσου.

Ετσι, ακόμα κι αυτοί που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ηλεκτρονικά θα μπορούν να περιμένουν και να προσέλθουν αργότερα για την εξόφληση των οφειλών τους.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΛΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τις αντιδράσεις εναντίον προσφύγων

Τις αντιδράσεις εναντίον των 57 προσφύγων που αναμενόταν να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία της Αρνισσας και της Παναγίτσας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του ιδιοκτήτη του ενός ξενοδοχείου και ενός δημοσιογράφου τοπικού Μέσου, καθώς και εκτεταμένες καταστροφές στα δύο ξενοδοχεία, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Πέλλας του ΚΚΕ.

Οπως αναφέρει, «η φτώχεια, η εκμετάλλευση και οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι είναι αυτοί που ευθύνονται για την προσφυγιά και τη μετανάστευση. Είναι οι συνέπειες των πολιτικών που ακολουθούνται πιστά από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά (σήμερα της ΝΔ, χτες του ΣΥΡΙΖΑ) και τα κόμματα που υποστηρίζουν την "ευρωενωσιακή προοπτική" και την εφαρμογή όλων των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων.

Δεν είναι επιλογή των προσφύγων - μεταναστών να ζουν σε ξενοδοχεία, σε hot spots ή σε κλειστά κέντρα κράτησης. Είναι η εφαρμογή Συνθηκών και Συμφωνιών που τους εγκλωβίζουν. Είναι αυτές οι πολιτικές που επιτρέπουν στην κυβέρνηση της Τουρκίας να παίζει με τις ζωές τους και τις αγωνίες τους. Είναι αυτές οι πολιτικές που ευθύνονται για τους εκατοντάδες νεκρούς, για την ανασφάλεια και την αγανάκτηση που κυριεύει τους κατοίκους των νησιών».

Η ΤΕ Πέλλας του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής να απομονώσει τις αντιδραστικές φωνές, όσους σπέρνουν στις γραμμές του το δηλητήριο του εθνικισμού και του ρατσισμού. Αλλά και να βάλει στο περιθώριο επικίνδυνες θεωρίες για «ανοιχτά σύνορα», που το μόνο που κάνουν είναι να ρίχνουν λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών και της διάλυσης χωρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ