ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάη 2020
Σελ. /20
Ερωτήματα για τον αριθμό των θυμάτων, εξαιτίας πολλών θανάτων στα σπίτια

Ενδεικτικές οι καταγγελίες γιατρών από τη Γαλλία

Copyright 2020 The Associated

Οπως όλα δείχνουν, τα νούμερα που καταγράφουν την εξάπλωση της πανδημίας Covid-19 βρίσκονται πολύ πίσω από την πραγματικότητα, καθώς πληθαίνουν οι επισημάνσεις υγειονομικών από διάφορες χώρες για μεγάλη αύξηση θανάτων στο σπίτι, για τους οποίους πολλοί πιθανολογούν ότι συνδέονται με τον κορονοϊό.

Στη Γαλλία, τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (INSEE) δείχνουν ότι το διάστημα 1/3 - 20/4 οι άνθρωποι που πέθαναν σπίτι στη Γαλλία ήταν αυξημένοι κατά 28% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μάλιστα η αύξηση αυτή καταγράφεται μεγαλύτερη σε φτωχά προάστια (π.χ. Σεν Ντενί, Βαλ-ντε-Μαρν, Ο-ντε-Σεν), ενώ εργαζόμενοι στην Υγεία θεωρούν «σαφές» ότι ο κορονοϊός «σκοτώνει πολύ περισσότερους ανθρώπους στα σπίτια τους». Συζητήσεις έχει πυροδοτήσει η αποκάλυψη του θανάτου ενός ηλικιωμένου ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στην περιοχή Σεν Ντενί, από τις πιο φτωχές της πρωτεύουσας, δέκα μέρες αφού είχε επισκεφτεί νοσοκομείο με συμπτώματα της νόσου και γύρισε σπίτι του επειδή το τεστ βγήκε αρνητικό. Με αφορμή αυτήν την υπόθεση, υγειονομικοί της περιοχής σχολίασαν ότι πολλοί, ειδικά ηλικιωμένοι, κατέληξαν σπίτια τους «επειδή δεν ήξεραν ότι είχαν τη νόσο ή φοβούνταν να επικοινωνήσουν και να ζητήσουν βοήθεια».

Εκπρόσωποι της Εθνικής Ενωσης Γενικών Ιατρών της Γαλλίας έχουν υποστηρίξει ότι τουλάχιστον 9.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από Covid-19 στο σπίτι, με βάση - όπως εξηγούν - τις αναφορές 1 στους 6 από τους 55.000 γενικούς ιατρούς της Γαλλίας, που κατέγραψαν τουλάχιστον έναν θάνατο που φέρεται να οφείλεται στον κορονοϊό.

Την ίδια στιγμή, αναδεικνύοντας τη γύμνια των δημόσιων συστημάτων Υγείας, οι γιατροί τονίζουν ότι πολλοί από τους επιπλέον θανάτους μπορεί να συνδέονται και με άλλες ασθένειες, η αντιμετώπιση των οποίων κρίθηκε - ή έγινε εκ των πραγμάτων - «δευτερεύουσας σημασίας»...

Αυξάνονται τα θύματα

Οσον αφορά την εξάπλωση της πανδημίας, η Βρετανία παραμένει και σήμερα πρώτη χώρα σε θύματα στην Ευρώπη.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, επισήμως από τις κρατικές αρχές των χωρών καταγράφονταν διεθνώς 3.777.569 κρούσματα και 261.205 θύματα.

Στις ΗΠΑ οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 1.244.125 και 72.865. Στην Ισπανία 253.682 και 25.857. Στην Ιταλία 214.457 και 29.684. Στη Βρετανία 201.101 και 30.076. Στη Γαλλία (με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) 170.551 και 25.531. Στη Γερμανία 167.372 και 6.993. Στη Ρωσία 165.929 και 1.537. Στην Τουρκία 131.744 και 3.584. Στη Βραζιλία 116.299 και 7.966. Στην Κίνα 82.883 και 4.633.

Σοβαρή εξακολουθούσε να είναι η κατάσταση και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Βέλγιο, με 50.781 κρούσματα και 8.339 θύματα. Η πανδημία εξαπλωνόταν και στο Μεξικό, όπου οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 26.025 και 2.507.

Στο μεταξύ, ερευνητές του Ινστιτούτου Γενετικής του University College London (UCL), μετά από μελέτη με γονιδιακή ανάλυση δειγμάτων περισσότερων των 7.500 ατόμων που έχουν προσβληθεί από Covid-19, υποστηρίζουν ότι ο νέος κορονοϊός άρχισε να εξαπλώνεται γοργά ανά τον κόσμο από το τέλος του 2019. Η μελέτη εντόπισε σχεδόν 200 γενετικές μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού, που εντοπίστηκαν στις περισσότερο πληγείσες χώρες, και εκτιμούν ότι διαδιδόταν εντατικά ήδη από τις πρώτες φάσεις της εξάπλωσής του.

Σκέψεις για διεθνή έρευνα για την προέλευση του ιού

Με φόντο την όξυνση σοβαρών ανταγωνισμών, όπως μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας

Με φόντο τη διαρκή ανταλλαγή κατηγοριών για την προέλευση του νέου κορονοϊού, ειδικά μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στις 20 - 28 Μάη φαίνεται ότι εξετάζονται προτάσεις για να διεξαχθεί σχετική διεθνής έρευνα.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο αυτό το εξετάζει και η ΕΕ, με χώρες όπως η Σουηδία να δηλώνουν έτοιμες να αναλάβουν σχετική πρωτοβουλία. Η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν, απαντώντας πρόσφατα σε ερώτηση βουλευτή, δήλωσε ότι «όταν η διεθνής κατάσταση με τον Covid-19 τεθεί υπό έλεγχο, είναι λογικό και σημαντικό να διεξαχθεί μια διεθνής, ανεξάρτητη έρευνα για να μάθουμε περισσότερα για την προέλευση και την εξάπλωση του κορονοϊού». Πρόσθεσε ότι «είναι επίσης σημαντικό να ερευνηθεί και η αντιμετώπιση της πανδημίας από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΥ (...) Η Σουηδία προτίθεται να εγείρει το θέμα αυτό και στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΕΕ».

Χτες ο εκπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ Τσεν Σου, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο η χώρα του να γίνει το επίκεντρο μιας τέτοιας έρευνας, δήλωσε: «Πρώτη προτεραιότητα είναι να επικεντρωθούμε στον αγώνα κατά της πανδημίας μέχρι την τελική νίκη. Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο στο να σώσουμε ζωές». Πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να ανεχθούμε την ελεύθερη διάδοση αυτού του είδους του πολιτικού ιού, ενώ όλες οι προσπάθειες πρέπει να κατευθυνθούν προς τον αγώνα κατά του πραγματικού ιού», για να καταλήξει πάντως ότι «δεν είμαστε εκ προοιμίου αλλεργικοί σε κάθε μορφής έρευνα και αξιολόγηση», αναφέροντας ότι αυτές οι έρευνες επιτρέπουν «την προετοιμασία των υπηρεσιών αντιμετώπισης υγειονομικών κρίσεων που θα έρθουν». «Οσο για το αν και πώς θα απευθύνουμε πρόσκληση προς τον ΠΟΥ, προς το παρόν πρέπει να ορίσουμε τις σωστές προτεραιότητες. Εχουμε ανάγκη από θετική ατμόσφαιρα», κατέληξε.

ΡΩΣΙΑ
Αναφορές για τουλάχιστον 100 θανάτους υγειονομικών

Κατά 10.000 αυξήθηκαν χτες τα κρούσματα, για τέταρτη συνεχόμενη μέρα

ΜΟΣΧΑ.--

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων του κορονοϊού στη Ρωσία ξεπέρασε και χτες - για τέταρτη συνεχόμενη μέρα - τις 10.000, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό στα 165.929 επιβεβαιωμένα κρούσματα και τη χώρα στην πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Χτες ανακοινώθηκαν επίσης 86 νέοι θάνατοι από την Covid-19, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών να φτάσει τους 1.537.

Ανάμεσα στα θύματα είναι και πολλοί υγειονομικοί, σύμφωνα με έναν κατάλογο ονομάτων που καταρτίζουν συνάδελφοί τους. Με τίτλο «Πέθαναν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος» και παραθέτοντας επώνυμες μαρτυρίες γιατρών, η ρωσική εφημερίδα «Novaya Gazeta» γράφει ότι στον κατάλογο των νεκρών υγειονομικών «υπάρχουν περισσότερα από 100 ονόματα, ενώ το υπουργείο Υγείας σιωπά».

Πρόκειται για Ρώσους και Λευκορώσους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, που πέθαναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας από αίτια που σχετίζονται με τον κορονοϊό (δεν έχουν κάνει όλοι τεστ), αλλά και για γιατρούς από άλλες χώρες όπως Κίνα, Γαλλία κ.ά.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας, Νικολάι Μπρικό, στα τέλη Απρίλη είχε αναφερθεί στον «κατάλογο εις μνήμην», επισημαίνοντας τότε ότι στον κατάλογο αυτόν υπάρχουν περισσότερα από 70 ονόματα, όπως και ότι «στη χώρα μας σε πολλές περιφέρειες έχουν καταγραφεί αυτήν τη στιγμή πολυάριθμες εστίες μετάδοσης της νόσου και πρωτίστως σε ιατρικά ιδρύματα».

Σε μια σειρά περιπτώσεων - γράφει η εφημερίδα - οι αρχές ανακοίνωσαν τον θάνατο ιατρών και νοσηλευτών από τον κορονοϊό, π.χ. στην Αγία Πετρούπολη όπου ανέφεραν τον θάνατο τεσσάρων νοσηλευτριών, ενώ επισημαίνει ότι σε σχετικό ερώτημα της «Novaya Gazeta» προς το υπουργείο Υγείας, για το αν συγκεντρώνονται στατιστικά στοιχεία για θανάτους υγειονομικών, δεν πήρε απάντηση.

Στο μεταξύ, η κρατική διαστημική εταιρεία «Roskosmos» ανακοίνωσε ότι πέθανε από κορονοϊό ο γενικός κατασκευαστής της κρατικής εταιρείας πυραύλων και διαστημοπλοίων «Energia», Γιεβγκένι Μίκριν, και μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Μεταξύ των εργαζομένων στη διαστημική βιομηχανία, έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό 173 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 6 πέθαναν.

ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην εξωτερική πολιτική «μιλάμε με όλους»

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η εξωτερική πολιτική μας σήμερα είναι η ίδια με χτες», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, αναφερόμενος στη συζήτηση που ανοίγει συνεχώς για προεκτάσεις (που ήδη έχει ή θα αποκτήσει) η βοήθεια που προσέφεραν Ρωσία και Κίνα για την αντιμετώπιση της επιδημίας σε χώρες όπως η Ιταλία, που επλήγησαν από τις πρώτες και σε μεγάλη έκταση. Αναφερόμενος στη «γεωπολιτική του ποιος έλαβε βοήθεια σήμερα», ο Κόντε είπε ότι η Ιταλία διαχειρίστηκε όλη τη βοήθεια που δέχτηκε «με πλήρη διαφάνεια τόσο έναντι της κοινής γνώμης μας όσο και έναντι των συμμάχων μας».

Είχε προηγηθεί συνέντευξη του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Εσπερ, στη «Λα Στάμπα», όπου σημείωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα επωφελούνται από την πανδημία για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στην Ευρώπη και να «προκαλέσουν διαιρέσεις στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη». Απαντώντας σε ερώτηση για το αν Πεκίνο και Μόσχα αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια όταν στέλνουν βοήθεια σε μια χώρα του ΝΑΤΟ όπως η Ιταλία, ο Εσπερ είπε ότι «προσέχουμε ότι μερικοί ίσως επιδιώξουν να χρησιμοποιήσουν την πανδημία και να προκαλέσουν οικονομικές προκλήσεις που (κανονικά) όλοι αντιμετωπίζουμε ως ένα άνοιγμα για επενδύσεις σε κρίσιμες βιομηχανίες και υποδομές, που ως αποτέλεσμα (τελικά) θα επιδράσει στη μακροπρόθεσμη ασφάλεια». Κατέληξε δε τονίζοντας ότι «κάθε βοήθεια που προσφέρει κάθε χώρα, πρέπει να αποτελείται από ισότιμα υλικά και να μη συνεπάγεται δεσμεύσεις και αναμείξεις...».

Για την εξωτερική πολιτική της Ιταλίας γίνονται όλο και περισσότερες επισημάνσεις τον τελευταίο καιρό. Ο υπουργός Αμυνας της χώρας Λορέντσο Γκερίνι δήλωσε ότι «συζητούμε με όλους, όμως οι πυλώνες της ασφάλειάς μας είναι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Και παραμένουν». Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάγιο δήλωσε πάλι ότι «η Κίνα είναι εταίρος μας, αλλά οι (βασικές) αξίες μας είναι αυτές του ΝΑΤΟ».

Πιο αναλυτική ήταν σε άρθρο της στην «Ιλ Φόλιο» η υφυπουργός Εξωτερικών Μαρίνα Σερένι, που τόνισε ότι στη «μετά τον κορονοϊό εποχή» το πιο πιθανό είναι ότι «θα γίνουμε μάρτυρες της επιτάχυνσης τάσεων που αναδύθηκαν την τελευταία δεκαετία: Μιας υποχώρησης του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών και άλλων φόρουμ διεθνούς διακυβέρνησης, αρχής γενομένης του ΠΟΕ. Ενός ασύμμετρου διπολισμού μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας με μια επανεξισορρόπηση προς όφελος του Πεκίνου. Μιας πρόκλησης για τη θεσμική αρχιτεκτονική της ΕΕ. Μιας αυξανόμενης τάσης προς το λαϊκισμό και τον κυριαρχισμό. Ολα αυτά δεν είναι αναπόφευκτα. Υπάρχουν εναλλακτικές, αλλά απαιτούν ανανεωμένες ηγετικές διεθνείς ικανότητες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ