ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Μάη 2020
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Προετοιμασία κλίματος για προσάρτηση νέων παλαιστινιακών εδαφών

Η κοροϊδία του δήθεν «κράτους της Παλαιστίνης» σύμφωνα με το αμερικανικό σχέδιο
Η κοροϊδία του δήθεν «κράτους της Παλαιστίνης» σύμφωνα με το αμερικανικό σχέδιο
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την υποστήριξη των ΗΠΑ στην προσάρτηση κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών της Κοιλάδας του Ιορδάνη από το Ισραήλ, μετά την 1η Ιούλη, υπό τον όρο πως θα γίνουν σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για την υποτιθέμενη «επίλυση» της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης, εξέφρασε χτες ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν, σε συνέντευξη που έδωσε στην ισραηλινή εφημερίδα «Ισραήλ Χαγιόμ».

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, είπε ότι οι ΗΠΑ δεν δίνουν «λευκή επιταγή στο Ισραήλ για την προσάρτηση παλαιστινιακών περιοχών της Δυτικής Οχθης», απαιτώντας την εφαρμογή του σχεδίου της κυβέρνησης Τραμπ περί της λεγόμενης «συμφωνίας του αιώνα», που θέτει ως «προϋποθέσεις»: α) Η προσάρτηση των περιοχών να γίνει βάσει χαρτών που καταρτίζει αυτή την περίοδο μεικτή αμερικανο-ισραηλινή επιτροπή, β) να γίνει τετραετές «πάγωμα» νέων εβραϊκών εποικισμών, γ) να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστινιακή Αρχή στη βάση του σχεδίου Τραμπ.

«Οπως οι Αμερικανοί δεν θα έδιναν ποτέ την περιοχή στην οποία βρίσκεται το άγαλμα της Ελευθερίας, ακόμη και εάν αφορά μία πολύ μικρή περιοχή, έτσι και το Ισραήλ ποτέ δεν θα συμφωνούσε να παραδώσει εποικισμούς όπως οι εποικισμοί στο Μπέτι Ελ και τη Χεβρώνα», σημείωσε. Οι δηλώσεις Φρίντμαν έγιναν δεκτές με ικανοποίηση από δημάρχους περιοχών που βρίσκονται σε εβραϊκούς εποικισμούς της Δυτικής Οχθης, όπως ο δήμαρχος του εποικισμού Εφράτ, Οντέντ Ρεβίβι, που εξήρε τη στάση του Αμερικανού πρέσβη, τονίζοντας πως είναι αντίθετος με ορισμένα τμήματα του σχεδίου Τραμπ, όπως η πρόβλεψη για τη (δήθεν...) δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Το ίδιο 24ωρο, στη Λωρίδα της Γάζας, ένας Ισραηλινός, γεωργιανής καταγωγής, δισεκατομμυριούχος, ο Μιχαήλ Μιραλασβίλι, μιλώντας στο πρακτορείο «ΑΡ», προώθησε σχέδιο για την «επίλυση» του χρόνιου ζητήματος ύδρευσης της περιοχής, λέγοντας πως μπορεί να το κάνει με τα μηχανήματά της η εταιρεία του, «Watergen», καθώς μπορούν να παράξουν νερό με ειδικά μηχανήματα - αφυγραντήρες. Η πρώτη δοκιμή έγινε πριν μερικές μέρες, όταν εγκαταστάθηκε ειδικό μηχάνημα στο Ιατρικό Κέντρο Αλ Ραντίσι της Γάζας, το οποίο παρήγαγε καθαρό νερό. Στόχος του Μιραλασβίλι είναι προφανώς η αγορά νερού στη Λωρίδα της Γάζας, στον ανταγωνισμό με άλλες ιδιωτικές εταιρείες ύδρευσης που μεταφέρουν το νερό με βυτιοφόρα.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέες αποκαλύψεις για την αποτυχημένη εισβολή

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Καθημερινά γίνονται νέες αποκαλύψεις από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας σχετικά με την αποτυχημένη απόπειρα εισβολής παραστρατιωτικών μισθοφόρων την Κυριακή 3 Μάη από την Κολομβία και μέσω θαλάσσης, με στόχο να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση και δολοφονίες μελών της κυβέρνησης του εκλεγμένου Προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Σε αναλυτική συνέντευξη του υπουργού Επικοινωνίας Χόρχε Ροντρίγκες, την Τρίτη το απόγευμα (βράδυ ώρα Ελλάδας), δόθηκαν πληροφορίες για τους 13 συλληφθέντες, πρώην Βενεζουελάνους λιποτάκτες στρατιωτικούς που δρούσαν από την Κολομβία, μέλη οργανώσεων ναρκεμπόρων, έναν πράκτορα της αμερικανικής DEA και δύο Αμερικανούς πολίτες, που φέρεται να ανήκουν στην προσωπική ασφάλεια του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ολοι τους ήταν μισθοφόροι της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας «Silvercorp», ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο Τζόρνταν Γκούντρο, πρώην στέλεχος των ειδικών δυνάμεων του στρατού ξηράς των ΗΠΑ, με δράση σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία και Λιβύη και στέλεχος της φρουράς του Τραμπ. Ο Βενεζουελάνος υπουργός ανέφερε επίσης ότι το δίκτυο των μισθοφόρων ήταν δομημένο, με βάση στοιχεία που βγαίνουν από την ανάκριση των συλληφθέντων, και, το κυριότερο, έφερε στο φως μαγνητοσκοπημένη διαδικτυακή συνομιλία του αχυράνθρωπου των ΗΠΑ και της ΕΕ και αυτοανακηρυχθέντος «Προέδρου», Χουάν Γκουαϊδό, και συνεργατών του, με τον Γκούντρο, όπου γίνεται η συνεννόηση για την υπογραφή του συμβολαίου για την επιχείρηση απόβασης στη Βενεζουέλα. Αυτή η απόδειξη καταρρίπτει και τις δηλώσεις του Γκουαϊδό, που κάνει τον ανήξερο.

Για την υπόθεση ο Πρόεδρος Ν. Μαδούρο έδωσε χτες συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση, η οποία μεταδόθηκε και διεθνώς, όπου παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία, ανέφερε τη σύλληψη άλλων 4 μισθοφόρων και έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου ο συλληφθείς Αμερικανός Λούκ Ντένμαν, μισθοφόρος της εταιρείας του Γκούντρο, ομολογεί ότι ήταν εκπαιδευτής στο στρατόπεδο της Ριοάτσα στην Κολομβία, ότι γνωρίζει το συμβόλαιο με την υπογραφή του Γκουαϊδό (ο ίδιος θα έπαιρνε αμοιβή 50.000 - 100.000 δολάρια) και ότι το σχέδιο ήταν σε γνώση του Τραμπ και στόχος ήταν η απαγωγή του Βενεζουελάνου Προέδρου και η μεταφορά του στις ΗΠΑ. Επίσης, ο Ν. Μαδούρο ευχαρίστησε τον τοπικό πληθυσμό των χωριών της Βενεζουέλας που βοήθησαν στη σύλληψη των μισθοφόρων, ενώ απάντησε ότι ο Πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε είναι συνένοχος, ενώ για τον Χ. Γκουαϊδό είπε ότι πρέπει να αποφασίσει η δικαιοσύνη.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι ο πρόεδρος της Βουλής (την οποία ελέγχει τμήμα της αντιπολίτευσης) Λ. Πάρα, πρώην σύμμαχος του Γκουαϊδό που στην πορεία διαφοροποιήθηκε και τώρα τάσσεται μόνο «υπέρ της πολιτικής αντιπαράθεσης» με την κυβέρνηση Μαδούρο, ζήτησε να διεξαχθεί αναλυτική «ανεξάρτητη έρευνα για τα γεγονότα που συνέβησαν στις βόρειες ακτές της Βενεζουέλας».

Χτες, τέλος, ο στρατός της Βενεζουέλας ανακάλυψε και δημοσιοποίησε μια κρυψώνα σε δασώδη περιοχή κοντά στις ακτές με στρατιωτικό εξοπλισμό, κράνη με σημαιάκια των ΗΠΑ, στολές, αλεξίσφαιρα γιλέκα και άλλα, που φαίνεται ότι προορίζονταν για την ομάδα των μισθοφόρων. Δηλώνει ότι συνεχίζει να «χτενίζει» την περιοχή για την εξάρθρωση όλου του δικτύου των μισθοφόρων, που είχαν τη στήριξη των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Κολομβίας.

Αλληλεγγύη από την ΟΓΕ

Την ίδια ώρα, στη χώρα μας συνεχίζονται οι ανακοινώσεις φορέων του λαϊκού κινήματος με τις οποίες καταδικάζουν την επιθετική ενέργεια κατά της Βενεζουέλας και εκφράζουν αλληλεγγύη στο λαό της.

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας σε χτεσινή της ανακοίνωση τονίζει:

«Η ΟΓΕ καταδικάζει τη νέα απόπειρα των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους αντιδραστικών κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής ενάντια στο λαό και τη νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον βενεζουελάνικο λαό και την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, που αντιστέκονται, αντιμετώπισαν άλλη μια φορά με επιτυχία τη νέα απόπειρα εισβολής των ιμπεριαλιστών και ακύρωσαν τη μόνιμη επιδίωξή τους να καρπωθούν τον μεγάλο πλούτο της χώρας».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τρεις ρουκέτες «Κατιούσα» χτύπησαν χτες στρατιωτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της ιρακινής πρωτεύουσας, Βαγδάτης, χωρίς να προκληθούν θύματα. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη της επίθεσης.

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-- Σχέδιο χιλιάδων απολύσεων καταστρώνει η διοίκηση της καταριανής αεροπορικής εταιρείας «Qatar Airways» με αφορμή τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί η καθήλωση των περισσότερων αεροπλάνων λόγω πανδημίας.

ΚΑΪΡΟ.-- Ενας 24χρονος Αιγύπτιος, σκηνοθέτης επικριτικού βίντεο για τον Πρόεδρο της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, πέθανε στη φυλακή. Φέρεται πως πέθανε πίνοντας «κατά λάθος» απολυμαντικό υγρό που μπέρδεψε με νερό.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Η επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Φάτου Μπενσούντα, ανακοίνωσε πως είναι σε εξέλιξη διαδικασία για την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης στη Λιβύη για εγκλήματα σε βάρος αμάχων στη διάρκεια των συγκρούσεων ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις που υποστηρίζουν τον Λίβυο δοτό πρωθυπουργό Φαγιέζ Σάρατζ και αυτές του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ που ηγείται του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού».

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.-- Φωτιά που ξέσπασε χτες το πρωί σε ουρανοξύστη της περιοχής Αλ Νάχντα στο εμιράτο Σάρτζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προκάλεσε τον τραυματισμό επτά ατόμων. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο σε λίγη ώρα και ξεκίνησε έρευνα για τα αίτιά της.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Η Ενωση Τραπεζών Λιβάνου (ABL) επέκρινε χτες το κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων 30 χρόνων, που παρουσίασε την περασμένη βδομάδα ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ, υποστηρίζοντας πως «θα καταστρέψει την εμπιστοσύνη» των ξένων επενδυτών στο Λίβανο επειδή «παραμελεί εντελώς τον τραπεζικό τομέα». Ο πρόεδρος της Ενωσης, Σαλίμ Σφίιρ, μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερ» ανακοίνωσε πως θα παρουσιαστούν οι δικές τους προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στα μέσα του μήνα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Διακοπή της απεργίας πείνας από τον Ι. Γκοκτσέκ

Στη διακοπή της απεργίας πείνας μέχρι θανάτου προχώρησε στις 5/5 ο Τούρκος αγωνιστής Ιμπραΐμ Γκοκτσέκ, μέλος του λαϊκού μουσικού συγκροτήματος «Γκρουπ Γιορούμ», μετά την αποδοχή από την πλευρά της κυβέρνησης του Ρ. Τ. Ερντογάν του βασικού αιτήματος, το συγκρότημα να μπορεί ελεύθερα να κάνει συναυλίες. Ο Ι. Γκοκτσέκ ήταν σε απεργία για 323 μέρες, ενώ στον αγώνα αυτόν ενάντια στη φίμωση είχε δώσει τη ζωή της η μουσικός Χελίν Μπολέκ, στις αρχές Απρίλη, μετά από 288 μέρες απεργίας.

Οπως σημειώνουν τα μέλη του συγκροτήματος, «αυτή η νίκη έριξε στο κενό την προσπάθεια ποινικοποίησής του» και ήταν το αποτέλεσμα της επιλογής αγώνα έως το θάνατο, που στηρίχτηκε τόσο μέσα στην Τουρκία όσο και διεθνώς με μια πολύμορφη καμπάνια αλληλεγγύης.

Προηγήθηκαν συναντήσεις με το υπουργείο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Τουρκίας, που είχαν η πρόεδρος του Ιδρύματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Τουρκίας, Σεμπνέρ Κορούρ, και αντιπροσωπεία διανοούμενων και βουλευτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι μπήκαν εγγυητές για την πραγματοποίηση των αιτημάτων για τη διεξαγωγή των συναυλιών και την απελευθέρωση των μελών του συγκροτήματος. Ετσι έχουν γίνει αιτήσεις για τρεις πλατείες στη νομαρχία της Κωνσταντινούπολης καθώς και στο δήμο της Σμύρνης για το ετήσιο διεθνές φεστιβάλ μέσα στο καλοκαίρι.

Την ίδια ώρα, άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι που είναι στη φυλακή, με κατηγορίες όπως ότι το συγκρότημα «Γκρουπ Γιορούμ» έχει «σχέσεις με την τρομοκρατία», συνεχίζουν την απεργία πείνας.

Το ΚΚΕ έχει καταγγείλει επανειλημμένα τις διώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν, με την ανοχή έως και ενθάρρυνση που απολαμβάνει από ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, που τυλίγει σε μια κόλλα χαρτί εργαζόμενους, συνδικαλιστές, στελέχη κομμάτων, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους που αγωνίζονται για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους.

ΙΡΑΝ
Νέα προειδοποίηση Ροχανί προς τις ΗΠΑ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Οι ΗΠΑ «έκαναν ένα πολύ ανόητο λάθος» εγκαταλείποντας τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και θα υποστούν «βαριές συνέπειες» εάν οι σύμμαχοί τους συμφωνήσουν να παρατείνουν το διεθνές εμπάργκο όπλων σε βάρος του Ιράν, που λήγει τον ερχόμενο Οκτώβρη, προειδοποίησε χτες ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί.

Ο Ροχανί συνέστησε στις ΗΠΑ να επανέλθουν στη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα λέγοντας ότι «θα ήταν σοφό, αν και αυτοί που σήμερα είναι υπεύθυνοι δεν διαθέτουν τέτοια σοφία». Πρόσθεσε ακόμη ότι η άρση του διεθνούς εμπάργκο στην πώληση συμβατικών όπλων στο Ιράν είναι αναπόσπαστο τμήμα της διεθνούς συμφωνίας του 2015, προειδοποιώντας σε αντίθετη περίπτωση με «συντριπτική απάντηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ