Πέμπτη 7 Μάη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
ΡΩΣΙΑ
Αναφορές για τουλάχιστον 100 θανάτους υγειονομικών

Κατά 10.000 αυξήθηκαν χτες τα κρούσματα, για τέταρτη συνεχόμενη μέρα

ΜΟΣΧΑ.--

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων του κορονοϊού στη Ρωσία ξεπέρασε και χτες - για τέταρτη συνεχόμενη μέρα - τις 10.000, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό στα 165.929 επιβεβαιωμένα κρούσματα και τη χώρα στην πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Χτες ανακοινώθηκαν επίσης 86 νέοι θάνατοι από την Covid-19, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών να φτάσει τους 1.537.

Ανάμεσα στα θύματα είναι και πολλοί υγειονομικοί, σύμφωνα με έναν κατάλογο ονομάτων που καταρτίζουν συνάδελφοί τους. Με τίτλο «Πέθαναν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος» και παραθέτοντας επώνυμες μαρτυρίες γιατρών, η ρωσική εφημερίδα «Novaya Gazeta» γράφει ότι στον κατάλογο των νεκρών υγειονομικών «υπάρχουν περισσότερα από 100 ονόματα, ενώ το υπουργείο Υγείας σιωπά».

Πρόκειται για Ρώσους και Λευκορώσους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, που πέθαναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας από αίτια που σχετίζονται με τον κορονοϊό (δεν έχουν κάνει όλοι τεστ), αλλά και για γιατρούς από άλλες χώρες όπως Κίνα, Γαλλία κ.ά.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας, Νικολάι Μπρικό, στα τέλη Απρίλη είχε αναφερθεί στον «κατάλογο εις μνήμην», επισημαίνοντας τότε ότι στον κατάλογο αυτόν υπάρχουν περισσότερα από 70 ονόματα, όπως και ότι «στη χώρα μας σε πολλές περιφέρειες έχουν καταγραφεί αυτήν τη στιγμή πολυάριθμες εστίες μετάδοσης της νόσου και πρωτίστως σε ιατρικά ιδρύματα».

Σε μια σειρά περιπτώσεων - γράφει η εφημερίδα - οι αρχές ανακοίνωσαν τον θάνατο ιατρών και νοσηλευτών από τον κορονοϊό, π.χ. στην Αγία Πετρούπολη όπου ανέφεραν τον θάνατο τεσσάρων νοσηλευτριών, ενώ επισημαίνει ότι σε σχετικό ερώτημα της «Novaya Gazeta» προς το υπουργείο Υγείας, για το αν συγκεντρώνονται στατιστικά στοιχεία για θανάτους υγειονομικών, δεν πήρε απάντηση.

Στο μεταξύ, η κρατική διαστημική εταιρεία «Roskosmos» ανακοίνωσε ότι πέθανε από κορονοϊό ο γενικός κατασκευαστής της κρατικής εταιρείας πυραύλων και διαστημοπλοίων «Energia», Γιεβγκένι Μίκριν, και μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Μεταξύ των εργαζομένων στη διαστημική βιομηχανία, έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό 173 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 6 πέθαναν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ